Črna kronika

Dve nesreči, dva poškodovana pešca, ki sta cesto prečkala izven prehoda za pešce

Krško/Novo mesto, 03. 12. 2015 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pešci so pozimi še bolj ranljivi v prometu, saj so dnevi kratki, veliko pa je tudi nizke oblačnosti in slabega vremena, zaradi česar so manj vidni. Policija vse udeležence v prometu opozaraja, naj bodo odgovorni in predvidijo – tudi neprimerno – vedenje drugih udeležencev v prometu.

Ob slabem vremenu in zmanjšani vidljivosti zaradi teme se v tem letnem času poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci.

Pešci
Pešci FOTO: Thinkstock

Dve nesreči, v katerih so bili udeleženi tudi pešci, sta se zgodili včeraj na Dolenjskem. Nekaj pred 7. uro se je prometna nesreča zgodila v Novem mestu. Policisti so ugotovili, da je 24-letna voznica osebnega vozila trčila v peško, ki je nenadoma prečkala cesto izven prehoda za pešce. Lažje poškodovano peško so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

Druga nesreča se je zgodila nekaj pred 19. uro v Krškem. Kot so ugotovili policisti, je 72-letna voznica vozila iz smeri Krškega proti Drnovem. Na Cesti krških žrtev je z vozilom zbila pešca, ki je prečkal vozišče izven prehoda za pešce. Hudo poškodovanega so reševalci odpeljali v brežiško bolnišnico.

Pločnik
Pločnik FOTO: Thinkstock

Policija vse voznike osebnih avtomobilov in tovornih vozil opozarja, naj bodo pozorni na šibkejše udeležence v prometu, še posebej takrat, ko se vozne razmere poslabšajo in se zmanjša vidljivost.

Pešce pa opozarja naj ustrezno poskrbijo za svojo vidnost. Nosijo naj svetla oblačila, ob slabši vidljivosti (v mraku, ponoči, v megli itd.) pa naj uporabljajo odsevna telesa (kresničke, odsevne trakove, odsevne brezrokavnike itd.). Hodijo naj ob levem robu vozišča in cesto prečkajo le na označenih prehodih za pešce. Pred prečkanjem naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili.

Vozniki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo tudi na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnosti trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

