Črna kronika

Država bo vendarle plačala škodo pri Plutovem umoru

Ljubljana, 13. 04. 2010 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za vso nastalo škodo zaradi umora Ljubice Ulčar, ki jo je okrutno umoril Silvo Plut, bo odgovarjala država. Tako je v primeru Mirka Ulčarja, Ljubičinega moža, ki je tožil državo, razsodilo višje sodišče.

Mirko Ulčar
Mirko Ulčar FOTO: POP TV

Mirko Ulčar je leta 2006 proti državi vložil tožbo, saj naj bi s svojimi ravnanji pomembno prispevala k smrti Ljubice Ulčar. Višje sodišče mu je pritrdilo, danes poroča spletni časnik Žurnal24.si.

Zaradi duševnih bolečin je Ulčar za sinova zahteval po 56.000 evrov odškodnine, zase pa 20.000 evrov. Država naj bi fantoma izplačevala tudi po 250 evrov mesečne rente. Te zahteve je sodišče na prvi stopnji lani sicer že zavrnilo, je pa danes višje pravnomočno razsodilo, da država v celoti odgovarja za nastalo škodo.

''V nadaljevanju bo okrožno sodišče ugotavljalo še višino škode – v denarju bo torej ovrednotilo nastalo nepremoženjsko škodo v obliki duševnih bolečin in ugotovilo, kolikšno premoženjsko škodo sta utrpela otroka zaradi izgube preživljanja," je po poročanju Žurnal24.si ob tem zapisal zastopnik družine Ulčar Luka Devjak in dodal, da so še vedno možna izredna pravna sredstva, o katerih bo presojalo vrhovno sodišče.

Spomnimo ...

Silvo Plut
Silvo Plut FOTO: POP TV

Plut je usodnega dne zakonca Ulčar pričakal v njuni hiši s sekiro v eni in nožem v drugi roki. Prosila sta, naj ju pusti pri miru, a ni zaleglo. Zvezal ju je, 32-letni Ljubici je okoli vratu ovil cunjo, ji vozel zatlačil v usta, nato pa začel rezati njena oblačila. Potem jo je odvlekel v kopalnico in jo trikrat zabodel v vrat. Medtem je Mirko Ulčar zvezan ležal v sobi in poslušal ženine trpeče krike iz kopalnice.

Sodniki, ki so Pluta oktobra 2006 obsodili na najvišjo, tridesetletno zaporno kazen, so si bili enotni, da je nameraval ubiti tudi njega, vendar je imel to srečo, da mu je uspelo razrahljati vezi in je pobegnil. Pluta so aprila 2007 v odsotnosti na 40 let zapora obsodili tudi v Nišu – izkazalo se je namreč, da je zakrivil tudi smrt 25-letne nosečnice Jasmine Djošić novembra 2004 v srbskem Aleksincu. Dva dni po sodbi je 38-letni morilec v zaporu naredil samomor.

Na prostosti, ko ne bi smel biti

Mirko Ulčar je v tožbi zatrjeval, da država ni dovolj poskrbela za varnost njegove družine, za kar sta odgovorna predvsem policija in tožilstvo. Na to naj bi opozoril tudi izredni nadzor notranjega ministrstva. Pluta so namreč poznali, saj je že leta 1990, star komaj 21 let, umoril Marjanco Matjašič. Ko pa so ga po 13 letih (dobil je 15 let) izpustili iz zapora, je zagrešil tudi omenjeni zločin v Srbiji.

