Črna kronika

FOTO in VIDEO: Je res streljal policist?

Sarajevo, 05. 10. 2009 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nejasnosti okoli smrti navijača NK Sarajevo se kar vrstijo. Policija je potrdila, da ima v rokah osumljenca, ki naj bi se predal sam, ugiba pa se o njegovi identiteti. Glavno vprašanje: Je ali ni policist?

V spopadih je bilo ranjenih 31 oseb, od tega šest huje. Povzročena pa je bila tudi velika materialna škoda, saj je bilo uničenih kar nekaj avtomobilov, huligani pa so razbili tudi okna v izložbah.

Po neuradnih informacijah naj bi se osumljenec predal sam, saj naj bi ga vest preveč pekla. Policiji naj bi dejal, da se je znašel v središču neredov, ki so izbruhnili med navijači v kraju Široki Brijeg, in da je streljal v samoobrambi. Pri tem naj ne bi imel neke določene tarče. "Pridržana je oseba O. K.,“ je dejal minister za notranje zadeve zahodnohercegovške županije Ivica Gašpar.

Pred tem je televizija BHT1 poročala, da je osumljenec policist, ime, ki ga je podala, pa se ujema z začetnicami, ki jih je posredovala policija. 

Očitno gre le še za eno izmed številnih nejasnosti, ki obkrožajo primer smrti 24-letnega Vedrana Puljića, prezgodaj pa je še, da bi z gotovostjo govorili o tem, kdo je pravzaprav osumljenec policije.

Da je nejasnosti veliko so kazale že nasprotujoče si informacije glede Puljićeve smrtne rane. Policija je namreč trdila, da je usodno poškodbo Puljić dobil zaradi ostrega predmeta, najverjetneje kamna. A obdukcija je te trditve ovrgla. Patolog Hamza Žuja je namreč dejal, da je Puljić umrl zaradi posledic rane, ki jo je povzročilo strelno orožje. Patolog je naboj našel v glavi umrlega 24-letnika. Mladenič je, kot je znano, umrl v nemirih, ki so se zgodili včeraj pred nogometno tekmo, v kateri naj bi se pomerila Sarajevo in Široki Brijeg.

Da obstaja možnost, da navedbe policije ne držijo, so bosanski mediji namigovali ves dan. Portal Sarajevo-x je tako poročal, da obstaja priča, ki je videla, kako je eden izmed policistov Puljića ustrelil iz neposredne bližine v glavo. Portal SportSport.ba pa je poročal, da priče govorijo o strelih, ki so prihajali iz sosednjih hiš. Prebivalci Širokega Brijega naj bi bili tako tisti, ki so ustrelili šest navijačev Sarajeva, med njimi tudi Puljića.

Komisar zahodnohercegovške policije Zoran Galić pa je pozornost želel umakniti z dejanj policije in je s prstom pokazal na navijače Sarajeva. Ravno ti so po njegovem glavni krivci za včerajšnje dogodke.  "V napadu na policiste, s katerim so začeli takoj, ko so izstopili iz avtobusa, so uporabljali vse, kar jim je prišlo pod roko. Na koncu so zažgali tudi policijsko vozilo," je dejal.

Huliganski pohod navijačev je trajal eno uro, privrženci nogometnih klubov pa so se razšli šele ob posredovanju specialne policijske enote.

Navijaški pretep v Širokem Brijegu
Navijaški pretep v Širokem Brijegu FOTO:

Navijači NK Sarajeva želijo spremembe

V središču Sarajeva se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki so se poklonili 24-letniku, ki je v spopadih umrl. Od oblasti so zahtevali, naj raziščejo nedeljske dogodke in krivce za umor navijača aretirajo.

Združenje navijačev nogometnega kluba Sarajevo je zahtevalo, da policija čim prej najde krivca za smrt 24-letnika, hkrati pa želijo menjavo vodilnih ljudi notranjega ministrstva v zahodnohercegovskem kantonu. Menjavo želijo videti tudi v vrhu bosanske nogometne zveze. Od oblasti mesta Sarajeva pa navijači pričakujejo, da se bodo Puljićevem spominu primerno poklonile. 

