Črna kronika

Eksplozija v Acroniju

Jesenice, 22. 03. 2007 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri izdelavi jekla v elektro peči je prišlo do eksplozije, ki je raznesla delce taline in poškodovala sedem delavcev.

V Acroniju se je včeraj pozno sinoči zgodila huda delovna nesreča. Delavci nočne izmene so v obratu jeklarne pripravljali novo zmes oziroma sestavino za izdelavo tekočega jekla. Postopek so izvajali v elektro obločni peči s kapaciteto 85 ton taline. Ko je bila talina oziroma t.i. sarža pripravljena in je bila izlita v nadaljnji postopek, je v peči ostalo okoli sedem ton taline. Ob tem je prišlo tudi do izlitja vode, ki je namenjena ohlajevanju celotne peči.

V jeseniški železarni so delovne nesreče pogost pojav: Leta 2000 so v njej umrli štirje delavci
V jeseniški železarni so delovne nesreče pogost pojav: Leta 2000 so v njej umrli štirje delavci FOTO: Kanal A

Kranjski kriminalisti menijo, da je med postavljanjem peči "v prvotni, torej stoječi položaj, verjetno nekaj vode steklo tudi v notranjost peči", kjer je okoli 23. ure prišlo do reakcije in eksplozije. Skozi odprtino so iz peči izletele poškodovane ognje varne opeke, delci taline in nastala para. Ti leteči delci so poškodovali sedem delavcev, ki so bili v bližini peči.

Jeseniški gasilci in reševalci so opečene delavce odpeljali v jeseniško bolnišnico, kjer so delavcem oskrbeli lahke telesne poškodbe in jih odpustili v domačo nego. Gmotna škoda, ki je v Acroniju nastala zaradi eksplozije peči, naj bi znašala okoli 100.000 evrov. Iz vodstva jeklarne so danes sporočili, da izpad proizvodnje ne bo velik, ker je bila zamenjava oblog v peči načrtovana že prej.

Kriminalisti so ugotovili, da je tuja krivda za nesrečo izključena, zato ne bodo nikogar ovadili. Državnemu tožilstvu bodo poslali zgolj poročilo o nesreči.

Črna preteklost vodstva jeklarne ni izučila

Delovne nesreče v jeseniškem Acroniju so pogost pojav. Ena hujših delovnih nesreč, v kateri so umrli štirje delavci, je bila junija 2000. Za posledicami zastrupitve z ogljikovim monoksidom so umrli 28-letni Branko Tigeli, 38-letni Miro Oven, 50-letni Ivo Iveljić in 51-letni Alija Ibrahimović.

Senat kranjskega okrožnega sodišča je na sojenju takratne vodilne - tehničnega direktorja Acronija Branka Banka, obratovodjo jeklarne Vekoslava Zakrajška, nekdanjega vodjo oddelka vakuumske ponovčne tehnologije v jeklarni Milana Revna, vodjo vzdrževanja v jeklarni Franca Nečimra in nekdanjega varnostnega inženirja v jeklarni Milana Lužnika - zaradi pomanjkanja dokazov oprostil krivde.

Dve leti kasneje, septembra 2000, je znova prišlo do hude delovne nesreče, ko je en delavec umrl v železarni, drugega pa so huje poškodovanega odpeljali v jeseniško bolnišnico.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matjaz.kelvisar@siol.net
22. 03. 2007 22.05
+1
Menim, da tuja krivda obstaja. Do nesreče je prišlo zaradi nepredpisnega dela. V zadnjih dneh je bilo že več manjših eksplozij v elektroobločni peči (zaradi vlaganja starega železa skupaj s snegom in ledom v peč). Te eksplozije so poškodovale vodnohlajene panele, ki so začeli puščati vodo v samo obzidavo peči. Šele to je povzročilo večjo eksplozijo. Če bi odgovorni pravočasno odpravili okvaro, za katero bi morali vedeti, do nesreče ne bi prišlo. Prav tako bi morali v peč vlagati suho reno iz pokritega skladišča in ne direktno iz vagonov.Tako pa so kot že večkrat doslej v pohlepu za dobičkom zanemarili varnost pri delu. Posledice bi bile lahko usodne. 8.aprila 2006 je v Kapfenbergu/Avstija umrlo pet ljudi v podobnem primeru. Trenutno poteka proces na sodišču. Tudi v primeru štirih mrtvih v Acroniju policiji in tožilstvu nikakor ne uspe dokazati krivde-sedem let. Odvetnik obtoženega Banka je nesramno obtožil mrtve delavce nepredpisnega dela. V resnici pa so v Acroniju nepredpisno predelali napravo VOD, a o tem obtoženi nočejo nič vedeti. Raje zatrjujejo, da je proizvajalec napravo napačno izdelal, kar seveda ne drži. Čudno, da je Acroni od istega proizvajalca samo dve leti po usodni nesreči kupil še eno takšno napravo. Morda se je s tem odkupil za zvračanje krivde nanj. In podobnih primerov zanemarjanja varstva pri delu je še kar nekaj.