Črna kronika

Enomesečni pripor za dvojico, povezno z napadom na policiste v Zvorniku

Sarajevo, 02. 05. 2015 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalni sodnik je odredil enomesečni pripor za Avdulaha Hasanovića in Kasima Mehidića, ki sta osumljena, da sta povezana z napadom na policijsko postajo v Zvorniku, v katerem je 24-letni Nerdin Ibrić ubil enega policista, dva pa ranil.

Po terorističnem napadu na policijsko postajo v kraju Zvornik v severnem delu BiH, v katerem je bil ubit en policist, dva pa sta bila ranjena, je policija aretirala dve osebi, s katerima se je napadalec, 24-letni Nerdin Ibrić, v zadnjih mesecih napadalec najpogosteje družil - Avdulaha Hasanovića in Kasima Mehidića.

Preiskovalni sodnik ju je zaslišal in danes zanju odredil enomesečni pripor. Tako se je odločil zaradi begosumnosti in nevarnosti, da bi, če bi bila na prostosti, ovirala preiskavo, kontaminirala dokaze ali vplivala na priče. Prav tako gre za kaznivo dejanje, katerega okoliščine so ogrozile varnost prebivalcev BiH, je menil.

Ubil policista, ranil dva, nato pa umrl še sam

Kot je znano, je Ibrić v ponedeljek okoli 19. ure vkorakal na policijsko postajo in začel streljati z avtomatskim orožjem, pri tem pa je vpil "Alah je velik". Ustrelil je tri policiste - 48-letni Dragan Đurić je umrl, dva pa sta bila ranjena - sam pa je bil v spopadu s policisti nato ubit.

Mediji predvidevajo, da naj bi Ibrić pripadal vehabijam. V vasi Gornja Dubnica, ki meji na občino Zvornik, namreč že dolgo deluje vehabijska skupina, ki se je številni bojijo. Poleg tega se je Ibrić zadnje tri mesece družil s Hasanovićem, ta pa je eden od tistih, ki so jih v policijski akciji Damask septembra lani aretirali zaradi suma, da je pripadnik IS. Hasanović je bil namreč lani v Siriji in se je boril na strani IS. Pripadnik vehabitskega gibanja je tudi Mehidić.

Sorodniki: 'Oprali so mu glavo'

Novinarji, ki so dan po napadu obiskali Ibrićevo rojstno vas, so govorili s sovaščani in svojci. Napadalčeva mama Halima Ibrić jim je povedala, da je bil njen sin zaveden in da se je v zadnjem času zelo spremenil. "Nerdin je imel veliko prijateljev, med njimi tudi Srbe. Zadnje čase pa je redno odhajal v Dubnico zraven Kalesije, kjer so molili, drugače kot mi doma. Govorila sem mu, naj ne hodi tja, da ni dobro zanj. Zadnje dni je zelo malo jedel, ves čas je nekaj razmišljal in zelo je bil tih," pripoveduje Halima, ki je za televizijo N1 dejala, da je pred napadom na policiste za hišo uničeval CD-je.

Hiša, v kateri je s svojo materjo živel 24-letni napadalec.
Hiša, v kateri je s svojo materjo živel 24-letni napadalec. FOTO: Reuters

Sosedje zanj pravijo, da je bil miren in zadržan fant. Ni hodil ven, ni imel dekleta. Rad jim je pomagal pri sekanju in spravilu drv, s čimer si je prislužil nekaj žepnine. Končal je srednjo medicinsko šolo v Zvorniku, žal pa ni dobil službe. Da se nekaj čudnega dogaja, so opazili šele zadnje čase, a ker ni bil problematičen, so vse skupaj pripisali čustveni stiski, ki naj bi bila posledica minule vojne. Ko se je v BiH začela vojna, je bil namreč Nerdin v bolnišnici v Zvorniku, saj je bil bolan. Bil je star komaj leto dni, ko so mu odpeljali in umorili očeta, mamo pa izgnali. Po dveh letih izgnanstva se je njegova mama vrnila v rodni kraj in našla Nerdina, ki je bil zelo travmatiziran. Tri leta star deček ni hodil, bil je vidno shiran.

Teroristično dejanje ali osebno maščevanje?

Čeprav sta ranjena policista pričala, da je napadalec med streljanjem vzklikal "Alah je velik", pa so se v javnosti pojavile informacije o tem, da so na njegovega očeta streljali ravno pripadniki zvorniške policije, zato se mnogi sprašujejo, ali gre v ter primeru res za teroristično dejanje ali gre za osebno maščevanje.

Ibrić naj bi, ko se je pripeljal pred policijsko postajo, namreč začel vpiti: "Vse vas bom pobil!", kar je v nasprotju s predhodnimi izjavami o vzklikanju Alahovega imena. Dejanje naj bi bilo posneto z nadzornimi kamerami, zato bo pregled posnetkov morda lahko pomagal pri razjasnitvi motiva napada.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni