Črna kronika

VIDEO: Očividec, ki je reševal otroka: mati je z nadčloveškimi močmi iz vode na led potegnila sebe in otroka

Ljubljana, 26. 01. 2016 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./B.G./SVET
Komentarji
0

Ni bilo videti, da je led tanek, po nesreči na Koseškem bajerju pravi drsalec, ki je takoj priskočil na pomoč. Mati je z golimi rokami sebe in svojega otroka potegnila iz vode. "Po ledu ga je z vso silo potisnila proti nam. Ko enkrat zagrabiš otroka, pozabiš na vse. Samo rešuješ," pravi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Skorajšnja tragedija na Koseškem bajerju
    02:36
    Iz SVETA: Skorajšnja tragedija na Koseškem bajerju
  • Iz 24UR: Kdo je odgovoren za nesrečo na Bajerju?
    02:34
    Iz 24UR: Kdo je odgovoren za nesrečo na Bajerju?
  • Iz 24UR: Srečen konec za Jakoba
    03:01
    Iz 24UR: Srečen konec za Jakoba
  • Reševanje iz Koseškega bajerja (Vir: Darko Drašler)
    00:33
    Reševanje iz Koseškega bajerja (Vir: Darko Drašler)

Včeraj smo poročali o nesreči, ki se je zgodila na Koseškem bajerju v Ljubljani. Med sprehajanjem po tankem ledu so v bajer padle tri osebe, in sicer 53-letni moški, ki je hodil spredaj, in 28-letna ženska s komaj dve leti starim otrokom.

Mati je z nadčloveškim močmi, z golimi rokami prišla do roba ledu, se potegnila ven, hkrati pa tudi otroka. Po ledu ga je z vso silo potisnila proti nam. Nato je to storila še enkrat. Branko Povše

Branko Povše, eden od očividcev, ki je sodeloval pri reševanju dveletnega otroka, je danes novinarjem oddaje SVET opisal dramatične trenutke. "Led je bil stabilen, sploh v senci. A razmere so se spremenile praktično v eni uri," pravi. Prvi trenutki so bili grozljivi. "Mati je z nadčloveškim napori, z golimi rokami prišla do roba ledu, se potegnila ven, hkrati pa tudi otroka. Po ledu ga je z vso silo potisnila proti nam. Nato je to storila še enkrat, nakar se je nek starejši, a pol lažji občan od mene podal do otroka, ga prijel za roko in ga na drsalkah, ki jih je imel otrok na sebi, pripeljal do mene. Jaz sem ga zagrabil in z njim oddrsal. Med potjo se mi je ena noga kar dvakrat do kolen pogreznila v jezero."

"Ko enkrat zagrabiš otroka, pozabiš na vse, samo rešuješ. Tukaj so pomembne sekunde. Vsaka sekunda pomeni več možnosti, da otrok ne bo čutil posledic. Hitro smo ga slekli, preoblekli v topla oblačila in ga greli," je dejal. Nato so ga odpeljali k materi, ki so jo prav tako oskrbeli. Otrok je bil zmeden, a je bilo z njim vse v redu.

Nekateri za dogodek krivijo mamo, a Povše opozarja, da ni bilo videti, da bi bil led tako tanek. "Nobenih opozoril ni bilo, nobenega znamenja," pravi. Glede na to, da je bilo na vodi veliko ljudi, je bilo le vprašanje časa, komu bo led počil pod nogami.

Oče 7-letnega Jakoba še danes pomni njuno grozljivo izkušnjo na Koseškem bajerju

Danes 7 let star Jakob je pred štirimi leti padel v Koseški bajer. Kot je oče v želji, da bi ljudje resno jemali nevarnost ledenih jezer, povedal za 24UR, sta se sprehajala ob jezeru, nakar je sin stekel na ploščad, ker je želel v jezero vreči snežno kepo. Padel je v vodo, on pa je skočil za njim. "K sreči sem ga ujel, a nisem mogel ven. Voda te enostavno vleče navzdol. Bunda je bila polna vode," pripoveduje za oddajo 24UR. Z eno roko je z vso močjo stiskal Jakoba, z drugo je do vratu v vodi lomil led. Začutil je, da mu je začelo zmanjkovati moči. Klical je na pomoč. 

