Črna kronika

FOTO: Avtomobile kradejo predvsem za rezervne dele

Kranj, 21. 04. 2015 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gorenjski policisti so pri 30-letniku našli okoli 100 rezervnih delov, ki so izvirali iz tatvin vozil, za praktično vse avtomobilske znamke. Osumljenec je zavarovalnicam tudi izdajal lažne račune za servisiranje vozil.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Avtomobilski črni trg
    01:42
    Iz SVETA: Avtomobilski črni trg
  • Iz 24UR: Gorenjca preprodajala dele ukradenih vozil
    02:12
    Iz 24UR: Gorenjca preprodajala dele ukradenih vozil
Rezervni deli - 2
Rezervni deli - 2 FOTO: PU Kranj

Gorenjski kriminalisti so s kazenskima ovadbama zaključili zahtevno večmesečno preiskavo sumov kaznivih dejanj, povezanih z avtomobilsko kriminaliteto. Obravnavali so več osumljencev, pri dveh pa so z dosedanjimi delom potrdili sume več kaznivih dejanj prikrivanja in ponarejanja listin, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Izvor rezervnih delov so kriminalisti ugotovili za več zaseženih delov, čeprav so imeli izbrisane identifikacijske oznake. V preiskavi so namreč intenzivno sodelovali tudi z italijanskimi in nemškimi varnostnimi organi in proizvajalci vozil.

Gorenjski kriminalisti so začeli preiskovati v drugi polovici lanskega leta, opirali pa so se na lastne informacije, da se 30-letni Gorenjec ukvarja z avtomobilsko kriminaliteto.

Sumi so se kmalu izkazali za utemeljene, saj so pri izvajanju operativnih aktivnosti pri njem našli okoli 100 rezervnih delov za praktično vse avtomobilske znamke, predvsem pa za avtomobile BMW in VW. Pri istem osumljencu so v okolici Kranja zasegli tudi avtomobil znamke BMW višjega cenovnega razreda, ki je bil novembra 2013 ukraden v italijanskem Vidmu. Vozilo je bilo namenjeno že znanemu kupcu, rezervni deli, ki so bili predmet kaznivih dejanj, pa predelavi vozil, servisom in trgovini z deli na črnem trgu.

Policisti so zasegli zračne blazine, dokumente vozil, ključe, dele motorja, podvozja, karoserije, menjalnike, elektronike in drugo. V petih primerih so še ugotovili, da nekateri deli pripadajo ukradenim avtomobilom BMW In VW v Ljubljani in okolici. Ukradeni avtomobili so bili vredni med 14.000 in 50.000 evrov. Štiri so ukradli s parkirišč, enega pa pri vlomu v stanovanjsko hišo.

Za 150.000 evrov lažnih računov za servisiranje vozil

Rezervni deli - 1
Rezervni deli - 1 FOTO: PU Kranj

30-letnik je poleg prikrivanja osumljen tudi ponarejanja listin, kar je počel z goljufanjem pri izdajanju računov zavarovalnicam za popravila vozil. Ponarejenih je bilo več deset računov za rezervne dele, ki jih je izdajal v imenu kamniškega podjetja. Prikazoval je, da so se v servisirana vozila vgrajevali novi deli, čeprav se niso. Ponarejanja listin je osumljen tudi njegov 25-letni sovaščan, ki je prav tako zavarovalnicam dostavljal račune za popravilo poškodovanih vozil. Vrednost lažnih računov zavarovalnicam je znašala okoli 150.000 evrov. Osumljenca sta delovala povezano, kazniva dejanja pa sta izvrševala v isti kriminalni združbi, so še navedli na PU Kranj.

Vozila kradejo predvsem za rezervne dele

Rezervni deli - 3
Rezervni deli - 3 FOTO: PU Kranj
Lastnik vozila naj upošteva splošne preventivne nasvete, priporočljiva pa je tudi vgradnja dodatnega sistema varovanja, gre lahko za elektronsko ali mehansko zaščito, poudarjajo na policiji.

Policija v Sloveniji letno išče od 900 do 1300 motornih vozil, ki so predmet tatvin, vlomov, ropov, roparskih tatvin, odvzemov in zatajitev. Najbolj obremenjena je ljubljanska policijska uprava, ki letno obravnava približno 60 odstotkov avtomobilske problematike.

Lani so iskali 1224 motornih vozil (od tega 790 avtomobilov), kar je nekaj manj kot leta 2013, ko so ukradli 1297 motornih vozil. Največ je bilo ukradenih avtomobilov znamk VW 197 (celotna skupina Volkswagen - VW, Audi, Seat, Škoda - kar 293), sledi Renault 180 in BMW 111. Policija opozarja, da to pomeni tudi, da je serijski sistem varovanja vozila bolj izpostavljen in storilci lažje najdejo način nepooblaščenega zagona vozila.

Kot ugotavljajo, so v zadnjem času ukradena vozila namenjena predvsem za črni trg z rezervnimi deli. Tatovi se ne ozirajo na starost vozila, ampak predvsem na znamko in tip, za katerega rabijo rezervne dele. Storilci so običajno organizirani v kriminalne združbe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
25. 04. 2015 09.10
+1
kako ima lahko tip na avto.net-u toliko airbrgov pa toliko visokottlačnih črpalk po naročilu................. sama sreča da kriminalisti nimajo dostopa do teh podatkov, živijo še vedno v jamah
Eitipatapa
23. 04. 2015 21.58
+6
Pred hišo imam Golfa 3. A bi ga kakšen tat lahko ukradel? Pa čimprej, dokler je še tašča v njem.
FIGEC
22. 04. 2015 22.39
+11
Lepo prosim lopove, da me rešijo in mi ukradejo mojo KIO spectro. Ta hudič požere več kot kaki Haložan....
soba666
23. 04. 2015 16.53
+3
jam imam tudi nekaj za odpelat, je še vozen, koraj toliko star kot slo., na bolhi noben ne rabi rezervnih delov, odpadi bi imeli zastojn, šmuglarju pa je preveč 200 eur
Brabus
22. 04. 2015 10.00
+18
Ja, in?? Kaj sedaj?? Bo šel kdo sedet? Bo, sigurno, v prvo gostilno.
?UMBUS
22. 04. 2015 08.56
+12
MOŽNO DA JE I MOJ "GOLF" MED.
BŠK
22. 04. 2015 18.45
+9
Zanimivo da zadnji mesec izginevajo dvojke in trojke... Ostalo kar ni švabsko pa je nezanimivo...