Črna kronika

Motorist zanika govorice: Nismo pili in nismo divjali po cesti

Lovran, 23. 04. 2012 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Eden od motoristov, ki so bili udeleženi v hudi prometni nesreči pri Opatiji, je spregovoril o grozljivih trenutkih, ki jih je doživljal, ko je iz ognja reševal prijatelja. Zanika, da bi bili opiti. Je bila torej kriva cesta? "Povsod se da peljati, če imate le pospravljeno v glavi," pa pravi urednik motoristične revije.

Salvatore Bajramović, eden od motoristov, ki so v soboto trčili pri Opatiji, kar je bilo usodno za tri osebe, je za hrvaški Jutranji list opisal svoje doživljanje tragične prometne nesreče.

Kot pravi, je s šestimi prijatelji peljal po cesti iz Lovrana proti Labinu. "Sedem nas je bilo v skupini, bil sem predzadnji v vrsti. Tisti pred menoj so zapeljali v ovinek in slišal sem grozen pok, nato pa videl eksplozijo in ogenj. Uspelo se mi je ustaviti in steči k njim. Prizor je bil grozljiv!" opisuje Salvatore.

Prvi v njihovi skupini se je zaletel v prva dva motorista iz skupine, ki jim je pripeljala nasproti. Vsi trije so umrli, eden pa se v reškem kliničnem centru še vedno bori za življenje. "Videl sem prijatelja, ki je gorel skupaj z motorjem. Uspelo mi ga je povleči stran in začel sem ga gasiti z golimi rokami. Bil je še pri zavesti, potem pa so prišli gasilci in policija. Bilo je kot v nekem strašnem filmu. Pretresen sem zaradi smrti enega prijatelja, za drugega pa verjamem, da se bo izvlekel." Kot pravi, je govoril z njegovo mamo, ki pravi, da je njegovo stanje resno. Utrpel je poškodbo glave in opekline druge in tretje stopnje.

Trčenja Bajramović ni videl, a sklepa, da je eden od njegovih ali njihovih zapeljal na napačno stran. "Če sta na njihovi strani umrla dva, so verjetno peljali preblizu drug drugega," pravi.

Huda nesreča pri Opatiji - 7
Huda nesreča pri Opatiji - 7 FOTO: POP TV

"Ne morem verjeti, da se je to zgodilo. Šli smo na sproščen izlet do Opatije, ustavili smo se v nekem lokalu, popili vsak po eno pivo, a nihče ni bil pijan," je demantiral govorice, da se je njegova družba opijala v lokalu in divjala po cestah. Nekateri očividci so namreč trdili, da so motoristi iz smeri Lovrana divjali po cesti, žgali gume in na cesti delali tako imenovane osmice. Bajramović vse to zanika in pravi, da so imeli vozniki avtomobilov morda le občutek, da motoristi peljejo hitro, ker jih je bilo veliko. "Nismo divjali, hitrost, s katero smo peljali, ni bila večja od 80 km/h. Cesta je bila suha, na tem delu je asfalt nov, torej so bili pogoji za vožnjo dobri. Ne vem, kaj je bil vzrok za nesrečo."

Tega še ni uradno potrdila niti policija, ki je skopa z informacijami. Povedali so le, da so umrli trije motoristi, stari od 30 do 52 let. Dva od njih sta bila iz Istre, eden pa z reškega območja.

Gustinčič: Povsod se da peljati, če imate 'pospravljeno v glavi'

Mitja Gustinčič, urednik motoristične revije motoSi, je v oddaji 24UR OB ENIH pojasnil, da je za večino motorističnih nesreč kriv človeški faktor. "Vseeno je, kakšna je bila hitrost in kakšna je bila cesta. Morali bi se držati osnovnih pravil vožnje v prometu – imeti dovolj varnostne razdalje, biti pozoren in definitivno ne voziti prehitro. Pri 100 km/h je zavorna pot 45 metrov + reakcijski čas. Če se vozijo na dotik, torej mora priti do nesreče."

Mitja Gustinčič pojasnjuje, da ni pomembno, kakšno je cestišče, treba je biti pozoren in se prilagoditi razmeram.
Mitja Gustinčič pojasnjuje, da ni pomembno, kakšno je cestišče, treba je biti pozoren in se prilagoditi razmeram. FOTO: POP TV

Obstajajo določena pravila, kako morajo voziti motoristi v skupini. "Prvi mora biti zelo dober vodja – ne nujno dober motorist, dobro mora razmišljati. Zadnji mora biti dober motorist, zato da lovi ritem, v sredini pa so slabši vozniki. Postavljeni morajo biti v cik cak, med seboj morajo imeti varnostno razdaljo, kot je predpisano – recimo sekunda, še raje dve med dvema motorjema in tako se mora igra popolnoma iziti," je pojasnil Gustinčič.

Razmere na cestah po njegovem mnenju niso tako pomembne. "Pesek ali ne, mokro cestišče ali ne, treba je biti pozoren in vožnjo prilagoditi razmeram. Povsod se da peljati, če imaš pospravljeno glavo." Je pa pomembno, da se motoristi pripravijo na novo sezono. Statistike kažejo, da so v nesrečah pogosteje udeleženi motoristi v svojih 40, 50 ali 60 letih. "To so načeloma 'pospravljeni' ljudje. Mislijo, da znajo voziti motor. Včasih je en gib zapestja odprl 60 konjskih moči, danes jih odpre 150 ali 200. Kako motor ustavlja, kako pospešuje, kaj pomeni imeti hitrost 100 km/h in se ustaviti, če se spredaj pojavi kombi … vse to moraš preizkusiti. Če to nekdo stori prvič, mu ne bo uspelo, in toplo svetujem vsem, naj gredo na tečaj. Tam bodo ugotovili, da trikrat, štirikrat ali petkrat ponovijo, pa se še vedno ne izide, torej bi v življenju trčil vsaj petkrat, in ko človek to spozna, takoj začne drugače voziti."

Po Gustinčičevih besedah ljudje pogosto zamenjajo vožnjo motorja na dirkališču in na cesti. "Na dirkališču vsi peljejo v isto smer, lahko pelješ na kontakt, ker so ljudje nekako istega znanja, na cesti pa veljajo prometni predpisi," je zaključil.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni