Črna kronika

FOTO in VIDEO: Zagorelo je v mansardi hotela, kjer je bila večja klimatsko-prezračevalna naprava

Bohinj, 06. 01. 2017 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Skupno več kot 200 gasilcev je uspelo požar v Hotelu Jezero v Bohinju po težkem boju s plameni ter vetrom in mrazom pogasiti. Izsledki preiskave kažejo, da je zagorelo v mansardi objekta, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava, ogenj pa se je razširil še na druge prostore, ostrešje in stvari v objektu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Škoda bo najverjetneje večmilijonska
    02:56
    Iz 24UR: Škoda bo najverjetneje večmilijonska
  • Iz 24UR: Pogovor z vodjo intervencije
    01:34
    Iz 24UR: Pogovor z vodjo intervencije
  • Iz SVETA: Jutro razgalilo škodo na bohinjskem hotelu
    02:34
    Iz SVETA: Jutro razgalilo škodo na bohinjskem hotelu
  • Iz SVETA: Pogovor z bohinjskim županom
    02:56
    Iz SVETA: Pogovor z bohinjskim županom
  • Silvo Režek: Gasili so v mokrih in zamrznjenih oblačilih
    04:04
    Silvo Režek: Gasili so v mokrih in zamrznjenih oblačilih
  • Posledice požara v Bohinju
    00:25
    Posledice požara v Bohinju
  • Iz 24UR ZVEČER: Hud udarec za turizem v Bohinju
    05:11
    Iz 24UR ZVEČER: Hud udarec za turizem v Bohinju

Požar, ki je zagorel v Hotelu Jezero v Bohinju, so pogasili. Po ogledu kraja požara so policisti in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija ugotovili, da je zagorelo v mansardi objekta, kjer je bila nameščena večja klimatsko-prezračevalna naprava, ogenj pa se je razširil še na druge prostore, ostrešje in stvari v objektu.

Trenutne okoliščine ne kažejo, da bil požar posledica kaznivega dejanja, nastala pa je velika materialna škoda na objektu in stvareh, je zapisal Bojan Kos s PU Kranj. Škoda na sosednjih objektih ni nastala, prav tako v požaru ni bil nihče poškodovan.

Policija, gasilci in civilna zaščita so danes v prostorih Občine Bohinj predstavili ukrepe interventnih služb.  Komandir PU Kranj Robert Mencin, je dejal, da so po klicu na kraj takoj poslali več policijskih ekip. V sodelovanju z gasilci, osebjem hotela in civilno zaščito je sledila evakuacija skupno okoli 100 oseb. Vse so evidentirali in na koncu so v večernih urah pogrešali le še dva domača gosta in štiri goste iz tujine. Oba Slovenca sta bila najdena na njunem domu, štiri pogrešane tujce pa so našli v bližnjih apartmajih.

Požar v Bohinju
Požar v Bohinju FOTO: POP TV

Vodja intervencije o zelo težkih razmerah

Silvo Režek, vodja intervencije, pravi, da so najprej začeli z zunanjim gašenjem, a da jih je pri tem zelo oviral veter, ki da je na dele, ki so jih že pogasili, vedno znova prenašal ogenj. Kot pravi, se je po evakuaciji taktika spremenila. "Težišče dela se je preselilo v notranjost objekta," pojasnjuje. Formirali so različne skupine. Prva je opravila pregled prostorov, da so se prepričali, da je evakuacija popolno izvedena. Druga skupina je gasila požar z notranje strani. Na zunanji strani so ta čas gasili preko gasilskih avtolestev.

"Kljub obsežnemu požaru nam je največ težav predstavljal veter, ki je prenašal ogenj tja, kjer smo prej že vse pogasili," pravi Režek. Vseeno so uspeli obvarovati drugi trakt hotela, tako da je ta ostal nepoškodovan.

Po drugi strani pa so se spopadali s hudim mrazom. "Gasilci so bili mokri, zamrznila so jim oblačila, sledila je utrujenost, izčrpanost. Vse skupaj so oteževale tudi nevarne zaledenele površine," opisuje zelo težke okoliščine, ki so ovirale posredovanje. 

Požar so skupno gasili 203 gasilci, danes pa na kraju ostaja gasilska straža.

