Črna kronika

V Drini bo nesrečnega 34-letnika iskalo tudi devet slovenskih potapljačev

Zvornik, 09. 08. 2016 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./J.S.
Komentarji
0

V Zvornik se je odpravilo devet slovenskih potapljačev, da bodo pomagali pri iskanju pogrešanega 34-letnega Slovenca. Njegova družina bo proti pristojnim vložila tožbo - v opomin, da se tako ne dela. V vodi namreč ni bilo enega samega potapljača, reševalni čolni so bili predaleč stran od kraja skokov, bilo jih je tudi premalo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Družina bo vložila tožbo
    01:14
    Iz SVETA: Družina bo vložila tožbo
  • Iz SVETA: Psiholog o adrenalinskih športnikih
    03:24
    Iz SVETA: Psiholog o adrenalinskih športnikih
  • Iz 24UR: V Zvornik tudi Slovenci
    02:07
    Iz 24UR: V Zvornik tudi Slovenci
  • Iz 24UR: Kako je za varnost pri skokih poskrbljeno pri nas?
    02:07
    Iz 24UR: Kako je za varnost pri skokih poskrbljeno pri nas?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo je bil 34-letni adrenalinski športnik?
    01:54
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo je bil 34-letni adrenalinski športnik?
  • Iz 24UR ZVEČER: Prepočasen odziv
    01:30
    Iz 24UR ZVEČER: Prepočasen odziv
  • Iz 24UR ZVEČER:Jernej Klinar o nesreči
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER:Jernej Klinar o nesreči
  • Iz 24UR ZVEČER: Skoki in varnost
    05:59
    Iz 24UR ZVEČER: Skoki in varnost

V Zvorniku - na meji med Srbijo in BiH - se nadaljuje iskanje 34-letnega slovenskega adrenalinskega športnika, ki je v nedeljo na tekmovanju skočil z mosta, izplaval pa ni.

Popoldan se je v Bosno in Hercegovino odpravilo devet slovenskih potapljačev, ki bodo v motni reki pomagali pri iskanju nesrečnega 34-letnega Krčana. Prošnjo za pomoč je Sloveniji poslalo ministrstvo za varnost Bosne in Hercegovine.

V mestu pa je že od včeraj tudi njegova družina, ki bo proti pristojnim in odgovornim vložila tožbo. Pa ne zaradi denarja, temveč v opomin, da se tako ne dela, je za oddajo SVET pojasnila sestra pogrešanega. Reševalci bi morali reagirati hitreje in bolje. Nekdo mora za takšno neodgovorno postopanje odgovarjati, so prepričani. "Če bi imeli skoke organizirane kot v Mostarju, ko so v vodi trije potapljači, ki takoj priplavajo k skakalcu, ko skoči v vodo ... tega se morajo tukaj naučiti. Ali pa da sploh ne dovolijo skokov v reko kot je Drina," je dejala. V vodi namreč ni bilo enega samega potapljača, reševalni čolni so bili predaleč stran od kraja skokov, bilo jih je tudi premalo.  

Tamkajšnjim medijem je še povedala, da je njen brat redno skakal na tekmovanjih v Sloveniji, trikrat je nastopil v Mostarju, sobotni skok v Jajcu pa je zaradi varnostnih razlogov odpovedal.

Tudi v samem Zvorniku je po tragičnem skoku vse obstalo. Iz spoštovanja do pogrešanega in njegove družine so odpovedali vse koncerte in prireditve v okviru dnevov Zvorniško poletje. V teku je preiskava nesreče, tudi delo reševalcev na prireditvi.

Drina
Drina FOTO: Thinkstock

"Ta čas, ki mineva, je zelo mučen, še posebej za družino. Ostane mi samo, da jim vedno znova izrekam sožalje," je za oddajo SVET dejal župan Zvornika Zoran Stevanović. "Če so bile napake, smo se pripravjeni z njiimi soočiti, in če je naša odgovornost, bomo odgovarjali za vse, za kar in kolikor smo morda krivi," je dodal.

Za spletni portal Klix.ba je poudaril, da so pri skokih z mostu na Drini angažirali podjetje Euro Security iz Beograda in da so imeli reševalci, ki so bili razdeljeni v dve skupini, vse potrebne licence za reševanje. Sedaj ugotavljajo, kako je prišlo do incidenta. 

"Zakaj so se ti reševalci odzvali prepočasi, v tistem trenutku, nikomur ni jasno. Kot da bi jim bilo težko, da se zmočijo v vodi," je še dejal za oddajo SVET.

Iz podjetja Euro Security so sicer za spletni portal povedali, da njihovi reševalci niso bili ustrezno razporejeni in da je zato najverjetneje prišlo do utopitve skakalca: "Dve ekipi sta bili angažirani za reševanje in če bi bili postavljeni tam, kjer bi bilo potrebno, verjetno ne bi prišlo do utopitve. Čoln z reševalci je bil premaknjen, pravilo pa je, da reševalci skočijo v vodo pet sekund po tem, ko skakalec ne izplava na površje," so sporočili iz podjetja.

Skakalci so sicer podpisali izjavo, da skačejo na lastno odgovornost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3