''Ne dopustimo, da tragedija v Hercegovini, kjer je bila ubita mladost Sarajeva, ostane nekaznovana,'' so pozvali sarajevski navijači.

Navijaški pretep v Širokem Brijegu
Navijaški pretep v Širokem Brijegu FOTO:

Ogorčenje na vseh straneh

Kulturni in športni minister Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović je zgodaj zjutraj odpotoval v Široki Brijeg, kjer se je zgodila včerajšnja tragedija. ''Kot minister odgovarjam za športno vzdušje in v imenu navijačev vztrajam, da se kar najhitreje najde krivec. Ne sprejemam teze, v katerih se uboj nadomešča z zgodbami o razbitih izložbah in materialni škodi. Izložbe bomo popravili, a kdo bo vrnil izgubljeno življenje?'' je bil ogorčen minister.

Župan Sarajeva Alija Behmen družini umrlega navijača izraža sožalje, hkrati pa notranje ministrstvo poziva k hitri in temeljiti preiskavi, ki bi privedla do krivca. Prav tako poziva k sankcioniranju odgovornih za varovanje tekme.

Na tragedijo, ki se je zgodila včeraj, se je odzval tudi selektor nogometne reprezentance BiH Miroslav Blažević. Ta je šokiran nad dogodkom, ki ga je označil za nacionalno tragedijo.