Predstavnik civilne zaščite Dušan Fajfar, je dejal, da so poskrbeli za vse, ki so ostali v Bohinju. “Tu bi pohvalil okoliške gostince in ponudnike prenočitev, ki so poskrbeli za ogrevane prostore, tople napitke in ostalo. Pohvala gre tudi osebju hotela za hitro ukrepanje in sodelovanje,” je dejal. 

Župan občine Bohinj, Franc Kramar: Najprej bomo pomagali osebju hotela

To je bil edini hotel, ki ni v lasti Zmaga Pačnika, pravi bohinjski župan Franc Kramar. Njegove besede se nanašajo na njegove pretekle navedbe, da večina njegovih hotelov propada in da bi morala za rešitev turizma v Bohinju tu vmes poseči država z odkupom. “Podajam apel državi, naj pristopi. Pozivam državo, ministrstva, da presekamo ta gordijski vozel in da Bohinj zaživi kot turistični biser,” je dejal.

Župan je nadaljeval z besedami, da je Hotel Jezero nudil zaposlitev 33 osebam. Ti bodo najverjetneje vsaj za čas renovacije ostali brez službe, zato so na občini odločeni, da bodo najprej reševali njihovo situacijo in jim poskušali pomagati.

Direktorica hotela Polonca Noč je v četrtek dejala, da je zagorelo na podstrešju. Požar naj bi prvi opazili gostje, ki so o tem obvestili recepcijo. Kolikšna bo škoda, še ne ve, lahko pa preseže tudi milijon evrov ali dva, je dejala.

V Bohinju že načrtujejo prenovo

Kljub velikim poškodbam so lastniki hotela danes sporočili, da optimistično zrejo v prihodnost. Potrudili se bodo, da bo hotel čim hitreje obnovljen. Pomoč ponujajo tudi v Turizmu Bohinj in drugi bohinjski turistični delavci, ki jih utegne ta dogodek še bolj povezati.

"Nam ne preostane drugega, kot da hotel prenovimo. Vanj smo dolga leta vlagali in bomo vlagali še naprej. Hotelske dejavnosti ne bomo opustili," je povedal lastnik Hotela Jezero Iztok Noč in izpostavil, da v hotelu dela 30 let in da se že celo življenje borijo, da hotel dobro deluje.

Natančnih posledic požara še ne pozna, saj kriminalisti opravljajo ogled kraja dogodka, zato lastniki v hotel še ne morejo vstopiti. Jasno je, da je veliko škode nastalo na podstrehi in v tretjem nadstropju, v nižjih etažah je škodo povzročila voda. Stropi so namočeni od gašenja. Kolikor je zaenkrat lahko videl Noč, pa je vsaj v pritličju suho.

Gasilci so včeraj zvečer požar omejili, ponoči so morali nadzorovati zgolj manjša žarišča.
Gasilci so včeraj zvečer požar omejili, ponoči so morali nadzorovati zgolj manjša žarišča. FOTO: POP TV

Najprej je treba pokriti streho in zamenjati razbita okna

"Videli bomo, kako bo in kakšno je stanje," je dejal Noč. Ob tem pa se že dogovarja z gradbinci, da bi kar čim hitreje pokrili streho, v kateri zeva velika luknja. Prav tako naj bi kar najhitreje zamenjali razbita okna. Ne more pa še napovedati, kdaj bi lahko objekt uredili do te mere, da bi lahko ponovno odprl svoja vrata.

Tudi financiranje obnove še ni jasno, je pa hotel zavarovan. Noč vsekakor ostaja optimističen in poudarja, da je bila velika sreča v nesreči, da se ni nobenemu zaposlenemu, gostu ali gasilcu nič zgodilo.

"Dogodek nas je vse zelo pretresel, veseli pa me dejstvo, da so lastniki zelo pozitivni in z optimizmom gledajo naprej," je dejal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Upa in verjame, da se bo obnova hotela, ki je eden izmed stebrov bohinjskega hotelskega turizma, nemudoma začela in da bo hotel v najkrajšem možnem času zasijal v novi podobi.

