Črna kronika

FOTO & VIDEO: Napad na sodnico ni bil prvi

Radovljica, 10. 11. 2009 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./B.G./U.Z./I.K.
Komentarji
278

Napad na sodnico v Radovljici ni prvi tovrstni primer. Pred 13. leti je bomba eksplodirala pred vrati tedaj mariborskega sodnika Konrada Rebernika in hudo poškodovala njegovo ženo. "Sodniki na sodišču so dobro varovani, zasebno pa ne," zatrjuje.

Sinoči ob 22.50 je pred stanovanjsko hišo v Radovljici eksplodiralo neznano eksplozivno telo, je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik PU Kranj Andrej Zakrajšek.

299. člen Kazenskega zakonika govori o preprečitvi uradnega dejanja ali maščevanju uradni osebi

4.) Kdor se uradni osebi, ki opravlja ali je opravljala dejanja v postopku o prekršku ali kazenskem pregonu, naloge policije, dejanja upravnega inšpekcijskega nadzora, vodi ali je vodila preiskavo, ali sodi ali je sodila v kazenskem postopku, maščuje zaradi dejanj, ki jih je opravila sama ali druga uradna oseba v okviru svojih pravic, tako da je ogroženo življenje, telo, osebna varnost ali premoženje uradne osebe ali njenih bližnjih sorodnikov, se kaznuje z zaporom od enega do petih let.

Eksplodiralo je pred hišo sodnice Katarine Turk Lukan, pri čemer je bila lažje ranjena sodničina 13-letna hčerka, saj je eksplodiralo pred otroško sobo. Zaradi šoka je 12 ur ostala v bolnišnici na opazovanju, zdaj pa je bolnišnico že zapustila. Eksplozivno telo je bilo pritrjeno na okensko polico. Dekle je bilo med detonacijo že v postelji, pred smrtonosnim eksplozivom – gre za gospodarski eksploziv amunal z veliko rušilno močjo, ki ga uporabljajo gradbinci, rudarji, pa tudi pri razstreljevanju kamnolomov in za sproženje plazov – je najstnico obvarovala le omara, postavljena ob zid, na katerem se je na njegovi zunanji strani nahajal eksploziv. Amonal je neznanec sprožil na daljavo, po vsej verjetnosti z mobilnim telefonom.

Nastalo je tudi nekaj materialne škode, višina katere še ni ocenjena. Policisti dogodek še preiskujejo.

Napad povezan s primerom Global?

Za sodnico in njeno družino so že odredili varovanje, saj obstaja velika verjetnost, da je napad povezan z njenim delom.

Turk Lukanova je namreč med drugim sodila tudi v primeru Global. Spomnimo: 7. oktobra 2007 sta pred diskoteko Global varnostnika pretepla 20-letnega Gorazda Čamernika, ki je zaradi udarcev čez tri dni umrl. Obtoženca David Bukovac in Sead Suljanović sta za smrt mladostnika dobila po osem let zapora.

Zalar: Naredili bomo vse, da bomo našli storilca

Takoj ko je izvedela za dogodek, je notranja ministrica Katarina Kresal obvestila pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Takoj je stekla policijska akcija, aktivirali so tudi posebno policijsko enoto za intenzivno preiskavo. Storilec je za napad uporabil močno eksplozivno sredstvo, ki pa po besedah direktorja policije Janka Gorška ni bilo ukradeno iz skladišča v Pivki.

Zalar, ki je s pretreseno sodnico že govoril, se je na eksplozijo odzval že ponoči, in sicer na spletni socialni mreži Facebook. 'Pravkar me je pretresla vest o napadu z eksplozivom na družino okrožne sodnice. Zaradi res velike sreče so vsi člani družine napad preživeli. Gre za resno in zavržno kaznivo dejanje. Pristojni organi bomo storili vse, da odkrijemo storilca/storilce in da ti plačajo svoj dolg družbi in oškodovancem.'' Zapisal je še, da je to napad na ustavno demokracijo RS, saj sodniki predstavljajo enega od treh stebrov države. ''Sodniki pri svojem delu odločajo o najtežjih problemih v družbi in posredno skrbijo za varnost vseh, ko odločajo o morebitnih krivdah za kazniva dejanja. Zato si zaslužijo vso podporo in zaupanje državljanov.''

Eksplozija v Radovljici-2
Eksplozija v Radovljici-2 FOTO: Brut

Sodniki: Takšni napadi nas ne bodo odvrnili od dela

To ni prvi primer napada na sodnika. Konrad Rebernik, nekdanji mariborski sodnik, danes tožilec na Ptuju, je pred 13 leti obsodil šefa mariborskega kriminalnega podzemlja Maksimilijana Vollmeierja. Mafijec pa je iz maščevanja naročil atentat na sodnikovo družino - na vrata stanovanja je dal namestiti bombo, ki je hudo poškodovala Rebernikovo ženo.