Na območju Policijske uprave Novo mesto se je v zadnjih šestih letih zgodilo 268 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci. Zaradi posledic prometnih nesreč je umrlo 14 pešcev, kar predstavlja skoraj četrtino vseh umrlih v prometnih nesrečah na območju. 54 pešcev se je hudo telesno poškodovalo, 189 pa je bilo lažje poškodovanih. Izmed vseh obravnavanih prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, le v enajstih primerih pešci niso bili poškodovani.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jana46
04. 12. 2015 11.01
+5
Ker se vozim v službo kar skozi nekaj vasi in mest ugotavljam, da so prav otroci zelo neprimerno oblečeni, torej v temna ali celo oblačila maskirnih barv, brez odsevnikov, po napačni stranim ceste, da o starejših sploh ne govorim. Vsak dan srečujem 2 gospe, ki se rekreirata, hodita vštric, v temnih oblačilih, brez odsevnikov na ozki, ovinkasti lokalni cesti, dokler ju ne bo kdo sklatil, potem pa jok in stok, kriv pa seveda voznik. Pešci se vsekakor premalo zavedajo tudi svoje odgovornosti, ker so" ranljivejši" in imajo povsod prednost. Jaz pa mislim, da lažje zaustavi korak pešec, kot pa voznik avto, pa četudi gre samo 20 ali 30 km na uro. Starši, pa bi morali svoje otroke oblačiti v svetla oblačila z odsevniki, da o torbah ne govorim. Začnite kaznovati tudi pešče, ki ne izpolnjujejo svojega dela odgovornosti. Tudi zanje obstajajo modre kuverte s položnicami.
kapljač1
04. 12. 2015 11.52
+4
Zato pa so pastirji pri čredi ovac, da nadzirajo ene in druga. Pri nas pa ti pastirji imenom policija celo štrajka, pa si poglejmo kak kaos v prometu prepuščajo državljanom.
macek_garfield
03. 12. 2015 13.38
+2
baje je bila danes v zokitownu taka megla, da so se vrane ostale v zavetrju
.jest
03. 12. 2015 20.17
+2
Baje, naj bi, govori se... in ostali kretenizmi. Te besede tudi 24 ur veliko uporablja.
METKA102
03. 12. 2015 21.30
+1
Ni baje, ampak je res, še gostejša kot čez dan. Je rekel en naš sosed: "Evo, to ti je smog." "Ne znam, dali je s tvog, ili je s mog, ne vidi se ništa".
kapljač1
03. 12. 2015 12.41
+1
Kadar pride do nesreče na zavarovanem prehodu čez cesto imenom zebra, voznika takoj aretirat in nemudoma pospremit v zapor do sojenja. Lahko je teroristično dejanje, lahko je naklepno dejanje. Spregledat zebro in na njej pešca pa vsekakor najmanj neodgovorno, brezbrižno obnašanje v prometu, četudi človek duševno ni bolan in bi se ga iz prometa, na osnovi bolezenskega stanja, že tako moralo izločit.
brezveze13
03. 12. 2015 13.34
+11
prav tako bi bilo potrebno ukrepati tudi spešcem ki ne spoštuje oznak na vozišču ker niso narisane same sebi v namen ampak za njihovo varnost določene države imajo prepoved kajenja na javnih mestihh prav tako bi bilo smiselno da se prepove uporaba mobilnih naprav v premikajočem stanju kar je že povzročilo prenekatero nezgodo,tudi če se dva pešca zaletita lahko pride do poškodb
kapljač1
03. 12. 2015 18.18
+3
Pešec je na zebri, kot na svoji zemlji, nedotakljiv. Tu pešca nimaš kaj disciplinirat. Se pa strinjam na vseh ostalih točkah, ki niso namenjene pešcem ukrepati . Kako pa??? Policija bi morala izvajat nadzor nad prometom in udeleženci in da je tak kaos v prometu, je kriv slab nadzor. Kaj je policijski nadzor do sedaj sploh počel? In da bi bila mera polna policisti še štrajkajo, promet pa kot ovce brez pastirja, prepuščene sami sebi.
kapljač1
03. 12. 2015 18.22
+4
Denarne kazni so pri določenih prekrških povsem odveč. Na zebri, če podereš pešca, takoj v zapor do sojenja. Odvzem vozniškega , kasneje opravljati javna dela, čistit kanalizacije z zobno ščetko, javna stranišča,. Stranišča na štrbunk, ko si v izločkih do pasu pogreznjen, vsaj za eno leto.
Zmagovitoplemeniti
03. 12. 2015 19.22
+7
Ti pa indirektno motiviraš pobege ob takih dogodkih. Po izkušnjah vem, da posebej v zimskem času zakukuljeni in pointernetani mladci kar aterirajo čez cesto, pa ni važno, kje. Če sem pešec nikoli ne silim, da nehče ustavlja vsaj tono težko vozilo ampak se vedno prehodu približam nenasilno. Neke manire so pač na mestu. Se pa nekateri potem počutijo manj vredne, če morajo žrtvovati dve ali tri sekunde časa...
daf3
03. 12. 2015 19.59
+7
kapljač umir se vidim da poznaš samo svoje pravice kaj pa dolžnosti ko si na cesti oz.ob njej a ko si na prehodu misliš da si vitez in da te nesme nihče spregledati ja pol se pa obleči kot petelin (kostum) potem te pa sigurno ne bo nihče spregledal in da so zmeraj krivi samo vozniki se močno motiš. In še vprašanje za tvoje možgančke ;ali lahko kamion ustavi v trenutku ko se neodgovorni udeleženec odloči zakorakati po tvojem tako nedotakljivem prostoru?
kapljač1
04. 12. 2015 08.22
+3
daf3 Ne trudi se mislit s tujo glavo, kaj jaz mislim, raje misli s svojo zase. Boš več odnesel. Kamion se lahko ustavi v trenutku, če prilagodi hitrost. In to tudi moramo, brez da se nam reče. Zato pa je potrebno prav čas vklopiti vse senzorje, zastrižti z ušesi, namest anten. Sploh če voziš po mestu, kjer je na vsakih toliko zebra in množica udeležencev prometa s takšnim ali drugačnim nivojem udeležbe. Oči postavit na peclje in predvsem predvidevati že daleč naprej, kaj bo kdo storil, ne bo storil. Čim pešec stopi ob rob zebre, je tvoje da ustaviš takoj, in se sploh ne misliš, kaj bo pešec storil, da voziš kočijo. Tanka, kamion. Se mi je zdelo da ne poznaš CPP (cestno prometnih predpisov), pa kr neki navržeš tUDI Človeški Možgani, imajo svojo težo, in se jih pomanjševati ne da. Še manj pa o nJIH govoriti "ljubkovalno". Kakšna ti je to fora o "možgančkih"? Sej pa niso kot "lulček", v svojem sestAvu,, ko ima tudi glavo, misli ali pa ne misli, se pa vedno z zgornjo. In zgornji tudi ne rečeš "glavica". Spodnji pa že. Tudi to bi moral vedet, brez da ti govorim.
daf3
04. 12. 2015 16.45
+1
kapljač očitno si ti kot voznik superlativa al si pa pešec kateri si prisvaja pravice pred usemi drugimi in kot vidim iz tvojega pisanja si samo ti in zopet ti in šele potem nekdo ki diha in živi v tvoji bližini spusti se na realna tla in ne bodi egoističen ko se ti pojaviš na cesti ali pločniku in še nekaj mal si poglej zavorne poti in reakcijski čas in ko to sešteješ pri tvojem razmišljanju boš v najboljšem primeru imel večerjo al pa kosilo v kliničnem in želim ti veliko sreče v prometu glede na tvoje razmišljanje in zahteve
kapljač1
05. 12. 2015 08.16
+2
Torej sem v zapisani vsebini izpadel kot voznik z vsemi superlativi. Ja super, očitno sem zadost podkovan, o tem kar razpravljamo. Potrudi se še ti vsebinsko kaj proizvesti. To boš pa moral najprej storiti tako, da se boš nehal razpravljat z diskutanti, komentatorji, kir ima "večjega luleka" in se boš moral posvetit Temi in o tem predvsem kaj vedeti, poznati, da se boš imel na kaj sklicevati. Sklicevati se na kapljačeve poste se vidi, koliko si še nedorasel. Oziroma imam vse kar govorim prav, pa bi me ti po Janševo obdelal ( z roko bi šel v samo črevesje, da bi prišel do izločkov) namest, da bi sam kaj boljšega ponudil.
daf3
05. 12. 2015 12.11
+1
kapljač poljanska te vabi in ne bodi žaljiv do vseh okoli tebe
daf3
05. 12. 2015 12.22
+1
kapljač pa še eno vprašanje na katero boš ti sigurno znal odgovoriti ;zakaj je na AC na levi strani bela luč na desni pa rdeča .Me zanima tvoja utemeljitev.
kapljač1
05. 12. 2015 16.41
+2
Tebe tema ne zanima , zanima te kapljač. No in ko boš prišel do izločkov, tudi poskusiš kdaj po vonju, okusu ali je dovolj da se v tem samo namakaš.