Turizem Bohinj bo lastnikom hotela pomagal, koliko je v njegovi moči. Še danes pa naj bi Bohinj obiskala tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Langus računa, da bodo nato stekli tudi pogovori o možnih oblikah pomoči, da se hotel čim prej sanira.

"Vsi skupaj bomo še dodatno zavihali rokave," je sklenil Langus, ki je že govoril z direktorico hotela Polonco Noč in ponudil vso pomoč, ki jo s partnerji za razvoj bohinjskega turizma lahko nudijo. Že v četrtek so pomoč nudili tudi drugi turistični delavci, ki so pomagali pri selitvi gostov. "Verjamem, da se bo takšno sodelovanje še nadaljevalo," je dejal Langus, ki se ne boji, da bi ta dogodek imel večje dolgoročne negativne posledice za bohinjski turizem.

Poudaril je, da je organiziranost turizma v Bohinju trdna, saj partnerstvo za prihodnost turizma, katerega pomemben člen je tudi Hotel Jezero, deluje. Prepričan je, da jih bo ta dogodek še dodatno povezal: "Še trdneje bomo stopili skupaj in normalno, brez kakšnih večjih problemov izvedli letošnji program promocijskih, trženjskih in ostalih aktivnosti."

Četudi bo Hotel Jezero nekaj časa zaprt in so zaprti tudi hoteli Zlatorog, Bohinj in Bellevue, ki so v lasti Zmaga Pačnika in Japca Jakopina, ima Bohinj več kot 5000 ležišč. "Imamo odlične hotele družinskega tipa, kot sta Tripič in Kristal. Imamo pa tudi številne dobre manjše zasebne namestitve, sobe in apartmaje," je povedal Langus, ki je prepričan, da so ti najpomembnejši gradniki bohinjskega turizma.