Slovenija ga Srbiji ni mogla izročiti zaradi svoje zakonodaje, zato je ostal na prostosti, vendar so slovenski organi v tej zadevi zagrešili številne napake, je po poročanju Dnevnika še zatrjeval pooblaščenec Devjak. Država je za Djošićevo vedela, a proti Plutu ni ukrepala več kot eno leto, dokler ni prišlo do umora na Dolgem Brdu. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laznivec_velik
15. 04. 2010 11.13
+1
Pridno brišete komentarje... Bom pa napisal drugače, ulčar je sam kriv za smrt svoje žene, ker se je brez lastne samozavesti udinjal, poniževal in slepo služil kriminalcem. Sedaj to isto počne policistom. Ta človek je nula, oziroma v minus mu gre, ker okoli sebe seje trpljenje. Kot naša vlada.
brice
15. 04. 2010 11.13
+1
Sprint, s tabo se strinjam zakoni pri nas so vsi pisani za barabe. Samo škoda, da komentatorji tukaj ( v veliki večini ) tega nočejo dojeti in pljuvajo na vse policaje. Ko pa policija poskuša narediti nekaj dobrega pa spet pljuvajo na njih. Jaz bom vedno držala za policaje, saj jim pri teh norih zakonih res ni lahko. Kdor ima sekundo časa tolče čez njih,namesto, da bi čez naše .........zakone.
abeceda123
14. 04. 2010 23.52
........................od leta 2007 je ulčar tudi uradni špicelj policije..............kar je že večkrat pokazal z odrezki, ki se mu nakazujejo.
justme1
14. 04. 2010 22.55
+1
joj kok se ta ulčar dela bogega...drgač sam ni nadovžn!!!!
Miryam
14. 04. 2010 20.55
+1
Ali bo kdo tožil državo, ko je zaradi izredne skrbi Centrov za nesocialno delo umrl otrok ali se je obesil za novo leto in ko so po asistenci pravosodja umrli Mislejevi otroci. Kaj je z sodnikom in tistimi delavci na centru za socialno delo... Pravna država drek na papirju..
saintjozef
14. 04. 2010 20.49
+1
Država je za Djošičevo vedela..... Mate in Romšek sta pa nič vedela, tako nekako se je Mate danes izgovarjal na TV. Zdaj mi je jasno, da mu je morala ženska povedat, da ni pametno policijskega aparata zraven plinarne postavit. On bi verjetno še kiosk za prodajo šibic zraven dal.
bron
14. 04. 2010 20.40
PA NAJ ŠE KDO REČE ,DA JE TREBA POČAKATI POLICIJO PO HITREM POSTOPKU GA POSPRAVIŠ IN ŠE DRŽAVA POTEM NIMA PROBLEMA ZNJIM.KAR LAHKO DANES STORIŠ NE ODLAŠAJ NA JUTRI.
sprint
14. 04. 2010 20.34
amanita 13.04.2010, 23:35 . Otroci so upravičeni do odškodnine, ker je policija zapacala. Ne moreš pustiti psihopata da hara okrog in se sklicevati na neke bolne zakone (in to naši so), da nisi smel ukrepat! .. Vidiš amanita. Sama si napisala, da so zakoni bolni. Kakršnikoli so policija ne more in ne sme delati izven njih. Tip je bil morilec in psihopat. Zaradi tega je že sedel in bil tudi pravnomočno po odsluženi kazni izpuščen. Naši zakoni ne omogočajo kontrolo nad takim človekom in bi bil nadzor nad njim s strani policije popolnoma nezakonit in protipraven. In ta odškodnina se mi ne zdi pravilna, ker so zakoni taki kakšni so. Jih bo pač potrebno spremeniti in malo manj gledati na človekove pravice (s katerimi smo v naši državi hudičevo močno zaščitili zločince, žrtve pa ne). V bivši državi je milica oz. policija imela zakonsko možnost nadzora nad tako osebo (tki. "nadziranci"), kar v današjem času ni več omogočeno. Mislim, da je policija tu delala pač v okviru zakonov, sodstvo pa je itak samostojna veja oblasti in se policija vanjo nima kaj vmešavati. Primer PLUT enotavno "kriči" po spremembi kazenske zakonodaje in po drastični omejitvi pravic takim osebam.
totnhem
14. 04. 2010 20.27
Narobe svet,pardon SLOVENIJA.
Miryam
14. 04. 2010 19.54
Tožba proti državi je zabava na račun revnih delavcev kjer namerno zganjajo cirkus in polnijo žepe praktično kradejo vsi po vrsti siromakom ODVETNIKI, SODNIKI, TOŽENI IN TOŽENCI. O krivcu, ki je znan, o tistemu, ki je kriv in nosi ime in priimek pa nič.
papilonka
14. 04. 2010 18.49
in zakaj bi morali sedaj plačevat vsi davkoplačevalci? ...tožba in odškodninska odgovornsot bi morala sloneti na sodnikih ki so omogočili Plutovo predčasno izpustitev....sedaj pa ti isti sodniki krivdo svojega kolega valijo na državo in s tem na vse njene prebivalce ....adijo pamet tale pravna ureditev....
Nata Natica
14. 04. 2010 18.38
Človek je učenec, bolečina njegova učiteljica in nihče se ne pozna prej, preden ni trpel.
cokos
14. 04. 2010 18.02
PKOROSEC SE STRINJAM S TABO,IMAS MOJ PODPIS NA TO 100X
Miryam
14. 04. 2010 16.41
Tožba proti državi je tožba proti delavcm ti morajo plačati. Tožba ima svoj priimrk in ime ter krivca z Hišno številko tega naj tožijo. . Tožbe zoper državo so planirane veselice na račun obubožanih delavcev.
migo
14. 04. 2010 15.39
+0
mene Ulčar ni prepričal... 3 dni po smrti žene je po medijih bentil, kako bo zahteval odškodnino.... če bi se to zgodilo komu od mojih sorodnikov, sigurno ne bi prvo pomislil na odškodnino
pkorosec
14. 04. 2010 15.22
Naj placajo odgovorni! Sodstvo in policiija. Pa naj ne pozabijo še na civilna drustva in posameznike, ki so apriori proti smrtni kazni, ki bi za taksne kot je Plut morala biti uvedena.
crysis
14. 04. 2010 15.19
+1
vi lohk jokate kokr čte ampak on bo denar dobu in fino živel na naš račun kot 1 miljon drugih prebivalcev recimo javna uprava itd....
comment123
14. 04. 2010 14.27
DRŽAVA SLOVENIJA BO PLAČALA ODŠKODNINO IZ DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA!!!!!! ODGOVORNI, KI SO KRIVI NAJ PLAČAJO, VEDNO SAMO CUZAJO DRŽAVO ZA VSE KRIVDE IN TRAPARIJE POSAMEZNIKOV. NEKDO JE KRIV IN NAJ PLAČA SAM, KDAJ SE BO KONČNO ZAČELO DELATI PO PAMETI IN NE KRASTI DRŽAVNE BLAGAJNE.ZATO PA NI DENARJA ZA STVARI, KI SO NUJNE IN V KORIST SAME DRŽAVE IN DRŽAVLJANOV.
IvanaOrleanska
14. 04. 2010 14.19
+1
Cev- tudi jaz sem takega mnenja. Sploh pa Mirko k je tak hrust in d je un kr oba zvezal. ta je mal bosa. A to d sta pa otroka v domu k sta bila doma doma starša skoz pijana to pa nben ni povedu. Sramota kaj se je zgodilo in še večja sramota d bomo mi to plačal!
periot
14. 04. 2010 14.04
Ja meni se pa tale Ulčar ne zdi tako nedolžen pravzaprav je pa tako da par si vedno par najde v tem primeru prijateljstvo med Silvotom Ulčarjem in njegovo ženo skratka nič prida narod v tej zgodbi so nedolžni samo otroci in nihče drug.