Črna kronika

FOTO in VIDEO: Po požaru onesnaženosti večjih razsežnosti ni, je pa prizadet potok

Vrhnika, 16. 05. 2017 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vzrok požara, ki je v ponedeljek zvečer izbruhnil v podjetju Kemis na Vrhniki, še ni znan. Enajst oseb so evakuirali in jih začasno namestili pri sorodnikih, dva gasilca sta potrebovala zdravniško pomoč. Pristojni trdijo, da večjih posledic za okolje ne bo, a ribiči pravijo, da je potok Tojnica mrtev.

Več videovsebin
  • Kaj je v resnici gorelo na Vrhniki?
    04:23
    Kaj je v resnici gorelo na Vrhniki?
  • V Ljubljanici ne beležijo povečanih količin nevarnih snovi
    02:57
    V Ljubljanici ne beležijo povečanih količin nevarnih snovi
  • Dva gasilca sta zaradi ogljikovega monoksida potrebovala zdravniško pomoč
    03:36
    Dva gasilca sta zaradi ogljikovega monoksida potrebovala zdravniško pomoč
  • Na kraju so pobrali vzorce iz vode
    03:11
    Na kraju so pobrali vzorce iz vode
  • Iz SVETA: Velik požar na Vrhniki
    02:13
    Iz SVETA: Velik požar na Vrhniki
  • Iz SVETA: Eden večjih požarov
    01:00
    Iz SVETA: Eden večjih požarov
  • Iz SVETA: Kakšne so posledice požara?
    02:23
    Iz SVETA: Kakšne so posledice požara?
  • Iz SVETA: Pogovor z vodjo intervencije
    02:09
    Iz SVETA: Pogovor z vodjo intervencije
  • Iz 24UR: Razsežnosti požara v Kemosu
    03:13
    Iz 24UR: Razsežnosti požara v Kemosu
  • Iz 24UR: Meritve onesnaženosti
    02:35
    Iz 24UR: Meritve onesnaženosti
  • Iz 24UR: Poškodba in zastrupitev
    02:45
    Iz 24UR: Poškodba in zastrupitev
  • Iz 24UR: Obsežna in nevarna intervencija
    02:03
    Iz 24UR: Obsežna in nevarna intervencija

Vzrok požara, ki je sinoči ob 19.50 zajel industrijski objekt podjetja Kemis na Vrhniki, še vedno ni znan. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) so požar najprej gasili gasilci Gasilske zveze (GZ) Vrhnika, kasneje pa še GZ Logatec, GZ Cerknica ter poklicni gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Kranj, ki so imeli požar ponoči že pod nadzorom, a požarna straža kraj še vedno varuje, saj se občasno pojavljajo manjši izbruhi. Požarna straža naj bi vztrajala vse do jutri dopoldne oziroma dokler nevarnost ponovnega vžiga ne bo popolnoma minila.

Na tiskovni konferenci so pristojni danes pojasnili, da je bila intervencija po požaru zahtevna, najtežje je bilo do približno pol enih ponoči, ko so se gasilci spopadali z visokimi temperaturami in eksplozijami v objektu. Danes gasilci vršijo požarno stražo, kriminalisti iščejo vzroke požara, pristojne službe pa vzorčijo elemente vode, zemlje, zraka. Na podlagi rezultatov prirejajo ukrepe.

Strokovnjak Peter Rodič  je pojasnil, da so z meritvami vplivov na okolje začeli zgodaj zjutraj. Kot so pokazale prve meritve, je onesnaženje največje v okolici prizadetega podjetja, prizadet je tudi lokalni potok, ne pa tudi potok Ljubljanica. Pregrade so opravile svoje delo in preprečile iztekanje v Ljubljanico, je še pojasnil.

Testiranje vode, zemlje in zraka se sicer nadaljuje. Ugotovili so, da je povečana koncentracija PM10 delcev v zraku, da pa koncentracije niso izrazito povišane, zato so nekoliko omilili ukrepe. Agencija RS za okolje stanje nadzoruje z mobilno postajo. Medtem ko so doslej vzorčili večinoma okoli podjetja, bodo v kratkem meritve preventivno izvedli tudi v okolici, rezultati pa bodo znani ob koncu tedna.

Pristojni so še dejali, da večjih zapletov ne pričakujejo, zato zaenkrat občanom ne priporočajo posebnih ukrepov zaradi požara.

