Črna kronika

FOTO in VIDEO: Šokantni posnetek pripeljal do morilca

Neapelj, 01. 11. 2009 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorne kamere pred barom v Neaplju so maja posnele mafijsko eksekucijo. Umor se je zgodil sredi belega dne pred očmi mimoidočih, ki se sploh niso odzvali.

Italijanski policisti so pol leta zaman iskali morilca, ki je v začetku maja sredi belega dne usmrtil 53-letnega Mariana Bacia Tarracina. Zato so se odločili za drugačno pot. Objavili so  posnetke nadzornih kamer in javnost prosili za informacije. Novica o umoru, ki je maja zasedala zadnje strani lokalnih časopisov, se je preselila na naslovnice italijanskih in tujih medijev. Oglasilo se je več ljudi, ki so prepoznali ljudi na posnetku.

Morilec naj bi bil 30-letni Neapeljčan. Trenutno je na begu, mesto pa naj bi zapustil po objavi posnetka. Kamere pa so ujele še enega moškega, ki naj bi bil prav tako vpleten v umor. Preden se zaslišijo streli, moški pogleda na uro, policisti pa so prepričani, da je to bil dogovorjeni znak za morilca, da je čas za napad.

Policija zdaj ve, kdo je storilec, niso pa ga še izsledili.
Policija zdaj ve, kdo je storilec, niso pa ga še izsledili. FOTO: Reuters

Kaj prikazuje posnetek

Na videu je mogoče videti, kako moški v kapi s ščitkom ustrelil 53-letnega Tarracina, ki so ga policisti v preteklosti že obravnavali zaradi mafijskih zločinov. 

Žrtev pred smrtjo kadi pred barom. Morilec vstopi v lokal, v katerem je najmanj šest oseb. Kmalu se vrne in od zadaj ustreli mafijskega kolega. Tarracino pade na tla, morilec pa ga še enkrat ustreli v glavo.

Nihče od naključno mimoidočih se ne odzove. Ni znano, ali zaradi brezbrižnosti ali zaradi strahu pred maščevanjem. Neka ženska med umorom pred njenim nosom na primer gleda, ali je njena srečka dobitna. Prodajalec cigaret svojo stojnico prestavi nekaj metrov stran, moški z otrokom v naročju pa pogleda truplo in odkoraka stran.

