Črna kronika

FOTO in VIDEO: Le nekaj minut dolga krvava pot morilca: razsežnosti svojega dejanja se (še) ne zaveda

Gradec, 21. 06. 2015 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./N.Š.
Komentarji
0

Več tisoč ljudi se je s prižigom sveč in sprehodom po Gradcu poklonilo žrtvam morilskega pohoda 26-letnika, ki je s terenskim avtomobilom pri hitrosti 100 km/h zapeljal v množico. Med žrtvami je tudi moški iz Velike Kladuše, v bolnišnici pa še vedno leži njegova žena. Par se je poročil na začetku meseca.

Več videovsebin
  • Napad v Gradcu
    00:52
    Napad v Gradcu
  • Iz 24UR: Avstrija ovita v črnino
    02:50
    Iz 24UR: Avstrija ovita v črnino
Morilska pot napadalca je po poročanju avstrijskih medijev trajala med pet in deset minut. Po besedah tiskovnega predstavnika tožilstva Christiana Kroschla se napadalec svojega početja ne spominja natančno, policistom naj bi le omenjal, da je prišlo do napada z nožem, dopuščal je možnost, da je med potjo na Schmiedgasse (kjer je bil prijet) tudi nekoga povozil. "Očitno se razsežnosti svojega dejanja ne zaveda povsem," pravi Kroschl.
Morilska pot napadalca je po poročanju avstrijskih medijev trajala med pet in deset minut. Po besedah tiskovnega predstavnika tožilstva Christiana Kroschla se napadalec svojega početja ne spominja natančno, policistom naj bi le omenjal, da je prišlo do napada z nožem, dopuščal je možnost, da je med potjo na Schmiedgasse (kjer je bil prijet) tudi nekoga povozil. "Očitno se razsežnosti svojega dejanja ne zaveda povsem," pravi Kroschl. FOTO: POP TV

Medtem ko so v avstrijskem Gradcu po mestu razobesili črne zastave, številni svoje misli vpisujejo v žalno knjigo, spet drugi na mesta, kjer so umrle žrtve napadalca s terenskim vozilom, polagajo cvetje, ali tam prižigajo sveče, vprašanje "zakaj", ostaja brez odgovora.

Kot poroča kurier.at je namreč - tako kot včeraj - propadlo več poskusov, da bi zaslišali storilca. Zdravniki pravijo, da je v stanju globoke psihoze, zaradi česar ne govori niti z zdravniki, ki ga obravnavajo. Ti še ocenjujejo, da se najbrž ne zaveda popolnoma, kaj je storil.

Kot smo poročali je 26-letni Avstrijec, ki ima bosanske korenine, s terenskim avtomobilom pri hitrosti 100 km/h zapeljal v množico in pri tem ubil tri ljudi, 4-letnega dečka, 25-letno žensko in 28-letnega moškega. Po trčenju se je moški mimoidočih lotil še z nožem, nato pa odnehal in se ob prihodu policistov mirno predal. Bosanski mediji pišejo, da je napadalec Alen Rizvanović iz Bosanske krajine.

V univerzitetnem kliničnem centru Gradec so potrdili, da je bilo ranjenih 34 ljudi, tudi trije otroci, od tega dva huje. Tri osebe so še naprej v kritičnem stanju. Ranjeni so stari od štiri do 75 let.

Tako so s prizorišča tragedije odstranili storilčev avtomobil.
Tako so s prizorišča tragedije odstranili storilčev avtomobil. FOTO: AP

Žrtvi tudi mladoporočenca, ženska še vedno v komi

Bosanski mediji še poročajo, da je med žrtvami Adis Dolić iz Velike Kladuše, v bolnišnici pa še vedno leži njegova žena, ki je bila v incidentu težko poškodovana in je v komi. Živita v Gradcu, poročila pa sta se na začetku meseca. 

Po navedbah policije ni šlo za teroristični napad. "Z gotovostjo lahko izključimo ekstremistični, religiozni ali politični motiv napada," je dejal predstavnik policije Josef Klamminger. Pojasnil je, da naj bi bil storilec psihični bolnik. Je poročen in ima dva otroka ter je poklicni voznik. Avstrijska policija ga je v preteklosti že obravnavala zaradi družinskega nasilja, imel je tudi omejeno približevanje družini.

Kljub temu pa naj bi policija v Bosni in Hercegovini vseeno preverjala, ali storilec ni bil povezan z islamskimi skrajneži. Oblasti dežele Štajerske so zaradi dogodka vzpostavile krizni štab.

Moril z nasmeškom

Medtem avstrijski mediji na podlagi izjav prič danes poročajo, da je imel napadalec med napadom, ki je trajal okoli pet minut, "nasmeh na obrazu".

Rizvanović se je sicer v Avstrijo preselil skupaj s starši leta 1993 kot begunec v času vojne na Balkanu. Takrat je bil star štiri leta. Ima avstrijsko državljanstvo, a tudi bosanski potni list.

Psihoza ali vendarle načrt?

Medtem ko avstrijske oblasti vztrajajo, da je napad delo osamljenega storilca, vzrok pa so hude osebne in psihične težave, se z njimi ne strinja psiholog Salvatore Giacomuzzi. Strokovnjak iz Innsbrucka je za avstrijsko tiskovno agencijo dejal, da ima sama izvedba dejanja prej znake načrtovanega "podviga" kot psihotičnega izbruha: "Ciljal je na določene pešce, jih zasledoval, ponovno zbil ..."

Prav tako Giacomuzzi meni, da za izbruh nista bili krivi depresija ali shizofrenija, ampak pred narcisoidna osebnostna motnja, ki je povzročila besni izpad, ko mu je bilo prepovedano približevanje družini. Dejal je tudi, da gre za izrazito brezčutno dejanje.

Nekateri mediji sicer poročajo, da je storilčeva soproga, potem ko je bil izdan odlok o prepovedi približevanja, odšla v Bosno.

Ali tretja verzija -  fanatični motivi in Turki

Pri severnih sosedih se sicer predvsem v "gostilniških debatah" in na družbenih omrežjih še vedno niso odpovedali niti teoriji, da je po sredi vendarle motiv terorizma, čeprav za to doslej ni enega samega fizičnega dokaza.

Najbolj zagreti teoretiki zarot so prepričani, da oblasti takšnih dokazov, tudi če ni obstajali, ne bi razkrile javnosti, ker ne želijo netiti sovraštva proti priseljencem v času, ko na evropska vrata trka nov val beguncev.

Številni Avstrijci so se ob dogodku spomnili na izjavo šefa avstrijske enote za boj proti terorizmu, ki je ob napadih na prostore pariškega časnika Charlie Hebdo dejal, da "se v današnjem času teroristični napadi izvajajo z nožem ali avtomobili". "Takšni storilci lahko napadejo povsod, povsem nepričakovano in zelo spektakularno," je takrat dejal Peter Gridling.

Kljub odsotnosti dokazov zato policisti zdaj natančno preiskujejo zasebno življenje storilca. Ta bi naj sicer ob aretaciji mrmral, da "se boji Turkov".

Je pa že jasno, da ni bil eden od preiskovanih v akciji Palmyra, poroča Krone Zeitung. V tej akciji je bilo novembra lani v Grazu, Linzu in na Dunaju aretiranih 29 domnevnih džihadistov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3