Črna kronika

Med osumljenci organiziranja nezakonitih športnih tudi nekdanji nogometaš Suljić

Ljubljana, 20. 12. 2017 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za enega od enajstih osumljenih organiziranja ilegalnih športnih stavnic je preiskovalni sodnik odredil pripor. Šlo naj bi za Igorja Boškoviča, ki je utemeljeno osumljen storitve petih kaznivih dejanj goljufij, so sporočili kriminalisti. Ostale so izpustili iz pridržanja, med njimi naj bi bil tudi nekdanji nogometaš Admir Suljić, ki je bil zaradi nezakonitih stavnic v tujini že obsojen.

Slovenska policija je v torek v sodelovanju s hrvaškimi kolegi in Europolom razbila mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki je bila vpletena v korupcijo v športu in ilegalne stavnice. V Sloveniji so pridržali devet osumljencev, na Hrvaškem pa dva. Z izjemo osumljenca – v oddaji 24UR so poročali, da naj bi šlo za 41-letnega Kranjčana Igorja Boškoviča –, zoper katerega je preiskovalni sodnik po zaslišanju odredil pripor, je slovenska policija po besedah tiskovnega predstavnika Generalne policijske uprave Draga Menegalije ostalih osem osumljencev izpustila iz pridržanja.

"Priprta oseba je utemeljeno osumljena storitve petih kaznivih dejanj goljufij. Vsi ostali osumljenci so bili izpuščeni, ker so prenehali zakonski razlogi za odvzem prostosti in pridržanje," je navedel Menegalija.

Boškovič naj bi po poročanju oddaje 24UR več oškodovancem prikazoval, kako bogato služi z ilegalnimi športnimi stavami, si izposojal tudi po 50 tisoč evrov, denarja pa nikoli ni vrnil. Ljudi naj bi oškodoval za najmanj 145 tisoč evrov.

Takole so na sodišče pripeljali osumljenega Kranjčana.
Takole so na sodišče pripeljali osumljenega Kranjčana. FOTO: POP TV

Med osumljenci kar dva nekdanja nogometaša

V Sloveniji so sicer izvedli 11 hišnih preiskav in 13 preiskav osebnih vozil, na Hrvaškem pa dve hišni preiskavi in dve preiskavi motornih vozil. Zasegli so 35 elektronskih naprav, 32 mobilnih telefonov, 19.650 evrov, za 38.500 evrov ponarejenih evrskih bankovcev in dve osebni vozili. Osumljencem očitajo kazniva dejanja v povezavi z organizirano kriminaliteto, korupcijo v športu in organiziranjem ilegalnih stavnic.

Po neuradnih informacijah se je med aretiranimi znašel tudi nekdanji nogometaš Admir Suljić, ki so ga zaradi nezakonitih športnih stav v Italiji aretirali že leta 2013, je v oddaji 24UR poročala Damjana Seme. Že pred dnevi smo poročali, da je med osumljenimi še en nekdanji nogometaš Dino Lalić.

Lalič in Suljić sta bila že pred leti vpletena v eno največjih afer zaradi podkupovanja igralcev in prirejanja izidov nogometnih tekem. Prijeli so ju v Italiji, kasneje pa tudi obsodili. Vpletenih je bilo še 19 ljudi, od tega kar 16 nogometašev prve hrvaške lige, udeleženci nezakonitih stavnic pa so na tekmo dobili tudi po 300 tisoč evrov, za kar naj bi poskrbela prav Lalić in Suljić. Zdaj sta oba osumljenca tudi pri nas.

Med osumljenci naj bi bil tudi Admir Suljić, ki je bil zaradi nezakonitih športnih stav obsojen že v tujini.
Med osumljenci naj bi bil tudi Admir Suljić, ki je bil zaradi nezakonitih športnih stav obsojen že v tujini. FOTO: POP TV

Preiskava potekala v Sloveniji in na Hrvaškem

Kriminalistično akcijo je vodil Nacionalni preiskovalni urad, in to zoper združbo, ki je uspela vzpostaviti ilegalno spletno platformo z namenom plasiranja visokih stav pri ponudnikih stav iz Azije. Skupno so preiskovalci izvedli 13 hišnih preiskav in 15 preiskav vozil na različnih lokacijah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Preiskava organiziranja ilegalnih športnih stavnic je stekla marca 2017.
Preiskava organiziranja ilegalnih športnih stavnic je stekla marca 2017. FOTO: Kanal A

Menegalija je že v torek pojasnil, da je preiskava stekla marca 2017, ko je slovenska policija zaznala, da je organizirana kriminalna združba vzpostavila različne spletne strani, kot del ilegalne spletne platforme, ki je bila namenjena plasiranju več milijonov evrov na manipulirane športne dogodke. Osumljenci naj bi manipulirali tekme v profesionalnih nogometnih ligah v Srbiji, Makedoniji in na Češkem.

Na podlagi vnaprej dogovorjenih izidov nogometnih tekem so osumljenci po ugotovitvah policije vplačali stave v Aziji, s pravilnimi napovedmi izida tekem pa so si zagotovili dobitke. Ilegalna spletna platforma je bila organizirana na način, da je omogočala popolno anonimnost finančnih transakcij. Člani združbe so poskrbeli za transferje denarnih sredstev z uporabo virtualnih plačilnih sistemov, kot sta denimo Skrill in Paysafe.

Premoženjsko korist iz ilegalne stavnice so člani združbe nato prenakazali na internetne ponudnike bančnih storitev, torej alternativne bančne platforme, od tam pa v različne slamnate družbe s sedežem v davčnih oazah, s čimer so bankam v davčnih oazah prikrili dejanski izvor denarja, so pojasnili na policiji.

Kriminalna združba je med preiskavo razvila sinergije z drugimi kriminalnimi združbami v različnih državah, vse to pa z namenom, da investirajo denar, ki izvira iz drugih oblik kriminalitete, kot je trgovina s prepovedanimi drogami. Europol je podpiral preiskavo vse od začetka z zagotavljanjem stalne analitične podpore.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.