Črna kronika

FOTO in VIDEO: Je pilot odreagiral narobe?

Lesce, 14. 04. 2009 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./R.E./B.G.
Komentarji
86

Letalu, ki je strmoglavilo pri Radovljici, je najverjetneje odpovedal motor. V tem primeru moraš leteti čim bolj naravnost, je dejal letalski konstruktor Ivo Boscarol. Pilot naj bi poskušal obrniti nazaj proti letališču.

V bližini Radovljice se je zgodila letalska nesreča, v kateri sta umrli dve osebi. Kot so za 24ur.com povedali v Alpskem letalskem centru (ALC) Lesce, je strmoglavilo štirisedežno motorno letalo, na katerem je bila poleg pilota še ena oseba. Nesreče nista preživela, njuna identiteta pa uradno še ni znana. 

Oče je bil letalski inštruktor, sin pa se je pilotiranja šele učil. Kdo je pilotiral tokrat, ni znano.

Umrla naj bi oče in sin, doma iz Sežane. Iz Lesc naj bi poletela proti Sežani oziroma Divači. Letalo – domnevno gre za tip morane saulnier – naj bi bilo njuna last oziroma last njunega podjetja Lipa Air. Policija je uradno potrdila, da gre za moška iz Sežane, stara 28 in 63 let.

Predstavnik PU Kranj Andrej Zakrajšek je povedal, da se je nesreča zgodila nekaj minut po 14. uri. Letalo je takoj po vzletu z leškega letališča strmoglavilo na polje ob avtocesti, in sicer v bližini Radovljice pri kraju Vrbnje.

Kot so ob lanski nesreči pri Trbovljah povedali na sektorju za preiskavo letalskih nesreč, ponavadi traja približno leto dni, preden lahko z gotovostjo opredelijo vzrok nesreče.

Prizorišče si je ogledal tudi letalski inšpektor Roman Rovanšek. Tovrstne preiskave namreč vedno prevzame sektor za preiskave letalskih nesreč, ki deluje pod okriljem prometnega ministrstva. Razbitine letala bodo odvlekli v hangar, kjer jih bodo pregledali.

Vremenske razmere so bile ugodne za letenje, zato je mogoče, da je vzrok nesreče tehnična napaka. Neuradno naj bi letalu odpovedal motor. Čeprav je bilo gorivo polno kerozina, se letalo na srečo ni vnelo.

Letalska nesreče pri Lescah-10
Letalska nesreče pri Lescah-10 FOTO: POP TV

Je odpovedal motor?

Direktor ALC Lesce Pavel Škofic je dejal, da je bilo ob vzletu vse videti v redu, nato pa so dobili klic, da je letalo strmoglavilo. Dodal je, da je to že tretja letalska nesreča na istem travniku, ki je zahtevala smrtne žrtve. Več v priloženem video posnetku.

Letalo je bilo staro 38 let. Kot je povedal Boscarol, naj bi bilo pred leti hudo poškodovano, dovoljenje za polete pa naj bi spet dobilo šele letos. Če je letalo pravilno vzdrževano, starost ne bi smela biti vzrok za nesrečo, je še dodal.

Domačin Janez Mohorč je povedal, da ga je presenetil nenavaden zvok motorja. Zato je tudi šel pogledat, kaj se dogaja. Videti je, da je nekaj narobe, saj je letalu hitro zmanjkovalo višine, je dejal. Pilot je poskušal obrniti in se vrniti na letališče, takoj zatem je strmoglavil, je povedal. Če bi letel naravnost naprej, bi lahko brez težav pristal, je ocenil razmere. 

