Črna kronika

FOTO in VIDEO: Po nesreči še vedno v smrtni nevarnosti

Ljubljana, 29. 11. 2010 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi megle in neprilagojene hitrosti je na dolenjski avtocesti v soboto verižno trčilo 38 vozil. Tri osebe so umrle, ena se še bori za življenje. Ministra Vlačič in Kresalova napovedala temeljito analizo nesreče.

V soboto se je na naših cestah zgodila ena najhujših prometnih nesreč v zgodovini države. Zaradi goste megle, ki bi se jo lahko rezalo, se je v naletu na dolenjski avtocesti znašlo več kot 30 vozil, natančneje 38. V nesreči je bilo udeleženih 51 oseb, od tega so tri umrle, več je bilo poškodovanih.

Po podatkih policije naj bi se nesreča zgodila zaradi neugodnih vremenskih razmer – udeleženci so povedali, da se je megla na cesto spustila iznenada, za verižno trčenje pa naj bi bila kriva tudi neprilagojena hitrost voznikov v danih razmerah in gostota prometa.

Nesreča na dolenjki - 6
Nesreča na dolenjki - 6 FOTO: POP TV

Trije mrtvi, številni poškodovani

V nesreči sta na kraju nesreče poškodbam podlegli dve ženski, 47-letnica iz Ljubljane in 44-letna Logatčanka. V kliničnem centru v Ljubljani je nekaj ur po nesreči umrl še 69-letni Ljubljančan. V ljubljanskem KC so sicer oskrbeli 23 udeležencev nesreče, med katerimi jih je sedem težje poškodovanih. Ambulantno so oskrbeli 14 poškodovanih, dve osebi pa so tudi oživljali, vendar 69-letnika neuspešno. Druga oseba je še vedno v smrtni nevarnosti.

Nekaj sekund smo počakali v avtomobilu, ker so za nami prileteli. Potem smo šli hitro ven, ker smo se bali, da ne bi prišlo do eksplozije. Potem pa ... krik. Na pomoč, na pomoč. Mojca Barba, udeleženka nesreče

Podatki policije o poškodovanih se nekoliko razlikujejo, saj govorijo o šestih hudo telesno poškodovanih in 14 lažje telesno poškodovanih.

Cesta zaprta 12 ur

Odsek dolenjske avtoceste med Višnjo Goro in Grosupljim v smeri proti Ljubljani je bil zaradi nesreče zaprt skoraj 12 ur. Nesreča se je namreč zgodila okoli 16.30, posledice nesreče pa so odstranjevali vse do 4.30, ko so cesto spet odprli za promet. Medtem ko je bila avtocesta zaprta, je bil promet preusmerjen na lokalne ceste.

Kresalova in Vlačič napovedala analizo

Notranja ministrica Katarina Kresal in prometni minister Patrick Vlačič sta napovedala temeljito analizo sobotnega verižnega trčenja. Kot je dejal Vlačič, bodo ob analizi vzrokov za verižno trčenje skupaj z upravo za zaščito in reševanje pogledali, ali je mogoče ukrepanje po nesreči še izboljšati. Glede vzrokov pred nesrečo pa bodo preverili, ali je vse delovalo, kot bi moralo, ali bi bilo mogoče storiti še kaj več.

Ob tej priložnosti se je Vlačič zahvalil vsem gasilcem in drugim reševalcem, ki so poškodovanim nudili pomoč. Tudi notranja ministrica se je dotaknila sobotnega verižnega trčenja in napovedala, da bodo pregledali, ali je bilo obveščanje dobro, ali je koordinacija služb delovala in ali so načrti reševanja primerni.

Nesreča na dolenjki - 3
Nesreča na dolenjki - 3 FOTO: POP TV

Rdeči križ oskrbel ponesrečence s hrano

Z Darsa so nam sporočili, da je v sobotni akciji sodeloval tudi Rdeči križ, ki je udeležence nesreče oskrbel s hrano. Službe Darsa pa so organizirale prevoz z avtobusom v avtocestno vzdrževalno bazo Ljubljana, kjer so jim ponudili tople napitke, tam pa so jih pričakali tudi predstavniki Rdečega križa.

Sicer pa pravijo na Darsu, da so njihovi vzdrževalci ena od služb, ki pri takem reševanju sodeluje. "Predvsem poskrbijo za zavarovanje kraja nesreče, za postavitev ustrezne obvestilne signalizacije, ureditev obvoza, odstranitev posledic nesreče ter vzpostavitev vozišča v normalno stanje," nam je sporočil tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler. Poleg vzdrževalcev pa sodelujejo še tudi policija, gasilci, reševalci, vlečne službe.

