Črna kronika

'Ereiz nima možnosti empatije'

Ljubljana, 14. 03. 2012 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po mnenju psihiatra je bila "povsem razumska" odločitev za rop pošte v Kresnicah, v kateri je umrla poštna uslužbenka, obtoženi Blaž Ereiz pa se ne zna vživeti v čustva drugih ljudi, tudi zaradi odraščanja v nasilni družini. Tožilec je spremenil obtožbo.

Obtoženi ropa pošte v Kresnicah Blaž Ereiz se je povsem razumsko odločil, da bo izvršil dejanje, je na nadaljevanju sojenja ocenil psihiatrični izvedenec Dragan Terzič. Obtožnica ga bremeni kaznivega dejanja ropa, uboja poštne uslužbenke Anice Likovič in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Obtožena na sodišču
Obtožena na sodišču FOTO: Miro Majcen

Izvedenec Terzič je pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča ocenil, da Ereiz nima možnosti empatije oziroma sočutja, vživljanja v občutke drugih ljudi. Po njegovem mnenju prav tako ni zmožen predvidevati posledic svojih dejanj. Sicer pravi, da se je po dogodku sicer odzval čustveno, med samim dogodkom pa takih občutkov ni bilo.

Ereiz je odrasel v družini, kjer je bilo nasilje stalno prisotno, kar je po Terzičevem mnenju tudi pripeljalo do razvoja takšne osebnosti in je vplivalo, da je drugačen do ljudi, kot bi sicer lahko bil. Obtoženi ima tako za seboj pestro zgodovino različnih težav, je spomnil Terzič, bil je že večkrat obravnavan in mu je vseeno, kaj se dogaja z ljudmi, ki jih oškoduje.

Tožilec spremenil obtožnico

Sodnica Andreja Sedej Grčar je že danes nameravala skleniti sojenje, vendar jim ni uspelo pravočasno dobiti mnenja kliničnega psihologa, zato je tožilstvo že danes predstavilo spremenjeno obtožbo. Iz obtožbe je umaknilo očitek, da je Ereiz med ropom pošte v Kresnicah udaril v obraz Anico Likovič, ki je umrla v ropu. Ereiz ni nikoli priznal, da je udaril Likovičevo, prav tako ni možno izključiti možnosti, da se je Likovičeva udarila med padcem na tla, je pojasnil tožilec.

Ereiz na sojenju dejal, da obžaluje dejanje

Ereiz in Softić sta obtožena, da sta 21. junija lani naprej oropala pošto v Divači, nato pa se še isti dan odpeljala proti Kresnicam. Najprej je v pošto vstopil Softić, da bi, kot izhaja iz obtožnice, preveril, kakšno je stanje, plačal položnico in se vrnil v avtomobil.

Po umoru poštne uslužbenke
Po umoru poštne uslužbenke FOTO: Blaž Garbajs

A naj bi se prestrašil, zato se je na pošto odpravil samo Ereiz in zaklical, da gre za rop. Pri tem se je, kot je povedal v svojem zagovoru, povzpel na pult, v tistem trenutku pa se je vanj zagnala uslužbenka Anica Likovič. Med prerivanjem se mu je sprožila vnaprej napeta pištola in Likovičevo zadela v glavo. Likovičeva je nato omahnila na pult. Ereiz je pobral denar iz blagajne in pobegnil, nato pa sta se s Softićem odpeljala v Ljubljano, je še povedal na začetku sojenja.

Ereiz je v zagovoru dodal, da oba dogodka obžaluje, še posebej smrt Anice Likovič. Smrti, kot je poudaril, ni želel ali je načrtoval. Družini Likovičeve se je mesec in pol po dogodku v pismu zanjo opravičil, čeprav se, kot je dejal, zaveda, da to ne bo spremenilo ničesar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja