Črna kronika

Za mrtve prižgali sveče

Ljubljana, 08. 02. 2010 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stanje dveh Slovencev, ki sta bila poškodovana v prometni nesreči, ko je v gasilsko vozilo trčil hrvaški voznik, je stabilno. Eden ima poškodovano hrbtenico, drugi pa se je lažje poškodoval. Svojci so veseli, da se ni zgodila hujša tragedija.

Poškodovan kombi slovenskih gasilcev
Poškodovan kombi slovenskih gasilcev FOTO: Jani Dolinšek
Danes so si gasilci še enkrat ogledali kraj tragične nesreče in za dva umrla Hrvata prižgali sveče.

V nedeljo se je v okolici hrvaškega mesta Varaždin zgodila prometna nereča, v kateri je 24-letnik izgubil oblast nad avtomobilom in trčil v kombi slovenskega gasilskega društva Hajdoše. Ob tem sta dva hrvaška državljana umrla, tretji pa je nesrečo preživel in so ga prepeljali v varaždinsko bolnišnico. Sedem slovenskih gasilcev so že v nedeljo odpustili iz bolnišnice in so se vrnili domov, dva pa sta ostala na opazovanju.

"Fantje se dobro držijo, morajo počivati," je dejal predsednik PGD Hajdoše Drago Furek.
"Fantje se dobro držijo, morajo počivati," je dejal predsednik PGD Hajdoše Drago Furek. FOTO: Jani Dolinšek

Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hajdoše Drago Furek je danes za 24ur.com dejal, da so iz varaždinske bolnišnice v Splošno bolnišnico Maribor prepeljali dva gasilca. Njuno stanje je stabilno, oba pa sta tudi zunaj življenjske nevarnosti. Furek je še poudaril, da se en gasilec počuti dobro, stanje drugega pa je bolj resno. Imel naj bi poškodovano hrbtenico in zlomljen nos, ki pa so ga oskrbeli že v hrvaški bolnišnici.

Vseh sedem gasilcev, ki so jih že v nedeljo prepeljali v Slovenijo, se počuti dobro, so pa v šoku zaradi nesreče, še dodaja Furek. "Fanjte se dobro držijo, morajo počivati. Imajo bolečine od udarca, drugače je vse v redu. Prioriteta je, da se pozdravijo. Upamo, da bodo čim prej okrevali,“ je še dejal.

"Veseli smo, da ni bilo huje," je za Svet na Kanalu A dejala ena izmed sorodnikov mladih gasilcev.

Udeleženec nesreče
Udeleženec nesreče FOTO: Jani Dolinšek

Na policijsko poročilo o dogodku ša čakajo. Furek poudarja, da je njihova krivda izključena, saj voznik v krvi ni imel alkohola.

Hrvaški voznik, ki je umrl na kraju nesreče, naj bi po poročanju varaždinske policije zaradi neprilagojene hitrosti priletel v slovenski gasilski kombi. Izgubil je nadzor nad vozilom, zapeljal na nasprotni vozni pas in s prednjim desnim bočnim delom avtomobila trčil v nasproti vozeč sprednji del kombija slovenskih gasilcev.