Da je najverjetneje poleg delne ali popolne odpovedi motorja za nesrečo kriva tudi napačna pilotova odločitev, meni tudi konstruktor in izdelovalec ultralahkih letal Ivo Boscarol. Vendar ob tem dodaja, da je za zdaj znanega še premalo, da bi lahko postavljali končne sodbe. Če odpove motor, mora pilot letalu najprej zagotoviti hitrost. To stori tako, da letalu poveča kot, saj lahko brez motorja leti samo v drsnem poletu proti tlom. Problem pa je, če je prenizko, saj v tem primeru časa zmanjka. V takem primeru mora leteti čim bolj naravnost, ker se v zavoju vzgon še zmanjša, je v oddaji 24ur zvečer pojasnjeval Boscarol.

Letalska nesreče pri Lescah-3
Letalska nesreče pri Lescah-3 FOTO:

Letalske nesreče v Sloveniji

Preiskava se je pričela na prizorišču nesreče, nato pa so zbrali vse razbitine in jih prenesli na skrbno varovano lokacijo, kjer so z delom nadaljevali. Tako bo tudi tokrat.

Zadnja letalska nesreča na območju Slovenije, ki je zahtevala tudi smrtno žrtev, se je zgodila 11. januarja 2008. Takrat je na območju Svete Planine, približno pet kilometrov iz Trbovelj, strmoglavilo letalo Antonov AN-2. Pilot je v nesreči umrl, kopilot pa je dobil obsežne opekline.

Letalo, ki na krov sprejme 14 ljudi, je bilo namenjeno na remont v Maribor, a je že petnajst minut po vzletu z letališča Šentvid pri Stični izginilo z radarjev. Strmoglavilo je na gozdnatem območju, zato so se reševalci s težavo prebili do njega. Nesreči naj bi botrovala gosta megla.

Nenavaden dogodek se je na slovenskem nebu zgodil 10. marca 2008, ko se je iz vojaškega letala pilatus izstrelil kopilot, medtem ko je pilot varno pristal. Nesreča s srečnim koncem se je zgodila nad Sevnico, šlo pa je za človeško napako.

Veliko bolj tragično se je končala nesreča, ki se je zgodila 23. junija 2008. V bližini naselja Grobišče pri Postojni je strmoglavilo ultralahko letalo. 51-letni pilot in 53-letna kopilotka, oba nemška državljana, sta bila na mestu mrtva. Nesreča naj bi se zgodila, ker je pilot pozabil odpreti dovod za gorivo.

14. julija 2005 je prav tako športno letalo strmoglavilo v bližini Šoštanja. V Lajšah je pristalo in natočilo gorivo, le 400 metrov po vzletu pa mu je nenadoma ugasnil motor. Letalo je nato treščilo v bližnje koruzno polje, kjer se je vnelo. Umrla sta letalski inštruktor iz Slovenije in njegov učenec iz Avstrije.

Letalska nesreče pri Lescah-8
Letalska nesreče pri Lescah-8 FOTO: Blaž Keršič
Najhujša letalska nesreča v Sloveniji se je zgodila 1. septembra 1966, ko je na Brniku letalo Britannia Airways s 117 potniki in člani posadke treščilo med smreke. Umrlo je 98 ljudi.

Tragična nesreča s pilatusom se je zgodila 3. marca 2004. Vojaško letalo je takrat strmoglavilo v Spodnji Žerjavici v bližini Maribora in to le dobrih sto metrov od prvih hiš. Očividci so takrat povedali, da je vojaško letalo priletelo nenavadno nizko, tik pred strmoglavljenjem pa ga je obrnilo v zraku. Nato je s kljunom zadelo ob tla in takoj za tem eksplodiralo. V strmoglavljenem letalu je umrl 50-letni namestnik poveljnika 15. brigade Slovenske vojske major Drago Svetina. Preiskava, ki se je zaključila več kot leto dni pozneje, je pokazala, da je ponesrečencu med letom odpovedalo srce. 

Kako poteka reševanje?