Obsežna intervencija

Za gašenje požara so porabili 950 kubičnih metrov vode ali toliko, kot jo povprečna štiričlanska družina porabi v petih letih.

Skupaj je na intervenciji sodelovalo 256 gasilcev, na zdravstveni primarni triaži 27 oseb, 24 policistov ter 5 oseb službe za podporo. Aktiviran je bil tudi celoten štab Civilne zaščite Vrhnika, so dodali na URSZR. Požar so gasilci pogasili okoli 24. ure, je sporočila Maja Ciperle Adlešič s Policijske uprave Ljubljana. 

Enajst oseb so iz stanovanjskih hiš v neposredni bližini podjetja evakuirali in jih začasno namestili pri sorodnikih.

Po besedah direktorja podjetja Kemis Emil Nanut je nastala ogromna gmotna škoda. "Višina investicije je znašala osem milijonov evrov in velik del obrata je uničen," je dodal Nanut. V času požara v podjetju na srečo ni bilo nobenega delavca, sicer bi se zgodba lahko končala tudi tragično.

Ker preiskava še vedno poteka, bo več informacij znanih v prihodnjih dneh, je povedal Nanut. Lastniki in zaposleni računajo, da bodo zadevo sanirali ter podjetje s 43 zaposlenimi čim prej postavili na noge z znanjem in voljo.

Pogorišče na Vrhniki - 6
Pogorišče na Vrhniki - 6 FOTO: Damjan Žibert

Na tiskovni konferenci je Viktor Razdrh, poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika, pojasnil, da je bil najbolj pomemben podatek smer vetra, takoj zatem so preko medijev začeli obveščati občane, kako naj ukrepajo. "Požar je bil ob našem prihodu že razvit, mesto intervencije pa zelo zahtevno, tako da smo takoj sklicali zdravniške službe, pa tudi Dars, saj se je dim širil na avtocesto, a v prometu ni bilo večjih težav."

Na kraj dogodka je zjutraj prispela tudi državna enota ELME (Ekološki laboratorij z mobilno enoto) in pričela z zbiranjem vzorcev na območju. "Podatke potrebujemo zaradi nadaljnjih ukrepov, da ugotovimo, kako ogrožena je okolica, predvsem voda v bližini. Prvi rezultati v potoku sicer kažejo manjše onesnaženje in prisotnost nekaterih kemikalij, v širši okolici je še vedno čutiti dim, a večjih posledic za okolje in ljudi naj ne bi bilo," je pojasnil Razdrh. 

Špela Rot, predstavnica štaba za Nujno medicinsko pomoč ZD Vrhnika, je dejala, da so takoj aktivirali več ekip ter vzpostavili varovano območje in triažo. "Najprej smo pregledali 39 gasilcev, nato še 73. Dva sta bila poškodovana, eden je še vedno v zdravniški oskrbi, šlo je za zastrupitev z ogljikovim monoksidom, vendar pa na srečo ne gre za težje poškodbe." 

Zaradi velikih količin vnetljivih snovi je bilo gašenje izredno zahtevno in tvegano, prihajalo je do eksplozij posod, je povedal Boštjan Turk, vodja intervencije. "Na intervenciji smo porabili več kot 950 kubičnih metrov vode, 500 litrov penila ter 700 litrov tekočine za dekontaminacijo," je dodal. Že med samim gašenjem so ukrepali preventivno, preverili, kaj uhaja v jaške, zato do večjega razlitja v Ljubljanico ni prišlo. Vsega skupaj je na intervenciji sodelovalo 332 oseb, na požarni straži je ostalo še 45 gasilcev. Požarišče ostaja omejeno v območju 200 metrov, daljše zadrževanje na tem področju pa ni dovoljeno.

Goreli laki, zdravila, barve, olja, embalaže nevarnih snovi ...

Direktor Kemisa je razloži, da podjetje zbira nevarne odpadke iz gospodinjstev in industrije. Ker je za končno odstranitev odpadkov v Sloveniji malo možnosti, jih pripravljajo za sežig v tujini. Sinoči so gorele embalaže nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, spreji, laki, vse stvari, ki jih uporabljamo doma, a v veliko večjih obsegih. Požar se je sicer začel na oddelku s trdnimi odpadki (zdravila, embalaže nevarnih snovi, itd.), je povedal Nanut in dodal, da visoko toksičnih odpadkov praktično nimajo. Sicer resda zbirajo tudi laboratorijske kemikalije, "a te so shranjene posebej, imamo posebna izvozna dovoljenja, da lahko gredo na končno uporabo v tujino."

