Črna kronika

Enajst dni po nesreči umrla prva žrtev med motoristi

Koper, 20. 03. 2014 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za posledicami nesreče je v bolnišnici umrla 51-letna ženska, ki je bila 9. marca huje poškodovana v nesreči z motornim kolesom. To je prva letošnja smrtna žrtev med motoristi.

Včeraj ob 11. uri je v ljubljanskem kliničnem centru umrla 51-letna ženska iz Domžal, ki je bila huje poškodovana v prometni nesreči. Neserča se je zgodila 9. marca na cesti Planina-Postojna.

Ob nesreči je policijska uprava Koper sporočila, da se je nesreča zgodila, ko je 53-letni voznik motornega kolesa prehiteval osebno vozilo, ki je ravno v tem trenutku zavijalo levo. Voznik motornega kolesa je bil lažje poškodovan, njegova dve leti mlajša sopotnica pa huje. Zato so jo s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana. 37-letni voznik osebnega vozila ni bil poškodovan.

Policija je potrdila, da je to prva žrtev med motoristi v letošnjem letu na slovenskih cestah.

Je med motoristi vse več alkohola?

V ponedeljek so policisti izdali obvestilo, v katerem vse udeležence v prometu opozarjajo na prisotnost motoristov na cestah. Pozivajo jih, naj bodo še bolj previdni. "Upamo, da bo ta sezona najbolj varna do sedaj. Lanska je bila sicer boljša v primerjavi s sezono leto poprej, umrlo je manj motoristov in mopedistov (skupaj 21, leto prej 22), manj jih je bilo lahko (v letu 2012 658, v letu 2013 pa 608) in hudo (v letu 2012 191, v letu 2013 pa 155) telesno poškodovanih, manj je bilo tudi prometnih nesreč," je dejal predstavnik sektorja prometne policije Matjaž Leskovar.

Ob tem je še dejal, da je bilo lani med povzročitelji nesreč veliko število alkoholiziranih motoristov. Povprečna stopnja prisotnosti alkohola v organizmu je bila 1,43 grama na kilogram krvi pri motoristih, ki so povzročili nesrečo, pri mopedistih pa 1,65 grama na kilogram krvi. Leskovar opozarja, da se je lani kar 40 odstotkov smrtnih nesreč med motoristi zgodilo, ker je bila motoristu odvzeta prednost.

Inštruktor varne vožnje Brane Legan pa je opozoril, da morajo motoristi, preden sedejo na motor prvič v sezoni, poskrbeti za ustrezno psihofizično pripravljenost. Pozval jih je k udeležbi tečajev varne vožnje, saj je to po njegvih besedah naložba v njihovo varnost. Ustrezno je treba pripraviti tudi motor, zato naj pred prvo vožnjo preverijo tlak v pnevmatikah, profil na tekalni površini pnevmatik, delovanje svetlobnih teles in zavor, preverijo pa naj tudi svojo zaščitno opremo. Motoriste je pozval, da poskrbijo za svojo vidnost, ki je v primerjavi z vidnostjo drugih motornih vozil precej slabša, zato naj nosijo žive, odsevne barve, vozijo pa naj previdno in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1