Na kraj nesreče vedno pridejo najprej gasilci, nujna medicinska pomoč in policija. Kateri ostali organi, sile, enote, službe ... se bodo še aktivirale, pa je odvisno od ocene nastalega položaja. Odločitev o tem sprejme vodja intervencije oziroma ustrezni poveljnik civilne zaščite.

Podatke o nesreči najprej obdela kontrola zračnega prometa, ki na podlagi predvidenih dogodkov in možnih posledic določi vrsto in obseg nesreče. Obenem Agencija za okolje (ARSO) spremlja in napoveduje razvoj vremena, ki ga posreduje Centru za obveščanje RS (CORS).

Državni načrt zaščite in reševanja ob letalski nesreči
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MatijaKiller
03. 12. 2011 21.02
+0
sožalje, ampak 24 ur, mal bi se blo bit dobr pozanimat za informacije - PRAVE! Tip letala je Socata MS-893E Rallye 180GT Gaillard. Ugriznte se nekam -.-
Princo
15. 04. 2009 12.24
Sožalje materi-ženi ki je ostala sama.
trifon
15. 04. 2009 11.24
Sožalje svojcem! antitrust08 in BOJANKODER očitno živita v zelo ozki dolini v katero ne posije sonce, zato se le podajta na Dobrčo ali pa morda na Jelovico še bolje pa za en teden na Stol in če bosta tam slišala ne videla napisal sem SLIŠALA en sam avion se pa oglašajta.
e.n.i.g.m.a
15. 04. 2009 10.51
kununurra, 15.04.2009, 10:49 Pa odpri temo na forumu?!?!
Kimberley-Echo
15. 04. 2009 10.49
Ne vem zakaj ste mi izbrisali komentar. Niti slučajno ni bil žaljiv za nikogar. Žaljivih komentarjev sploh ne dajem. Bil pa je poučen za vse, ki letos potujete v JV Azijo ali Avstralijo. Kaj je tu slabega, morda to, da imam bolj sveže novice od vas samih. Potem pa boste to objavili kot svojo novico, kaj.
zulumike
15. 04. 2009 09.49
Komentar sem vam poslav za objavo ne za shranjevanje! Ce pa vam kdo pove kar vam gre se ga pa shrani!!?
zulumike
15. 04. 2009 09.47
+1
Kakšne buče spravljate novinarji skupaj! Za vas smo letalci zanimivi samo če smo mrtvi! Neštetokrat smo vas vabili na kakšno tekmovanje da bi poročali o njem pa je morda prišel le kakšen novinar da se je zagrebel za zastonj panoramsko vožnjo, o članku pa nikoli nič! Prav vi POP TV! Če bi pa kdaj kdo prišel blizu tudi ob kakšni drugi priložnosti , potem nebi objavljali prispevkov, kjer je pod sliko Slovenj graškega letališča ,napis letališče Lesce, letala generalne aviacije nebi letela na kerozin in g. Boscarol Ivo nebi bil strokovnjak (konstruktor..)za letalske nesreče.
vladob
15. 04. 2009 09.05
-3
"Čeprav je bilo gorivo polno kerozina, " Kaj ? Kako ? Poleg tega, to letalo sploh ne uporablja kerozin, kolikor vem. Mislim da uporablja 98 do 100 oktanski neosvinčen bencin.
roadracer
15. 04. 2009 06.47
Becar81 14.04.2009, 19:20 1 Zanima me, kaj je s Savo Medvedom, ki je strmoglavil blizu nas na Sveti Planini lani. Vem da je dobil hude opekline. Ali je že okreval? Savo je že precej uredu. Trenutno stanje mi ni znano ampak zadnjič je bil že doma. Zdaj precej delajo na rehabilitaciji.
norisvet37
15. 04. 2009 06.39
Kmalu bo isto v zraku ko na cesti , leti naj tisti, ki zna in ne tisti ki zmore.
Tomazena
15. 04. 2009 05.57
