Črna kronika

FOTO: 30-letnico silili v prostitucijo, 20-letnico bi prodali v Italijo

Maribor, 14. 10. 2011 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti so s ponedeljkovo akcijo pred ljubljanskim Kolosejem preprečili prodajo 20-letne slovenske državljanke v Italijo. Hudodelska združba bi s tem zaslužila 4000 evrov. V prostitucijo so silili tudi 30-letno Srbkinjo.

Od 16 prijetih so jih osem pridržali, eden je ostal v priporu.

Policisti so pojasnili podrobnosti akcije, ki se je v ponedeljek zvečer odvila pred ljubljanskim Kolosejem. Takrat so z aretacijo 16 oseb sklenili skoraj leto dni trajajočo preiskavo zaradi zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi. Vodili so jo mariborski kriminalisti v sodelovanju s ptujskim okrožnim tožilstvom.

Kot je povedal novi vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda, so z zbiranjem obvestil in izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov začeli že decembra lani. Ugotovili so, da so storilci z območja Ptuja v prostitucijo, ki se je izvajala v prostorih najetega gostinskega lokala, prisilili 30-letno žensko iz Srbije.

Pod pretvezo so jo zvabili v kremplje prostitucije

Policija je zaznala več različnih pojavnih oblik trgovine z ljudmi. Največ primerov je obravnavala kot obliko spolnega izkoriščanja in izkoriščanja delovne sile, sledijo beračenje in služinčad. Obravnavala je tudi več primerov, kjer so bile potencialne žrtve trgovine z ljudmi mladoletniki. Predstavnik PU Maribor Bartolo Lampret o izkušnjah policije pri preiskavah trgovine z ljudmi

Žrtev so avgusta lani pridobili v Srbiji pod pretvezo, da bo delala v gostinskem lokalu, nato pa so ji odvzeli potni list, ji omejili gibanje in jo prisilili v prostitucijo. Zaradi nevzdržnih razmer se je uprla, zato so jo konec septembra lani odpeljali v Bosno in Hercegovino, od koder se je morala sama vrniti domov. Pri omenjenem kaznivem dejanju je sodelovalo več oseb, starih od 28 do 42 let, z območja Ptuja, Ljubljane in Celja.

28-letni moški in 34-letna ženska sta januarja letos gostinski lokal zaprla, nista pa zaključila z iskanjem žensk v Srbiji in BiH z namenom nadaljnje prodaje za prostitucijo. Obenem so storilci nezakonito prodajali več kosov orožja, pri čemer so en kos orožja z naboji enemu od storilcev policisti tudi zasegli.

Podobno kot 30-letna Srbkinja lahko vsak nehote postane žrtev trgovine z ljudmi. Kako se zaščititi in kako si pomagati?

Policija omogoča tudi anonimno prijavo trgovine z ljudmi. To lahko storite prek sledeče povezave.

20-letnico bi prodali v Italijo

Policijska akcija, s katero so stopili na prste hudodelski združbi, ki se je ukvarjala s trgovino z ljudmi, in preprečili prodajo 20-letnice v Italijo.
Policijska akcija, s katero so stopili na prste hudodelski združbi, ki se je ukvarjala s trgovino z ljudmi, in preprečili prodajo 20-letnice v Italijo. FOTO: Miro Majcen

V ponedeljkovi zaključni akciji v Ljubljani pa so policisti preprečili prodajo 20-letne slovenske državljanke v Italijo, kjer naj bi jo prisilili v prostitucijo. Hudodelska združba je za omenjeno prodajo prejela 4000 evrov, policisti pa so v akciji pridržali 16 oseb ter jih osem ovadili. Tri osebe so v sredo privedli k preiskovalnemu sodniku, zunajrazpravni senat ptujskega sodišča pa je v četrtek zoper 42-letnega moškega zaradi begosumnosti odredil pripor. Kriminalisti nadaljujejo preiskavo.

Grozi jim do petnajst let zaporne kazni

Za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let, za kvalificirano obliko kaznivega dejanja pa kazen zapora od enega do desetih let. Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi je predpisana kazen zapora od enega do desetih let, za kvalificirano obliko kaznivega dejanja pa kazen zapora od treh do petnajstih let. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva je predpisana kazen zapora od šestih mesecev do petih let.

Vodja oddelka za kriminalne združbe na Generalni policijski upravi Tomaž Peršolja je ob tem dodal, da so letos zabeležili osem primerov zlorabe prostitucije ter dva primera trgovine z ljudmi, lani pa nekaj več. Kot je povedal, številke na prvi pogled niso visoke, a statistike kažejo, da je glede na dvomilijonsko populacijo ta odstotek enak ali celo nekoliko višji kot v povprečju velja za večino evropskih držav.

Policija poskuša preprečevati trgovino z ljudmi 

"Aktivnosti policije na področju odkrivanja in preprečevanja trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije so usmerjene predvsem v identifikacijo kriminalnih žarišč, posameznikov in kriminalnih združb, ki si z vsemi oblikami izkoriščanja žrtev trgovine z ljudmi in prostitucije pridobivajo protipravno premoženjsko korist,“ je ob tem sporočil predstavnik mariborske policijske uprave Bartolo Lampret.

