Črna kronika

Erženovi usoda iz leta 2002

Kranj, 11. 03. 2008 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Darja Eržen, ki je s homeopatijo zdravila pacienta, ki je kasneje umrl, je bila spoznana za krivo.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje nekdanji zdravnici Darji Eržen, ki naj bi leta 1996 s homeopatskim zdravljenjem povzročila smrt 42-letnega Janeza Podgorška. Sodni senat jo je spoznal za krivo povzročitve smrti iz malomarnosti in ji odredil osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Poleg tega mora plačati 1000 evrov sodne povprečnine.

Darja Eržen je obsojena na pogojno kazen.
Darja Eržen je obsojena na pogojno kazen. FOTO: POP TV

Zagovornica Erženove, Darja Roblek, je zaradi domnevnih nepravilnosti, med drugim tudi zaradi zastaranja zadeve že napovedala pritožbo na višje sodišče. "Nad sodbo sem razočarana, saj je bilo sojenje ponovno nezakonito," je poudarila.

Po njenih besedah sodnica Marjeta Dvornik ni sledila njenim opozorilom, da je obtožnica nejasna in da tožilstvo v sojenju ne bi smelo uporabiti novih dokazov, ki so bili podani po preteku desetletnega absolutnega zastaralnega roka. Kot je pojasnila sodnica, je imela zagovornica res določene razloge za svoje navedbe in predloge, vendar pa ti niso bili zadostni, da bi sodišče odstopilo od uveljavljene sodne prakse. Sledilo je mnenju vrhovnega sodišča, da zastaranje pregona preneha teči s pravnomočnostjo sodbe in da se ob vrnitvi v ponovno sojenje zastaranje ne upošteva.


Leta 2002 enaka kazen

Erženove, ki so ji sodili v odsotnosti, saj se ni udeleževala glavnih obravnav, tudi danes ni bilo na sodišče.

Predsednica tričlanskega sodnega senata, Dvornikova, je odločila, da obtožena ni sledila zakonu o zdravniški dejavnosti in zdravniški etiki ter je vztrajala pri homeopatskem zdravljenju, kar je privedlo do smrti pacienta, za katero jo je kranjsko okrožno sodišče že leta 2002 pravnomočno obsodilo na enako pogojno kazen, ki pa jo je po pritožbi Erženove zagovornice na zakonitost sojenja višje sodišče kasneje razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Je pa sodnica danes pri izreku sodbe upoštevala finančno stanje Erženove, ki ji je kmalu po dogodku zdravniška zbornica odvzela licenco. Tako je Erženovo, ki je bila po odvzemu licence nazadnje, do leta 2006, zaposlena v kranjski porodnišnici, oprostila večino stroškov sojenja, naložila pa ji ježe omenjeno plačilo sodne povprečnine.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vladimir_gajsek@yahoo.com
12. 03. 2008 13.07
Sodna pogojna dilema Epigram Kaj je sodna povprečnina? Najvišje cene so na sodišču. S klinom ne izbiješ klina - seveda na grobišču... Vladimir Gajšek