Črna kronika

Dva krivde ne priznavata, tretji pa se ni izjasnil

Ljubljana, 19. 06. 2012 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trojica obtoženih ropa zlatarne v Šiški, v katerem je umrl Anton Papler, se s tožilstvom ni dogovorila o priznanju krivde. Sledi redni sodni postopek, ki se bo začel julija. Obramba in tožilstvo pa sta se izjasnila o dokazih.

Sojenje roparjem zlatarne v Šiški
Sojenje roparjem zlatarne v Šiški FOTO: Blaž Garbajs

Trojica obtožena ropa zlatarne v ljubljanski Šiški, v katerem je umrl zlatar Anton Papler, se s tožilstvom ni dogovorila o priznanju krivde. Ker se torej zadeva danes ni zaključila na predobravnavnem naroku, sledi redni sodni postopek, ki se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču začel julija.

Trije obtoženi – Armin Hasanagič, Ivan Kanduč in Matjaž Režek – so krivdo priznali že na prvem predobravnavnem naroku pred desetimi dnevi, sodišče pa jih je obsodilo na zaporne kazni med tremi leti in dvema mesecema in štirimi leti ter petimi meseci zapora. Drugi trije – Simon Tkalčec, Sandi Prešeren in Alijan Brajdič – pa krivde niso želeli priznati, zato jim je sodišče dalo dodaten čas za dogovor s tožilstvom, vendar ga niso dosegli.

Tožilka Manja Prezelj vsaj za Tkalčeca in Prešerna, ki naj bi izvedla rop in ubila Paplerja, zahteva višjo kazen, saj sta obtožena umora iz koristoljubja, za to kaznivo dejanje pa je zagrožena kazen več kot 15 let zapora. Prešernov zagovornik Blaž Guna je danes pojasnil, da se obtoženi o krivdi ne bo izjasnil, preostala dva pa krivde nista priznala.

Danes so se tako obramba in tožilstvo izjasnili o dokazih. Obramba predlaga postavitev izvedencev psihiatrične stroke, ki bi za Tkalčeca in Prešerna ugotavljali njuno sposobnost razumevanja posledic svojih dejanj, saj naj bi bila v času ropa pod vplivom mamil. Tožilki Prezljevi se to izvedenstvo ne zdi potrebno, saj da že zdaj iz spisa izhaja, da sta obtožena odvisnika od prepovedanih drog.

Obramba predlaga tudi zaslišanje Prešernove matere, ki bi pojasnila, v kakšnih okoliščinah je obtoženi odraščal. To zaslišanje je po Gunovi oceni pomembno z vidika odločanja o olajševalnih okoliščinah.

Rop zlatarne v Šiški - 4
Rop zlatarne v Šiški - 4 FOTO: Damjan Žibert

Sojenje se začne julija, senat pa bo sestavljalo kar pet sodnikov. Tožilka sicer ne pričakuje, da bo postopek dolg, saj da so dokazi, kot je dejala že po prejšnjem predobravnavnem naroku, jasni.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesna Šinkec
28. 07. 2012 09.09
določeni so imeli težko otroštvo...in ni bla bla bla. ob takem otroštvu ker drugega ni vidu kot pijandure doma,pa pretepanja, drugačen ne more bit. žal socialna takrat ko bi mogla ukrepat ni. zdaj pa je tko kot je
Jinks
22. 06. 2012 07.56
+2
Kakšne olajševalne okoliščine? Itak si pol vsak izmisli, da je bil mrtvo pijan, zadet kot mamba, da je imel težko otroštvo, bla, bla, bla Sodišče tega ne bi smelo priznavati. Vsak od teh barab je dobro vedel kaj dela! Vsi si zaslužijo maksimalne kazni (30 let brez možnosti pomilostitve), pa to v samici, ob suhem kruhu in postani vodi! Samo to izuči take + je dober zgled za ostale potencialne barabine!!
izzylj
19. 06. 2012 21.58
+9
Zaradi takšnega obotavljanja in nižanja kazni bo še več ropov. Vsem, ki so oropali zlatarne,pošte in podobno, je treba dat maksimalne kazni in javno objavt. Tako bi se marsi kdo zamislil, če se splača it v tak podvig. Pa da ne pozabimo na tajkune- tudi njih je treba kaznovat max!!!!!
mangakid
19. 06. 2012 17.34
+11
vsem trem 30 let