Črna kronika

FOTO in VIDEO: Enajst evakuiranih in ogromna gmotna škoda - epilog požara v Kemisu

Vrhnika, 16. 05. 2017 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzrok požara, ki je v ponedeljek zvečer izbruhnil v podjetju Kemis na Vrhniki, še ni znan. Enajst oseb so evakuirali in jih začasno namestili pri sorodnikih. Na intervenciji je sodelovalo 256 gasilcev, dva sta potrebovala zdravniško pomoč, sicer pa poškodovanih ni bilo. "Gmotna škoda je ogromna," je dejal direktor Kemisa Emil Nanut.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zrak je obremenjen z dimom
    02:30
    Iz 24UR ZVEČER: Zrak je obremenjen z dimom
  • Iz 24UR ZVEČER: Dva gasilca sta potrebovala zdravniško pomoč
    01:14
    Iz 24UR ZVEČER: Dva gasilca sta potrebovala zdravniško pomoč
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je protokol pri gašenju teh podatkov?
    04:06
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšen je protokol pri gašenju teh podatkov?
  • Iz 24UR ZVEČER: Direktor Kemisa o požaru
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Direktor Kemisa o požaru
  • Iz 24UR ZVEČER: Požar na Vrhniki se širi
    03:49
    Iz 24UR ZVEČER: Požar na Vrhniki se širi

Vzrok požara, ki je sinoči ob 19.50 zajel industrijski objekt podjetja Kemis na Vrhniki, še vedno ni znan. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) so požar najprej gasili gasilci Gasilske zveze (GZ) Vrhnika, kasneje pa še GZ Logatec, GZ Cerknica ter poklicni gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Kranj, ki so imeli požar ponoči že pod nadzorom, a požarna straža kraj še vedno varuje, saj se občasno pojavljajo manjši izbruhi.

Novinarska konferenca Občine Vrhnika, na kateri bodo spregovorili o podrobnostih ponedeljkovega požara v tovarni Kemis, bo ob 9. uri na Vrhniki.

Skupaj je na intervenciji sodelovalo 256 gasilcev, na zdravstveni primarni triaži 27 oseb, 24 policistov ter 5 oseb službe za podporo. Aktiviran je bil tudi celoten štab Civilne zaščite Vrhnika, so dodali na URSZR. Požar so gasilci pogasili okoli 24. ure, je sporočila Maja Ciperle Adlešič s Policijske uprave Ljubljana. 

Dvema gasilcema, ki sta se nadihala dima, so morali nuditi zdravniško pomoč, je povedala zdravnica Vesna Homar, drugih poškodovanih pa ni bilo.

Enajst oseb so iz stanovanjskih hiš v neposredni bližini podjetja evakuirali in jih začasno namestili pri sorodnikih. Vzrok požara še ni znan, je dejal direktor podjetja Kemis Emil Nanut, nastala pa je ogromna gmotna škoda. "Višina investicije je znašala osem milijonov evrov in velik del obrata je uničen," je dodal Nanut. V času požara v podjetju na srečo ni bilo nobenega delavca, sicer bi se zgodba lahko končala tudi tragično.

Dvema gasilcema so morali nuditi zdravstveno pomoč zaradi vdihavanja dima.
Dvema gasilcema so morali nuditi zdravstveno pomoč zaradi vdihavanja dima. FOTO: Adriana Gašpar

Podjetje Kemis se sicer ukvarja z zbiranjem, predelavo in odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov. Ker industrijski obrat leži blizu novih stanovanjskih sosesk na Vrhniki, so okoliške prebivalce takoj po izbruhu požara pozvali, naj ostanejo doma, zaprejo okna bivalnih objektov ter naj ne hodijo na kraj požara. V skladišču naj bi bilo okoli 1500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov. 

"Te snovi v osnovi niso tako zelo nevarne. Gre za lake, barve, zdravila, olja in podobne odpadke. Vendar je težava, če te stvari zagorijo," je včeraj pojasnil direktor Kemisa. Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je prebivalcem svetoval, naj okna in vrata dodatno zatesnijo z brisačami. V zraku se tudi danes še vedno čuti močan vonj, prebivalcem odsvetujejo daljše gibanje na prostem. To ne pomeni, da ne smejo zapuščati domov, le omejijo naj večje zunanje aktivnosti, je pojasnil poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh.

Ker preiskava še vedno poteka, bo več informacij znanih v prihodnjih dneh, je povedal Emil Nanut.

Policisti in gasilci na kraju še vedno opravljajo naloge zavarovanja kraja
požara, dodaja Adlešičeva. Ko bodo vzpostavljeni ustrezni pogoji na kraju, bodo z ogledom pričeli tudi kriminalisti Policijske uprave Ljubljana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.dare
16. 05. 2017 08.00
+5
Ja sploh ni nevarno nič bilo: Štab civilne zaščine občine Vrhnika je davi izdal obvestilo, v katerem občanom odsvetuje dolgotrajnejše dejavnosti na prostem. Šole in vrtci delujejo nemoteno, vendar je priporočeno, da se zunanje dejavnosti omejijo. Voda iz vodovodnega omrežja je pitna, medtem ko je prekuhavanje priporočljivo za podtalnice (vodnjaki). Vrtnine je pred uporabo oz. uživanjem treba preventivno oprati. Požarišče ostaja omejeno v območju 200 metrov. Daljše zadrževanje na tem področju ni dovoljeno, so še sporočili.