Pri zagotavljanju pomoči žrtvam trgovine z ljudmi policija sodeluje z nevladnima organizacijama Slovenska Karitas in društvom Ključ. Vodja slednjega Katjuša Popovič je njihovo delo predstavila kot gostja v oddaji 24UR OB ENIH. Več v videu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BIHSLO
15. 10. 2011 11.09
dobr si poglej amerisko zakonodajo,pa bos videl koliko dobis za ta zlocin v ameriki!
g12345@email.si
15. 10. 2011 09.22
grozljivo. verjetno jim denarja ne manjka za kakšnega znanega odvetnika. in prvi korak bo izločitev dokazov. in bodo seveda nedolžni in vsi bomo srečni, da naš pravni sistem deluje. za popiiiii..................
petmar
15. 10. 2011 08.24
Slutim da se prodaja žive sile vrši vseskozi,že ptičke pojejo na vejah, in šele sedaj zasledim osamljen primer odkritja trgovine naših organov pregona. Zakaj ne odkrijejo več tega? Zato ker mogoče sami sodelujejo v tem, ne vem?
Alojz Železnik 1
15. 10. 2011 07.08
pijanec22 15.10.2011, 00:02: "Eno je, ko se ženska sama odloči, da se prodaja, kar mora biti legalno;" Dokler se kitiš z imenom, ki predstavlja odvisnost, boš izpadel pametno, če ne boš govoril o svobodi odločitev.
pijanec22
15. 10. 2011 00.54
@BIHSLO v ZDA se smrtna kazen lahko izvaja samo za umore, ne pa za trgovino z belim blagom. Kazni v ZDA pa za takšne primere segajo do 20 let, kar je skoraj enako kot pri nas.
simevlado
15. 10. 2011 00.48
+1
če je kdo gledal kak dokumentarc po tv je znano da 90% hore in zvodnistva gre preko Albancev.
BIHSLO
15. 10. 2011 00.42
mislim pri takih zadevah podpiram americane pri dosmrtni oz.smrtni kazni! si nemorem predstavljat kaj bi naredil,ce bi kdo hotel mojo hcerko tako prodati ali jo siliti v prostitucijo.najbrz bi jim sodil sam!
pijanec22
15. 10. 2011 00.04
Še v komentar na zapor za 15 let - ta kazen je med najvišjimi v Evropi. V Nemčiji dobiš npr. za 2 umora 10 let, na Norveškem za umor 70 ljudi 20 let.
pijanec22
15. 10. 2011 00.02
Eno je, ko se ženska sama odloči, da se prodaja, kar mora biti legalno; drugo pa je, ko nekdo žensko prisili v prodajo in to je potrebno preganjati. Žal se mi zdi, da se policija pri nas večkrat ukvarja s prvo možnostjo.
maksek
14. 10. 2011 23.12
KOLK 4000 eurov - KOLK PA ONI MILIJONOV PA NIČ
civitasstain@gmail.com
14. 10. 2011 22.56
bubsss -" To so ljudje ki se borijo in skrbijo da nejstarejsa obrt ne izumre oz da je ne skoreninijo ! Pol se pa najdejo nasprotniki in delajo frko ker nimajo oni nic od tega . Stare tradicije je treba ohranjat ! ;) Ti nisi čisto pri tapravi. Dobro, da si anonim, da tvoji starši ne vedo kako propalico so vzgojili. Morbit maš ti tudi sestro v takih letih, morbit še malo hčerkico, ki bo tudi enkrat odrasla, Ah ja je tvoja mama zgodna.? Stare tradicije je treba ohranjat ! ;)
McCreamy_
14. 10. 2011 22.46
Krivi so moški, ki podpirajo ta dejanja, preveč le da bi si žensko našel se zateče k prodajalki NE ljubezni ampak prodajalki telovadbe!!! Pa kaj ti koristi velik avto, če se pa z njim do bordela pripelješ, ter tam porivaš depresivno ženšče, v Afriki so gradili avtoceste zaradi tovornjakarjev kateri so širili STD hitreje kot FEDEX! Naši poštarji so carji, niti ne dobivajo takšnih plač, da bi si perverzije lahko privoščili, mogoče se kakšen oglasi na kavico k lepi sosedi če le ta nima prehudega psa/moža, vendar to ni isto. Namesto ju-jitsu, karateja,..Bi lahko organizirali tudi veščine samozadovoljevanja. Saj nismo opice.
oldtimer
14. 10. 2011 22.30
Če 2 sexata v avtu ju bojo javno osramotiil , zločince pa skrivajo. ZAHTEVAMO javno objavo s polnim imenom in priimkom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neikius
14. 10. 2011 22.04
Samo 15 let zapora? Normalni?
sabina dolenc
14. 10. 2011 21.46
nuusa
14. 10. 2011 21.37
pa za prodajo se dubijo pred kolosejom wtf??
abracadabra
14. 10. 2011 21.09
Policija se je zopet izkazala, sodišče pa jih bo tako kot vedno, izpustilo ali pa jim naložilo kvazi pogojne kazni. To je tako v naši pravni državi...
bubsss
14. 10. 2011 20.55
decicvicka : se vidi da si traktorist ! pol ob takem vremenu se ne mores pelat da te cist zamori in ko hodis pes obracas pozornost na auspuhe ki te spominjajo na tvojga u stali uppssss mislim " garazi " kar se tice ic - ev ... bi se ze moral naucit in dojet da ce bi ze bili bi to opazil na NASLOVNICi !! zdaj pa pomolzat in spat !!
franceljtancelj
14. 10. 2011 20.55
Jaz bi tudi rad nekaj kupil. Zelo zadovoljen bi bil, če bi mi Policija prodala prodajalce.
bubsss
14. 10. 2011 20.48
To so ljudje ki se borijo in skrbijo da nejstarejsa obrt ne izumre oz da je ne skoreninijo ! Pol se pa najdejo nasprotniki in delajo frko ker nimajo oni nic od tega . Stare tradicije je treba ohranjat ! ;)