Črna kronika

'Facebook umor': 20- in 29-letnik sta kriva umora in nedovoljenega snemanja, obema več kot 20 let zapora

Krško, 20. 09. 2017 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okrožno sodišče v Krškem je razsodilo: 20- in 29- letnik, ki sta do smrti pretepla 26-letnika, izživljanje pa v živo prenašala preko družbenega omrežja Facebook, sta kriva umora in nedovoljenega snemanja. Dobila sta 20 in 21 let zaporne kazni. Sodišče je hkrati pripor obema obtožencema podaljšalo do nastopa kazni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sodnica izrekla kazni
    02:15
    Iz SVETA: Sodnica izrekla kazni
  • Iz 24UR: Sodnica meni, da sta se morilca zavedala, kaj počneta
    02:44
    Iz 24UR: Sodnica meni, da sta se morilca zavedala, kaj počneta
  • Iz 24UR: Obramba se bo na sodbo pritožila
    01:06
    Iz 24UR: Obramba se bo na sodbo pritožila

Okrožno sodišče v Krškem je 20- in 29-letnika spoznalo za kriva umora na grozljiv način in neupravičeno slikovno snemanje v primeru, znanem kot Facebook umor. 20-letnik je dobil enotno kazen 21 let in 11 mesecev zapora, 29-letnik pa 20 let in 11 mesecev. Poleg tega se obema pripor podaljša do nastopa kazni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je v izreku sodbe navedla, da sta obtoženca svojo žrtev, ki je kasneje poškodbam podlegla, pretepla na grozljiv način. Vse skupaj pa sta snemala s telefonom in neposredno predvajala na Facebook profilu. V navedeno kazen se jima šteje tudi čas pripora, obtoženca pa sta oproščena sodnih stroškov.

Tožilka Mateja Roguljič je sicer v zaključni besedi za vsakega zahtevala po 25 let zapora za grozljiv umor v sostorilstvu ter po eno leto zapora za nedovoljeno snemanje oziroma ustrezno enotno kazen.

Kot je poudarila, vztraja pri vloženi tožbi, saj o tem, kar se je obtožencema očitalo, ni dvoma. Dodala je, da so bile žrtvine usodne poškodbe izid njunega skupnega učinka, oba pa nista bila toliko opita, da ne bi bila razsodna.

Prvotni zaplet je ocenila kot prijateljsko merjenje moči, ki je prešlo v sostorilski pretep in maščevanje, obtoženca pa sta se pri tem zavedala, da lahko žrtev umre, in sta to tudi dopustila. Glede snemanja je pristavila, da je to prvotno sicer potekalo z žrtvinim pristankom, kasneje pa sta ga obtoženca nadaljevala brez tega.

Kot je medijem povedala po izreku sodbe, je s to zadovoljna, saj sta bila obtoženca spoznana za kriva obeh očitanih kaznivih dejanj. Čeprav se je sodnica odločila za nižjo kazen od predlagane, pa je tudi s to zadovoljna. Ali se bo na sodbo pritožila, pa se bo odločila po tistem, ko bo sodišče svoje razloge obrazložilo v sodbi, in bo ocenila, ali ima možnost za uspeh, je še dejala Roguljičeva.

Zagovornik 29-letnika zahteval oprostilno sodbo

20-letnikov zagovornik Dušan Dornik je v svoji zaključni besedi predlagal, da se obtoženega kaznuje le za posebno hudo telesno poškodbo iz malomarnosti, češ da snemanje, ki sta ga prenašala prek Facebooka, ni bilo protipravno. Ali se bo na sodbo pritožil, pa ni povedal, ker je sodišče zapustil pri zadnjih vratih.

29-letnikov zagovornik Dušan Medved je glede na to, da je menil, da temu ni bilo moč dokazati očitana dejanja, v zaključni besedi zanj zahteval oprostilno sodbo v obeh obtožbah. Po njegovem mnenju naj bi bil pri omenjenem pretepu glavni 20-letnik, 29-letnik pa naj bi mu zgolj sledil.

Po izreku sodbe je napovedal pritožbo. Kot je pojasnil medijem, meni da opredelitev, ki jo je sprejelo sodišče, ni taka, kot bi morala biti. Sojenje bi moralo biti po njegovem mnenju pošteno, izdana sodba pa "poštena, pravična in zakonita", je še dejal.

Obotožena sta oproščena sodnih stroškov.
Obotožena sta oproščena sodnih stroškov. FOTO: POP TV

Obtožnica ju je bremenila, da sta v noči na 13. februar pri Podbočju brutalno pretepla 26-letnika, se pri tem dlje izživljala in ji pri tem s poškodbami po vsem telesu povzročila hude bolečine, predvsem pa poškodbe glave in možgansko krvavitev, zaradi katere je žrtev dan pozneje tudi umrla.

Vse skupaj sta snemala s telefonom in prenašala na Facebook omrežju, za kar jima je tožilstvo očitalo tudi neupravičeno slikovno snemanje. Obtoženca sta krivdo zanikala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1