Kako poškodovan je sam objekt? "Zadnji del objekta je močno poškodovan, sprednji malce manj. Ugotoviti bomo morali, kaj od končne konstrukcije je sploh še uporabno. Prvih ocen škode ne moremo podati, saj ogled poteka, na kraju so še vedno gasilci, ki skrbijo za lokalna požarišča," je odgovoril direktor.

Težko je reči, da ne bo nobenih posledic za okolje, upajo pa, da bodo minimalne. "Mi bomo poskušali vse skupaj v prvotno stanje. Delo bomo nadaljevali v okrnjenem obsegu, s pomočjo poslovnih partnerjev in konkurentov, ki so nam ponudili pomoč," je razložil Nanut.

Potok Tojnica ob Kemisu, ki se izliva v Ljubljanico.
Potok Tojnica ob Kemisu, ki se izliva v Ljubljanico. FOTO: Jasmina Štorman

Potok Tojnica je mrtev, pravijo ribiči

Predsednik Ribiške družine Vrhnika Vladimir Mikec je dejal, da so vse ribe v potoku Tojnica poginile, kot tudi ves ostali živelj. "Na površini vode plava snov mavrične barve, kar kaže na to, da so se v potok izlile kemikalije, najverjetneje olje oziroma nekaj podobnega. Potok je mrtev," je pretresen povedal Mikec in opozoril na to, da bi morali poginule ribe, ki so se ujele med drevesa ter na breg pustiti, da jih poberejo ribiči, saj na podlagi nadaljnjih raziskav napišejo poročilo za zavarovalnico. "A poginula trupla rib očitno pobirajo Kemisovi delavci. Ko sva s kolegom šla na teren, sva videla ribe, nazaj grede jih ni bilo več. Tam pa so bili le delavci tovarne."

"V rokah imamo le kakšnih 10 rib, vse ostalo so sproti odnesli," je dejal. Poleg rib, v potoku so bile ščuke, krapi, in veliko drugih vrst rib, ki so na rdečem seznamu EU, so pomrli tudi polži, črvi "in vse, kar je bilo v njem živega", je dejal.

Potok so gasilci sicer zajezili s pregradami in pivniki, "vendar to ustavi le tisto, kar je nad vodo, ne pa tudi tistega, kar je v njej raztopljeno".

Podatkov, da bi poginule živali našli tudi v Ljubljanici, za zdaj ni. "Ribiči so na terenu že ves dan, zbiramo podatke in usklajujemo delovanje. Pogovoriti se nameravam tudi z direktorjem podjetja Kemis Emilom Nanutom."

Posledice industrijskega požara se lahko poznajo tudi na vodi in rastlinju                    

Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal lahko povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznic, ki ima za posledico solzenje oči in izcedek iz nosa, kašljanje in oteženo dihanje, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Težave bolnikov z obstoječimi akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal, kot sta na primer astma ali kronična obstruktivna pljučna bolezen, se lahko povečajo. Stanje bolezni se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, poveča se tudi možnost za nastanek srčne kapi. Kot opozarjajo na NIJZ, so še posebej ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal ter sladkorni bolniki.

Vrhniška civilna zaščita je občanom že zjutraj priporočila, naj se danes izognejo dolgotrajnejšim aktivnostim na prostem. Poudarili so, da je voda pitna, priporočili pa so prekuhavanje za podtalnice in vodnjake.

Strokovnjaki NIJZ poudarjajo, da se je onesnaženemu zraku mogoče izogniti le z umikom v manj onesnaženo okolje.

Prebivalcem so tudi svetovali, naj povrtnine pred uporabo operejo. Kot poudarjajo na NIJZ, lahko s hrano zaužijemo tudi delce onesnaženosti, ki se posedajo na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali. Strokovnjaki NIJZ sicer ljudem priporočajo, da s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, raje zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno.