hm, če bi vedela, se ne bi točno tisto uro vsedla v letalo in morda šla na kavo...
Tomazena
15. 04. 2009 05.54
Hm, hm, pilot mora vendar slišati motor, srce letala! In, da mu nekaj časa brni, ko še ne vzleti. Oče in sin sta bila zaverovana v čisto nekaj drugega. In to sta nesla v prerani grob. Usoda, kot pri Edvardu Rusijanu. Bil je opozorjen na slabo vreme. Prav nad Vrbnjem in Novo vasjo občasno ni kumulacije. Madonca saj piloti to vedo, a usoda je usoda.
delavec99
15. 04. 2009 00.36
R.I.P. pa vzletno stezo preorat , kot v Št./Stični...je bolj varno.
matej112
15. 04. 2009 00.35
No nekateri očitno tudi tujo nesrečo obrnejo takoj sebi v prid (razni borci proti hrupu,ipd.). Številka koliko vas je včlanjenih v CI sploh ni pomembna, ker ste natanko vedeli kje boste gradili in živeli. Letališče je del Lesc in Občine Radovljica in tega ne boste spremenili nikoli, ker je "žal" tudi 1300 člano CI za to premalo. Sploh pa je tu tema oz. novica o tragični nesreči in bi bilo prav in spodobno, da svoje težave rešujete drugje in ne tu. No po svoje vas razumem...saj so vas že povsod siti, pa vendar. Iskreno sožalje svojcem.
Tina42
15. 04. 2009 00.21
JEŽEK- očitno si spregledal, pa naj ponovim! Spoštovani Ježek teka-teka !! Ali ti resnično nimaš srca? A ti bi bilo resnično težko iz spoštovanja do svojcev, da se svojih resnično bednih in neokusnih komentarjev zadržiš vsaj pod rubriko črna kronika? Sprašujem se in predvsem tudi tebe, kako bi se počutil, da se zgodi nesreča,tragedija ali pa bolezen komu od tvojih ali tebi dragih osebah? Bi tudi dajal tako neokusne komentarje, ali bi pokazal konček človeštva in spoštovanja?
Mawsyy
15. 04. 2009 00.03
antitrust... pa kaj ti je, da se repencis in zalis vse po vrsti? A te ni sram, da tako zalostno temo izrabljas za sivanje svojih frustracij?
kuhar2000
14. 04. 2009 23.49
Nisem letač in nikoli ne bom. Moti pa me, da smrt dveh ljudi izkoriščaš za napad na letališče, ki vsaj v tem primeru več kot očitno nima nobene odgovornosti.
djdj
14. 04. 2009 23.23
Žalostno da sta šla v smrt 2 iz družine.
antitrust08
14. 04. 2009 23.06
Kdo tukaj sploh omenja CI ? Ti in Maja, ker sta dva zafrustriranca, zrasla gor v tabelih družinah, kjer vlada načelo jaz, jaz, jaz....pa dolgo nič ! Je pa lepo videti, kako obravnavate preko 1300 sokrajanov, ki pa so v CI včlanjeni... Se je pa itak brezveze z vami letači sploh bost...Vi ste tako ali tako nadljudje, skoraj božanstva
kuhar2000
14. 04. 2009 22.53
Nad Lescami oziroma bližnji okolici se križa kar nekaj zračnih poti, kjer dnevno leti par deset potniških letal. Kaj če pade kakšno dol, pa še na avtocesto povrh! Najbolje bi bilo, da ustanovimo civilno iniciativo in prepovemo letenje. Sam kaj ko take bebce kaj kmalu začne motit kakšna druga stvar. Pa še to antitrust08, vsako gibanje človeka ima lahko za posledico nesrečo in za to ne krivimo cest, pločnikov ali letališč. Ker pa je pri tej nesreči ALC kriv le toliko, da je omogočil ponesrečenim vzlet je zdaj pluvanje po njih dokaz z kako vrsto ljudi imamo opravka pod tako imenovanimi CI.