Proti objavi videa

Medtem ko je bila preostala Italija ob posnetku mafijskega nasilja zgrožena, je številne Neapeljčane bolj razjezila policijska odločitev, da ga objavijo, poročajo italijanski mediji. Proti so bili tudi številni strokovnjaki, ki menijo, da so morilca s tem opozorili, da so mu na sledi. Neapeljski javni tožilec Giandomenico Lepore pa odgovarja, da druge izbire niso imeli. "To je bila skrajna odločitev, v katero smo bili prisiljeni, ker nihhče ni želel sodelovati z nami," je dejal. "To je bil tudi uspeh, za katerega pa smo morali plačati visoko ceno. Video, ki je obkrožil svet, je pokazal grdo podobo Neaplja. Odločitve nismo sprejeli zlahka, a po šestih mesecih molka je bila to edina možnost," je še povedal, nato pa izrazil upanje, da jim česa takega ne bo več treba ponoviti. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
28. 02. 2010 01.59
Imamo verske skrajneže, ki v imenu vere morijo nedolžne otroke. To se mi zdi še hujše. Na video se vidi, da je vsaj enga svoje vrste pokončal.
jamdicd
06. 12. 2009 13.15
+1
Kakšen prvošolski opis videa: "Neka ženska med umorom pred njenim nosom na primer gleda, ali je njena srečka dobitna. Prodajalec cigaret svojo stojnico prestavi nekaj metrov stran, moški z otrokom v naročju pa pogleda truplo in odkoraka stran." Umor se zgodi za njenim hrbtom, in ne pred nosom, takoj ko se zgodi, vsa trda odkoraka stran. Če bi se drla, bi še njo počil. Prodajalec cigaret, kje ga kdo vidi ? Vidi se samo en del ene roke ? Moški je verjetno otroka prijel v naročje, in ga obrnil stran in prav tako odšel od tam. Me zanima kaj bi brihtni novinar naredil če bi se znašel v eni izmed teh treh vlog v tej situaciji.
Lepa Primorska
02. 11. 2009 14.25
FAJN, ČE MENE VPRAŠATE.NAJ SE POBIJEJO MED SEBOJ.SAJ TAKE PRIZORE IMAMO TUDI NA DOMAČEM DVORIŠČU SAMO,DA JE NADZORNIH KAMER PREMALO.??!!ALI PA NE??
fmarty@email.si
02. 11. 2009 09.09
bigich02.11.2009, 02:27-16 Mi lahko verjamete, da bi ne bilo tega ce bi vpeljali islam in serjatsko pravo? spet posiljevanje z nazadnjaškim islamom.......a se majo tam okol arabcev kej boljš mogoče???? ŠE SLABŠ!!!!!!
vlab
02. 11. 2009 08.31
@bigich, ne moremo ti verjet. nažalost je prepozno za take rešitve ker smo preveč informiran narod.
vlab
02. 11. 2009 08.29
nekateri o mafiji govorite kot da so zaprta družba s svojo interno industrijo ki se sveta zunaj njih sploh ne tiče. mogoče bi pa ravno vi potrebovali dobit domov listek z zneskom in sliko vašega otroka v vrtcu? mafija živi od ogabnega kriminala ki ga izvaja nad poštenim prebivalstvom. to da so pa organizirani... ja menda niso kurji tatovi - te se vedno polovi in zapre.
vlab
02. 11. 2009 08.25
@RTV_SLO, a ste vi nori? objavila ga je neapeljska policija. pop lahko samo pripopa na stran tisto kar se da dobit povsod drugje. vi moralizirate samo zato ker vam udobno nameščene riti greje izterjan denar davkoplačevalcev.
SLO123
02. 11. 2009 07.30
bigich, če bi vpeljali islam bi se pa z bombami obmetavali.
bigich
02. 11. 2009 02.27
Mi lahko verjamete, da bi ne bilo tega ce bi vpeljali islam in serjatsko pravo?
mjolnir
02. 11. 2009 01.28
JoeyNick hahahahaha...absolutno se strinjam!!! Danes so taki časi, da je mafija bol poštena od večine "legitmnih" podjetnikov! Tisto za kodeks tudi drži, pa še vsaj se niso pečali z tako nizkotnimi posli kot je otroška prostitucija in podobno! Mamila..no, ja noben jih ne mara, sam le-ta zahtevajo butlje ki jih jemljejo, noben pa jim mamila ne tlači v nos ali žilo !!
mjolnir
02. 11. 2009 01.25
Ja in kaj bi vi zdaj od mimoidočih?? Da se grejo filmske junake in pričajo proti mafiji, potem ko jim strežejo po življenju pa z dvem auzijema vse razturajo tako da na koncu ni več niti potrebe po sojenju? Z mafijo se ni za igrat, morda se sliši strahopetno in kruto, ampak oni imajo svoje stvari ki jih rešujejo med sabo in ko ali kako to naredijo se povprečnega državljana ne tiče! Za navadnega državljana so večji problem razne poceni barabe ki ropajo , ko jim zmanjka za šus!
binmister
01. 11. 2009 21.39
bravo guliart
Libra77
01. 11. 2009 21.05
kaco se strinjam obenem se pa sprašuje,m kako se še to ni zgodilo, čas je že bil zdavnaj.
binmister
01. 11. 2009 20.07
upam da so naši tajkuni videli posnetek in da bojo premislili ljudje bodo izgubili potrpljenje v času krize in se lahko Neapelj zgodi pri nas tudi
specialec28
01. 11. 2009 20.03
mafia je pa mafia . nekaj vsak danjega postaja pri nas
motofrik
01. 11. 2009 18.48
..mimoidoči niso reagirali. Možakar je mrtev. Naj bi se zbrali okoli trupla in pametovali? Pride policija, te popiše, potem si pa v dreku. Zasliševanja, kaj si videl (čeprav nisi nič videl), kdo je streljal (če ti je pa za hrbtom počilo), kakšen je bil strelec (če ga pa nisi videl),... Čimprej stran.
Jezek_SS_016
01. 11. 2009 18.34
Zrežiran posnetek, da se mafijo prikaže na grd način ...
kolenczan
01. 11. 2009 18.14
@wawer se strinjam
wawer
01. 11. 2009 17.32
pr nas bi se kak tajkun lahk takle pospravo, ne pa da uživa z ukradenim in prigoljufanim denarjem
Iluzionist
01. 11. 2009 17.27
živel je od pišptole in umrl je od pištole.. drugače so pa kolegi iz madžarske tudi prišli v neapelj in so že prvi dan videli, kako je v eni stranski ulici v mestu nekdo nekoga ustrelil..