Smrt 24-letnika pa je najbolj prizadela njegovega dve leti mlajšega brata, ki je ravno včeraj praznoval rojstni dan. Bosanski mediji poročajo, da si je mladenič, takoj ko je izvedel za bratovo smrt, prerezal žile. Odpeljali so ga na urgenco, kjer pa so zdravniki povedali, da ni v smrtni nevarnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Patricija Kocbek
05. 10. 2009 23.26
Patricija Kocbek
05. 10. 2009 23.23
česa se vse ne zmislijo
croscorpio
05. 10. 2009 22.45
neznam šta bi rekao nije više važno tko je kriv kad to neče vratiti mrtvog Vedrana. Zbog ovakvih situacija ja ne odlazim na tekme,pitanje je kad če se to dogoditi i u Hrvatskoj...ivaljda se čeka da bude i u Zagrebu mrtvih da bi vlast reagirala,tak je to kod nas sjetio sam se Pukaniča koji je morao biti ubijen da se nešto poduzme,tko je sljedeči na redu...
croscorpio
05. 10. 2009 22.42
Druga polovica videa snimljena je ispred stadiona, kod bezinske crpke gdje se vidi kako su se širokobriješki policajci jedva spasili pred stampedom razularenih navijača Sarajeva koji su ih gađali s čim god su stigli: Policajaca se na snimci vidi tek nekolicina i očigledno je da su odlučili malobrojne snage koncentrirati na obranu benzinske crpke oko koje navijači Sarajeva pale baklje i bacaju ih prema njima.
avantura21
05. 10. 2009 22.03
Vedran Puljić R.I.P.
MrCorleone
05. 10. 2009 21.27
RoXiO - nimaš pojma od pojma....hahahha, kakšni komentarji Sožalje družini... A.C.A.B. !!!
LiamNeeson
05. 10. 2009 19.59
Najbolj primitiven šport ki potegne za sabo vse ostalo primitivno
Sodnik_Kriv
05. 10. 2009 18.36
pretepali so 16 letnice a mislite da bi 16 letne punce napadle policaje ?! ... ne bit preveč pametni če vas ni blo tam !!!! ................... A.C.A.B !!!!!!!!!!!!!
RoXiO
05. 10. 2009 18.16
Navijanje nima prav nič s tem....! Zakaj se ne pretepajo navijači formule? ker so civilizirani ...in ker si nemore vsak privoščiti vstopnice.Tudi oni so organizirani v skupine . Pri nogometu je to drugače ....."navijači " nogometa so:(sem ne spadajo seveda kulturni in civilizirani ki sprejemajo šport kot razvedrilo): brezdelneži ,pijanci,zafustriranci ki navijajo tako da streljajo in pretepajo....da ne omenjam alkoholikov ki mu je lepo če popije steklenico piva in jo vrže "navijaško" na igrišče . Čeb i lahko odločal i prepovedal obisk nogometnih tekem takim huliganom nekulturnim in neciviliziranim. sožalje svojcem umrlega
enopitar@hotmail.com
05. 10. 2009 16.18
navijaci Sarajeva niso ni krivi ni dolzni bili vceraj.Vse skupaj jebilo ORGANIZIRANO od domacih navijacev in policije in redarjev!!
J3biW3t3r
05. 10. 2009 15.23
reklame pred videom, reklame med videom... 24ur čakam sam še na REKLAMO po videu! prosim?
R_Quaresma
05. 10. 2009 14.44
TRENUTNO BEREM PO FORUMIH NAVIJAČEV SARAJEVA IN SKORAJ USAK 2 OZ 3 NAPOVEDUJE DA SE SLABO PIŠE HRVATOM... navijači sarajeva so znani da so najbolj nasilni u svoji državi..
blastaman
05. 10. 2009 13.00
ŽOGA JE MKOJA KRUHA A TEPAT SE NE DAM.
ciaobella
05. 10. 2009 12.56
DeadBull 05.10.2009, 12:52 LEPO SI NAPISAL....
HAMZA_23
05. 10. 2009 12.53
Ja, sej vsi navijači so glasni na domačem terenu, v Sarajevu pa se ponavadi ne pojavi niti eden. Do sedaj so bili samo Robijaši in pa Vultures. Bog ne daj kakšen pekel jih zaj čaka v Sarajevu. Tisti navijači ki so glasni na domačih tekmah so za mene povedano p.iz.de. T.i. škriparov ni bilo na Koševu če pa pridejo zaj pa se jim slabo piše...Druga stvar za Hrvate je tak dokazano da napadajo samo kadar so v nadmoči ali pa za hrbtom. Nisem pripadnik nobene navijaške skupine samo poznam prijatelje od Vedrana in 100% se nebo končalo to brez povračilnih ukrepov.
DeadBull
05. 10. 2009 12.52
To je glavni problem.. Med navijači Sarajeva so prebivalci Sarajeva. Kaj Srb iz Sarajeva v Bosni ni Bosanc? RAZLIKA JE SAMO V TEM, DA NOSIJO V SRBIJI HULIGANI TRANSPARENTE IN MAJICE S SVOJIMI KRIMINALNIMI BIVŠIMI VODITELJI, V BOSNI PA NE IN SO ZATO NAVIJAČI. Bosanci ne obstajajo, utupite si to že enkrat v glavo. Če človek izraža svoja politična prepričanja še ni huligan. Ne grejo vsi, ki nosijo transparente na ulice razbijat. Hotel sem samo poudariti še vedno, 20 let trajajočo demonizacijo Srbov. Vsi ki počnejo take stvari so huligani. Kar se pa tiče transparentov....Heroji enih so krvniki drugih. Pa transparenti se nosijo v Srbiji in ne v Bosni. Saj bi jih tudi muslimani, če ne bi bilo potem tako ostrih reakcij. V Srbiji je situacija kar se tiče tega drugačna. Je enotna država, medtem ko je Bosna umetna. Srb=huligan Hrvat,musiman=navijač Slovene... Green Dragon Taka so poimenovanja za huligane na 24ur.com.
castnasestra
05. 10. 2009 11.57
justime
05. 10. 2009 11.44
če rgeš na tekmo greš gledat nogomet v takih primerih pa jih nogomet ne zanima in gre večina pijanih in bojno nastrojenih tepcev polnih adrenalina izivat nasprotne navijače in iskat gužvo. nekdo je omenil anglijo-poglej zgodovino navijaštva v angliji -mislim da se balkan skrije proti temu kar je bila anglija leta nazaj.
felo1212
05. 10. 2009 11.06
to ne pelje nikamor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TaBEU
05. 10. 2009 10.19
balkanski šport treba ukintpa bo mir