Prebivalcem tako na NIJZ svetujejo, naj se izogibajo prizadetih območij, dokler pristojni ne sporočijo, da je gibanje spet varno. Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj, smrad po požaru, priporočajo zadrževanje izven območja ali v zaprtih prostorih. Poudarjajo sicer, da je zadrževanje v zaprtih prostorih začasna rešitev, saj se koncentracije onesnaževal v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markym77
17. 05. 2017 11.47
+1
cenzura na polno.
slonicka
17. 05. 2017 11.59
+1
tisti ki ne ve kaj je kemija ga lahko vlečejo za nos kokr hočejo mene nebi ker poznam 35 let kemijo in vem koliko je nevarno
markym77
17. 05. 2017 11.11
+1
slovenski černobil pomeden pod preprogo. tudi ukrajinci so ga hoteli skriti...
kontaminiran
17. 05. 2017 10.43
+3
Več kot očitno je, da se bo tale reč okrog Kemisa pometla pod preprogo. Vsakemu, ki zna v googla vpisat par iskalnih besed ali nizov in ima vsaj malo zmožnosti logičnega razmišljanja, bo postalo takoj jasno, da te denar in vplivno zaledje rešita vsakršne odgovornosti. Nihče mi ne bo pravil, da ob gorenju nevarnih snovi niso nastale okoliščine, ki bi lahko v večjem obsegu vplivale na zdravje ljudi. Ker se onesnaženosti zraka in zemlje z očesom po večini ne opazi, nas s prikrivanjem rezultatov meritev zavajajo. Bežno, kot da to ni nič takega, omenjajo povečano koncentracijo trdih delcev in 1000 (TISOČ!!!) kratno povečano koncentracijo živega srebra, aja, pa "nekaj malega" poginulih rib v Tojnici. Če živo srebro pripišemo iztrošenim sijalkam, kje so izmerjene vrednosti težkih kovin, ki se nahajajo v baterijah? Nikelj, kadmij, litij, svinec,…? Kot da imajo težke kovine pozitiven učinek na človeka. V takih primerih, tako kot v Trbovljah, se razume da »meritve« opravlja državna institucija (ELME), ki sodi pod okrilje Instituta Jožef Štefan, rezultate teh »meritev« pa interpretira dr. Rodič, član štaba vrhniške CZ, ki je na tem institutu zaposlen. Le kdo bi pljuval v lastno skledo? Je morda kdo opravil vzorčenje gasilcev, ki se že dva dni izpostavljajo tem razmeram? Nihče! Zakaj so jim pri dekontaminaciji pobrali njihova lastna civilna oblačila, ki so jih med intervencijo imeli oblečena pod gasilskimi oblekami? Kje so ta oblačila končala? Gasilci, vsa čast za vaš pogum in predanost pri gašenju, ampak v tem primeru je, žal, vaše zdravje in uničena oprema »kolateralna« škoda kapitala. Kdo vam bo zamenjal ali plačal uničeno opremo? Kemis, občina? Ne verjamem. Kemis bo saniral škodo in nadaljeval z obratovanjem, kot da ni bilo nič, občina pa ima z županom na čelu pomembnejše projekte zapravljanja denarja in s tem omogočanja mastnih zaslužkov »dvornih« izvajalcev. Občini in županu definitivno ni mar za občane, kar se kaže skozi nerazumno visoke odmere komunalnega prispevka za kanalizacijo, vseeno jim je v kakšnih ekoloških pogojih živimo. Tako je to, če je župan komunalec in točno ve, kje je denar, pa čeprav na škodo občanov. Še prej kot direktor komunale in sedaj župan, stoji ob strani »ekološkim« firmam, kot sta Kemis in Saubermacher, pa da ne pozabimo neodzivnosti ob lanskoletnem smradu, ki se je širil iz Silikove čistilne naprave. Na koncu pa še nekaj o smiselnosti ukrepa o preventivnem izogibanju aktivnosti zunaj in priporočenem zadrževanju v zaprtih prostorih. V kolikor ni prekomerne onesnaženosti je edini razlog ta, da se Vrhniki ne bi zgodila ulica.
mastaflash
17. 05. 2017 06.51
+5
vsebnost zivega srebra 1000-krat vecja od dovoljene, berite neodvisne medije
Diškor
16. 05. 2017 22.59
+21