Hotel Jezero, ki ima 71 sob in pet hotelskih apartmajev, restavraciji in kavarno, konferenčni dvorani ter notranji bazen, je bil nazadnje celovito obnovljen leta 2008. V hotel pa so sicer stalno vlagali in ga tudi zavarovali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šimemornar
10. 01. 2017 11.46
Župan joka o koncu turizma ker jim je pogorel še edini delujoči hotel.....BOHINCI IN ŽUPAN S PRISKLEDNIKI, TURIZEM STE SI UGASNILI SAMI S SVOJIMI DEJANJI!!!
beez
07. 01. 2017 18.30
-4
Verjamem da je bila intervencija zahtevna in da so dali v danem trenutku vse od sebe upoštevajoč sredstva na razploago, ampak zakaj so po steni oz. fasadi gasilii mi ni jasno, vse premalokrat si nalivamo čistega vina - ko se dogajajo napake kot ta in podobne (mercator, stolpnica v domžalah), pa se vse zamolči, namesto da bi se kaj vsi skupaj naučili. Na konci je bistvo da so vsi odšli iz intervencije živi in zdravi. Postopke bi pa zagotovo morali vključiti v kakšen učbenik, da prihahajoče generacije gasilcev ne bi delale istih napak.
cefre
09. 01. 2017 09.49
A si bil kdaj zraven na terenu, ko se je treba bliskovito odločati? Je pa res, da bi se morebitne napake morale povedati in se o njih naučiti za prihodnje.
vikendaš
07. 01. 2017 12.17
Zažgali so napačen hotel,
vikendaš
07. 01. 2017 12.20
Ja vsaj 3 podrtije bi lahko zažgali pa čakajo zopet na državni denar - banda lopovska.
cefre
09. 01. 2017 09.41
Kdo pa govori o ZAŽIGU, govori se o požaru, če je prav razumeti citiranje policije!
rde?kar
06. 01. 2017 21.55
+4
A jih je Pahor že kaj obiskal gasilce in jim čestital . Kje pa on bo šel rajši v Lažgoše.
heello
06. 01. 2017 20.17
+10
Velika hvala gasilcem za vso delo, pogum in požrtvovalnost..... Desnipretepac, ne vem kdo si, lahko te je sram tvojih bebavih komentarjev !
noel83
06. 01. 2017 22.44
+2
ja sj vemo kdo je Hrvat, ki ga sama Hrvaška noce vec sprejeti nazaj!
felix59 drugič
06. 01. 2017 19.28
+8
Sem gasilec , ne jamram , samo preklinjam.
CastrumFF
06. 01. 2017 19.33
-7
noel83
06. 01. 2017 21.27
+2
Ramzess
06. 01. 2017 18.29
-11
"Vse skupaj so oteževale tudi nevarne zaledenele površine" Nenazadnje so jih ustvarili sami, za ostroge za čevlje pa so najbrž tudi že slišali. Se vodja toži nad situacijo, kaj pa sicer naredi da bi bilo bolje.
CastrumFF
06. 01. 2017 18.52
-9
noel83
06. 01. 2017 21.27
+0
luna.3
06. 01. 2017 17.28
+17
Vse čestitke za požrtvovalnost vodji Silvu Režku, njegovi ekipi ter ostalim prisotnim gasilskim ekipam, ki so v tej hudi nesreči sodelovale, pomagale pri tej nesreči. Srčno upamo, da se hotel čimprej sanira in zaživi v vsej svoji lepi podobi v prelepem bohinjskem koncu.
Tajkun Pirc Musar
06. 01. 2017 17.14
+13
Bravo gasilci. Heroji!
noel83
06. 01. 2017 17.27
+2
matejcko
06. 01. 2017 17.35
+17
Desni, naj ti čimprej zagori pod ritjo, potem jih išči po gostilnah
azzurro9111
06. 01. 2017 16.56
-4
Akumulatorji? Odklopil?
noel83
06. 01. 2017 16.23
+24
Kako je možno da neki desnipretepac lahko komentira, ko pa niti nedolžnosti še ni zgubil?
matejcko
06. 01. 2017 17.35
+14
noel83
06. 01. 2017 16.11
+18
Desnidrekač, če imate na Hrvaškem take gasilce kot si TI, se ne čudim da vam vse pogori!
Vogtar Ogt
06. 01. 2017 16.20
+12
Glavno da on ve izza monitorja vec o pozaru in gasenju, kot sodelujoci dve poklicni brigadi in cel kup prostovoljnih usposobljenih gasilcev.
noel83
06. 01. 2017 16.24
+10
Jure Slanovic
06. 01. 2017 16.36
+4
krutz
06. 01. 2017 17.13
+1
cirenij
06. 01. 2017 15.41
+21
Vsa čast gasilcem! Prostovoljnim in profesionalnim. Pa njihova plača? Menda ne dosega 1/3 poslanske, kateri drgnejo mehke klopi, interpelirajo.....pa večina še do 10.1. dopustuje.
CastrumFF
06. 01. 2017 16.05
-29
VSAK ki se le malo spozna je videl,kako NAPACNO so se ti "gasilci" lotili gasenja!!!!
noel83
06. 01. 2017 16.06
+10
cirenij
06. 01. 2017 15.38
+6
Kaj pa o tistih štirih "gostih"? Od kod so in kam so izginili?
dajno
06. 01. 2017 17.28
+4
deltex
06. 01. 2017 15.27
+30
Gasilce od nekdaj spoštujem, tako poklicne kot prostovoljne. Tem vseskozi tudi pomagam, kolikor le lahko in jih bom še naprej. Doslej jih, k sreči, še nisem potreboval, vem pa, da bi bili prvi, ki bi pomagali. Pa ne samo ob požaru, ampak ob vsaki naravni nesreči. Če mi danes veter raztura streho, kdo jo bo prvi pokril? Ja, gasilci, kdo pa?
25kur
06. 01. 2017 15.19
-31
kaj to jamrajo a so gasilci al cmerarji
mastaflash
06. 01. 2017 15.12
-7
a niso hotl varscine placat, pa so prsli mal raztur narest?
Frigo
06. 01. 2017 15.03
+23
vsaka cat gasilcem dobri ste
SKRIPT
06. 01. 2017 14.44
+19
Silvi Rezek je pravi gasilec in zelo dober clovek,
CIGU MIGU
06. 01. 2017 14.26
-18
a ni bil ta hotel ena sama stara lajšta
P0K3RC4T912
06. 01. 2017 15.40
+6
Factsarereal
06. 01. 2017 16.36
+11
Hotel je bil v celoti prenovljen, in tudi večino časa zaseden. Je pa bil za svojo starost izredno moderen, ker se je v njega stalno vlagalo.