Slovenski gasilci so bili pred nesrečo na prijateljskem srečanju v mestu Koprivnica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Larisax
13. 02. 2010 11.34
Rada bi samo da bi gasilci čiprej okrevali :) In še napomoč!!
1adler
10. 02. 2010 20.09
se vidi kaki sosedi so,v nezgodi se raje umaknejo,ker vidijo SLO,a spregledali so CRO-in so umrli
mutavi
10. 02. 2010 15.43
sprošanje raznih neukusnih komentarjev je le sproščanje frustracij posameznikov.
karmeen20
10. 02. 2010 14.46
6-5, po čem sklepaš da so bili gasilec in njegova banda, kakor si jih ti poimenoval prav gotovo pijani ?! .. ker je včasih veljalo, glede gasilskih veselic itd, da so se napili in nwm kaj vse .. mislim, grozno je, da nekoga obtožuješ brez razloga oz. dokaza... Glede izletov in teh stvari pa se strinjam s katjo-1 .. mislim, da si presneto zaslužijo vsaj 1x na leto malo sprostitve ... lahko smo srečni, da imamo gasilce ...
karmeen20
10. 02. 2010 14.38
6-5 po čem sklepaš da so bili gasilec in njegova banda, kakor si jih ti poimenoval, prav gotovo pijani ?!? zato ker je včasih veljalo, da se je na gasilskih veselicah napilo in nwm kaj vse .. mislim, bolano je, da nekoga obtožuješ brez razloga in hkrati dokaza .. strinjam pa se z katjo-1, glede izletov .... mislim, da si presneto zaslužijo 1x na leto kakšno "sprostitev", glede na delo ki ga opravljajo ... lahko smo srečni, da obstajajo takšni ljudje, kot so gasilci :)
katja-1
10. 02. 2010 11.53
Hvala za takšno glonoko razmišljanje, vidim da nimate blage veze o gasilski organizaciji, mi namreč nismo bili na izletu ampak na občnem zboru in bratenju z našimi kolegi iz Rasinje. Delovni nalog pa je bil napisan!! Pa prosim da vseh gasilcev ne mečete v isti koš.... Če si pa kdo na leto enkrat privošči izlet, smučanje ali pa kakšno ekskurzijo pa nikomur nič ne škodi!! glede na to da pa je prostovoljna organizacija, pa si posameznik sam poravna stroške!! L.P. iz Hajdoš
katja-1
10. 02. 2010 11.50
6-5.. Hvala za takšno globoko razmišljanje, vidim da nimate blage veze o gasilski organizaciji, mi namreč nismo bili na izletu ampak na občnem zboru in bratenju z našimi kolegi iz Rasinje. Delovni nalog pa je bil napisan!! Pa prosim da vseh gasilcev ne mečete v isti koš.... Če si pa kdo na leto enkrat privošči izlet, smučanje ali pa kakšno ekskurzijo pa nikomur nič ne škodi!! glede na to da pa je prostovoljna organizacija, si člani sami poravnajo stroške!! L.P. iz Hajdoš!!
Tonček Balonček
10. 02. 2010 11.21
In zdaj bo Pahor govoričil, da še vedno zaupa našim gasilcem. Odstopi naj, nemudoma! e el da sami požigajo poslopja in jih potem gasijo, zdaj nam uničujejo celo avtomobile in bremenijo bolniško blagajno!
6-5
10. 02. 2010 10.38
6-5 10.02.2010, 10:19 0 odstopiti bi morala: gasilec in njegova banda, kateri so bil prav gotovo pijani in je brez delovnega naloga s službenem vozilom malo peljal otroke po hrvaški na izlet Zdaj bodo pa vsi krivi in zanič Tako kot pri golemu "gospodu" beričeviću Kar človek obrača-bog obrne
Tonček Balonček
10. 02. 2010 07.16
Kresalova in Jelušičeva bi morali odstopiti!!
D.Gas
09. 02. 2010 10.13
hodoš je v pomurju občina in mejni prehod hajdoše so pa malo prej ptujom če gledaš iz mb strani
D.Gas
09. 02. 2010 10.10
vveste mogoče kje je hodoš kje so pa hajdoše. to sta 2 različna kraja
D.Gas
09. 02. 2010 10.10
vveste mogoče kje je hodoš kje so pa hajdoše. to sta 2 različna kraja
bron
09. 02. 2010 10.06
KJE JE PA MINISTRICA A JE MOGOČE POTOČILA SOLZE ZA NAŠE POŽRTVOVALNE GASILCE ALI JE BILO NA PREJŠNJI SEJI TO LE IZMIŠLJENO.DEKLETA IN FANTJE PA NE OBUPAJTE SAJ JE ŠE VSE ŽIVLJENJE PRED VAMI PA SREČNO.
malinom
09. 02. 2010 08.30
Vsa čast vsem gasilcem, še posebej prostovoljcem. Ko pridejo po prispevke tam za novo leto, vedno prispevamo, z veseljem, in ne prav malo, z upanjem , da ognja, poplave, nesreče zaobidejo nas in sosede. Ni bolj humanih oseb, prihitijo vedno. Sramota pa je za državo, da so jim ukinili edino pravo donatorstvo, veselice, saj jim davkarija in gostinci poberejo vse, ostane jim le nekaj procentov, ki jih vsi ostali , ki služijo, blagohotno odstopijo od prodaje hrane, pijače. Veselice so bile vedno ne samo zbiranje sredstev za potrebno sodobnejšo opremo bile so tudi prava meka za mladino, spoznavanje, druženje, parčkanje, flirtanje, prve simpatije, ljubezni, ples. Pozabmo kak srborit pretep, ki je v glavnem bil zarad deklet in ljubosumja ampak to je del življenja. Če je vse dobro organizirano takih izgredov praktično ni. Družbe, ki so na robu, so itak nezaželjene in jih hitro odstranijo. Najboljša ideja pa je, da se mladina druži in zabava, strežejo pa starši. Le tako je prav...Pozor! Srečno!
shotalick
09. 02. 2010 07.55
dobr d so saj popravl kraj. Kapo dol usem gasilcem. Pravi fanjte ste. sramota pa za Hrvate, da so se mimo vozil, pa noben ustavu. lp
Tonček Balonček
09. 02. 2010 07.10
Koliko pri nas cenijo gasilvce, se kaže že v tem, da še kraja, od koder so, v medijih že tri dni ne znajo napisati pravilno, ne vedo niti tega, koliko je bilo mrtvih v nesreči (množina) IN ŠE KAJ, LE NEKI BOMBASTIČNI NASLOVI. V tej ensreči an Hrvaškem ni umrl noben Slovenec, pri nas je na leto na cestah mrtvih po 200 in več, pa ne ponavlajjo zapisov tri dni skupaj, kot da bi šlo za nesrečo vesoljske ladje!!
Renato Novak 1
09. 02. 2010 06.32
mislim da bi morala država na prvem mestu poskrbeti za gasilce šele potem za vojsko saj gasilci so tisti ki prvi pridejo pomagat, šele potem pride vojska ko je že vse končano. pol se pa še hvaljo kaj vse so naredili(vojska mislim)
veselo-na-delo
09. 02. 2010 02.08
Aahh nekateri so kr bolani s bolanimi komentarji od gasilcev,Bog ne daj da bi njim zagorelo stanovanje to se lahko zelo hitro zgodi a bi potem tudi tako nergrali čez njih!!! Bi me prav zanimalo kaj bi delali ko bi jih rabli, oni pa nebi prišli.
stjani666
09. 02. 2010 00.29
Komentiramo lahko nesrečo drugih, nedotakljivost naših veljakov pa ne smemo. Kaj se pa greste? Svobodo govora mogoče? Prosim vas lepo!!