Sicer pa je "v primeru množične nesreče na avtocesti v skladu z načrti za reševanje ob množičnih nesrečah na avtocestah pristojna Uprava RS za zaščito in reševanje, ki koordinira, vodi in izvaja aktivnosti v primeru akcije," je še dodal Koler. Poleg tega pa policija na mestu nesreče ugotovi, ali gre za množično nesrečo in o tem obvesti pristojni center za obveščanje, pravijo na Darsu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Missy_12
30. 11. 2010 23.30
civitasstain sej tko nekak sem mislila. Ampak zakaj je sploh nastal prvi zastoj, da so ostali naletaval? To vem da so naletaval zarat neustrezne varnostne razdalje, ampak ni mi jasno zakaj je nastal tist prvi zastoj. Ne vem, a je res možno da megle niso opazil dokler niso bli že čist v njej, ker jest kadarkol se vozm vidm pred sabo da je meglen, oz. da se stvari spreminjajo tko da si tega sploh ne predstavljam... No sj bolš da si ne, upam da si mi tut nikol ne bo treba.. Žalostno res
tgorazd
30. 11. 2010 17.55
neverjetni ste
vagicaa 1
30. 11. 2010 16.34
+1
Berem komentarje, ravno tisti čas sem šla na dolenjsko domov,bila je res huda megla, da z vsem lučmi ki jih imam, pa imama dober avto, isem videla popolnoma nič, ko se zapeljala v meglo.Nekaj modelov pa se je ašlo, ki so drveli mimo mene po prehitavalnem pasu in sem se sama pri sebi spraševala, ali sem jaz slepa ali pa je on neumen.Vsi mediji so opozarjali, da je huda megla,vendar so nekateri zelo hrabri na cesti.Moje skromo mnenje je , da je res hitrost tista, ki je veliko kriva,kajti vozit moraš cesti primerno.
txoxnxy
30. 11. 2010 14.44
+1
Žalostno. Sedaj ko je že prepozno in je miljon ZAKAJ ev in razlag, dodam še svoje opažanje in mišljenje. Večina vas pravi prehitro,jaz pa mislim da je glavni krivec in pozročitelj vsega kausa bil tisti ki je bil prepočasen !! Če bi bila samo megla tist faktor potem bi pričakoval podobno še na nasprotnem pasu,kar se pogosto dogaja zaradi same radovednosti !! upam da bodo pristojni začeli bolj ostro obravnavat tudi tiste tapočasne saj so nemalokrat posredno odgovorni za prenekatero nesrečo ! in še nekaj vedno več jih slepo buli v števec,da zaradi kakšnega km nebi bil ob plačo ali dve in sploh ne gledajo kaj se dogaja na cesti pred, še manj pa za njimi.
kiss_my_ass.
30. 11. 2010 08.43
pred.izbrisom. 29.11.2010, 21:03 2 kljub vsemu nekdo najbrž JE nečesa kriv. očitno niso vsi prilagodili vožnjo razmeram. to je ves "point" in šola ostalim. megla, sneg in hitrost ne gredo skupaj. **************** A še nisi doživel ko ti ob takih situacijah (dež, sneg, megla, poledica) in ko zmanjšaš hitrost na razumno nekdo odzadaj CEL ČAS bliska z luči, se pelje mimo in ti kaže sredinec? Nekateri pač mislijo da so vsemogočni in tako tudi vozijo.
kiss_my_ass.
30. 11. 2010 08.38
+1
Pametnjakoviči v cenzuri! Brisali ste moj komentar v nedeljo. kjer sem kritiziral DARS glede te nesreče. Posledice odnosno vzroki bi mogoče bili lahko odpravljeni ČE SE NE BI na Dolenjki pri gradnje ŠPARALO in to na račun signalizacije, ki je praktično NI!!!! Vsak kilometer avoceste bi lahko imeli pokrit s kamerami. Tako bi imeli olajšano marsikatero situacijo, ukrepanje pa bi bilo takojšnje!!!
1muIc1
29. 11. 2010 22.45
no, to poskušam enim že ves dan dopovedat. da ne velja samo tabla 130, da je kaj drugega bolj važno.
civitasstain@gmail.com
29. 11. 2010 22.42
Missy_12- Ja zato se pa govori o pravilni varnostni razdalji, da lahko v vsakem trenutku eden pred tabo ustavi bilo radi kakega razloga. To velja tudi za avtoceste in tunele. Pa eni ti za ritjo vozjo, kot da spredaj nikdar nebo ustavil avta. Vse to je napisano v cestnih pravilih, le brat jih je treba, pa seveda tudi razumet.
Missy_12
29. 11. 2010 22.26