V Slovenskem sodniškem društvu so napad ostro obsodili, saj ta po njihovem pomeni resno opozorilo na nespoštovanje institucij sistema in na krizo vrednot v družbi. "Napad potrjuje, da se verbalne grožnje z napadom na življenje sodnikom v zvezi z njihovim delom uresničujejo," so navedli.

Sodnikov tudi takšna dejanja ne bodo odvrnila, da bi svoje delo tudi v bodoče opravljali pokončno, v skladu z ustavo in zakoni, so še poudarili v sodniškem društvu in zapisali, da jih je vest o eksploziji bombe pred hišo kolegice sodnice močno pretresla. Njej in njeni družini izrekajo vso podporo.

'Treba bo urediti položaj in ugled sodstva'

Po mnenju prodekana fakultete za varnostne vede Bojana Dobovška so družbene spremembe, ki so šle v smer diskreditacije sodnikov, ter politika, ki slednjih ni podprla, pripeljali do tega, da so sodniki danes bolj ogroženi. Po njegovem bodo po napadu na okrožno sodnico gotovo sledili določeni ukrepi, dolgoročno pa bo treba urediti položaj in ugled sodstva.

Pravosodni minister je odločen, da bodo storilce našli in jih primerno kaznovali.
Pravosodni minister je odločen, da bodo storilce našli in jih primerno kaznovali. FOTO: Dare Čekeliš

Pojasnil je, da je ukrepanje v primerih, kot je ta, odvisno predvsem od ocene, koliko je posameznik ogrožen, nakar ukrepajo pristojni organi; najprej notranje službe, potem pa še policija in druge pristojne institucije. Če se oceni, da je oseba ogrožena, je zanjo mogoče zagotoviti varovanje tudi izven službe, pri čemer morajo pristojni organi upoštevati vse stopnje ogroženosti.

Dobovšek sicer pojasnjuje, da so vsi poklici ogroženi, "sodniški poklic je pa lahko še toliko bolj, če mu družba ne daje prave veljave". Poleg tega meni, da je mogoče na področju varnosti veliko narediti že v okviru delovnega mesta. Opozoril je namreč, da imajo do sodne stavbe dostop praktično vsi.

Na Gorenjskem letos že tri eksplozije

Od danes naprej veljajo na ljubljanskem okrožnem sodišču strožji varnostni ukrepi, je povedal predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Andrej Baraga.