Več o slabi izkušnji malega Jakoba in njegovega očeta vam je na voljo v videoprispevku zgoraj.

Koseški bajer
Koseški bajer FOTO: 24ur.com

Policija je sicer danes spročila, da je bilo o dogodku obveščeno tožilstvo. Po do sedaj zbranih podatkih dogodek nima elementov kaznivega dejanja, je pojasnila tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič

28-letnico z otrokom so iz vode rešili očividci, z uporabo reševalne deske pa so gasilci GB Ljubljana rešili še 53-letnega moškega. Vse tri so odpeljali na preventivni pregled v UKC Ljubljana.

Po poročanju 24UR je bil moški v vodi kar 20 minut, preden so ga rešili gasilci. Najprej so rešili otroka in nato še mater, ki naj bi se na led podala tudi z dojenčkom v vozičku. Dojenčka, ki pa ni padel v vodo in je ostal na ledu, naj bi rešila mimoidoča, so še poročali v 24UR. 

Na ledu ni 100-odstotne varnosti!

Policija je ob tem opozorila, da trenutne temperature niso primerne za hojo ali drsanje po ledu.

Na strani Uprave RS za zaščito in reševanje pa so objavili nekaj priporočil, kaj morate imeti v mislih, preden stopite na led, saj opozarjajo, da 100-odstotne varnosti ni. "Preden stopite na led se prepričajte o debelini in nosilnosti ledu. Če led okoli vas začne pokati v koncentričnih krogih, se čim prej umaknite. Če se led pod vami vdre, razširite roke in pokličite na pomoč; če vam uspe zlesti na led, ne vstanite takoj ampak se zakotalite vstran od odprtine, sicer se lahko ponovno vdre," so zapisali.

Kot poudarjajo, v vsakem primeru velja, da je vsak sam odgovoren za svojo varnost. Eno od temeljnih pravil je, da na led nikoli ne hodite sami. Pomembno je tudi, da preden se odpravite na led, o tem obvestite svoje bližnje ter preverite vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine. Na ledeni ploskvi ocenite debelino in barve, preglejte razpoke in poslušajte poke.

Na upravi še svetujejo, da se na led odpravite vedno dobro pripravljeni in opremljeni ter da se seznanite z ukrepi v primeru nesreče ter preizkusite osebno reševalno opremo.

Kaj storiti, če se led pod vami vdre?

Če se pa kljub vsemu znajdete v situaciji, ko se led pod vami vdre, poskusite ostati zbrani in mirni. Razširite roke in pokličite pomoč. Obrnite se v smer, od koder ste padli v vodo in skušajte vreči vrv do najbližje osebe, ki vas lahko izvleče iz vode. Če v bližini ni nikogar, si pomagajte z vpikačem. Ko zlezete na led, ne vstanite takoj, temveč se nekajkrat zakotalite stran od odprtine, sicer se led lahko ponovno vdre.

V primeru, da se sami znajdete v vlogi reševalca, se pnesrečencu približajte leže. Če pri sebi nimate vrvi, skušajte poiskati palico, kos obleke, desko, smučko ali karkoli, s čimer bi ponesrečenca lahko zvlekli iz vode. Ko ga izvlečete iz vode, morate preprečiti nadaljnje ohlajanje. Če je pri zavesti, ga preoblecite v suha oblačila in mu ponudite topel napitek.

V hladni vodi je podhladitev pogosta in hitra. Delovanje centralnega živčnega sistema se upočasni, prizadeti težko govorijo, pozneje postanejo zmedeni in se ne odzivajo več. Takoj pokličite pomoč na številko 112, še svetujejo na upravi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3