Prvi v koloni, oz. prvi avtomobili udeležni v trku nej bi se ustavl.. To mi ni jasno zakaj so se kr ustavl... Nemorš se kr tko ustavt in to na avtocesti, pa če je še taka megla. Sicer pa sem v petek doživela da se je v šentviškem predoru nekemu gospodu avto ustaviu (ne vem zakaj) in je šel V PREDORU ven iz avta in ga porivou! Sej poznamo tisto: samo dve stvari sta neskončni... :)
1muIc1
29. 11. 2010 22.13
to naj bo šola za naprej, kaj ne počet, da spet ne pride do česa podobnega. splet okoliščin je bil pa tak: nekdo je prehitro vozil, glede na razmere. no, ne le nekdo, vsi, ki so prileteli v to, ne da bi lahko pravočasno ustavili. vmes so bili pa tudi nič krivi, ki so se ustavili, pa so fasali od zadaj. a redki, večina je pripeljala prehitro. pri vidljivosti 20 metrov in snegu na cesti in temperaturami pod nulo nimaš kaj vozit hitreje od 15-20 km/h. brezpogojno. to nalaga razum in zakon. kdor ga ne pozna, naj vrne izpit in avto. nekateri se raje peljemo v drugi kot v TRUGI!
666inme
29. 11. 2010 21.52
-1
Vsi ostali pa upam da se vam grozljiv dogodek ne bo preveč vračal v spomin....sama že komaj zadržujem čustva ko le gledam slike,če bi bila prisotna bi bil verjetno to zelo velik šok? Si ne predstavljamSE PRIDRUŽUJEM EJ ZGODBI
zlobna-vila
29. 11. 2010 21.20
kakšne nesramnosti pišete tle gor, namesto da bi se ob tem dogodku resno zamislili in pomislili na udeležence ki jim verjetno ni lahko sploh ne svojcem pokojnih :(
zlobna-vila
29. 11. 2010 21.17
to kar se je zgodilo je splet okoliščin! Sožalje svojcem pokojnih!!! Vsi ostali pa upam da se vam grozljiv dogodek ne bo preveč vračal v spomin....sama že komaj zadržujem čustva ko le gledam slike,če bi bila prisotna bi bil verjetno to zelo velik šok? Si ne predstavljam
akameni1
29. 11. 2010 21.11
pred.izbrisom SE STRINJAM STABO POPOLNOMA
1muIc1
29. 11. 2010 21.03
kljub vsemu nekdo najbrž JE nečesa kriv. očitno niso vsi prilagodili vožnjo razmeram. to je ves "point" in šola ostalim. megla, sneg in hitrost ne gredo skupaj.
akameni1
29. 11. 2010 21.02
ZDEJ SO PA NJBOLJ PAMETNI SPET TI MINISTRI PRVO NAJ PRED SVOJIM PRAGOM POMETEJO ANE
akameni1
29. 11. 2010 20.54
Pozdravljeni prosim vas, da ne obsojate teh voznikov, ki so bli vpleteni v to verižno trčenje, ker niste bli zraven in neveste. rad bi vas videl tisti dan v tistem trenutku na tej relacij AC, KO SE JE TO ZGODILO pol pa bi se malo zamislili kok je to. eno je govoriti drugo pa v praksi ko se tem v resnici doživiš. VERJEMITE MI DA JE TEMU TKO. RES PA JE, DA VERJETEN TUD HITROST NI BLA PRIMERNA VREMENSKIM RAZMERAM.SAMO ČE PA SE PRED TABO KR PRIKAŽE MEGLA KOT STENA JE PA DRUGO VPRAŠANJE. SAM SEM ŽE NALETU NA TAKŠNO MEGLO NA AC VERJEMITE IZ 130 NA 30 KM ZMANJŠATI HITROST SEVEDA SEM TAKOJ VKLOPIL VSE ŠTIRI SMEROKAZE IN DRUGE ZA MANO UPOZORIL NA NEVARNOST NASLEDNJEGA VOZNIKA ZAMANO. PRDSABOPA SEM TRENUTKU TUDI MEL AVTOMOBIL KI BI GA LAHKO HIPU NABASAL TKO, DA VEM KOK JE TO. ZDEJ PA SO VSI PAMETNI VKLJUČNO STO KRESALOVO,VLAČIČEM PA SEVEDA TUD POLICISTI TKO DA SE MALO ZADRŽITE S TAKŠNIMI OBTOŽBAMI. SICER PA TKOVEMO KOK SO NAM TI MINISTRI IN POLICISTI VZGLED SEJ SE VE PO AC avdi 180km vožnja po odstavnem pasu mimu stoječe kolone na vrhniki proti lj lp pa srečno na cesti vam želim
User300173
29. 11. 2010 20.31
Za na oni svet ni pomembno ali voziš 50km/h ali 130km/h. Tam boš šel lahkotno in brezskrbno.
User300173
29. 11. 2010 20.26
Pijanec22! Kako boš zagotovo ocenil razdaljo? Približno oceniš in zmanjšaš za tretjino, pa še stanje cestišča upoštevaj. Zato imamo šoferje z iskušnjami, brez izkušenj in tiste, ki izkušnje ne znajo uporabiti.
1muIc1
29. 11. 2010 20.24
oh, pijanec, blažena nevednost, a smrtno nevarna drugim. pri 130 kmh boš 40 metrov prevozil od trenutka, ko boš nekaj videl, do trenutka, ko boš ZAČEL zavirat. z zaviranjem vred ga ni junaka, ki spravi POT USTAVLJANJA (to ni zaviralna pot!!!) pri tej hitrosti pod 125-150 m, odvisno od gum, zavor, temperature. IN TO VELJA ZA SUHO CESTO. V SNEGU JE TA POT NEKAJKRAT DALJŠA. NA LEDU DO 10X!!!