Tko pri nam skrbijo za okolje, na Hanzi TV inšpektorca laže, kako so vsi bili usposobljeni in da so prav rokovali in druge nebuloze, čisto koruptivni zagovor, prvič se strupene in nevarne snovi ne skladiščijo v neposredni bližini vodnih virov, zdaj je potok uničen in se 10 let ne bo pobral, direktorja in lastnike je treba obtožiti nevestnega in malomarnega ravnanja , kot povzročitev vse obče nevarnosti za prebivalstvo in ostalo naravo, lepo na Dob jih poslat, drugim v opozorilo, seveda komplet škodo plačat in še ene par dr- uradnikov zaradi koruptivnosti, Vrhničani to morate s protesti doseč.
peet001
16. 05. 2017 22.59
-10
kok ste eni pametni potem takem se pa nehite vozit z avti in avtobusi, nehajte jest hrano oz. najdeno zgolj v naravi pa pojdite živet v jame vsak človek proizvede toliko in toliko nevarnih ter kemičnih odpadkov nekje jih je treba predelati in to se nekateri zavedamo in ne živimo v iluziji al je boljše v naravo spuščati se je pa pač to zgodilo in hvala bogu da ni prišlo do najhujšega.
lobo1112
16. 05. 2017 22.53
+10
Najprej opozorilo, da naj se vrtnine dobro operejo. Sedaj pa, da naj se sadje in vrtnine raje zavržejo. Kaj bo do konca tedna se sprašujem. Kot so ob tem poudarili na NIJZ-ju, lahko s hrano zaužijemo tudi delce onesnaženosti, ki se posedajo na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali. Strokovnjaki NIJZ-ja sicer ljudem priporočajo, da naj s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, raje zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno.
markym77
17. 05. 2017 12.30
verjetno bodo sporočili, da bo tisti folk, ki je jedel te kontamininirane vrtnine, škripnil v roku pol leta.
ARMEL
16. 05. 2017 22.48
+15
Kaj naj še dodam vse ste že povedali in strinjam se da posledice bodo a povedali so le tisto kaj niso mogli skriti a precej strupa je odšlo v zemljo,zrak in v vodo a vsaka ČAST GASILCEM ŽRTVOVALI SO SVOJA ZDRAVJA DA ŽIVLJENJA NE OMENJAM RES BI NAŠI GASILCI MORALI BITI BOLJ NAGRAJENI OD NAŠE POLITIKE KI JE BOLJ MAČEHOVSKA DO TEH FANTOV KI GREDO ZMERAJ PRVI TAM KJE MI LAJKI SI NE MOREMO ZAMISLITI IN ZADNJI ČAS DA POLITIKA - VLADA ODVEŽE MOŠNJO ZA TAKŠNO POŽRTVOVALNOSTI a od tega požara bodo posledice naj politika govori kaj želi posledice bodo in sankcij tukaj nebo a tam negdo zažge kup dračja in bo dobil kaj,seveda kazen a tukaj strup vse posod bravo politika to je vaša slika ker takšni objekti bi sodili nekam daleč proč od tekočih vodah in civilnimi objektov a ne tako kod je vidno tukaj in prav zanima me kaj bodo povedali resor za prostor in varnost ljudi in okolja,odgovor skoraj da že sam vem,tako dovolj imam in vsaka čast GASILCEM....
superjezek
16. 05. 2017 22.36
+21
Življenje na vrhniki očitno ne bo več isto in to po zaslugi tega direktorja in še par podkupljivih ljudi, ki so vlekli provizijo ali dobili debelo kuverto! Cene nepremičnin bodo padle, možne bodo razne težave z zdravjem, pridelovanja sadja in zelenjave....še naštevam?? Prebivalci vrhnike, če pa to ni dovolj, da skupaj stopite in se kaznuje odgovorne potem ste si zaslužili, da vas tile ljudje nat.... še dobesedno v rito.. ;)
sejvam
16. 05. 2017 22.31
+25
""Onesnaženosti večjih razsežnosti ni, ampak je pa prizadet potok""..???? Pocrkale so vse ribe in mi nimamo kaj za skrbet??? Zadnjič pa nonstop panike s tistim smogom....vi ste en navaden fake news!!
TheGrayMask
16. 05. 2017 22.29
+25
