Črna kronika

FOTO: Hudo poškodovanemu mlademu nogometašu so morali amputirati roko, stanje še vedno zelo resno

Maribor, 03. 08. 2016 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Glavni vzrok za tragično nesrečo v Mariboru je bilo neupoštevanje rdeče luči na semaforju, verjetno pa tudi prevelika hitrost. Stanje 19-letnika, ki je bil v nesreči hudo poškodovan, je še vedno resno. Prestal je tri operacije, morali pa so mu amputirati tudi roko.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Od šoka si ni opomogel še nihče
    04:16
    Iz SVETA: Od šoka si ni opomogel še nihče
  • Iz SVETA: Kdo so ti fantje?
    01:36
    Iz SVETA: Kdo so ti fantje?
  • Iz SVETA: Mladi vozniki bolj nagnjeni k tveganju
    02:33
    Iz SVETA: Mladi vozniki bolj nagnjeni k tveganju
  • Iz 24UR: Podrobnosti nesreče
    03:10
    Iz 24UR: Podrobnosti nesreče
  • Iz 24UR: Talent, trma, predanost
    02:36
    Iz 24UR: Talent, trma, predanost
  • Iz 24UR: Kako se je nesreča zgodila?
    02:16
    Iz 24UR: Kako se je nesreča zgodila?
  • Iz 24UR: Črna statistika
    02:49
    Iz 24UR: Črna statistika

Torkova prometna nesreča v Mariboru, v kateri sta življenje izgubila dva mlada nogometaša, 20-letna Damjan Marjanović in Zoran Baljak, je nov opomin voznikom k previdnosti na cesti, saj se lahko hitro zgodi tragedija. 

Glavni vzrok za nesrečo je bilo neupoštevanje rdeče luči na semaforju, verjetno pa tudi prevelika hitrost.

"Trenutno je vzrok prometne nesreče vožnja v rdečo luč. Odredili pa smo še izvedeniško mnenje za vozilo, kajti tukaj je posredi mogoče prisotna še neprilagojena hitrost ali kaj podobnega," je danes povedal policijski inšpektor Branko Pivljaković s Policijske uprave Maribor. "Prometna nesreča je še v fazi preiskave, zato o končnih izsledkih še ne moremo govoriti," je pojasnil.

Po ugotovitvah policije 20-letni voznik avtomobila,  s katerim so se štirje člani B ekipe Nogometnega kluba Maribor vračali s treninga v Rogozi, v križišču na Tržaški cesti ni upošteval rdeče luči na semaforju in je zapeljal v križišče, ko je tja zapeljalo tudi vozilo z njegove desne strani, ki je imelo na semaforju zeleno luč. Da bi se izognil trčenju, je zavil, a je pri tem izgubil oblast nad vozilom in se zaletel v železni drog semaforja na sredini vozišča. Trčenje je bilo tako silovito, da je vozilo prepolovilo.

Zadnji del avtomobila se je ustavil po dobrih desetih metrih. Zunaj, ob vozilu, sta bila oba potnika z zadnjih sedežev. Eden je na kraju umrl, drugi je v kritičnem stanju. Voznika je vrglo iz avta s sedežem vred na nasprotna vozna pasova. Sprednji del avtomobila je odneslo več kot 70 metrov stran, v njem pa edini preživeli, sovoznik, ki ga edinega ni vrglo iz vozila.

Voznik, ki izhaja iz Novega mesta, in prav tako 20-letni sopotnik na zadnjem sedežu, sicer državljan Srbije, sta na kraju dogodka umrla.

Drugi sopotnik na zadnjem sedežu, 19-letni Ljubomir Moravac, ki se je z družino iz Novega Sada pred sedmimi leti preselil v Maribor, se še vedno bori za življenje in je v umetni komi.

Po informacijah ekipe oddaje SVET je 19-letnik imel tri operacije: na glavi, na nogi, morali pa so mu amputirati tudi roko. "Zdaj je na intenzivni terapiji, stanje je resno in zahtevno, ker so bile ogrožene njegove življenjske funkcije," je povedal Janez Lencl iz UKC Maribor.

Četrti potnik v avtomobilu, 19-letnik z območja Tolmina, je v nesreči utrpel lahke telesne poškodbe.

