Črna kronika

FOTO in VIDEO: 'To vidiš v filmih, ne pa v resnici'

Ljubljana, 28. 11. 2010 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./N.D.
Komentarji
0

Zgodbe ljudi, ki so doživeli in preživeli nesrečo, so presunljive. "Nekaj sekund smo počakali v avtomobilu, ker so za nami prileteli. Potem pa smo šli hitro ven," je dejala Mojca. "Potem si pa samo vpitje slišal," je dodala Kristina.

V nesreči so po podatkih policije umrle tri osebe. Ena oseba je še vedno v smrtni nevarnosti.
V nesreči so po podatkih policije umrle tri osebe. Ena oseba je še vedno v smrtni nevarnosti. FOTO: POP TV

Huda prometna nesreča, ki se je včeraj zgodila na dolenjski avtocesti, je terjala tri življenja. V ljubljanskem kliničnem centru je ponoči umrl moški, ki je bil udeležen v nesreči, je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Adlešič. Umrl je 69-letni Ljubljančan.  Že včeraj sta na kraju nesreče umrli dve ženski, 47-letna Ljubljančanka in 44-letnica iz Logatca.

Po podatkih policije je šest oseb utrpelo hude telesne poškodbe, od tega pet potnikov v vozilih in en voznik, 14 oseb pa je bilo lažje telesno poškodovanih.

V ljubljanskem kliničnem centru pa so za 24ur.com dejali, da so oskrbeli 23 poškodovancev, med katerimi jih je sedem utrpelo težke poškodbe, vsi pa so bili operirani in ležijo na oddelku. Ambulantno pa so oskrbeli 14 pacientov, vsi so že odšli domov.

Dodatno so izvedli še dve reanimaciji (postopek oživljanja). Žal zdravniki 69-letnemu Ljubljančanu niso mogli več pomagati in je ta, kot že omenjeno, umrl v bolnišnici. So pa zato uspešno oživljali drugo osebo, a pacient je še vedno v smrtni nevarnosti ter leži na oddelku za intenzivno nego in terapijo.

Med udeleženci nesreče je bilo tudi pet tujih državljanov, štirje prihajajo iz Hrvaške, en pa iz Srbije. Nihče od njih ni utrpel hujših telesnih poškodb, je še sporočila Adlešičeva.

Kaj se je zgodilo?

Včeraj okoli 16.30 je na dolenjski avtocesti pred izvozom Grosuplje v smeri proti Ljubljani verižno trčilo 38 vozil. V nesreči je bilo udeleženih 51 oseb, to so vozniki in sopotniki v vozilu.

Policija je sporočila, da je za nesrečo najverjetneje kriva neprilagojena hitrost vozil glede na lastnosti in stanje ceste, preglednosti na njej oziroma vremenske razmere ter gostota prometa. Tudi Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije, je v oddaji 24UR dejal, da so glavni razlog za nesrečo vsekakor vremenske razmere oziroma gosta megla v pasovih, ki je presenetila voznike. V povezavi s hitrostjo, varnostno razdaljo in drugimi okoliščinami pa je nesreče dosegla grozljive razsežnosti. Kapun je dejal, da so ljudje bežali iz vozil. Pri tem pa so nekateri zbežali iz dežja pod kap, saj so se zaradi avtomobilov, ki so pripeljala od zadaj, postavili še v večjo nevarnost.

Udeleženci nesreče so v šoku

Udeleženka nesreče Mojca Barba je dejala, da je bila cesta lepa, kar naenkrat pa se je pojavila megla. "Kot da bi stal pred zidom," je dejala. "Par sekund smo počakali v avtomobilu, ker so za nami prileteli. Potem smo šli hitro ven, ker smo se bali, da ne bi do eksplozije prišlo. Potem pa ... krik. Na pomoč, na pomoč," je opisala dogajanje.

"Potem si pa samo vpitje slišal, avtomobilov toliko na kupu, ljudje čisto iz sebe. Tam naprej je bila pa ena gospa mrtva," pa je dejala Kristina Hribar, ki je bila prav tako ena izmed udeležencev nesreče. Po njenih besedah so bili avtomobili nerazpoznavni. "To vidiš v filmih, ne pa v resnici," je dejala.

Posledice odpravljali do zgodnjih jutranjih ur

Odsek avtoceste med Višnjo Goro in Grosupljim v smeri proti Ljubljani so po nesreči zaprli, promet pa preusmerili na vzporedne lokalne ceste. Avtocesto so znova odprli ob 4.30, so nam povedali na prometnoinformacijskem centru.

Nesreča na dolenjki - 4
Nesreča na dolenjki - 4 FOTO: POP TV

Včeraj sta se na nesrečo odzvala tudi notranja ministrica Katarina Kresal in prometni minister Patrick Vlačič.  Voznike opozarjata, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in da gredo na pot le z vozili, ki so opremljena s popolno zimsko opremo. Hkrati voznike tudi pozivata, da upoštevajo opozorila in napotke policije ter prometnoinformacijskega centra, ki voznike obvešča o razmerah na cestah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3