To pa morm tle napisat. Nism bil proti đamiji saj menim, da imajo muslimani pravico, da imajo svoj plac kjer pac opravljajo svoje rituale itd. Predvsem ni spodobno, da to pocnejo v neki dvorani...Ampak, če se tist izobraževalni center res gradi upam, da se jim vse skupaj poruši. Sramoto, da država to podpira. Kakšno izobraževanje dejte ne me j. s takim početjem bo še manj strpnih ljudi. Če hoče kuvajt izobraževat naj raje zgradi kakšno fakluteto za naravoslovne vede o Islamu tako in tako vemo že preveč predvsem, pa nima nobene vsebine. Islam je regresivna ideologija in ne mi govort, da govori o ljubezni in mavricah. Če kdo veruje naj obravnavam ga kot človeka on pa verjetno islam kot pravlico in ima pravico samo njegova interpretacijo ne izpodbije rasnico o tem, da je nešteto stvari v Koranu in njihovi kulturi, ki so za prazgodovino oz. kameno dobo. Predvsem pa ja največja ironija v tem, da te njihove interpretacije v trenutku ko se to zgodi niso več islam temveč neka druga različica le tega isto je pr naših cerkvenih veleumih in njihovo pravljično knjigo preskočjo stavek pa je vse prec z rožcami posijano.
Amnasty
17. 05. 2017 09.03
Juhu HU
16. 05. 2017 22.10
+21
Pozivam vse tukaj prisotne predvsem pa Vrhničane. V soboto 20. Maja ob 10:00 na miren protest, pred prehodom za pešce, nezavarovan prehod ćez glavno prometnico, v bližini tržnice in bencinske črpalke, na 1 urno mirno sprehajanje čez prehod za pešce . TEMA; ODSTOP ŽUPANA, zapreti KEMIS, IUV ČISTILNO NAPRAVO in SAUBERMACHER. TUDI VRHNIČANI SI ZASLUŽIMO VDIHOVANJE ČISTEGA ZRAKA IN IMETI NE ONESNAŽENO OKOLJE.------VLJUDNO VABLJENI -------
Juhu HU
16. 05. 2017 22.04
+7
Pozivam vse tukaj prisotne predvsem pa Vrhničane. V soboto 20. Maja ob 10:00 na miren protest, pred prehodom za pešce, nezavarovan prehod ćez glavno prometnico, v bližini tržnice in bencinske črpalke, na 1 urno mirno sprehajanje čez prehod za pešce . TEMA zapreti KEMIS, IUV ČISTILNO NAPRAVO in SAUBERMACHER. TUDI VRHNIČANI SI ZASLUŽIMO VDIHOVANJE ČISTEGA ZRAKA IN IMETI NE ONESNAŽENO OKOLJE.------ VSI VLJUDNO VABLJENI -------
?asjeza
16. 05. 2017 21.47
+21
sami sebe si uničujemo naravo in življenje use zaradi denarja........dolker je denar na prvem mestu bomo sami sebe prej uničili ne marsovci
SEJBOBOL
16. 05. 2017 21.45
+33
Po +1000 tonah odpada ki je gorel , je zrak v mejah normale ...... zanimivo ..... Torej sedaj ni potrebno več odvažat nevarnega odpada na zbirna mesta , jih lahko kar kurimo , sam potoka ne sme bit blizu .....
?asjeza
16. 05. 2017 21.36
+7
še nasledje stoletje bomo čutili posledice rakavega bolenja na vranici
Amnasty
16. 05. 2017 21.22
+26
to vi lažite sebe da ni onesnaženja
kokicas
16. 05. 2017 21.19
+17
Tako skladišče pa da je klub vsem predpisom in varnostnim ukrepom vseeno sploh to prišlo do vode je nenormalno, da ni nič nevarnega tud nemore verjet vsak, ok zagori že, samo ne da se potem te nevarne snovi ralijejo v potok to je nedopustno in bi moral preprečit že pred začetkom požara. In še to novinarji so pred časom govorili o povečanem onesnaženju, da bomo z zmanšano hitrostjo vozili na AC pa da bomo vozili par-nepar v mestih, tole pa kot da je bil navaden manjši požar al kako
Jožajoža
16. 05. 2017 21.14
+13
veste, če si sam zgradiš, ne gori, če pa ti zgradi država preko podarjenih kreditov, ali pa poslovni objekt "kupiš" za 1 evro, ga močno zavaruješ, se pa zgodi požar. mislim, da bog pošlje strelo takim srečnežem.
Draža
16. 05. 2017 21.06
+18
Čestitke gasilcem,nagraditi jih.
lobo1112
16. 05. 2017 21.31
+6
Gasili so tudi srednješolci po 7 ur in šli naslednji dan v šolo.
lobo1112
16. 05. 2017 21.33
+10
Takim bi lahko dali plaketo za JUNAKE, pa se sploh ne hvalijo ali izpostavljajo. Če bi politik prišel in samo pljunil na ogenj, bi ga že vsi slikali in objavljali kako je "fejst"!