Prometna nesreča se je zgodila na cesti, kjer je omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro. Policija zaenkrat še ne more oceniti, s kolikšno hitrostjo je vozilo zapeljalo v križišče. V javnosti krožijo različne teorije, a jih policija zaenkrat še ne more komentirati, saj čaka na izsledke pristojnega izvedenca. Prve informacije očividcev so namreč bile, da naj bi voznik peljal okoli 180 kilometrov na uro.

tragična nesreča v Mariboru
tragična nesreča v Mariboru FOTO: Kanal A

Letos na naših cestah umrlo že 84 ljudi

Letos so slovenske ceste terjale že 84 smrtnih žrtev, kar je več kot v enakem obdobju prejšnjih let. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa ostaja neprilagojena hitrost, povzročitelji pa so pogosto mlajši ljudje.

Zato policija poziva voznike vseh vozil, naj bodo v cestnem prometu pozorni in strpni. "Vzemite si raje pet ali deset minut več časa in pazite v cestnem prometu, še posebej zdaj, ko so vroči meseci. Statistika zadnjih dni nam slikovito kaže, kaj se zgodi, če nismo pozorni," je izpostavil Pivljaković. "Bodite strpni in prilagodite hitrost stanju na cestah," je še dodal.

Podatki za zadnjih pet let kažejo, da je skoraj 39 odstotkov smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, ki so posledica neprilagojene hitrosti. Neprilagojena hitrost je bila vzrok 42 prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo 49 ljudi.

Neprilagojena hitrost oziroma hitra ali prehitra vožnja je ključna, ker se pri velikih hitrostih ob trkih sprostijo sile, ki povzročijo najhujše posledice. "Ko zbijete pešca pri 30 kilometrih na uro, je verjetnost preživetja 90-odstotna, pri hitrosti 70 kilometrov na uro pa le še 10-odstotna. Predstavljajte si, kaj se zgodi pri prometnih nesrečah, kjer trči vozilo ali dve vozili s hitrostjo 100 in več kilometrov na uro," so za STA pojasnili na Javni agenciji za varnost prometa.

Povzročitelji nesreč zaradi neprilagojene hitrosti so predvsem mladi. "Kot je razvidno iz statistike, je ta skupina med bolj tveganimi za tovrstna ravnanja. Posebej kritična pa je zato, ker so mladi hkrati tudi manj izkušeni vozniki in so nepredvidene in nezaželene situacije v povezavi z neprilagojeno hitrostjo toliko bolj nevarne in usodne," opozarjajo na agenciji.

Lani so največ prometnih nesreč povzročili udeleženci med 25. in 34. letom starosti. Ti so odgovorni za 22 odstotkov vseh prometnih nesreč v tem letu. Takrat so slovenske ceste do konca julija terjale 70 smrtnih žrtev.

Skupno je v celotnem letu umrlo 120 ljudi. Od tega jih je 23 življenje izgubilo v prometnih nesrečah, ki so jih povzročile osebe stare od 18 do 24 let.

Pomen preventive

Na Javni agenciji RS za varnost prometa ob tem izpostavljajo pomen preventivnih aktivnosti. "Pomembno je delovanje na vseh ravneh v družbi (vrtec, šola, družina, socialni krogi, razne institucije), kjer moramo začeti spodbujati, vzgajati in vcepiti miselnost, da je ravnanje v skladu s pravili 'cool', kot radi rečejo mladi. Na dolgi rok lahko 'zmagamo' samo z dobro vozniško kulturo, za kar pa je predpogoj dobra splošna kultura in zavest o odgovornosti do sebe in družbe," so prepričani.

Ravno zato so letos prilagodili akcijo Hitrost mladim voznikom. "S sloganom Če si divjak, nisi junak in s celostnim drugačnim pristopom smo se želeli približati mladim. Skozi njihove komunikacijske kanale in način, ki jim je blizu, smo želeli sporočiti bistvo: Bodi junak in z odgovorno vožnjo varuj življenja!" so pojasnili.

Prometni problematiki je po ocenah agencije na splošno potrebno posvečati več pozornosti in to stalno, ne le ob hudih prometnih nesrečah. 

"Ljudem je treba dati jasna sporočila, prepričati jih je potrebno v pozitivna in pravilna ravnanja ter poudariti zavedanje, da je vsak v prvi vrsti odgovoren zase in največ lahko naredimo sami udeleženci v prometu. Razne institucije nam pri tem lahko pomagajo, ne morejo pa ljudi varovati pred njihovimi napakami in norostmi. Ni pametnih cest brez pametnih ljudi," poudarjajo na agenciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3