Letos so na Gorenjskem odjeknile že tri eksplozije. 15. maja je pred Policijsko upravo Kranj eksplodirala ročna bomba. Policisti so že dan po napadu prijeli 21-letnika, starega znanca policije, ki naj bi bombo odvrgel zaradi maščevanja. Dobrih pet mesecev pozneje, 25. oktobra, je odjeknila druga eksplozija, tokrat pred klubom Million, prav tako v Kranju. Policija je prijela tri napadalce, pri enem od njih pa našla orožje, ki so ga maja letos ukradli iz začasnega skladišča neeksplodiranih ubojnih sredstev v Pivki. Šlo je za eno največjih tatvin, zaradi katere so nekateri uradniki ostali brez službe, sprožena pa je bila tudi notranja preiskava. Včerajšnja eksplozija pred stanovanjsko hišo v Radovljici je tako že tretja letos na Gorenjskem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
11. 11. 2009 06.16
Dokler bodo sodniki tako prizanesljivi do sodrge,bo stanje vsak dan slabše,zato razmislite gospoda sodniki,ter se spustite na realna tla.
rodd
11. 11. 2009 02.25
Ko berem bedne komentarje za nazaj lahko rečem le naslednje: pojdite študirat pravo, pa boste tudi v sodniki pa bomo videli, kako veselo bi vsi sprejemali podkupnine, foušija slovenska.
dragec1972
11. 11. 2009 00.59
..... vas lekadol non stop ista reklama!! mal pretiravate!!
AUDI_A4
10. 11. 2009 23.07
Ne vem zakaj bi kdo hotel kaj žalega sodniku,če bi bila sojenja vsa pravična
informacija
10. 11. 2009 23.00
9 korpus ja saj smo vsi skupaj tepci,najbolj tisti,ki mislijo,da so sodniki,odvetniki,policaji dobri ljudje in pazijo na male ljudi!! Mogoče je kašnih 5 odstotkov takšnih,ampak drugače jim je več do tega,da branijo premožne ljudi!!
informacija
10. 11. 2009 22.58
Sem proti takšnim dejanjem,ali ona ni nadčlovek.
informacija
10. 11. 2009 22.56
9korpus med te tepce kot jaz.
Matjaž Novak 1
10. 11. 2009 22.44
Ne niso kriminalci da tko komentirajo,tukaj je pač veliko tepcev.
Matjaž Novak 1
10. 11. 2009 22.42
Strahopetno,upam da ga čimprej dobijo in nej zgnije v zaporu.
mac4_m
10. 11. 2009 22.20
kar se pa zalarja tiče. Naveza.. varnostne - reket službe, potrčko, šef potrčka pahorko-kučko, podanik zalar.... Verjetno je varnost sodnice pogojena z njeno poslušnostjo navezam....
mac4_m
10. 11. 2009 22.17
zdaj je vprašanje ali je bombo podstavil nekdo razočaran nad sramotno malimi kaznimi za hude zločine, nekdio, ki mu je bila s krivično sodbo storjena krivica ali obsojeni zločinci, ki so navajeni uslug sodnikov in se izvlečejo z nikakršnimi kaznimi. V vsakem primeru je krivda za take napade na strani sodstva. Kriminalno nesposobno podkupljivo slovensko sodstvo je v preveliki navezi z političnimi in kriminalnimi navezami. Kazni za najhujše zločine (vključno gospodarstvenikov in politikov) so smešne - pa še te so odslužene v hotelih in ne zaporih. In kriminal se je razpasel čez vse meje normale. To se bo začelo stopnjevati. Maščevali se bojo vsi zgoraj omenjeni. Krivično oškodovani, sorodniki žrtev hudih kriminalnih dejanj in kriminalci za nezadostno 'sodelovanje' sodnikov. Najprej bo potrebno odvzeti trajne mandate sodnikom, potem izločiti nesposobne in korumpirane. Potem popraviti zakone, kjer se bo za huda kazniva dejanja izrekalo večdesetletne kazni v zaporih in ne hotelih, potem pa poloviti vso gol.. z en, tako politično, tako belih ovratnikov kot pocestno... Do tedaj pa kar uvažajte nove državljane.. Prej ko slej bojo prišli v stik z 'vašimi' sodniki in kmalu se boste lahko vprašali kdo je glavni v tej deželi...
qreqa
10. 11. 2009 22.08
Bukovac se je prestrašil in plačal neko amatersko mafijo, da so pred hišo nasavili petarde.
Missy_12
10. 11. 2009 21.57
123JJ ne delj se pametnega, ker tud če je obravnava JAVNA, te takoj ko vstopš na sodišče čaka varnostnik in brez vabila na sodišče te sploh notr ne spusti. Vsaj v Kranju je tko, za drugje pa nevem.
Ulikses
10. 11. 2009 21.37
24ur, v anketo ste pozabili vstaviti tudi kriminaliste...tej so še najbolj izpostavljeni, ker so edini zares na terenu
xxxNM
10. 11. 2009 21.37
sodnica pa ma hišo k PODRTIJA... zakaj bombo vrgl??sigurnu je fer sodnica:D:D
Jože Pernek
10. 11. 2009 21.36
Napad na sodnico? Ja zakaj hudiča pa je bil ranjen njen otrok nič kriv in nič dolžen?
KopulacijskiO
10. 11. 2009 21.17
Kakšne komentarje imate nekateri. Saj ne vem, ali ste sami barabe ali le podpirate barabe! Resno me je začelo skrbeti, da drži, kar si Evropa misli o nas: da smo narod kriminalcev in kolaborantov. Čeprav je pa tudi res, da je ravno neučikovito sodstvo krivo za nastalo sranje oz. stanje.
Dr Kova?i?
10. 11. 2009 21.07
sej prav,zaradi nesposobne sodnice,sem izgubil premoženje,vsem bi trebalo podkurit,sama banda teoretikov z visokimi plačami....
salz
10. 11. 2009 20.54
Malo nazaj sem na netu prebral, da so sodniki največja kriminalna združba u državi.Torej so neke vrste mafija in če to so, se jim stvari dogajajo po mafijsko.Mafija proti mafiji. Sem pa proti bombam,ker ponavadi faše tudi kakšen tak ki ni nič kriv.
123JJ
10. 11. 2009 20.47
Ne morm verjet kolk ste vsi pametni, ubistvu pa sploh ne poznate situacije.ne veste o vsem skupi nč.važno da pametujete. Gospa sodnica je po mojem zlo dobra sodnica.enkrat pejte na eno obravnavo(sej so javne) in boste vidli s kakšnimi izmečki se vsakodnevno srečujejo sodniki, tožilci,...me zanima kako bi vi reagirali na grožnje in pritiske-ona vzdržuje mir v dvorani in načeloma kar visoke kazni prisoja. in resnično upam, da niste tko zlo naivni in verjamete da so te revčki po krivem obsojeni.