Črna kronika

FOTO: Avstrijski pilot v Pipistrelovem virusu zataval v Slovenijo, sprožil rešilno padalo in pristal

Bovec, 05. 10. 2015 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./I.J.
Komentarji
12

Policija je glede sobotne nesreče Pipistrelovega ultralahkega letala nad Bovcem, v katerem sta bila 60- in 80-letni avstrijski državljan, ugotovila, da sta moška nameravala opraviti krožni polet nad Kanalsko dolino v Italiji, a sta zatavala v Slovenijo. Moška sta uporabila rešilno padalo in zasilno pristala v Bovcu.

Preiskava sobotne nesreče dvosedežnega ultralahkega letala Pipistrel virus SW 100 v Bovcu še vedno poteka in ni zaključena. Po dosedanjih podatkih PU Nova Gorica, je bila policija o nesreči obveščena v soboto ob 15.45 uri. Kot poroča policija, je omenjeno ultralahko letalo pilotiral 60-letni moški, v zračnem plovilu pa je bil tudi 80-letni sopotnik. Oba sta bila državljana Avstrije.

Strmoglavljenje ultralahkega letala v Bovcu - 2
Strmoglavljenje ultralahkega letala v Bovcu - 2 FOTO: Irena Joveva

Po sedanjih ugotovitvah je omenjeni avstrijski pilot z letalom, ki je last enega od avstrijskih podjetij, skupaj s sopotnikom vzletel z italijanskega letališča Caorle blizu Benetk nekaj pred 15. uro in nameravala opraviti krožni let nad Kanalsko dolino v Italiji ter se vrniti na omenjeno letališče. A mu ni uspel, saj je zataval v Slovenijo.

Podrobna preiskava glede vseh okoliščin in vzroka nastanka letalske nesreče oziroma zasilnega pristanka ultralahkega letala še vedno poteka in ni zaključena, v njej pa sodelujejo novogoriški kriminalisti in pristojna služba za preiskovanje letalskih nesreč.

Policisti še navajajo, da je med letom na Bovškem 60-letni pilot okoli 15.40 ure aktiviral reševalo padalo, ki je v trupu ultralahkega letala. To se je odprlo in omogočilo pristanek letala na travniku neposredno ob obvoznici Bovca, le nekaj sto metrov od naseljenih objektov. Pilot in njegov sopotnik sta po zasilnem pristanku ostala praktično nepoškodovana, saj sta utrpela le manjše opraskanine po obrazu, vendar sta ponujeno zdravniško pomoč odklonila.

Bovškim policistom so na kraju pomoč nudili tudi gasilci PGD Bovec. Pomoč preiskovalcu letalskih nesreč iz Službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov so v okviru preiskave pomoč nudili tudi delavci ajdovskega letalskega podjetja. V zvezi z obravnavanim primerom letalske nesreče je bila obveščena tudi preiskovalna sodnica okrožnega sodišča in pristojno novogoriško okrožno državno tožilstvo.

Boscarol opozoril: početje pilota je bilo neodgovorno

Včeraj je v oddaji 24UR lastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol opisal, kako je, ko z letalom nenadoma poletite v gost bel oblak. "Okoli vas je vse belo in vi lahko mislite, da letite naravnost, vendar letite navpično navzdol," je dejal Boscarol in dodal, da sta Avstrijca letela prehitro, da so krila pravzaprav začela razpadati. "Naša letala so izjemno sposobna in v dveh, treh sekundah lahko dosežete 300, 400, 500 kilometrov na uro ... To so pa že hitrosti, ki so prevelike, da bi kakršenkoli material zdržal, če ni grajen za to," opozarja Boscarol in dodaja, da sta jo zgolj s praskami odnesla po zaslugi padala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.