Črna kronika

FOTO in VIDEO: Eni so se vrnili za zapahe, ene pa so izpustili

Ljubljana, 12. 05. 2012 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred preiskovalne sodnike so stopile osebe, osumljene prepovedane trgovine z drogami in orožjem, ki so jih v obsežni akciji pridržali policisti. Nekateri so se vrnili za zapahe, nekaterim pa so odpravili pridržanje.

Preiskovalni sodniki na ljubljanskem, kranjskem in koprskem okrožnem sodišču so danes zaslišali osumljene prepovedane trgovine z drogami in orožjem, ki so jih v obsežni petkovi akciji pridržali policisti. Medtem ko so na koprskem sodišču zaslišanja že končali, se v Kranju in Ljubljani še nadaljujejo.

Pred dve preiskovalni sodnici v Kranju so policisti od 16. ure popoldne pa do poznih večernih ur pripeljali 13 osumljencev, od katerih so jih sedem policisti pospremili nazaj za zapahe, petim pa so odpravili pridržanje. Eden od osumljenih je še na zaslišanju.

Na kranjsko sodišče, kjer sta tudi tudi vodja kranjskega tožilstva Irena Kuzma in okrožna državna tožilka Nadja Gasser, naj bi pripeljali še štiri osumljence, za katere naj bi predvidoma prav tako odredili sodno pridržanje, ki omogoča nadaljevanje zaslišanj v prihodnjih 48 urah. Tako naj bi v nedeljo pridržane znova pripeljali pred preiskovalnega sodnika.

Pred koprskega preiskovalnega sodnika so nekaj pred 17. uro pripeljali dva izmed osumljencev. Kot je povedal okrožni državni tožilec Slavko Ožbolt, sta omenjena osumljena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Zoper osumljenca, ki sta doma z območja Ljubljane oziroma Postojne, je Ožbolt zaradi ponovitvene nevarnosti predlagal odreditev pripora, kar je sprejela tudi sodnica, tako da so oba privedli v pripor v koprski zapor. Zaradi interesa preiskave pa tožilec drugih informacij ni podal.

Z zaslišanji so nekaj pred 18. uro začeli tudi v Ljubljani. Kot so potrdili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, je bilo za deset osumljenih danes odrejeno sodno pridržanje, tako da jih bo sedem zaslišanih v nedeljo, trije pa v ponedeljek. Na področju, ki je v pristojnosti ljubljanskega sodišča, je bilo sicer osumljenih 14 oseb, trem so pridržanje odpravili že v petek in jim danes pred preiskovalnega sodnika ni bilo treba, eden od osumljencev pa je na begu, so povedali na sodišču.

Policijska akcija na Poljanski ulici v Ljubljani.
Policijska akcija na Poljanski ulici v Ljubljani. FOTO: POP TV

Skupaj naj bi na kranjsko, ljubljansko in koprsko sodišče danes po navedbah policije pripeljali 30 osumljencev, preostale od približno 60, kolikor so jih v preiskavi pridržali, so policisti izpustili že do petka zvečer.

Policijsko pridržanje se za osumljene, ki so bili prijeti v petek zjutraj, izteče v nedeljo zjutraj. Dotlej morajo biti vsi privedeni pred preiskovalnega sodnika, ta se lahko odloči tudi za največ 48-urno sodno pridržanje in tako podaljša čas za zaslišanja in odločitev o priporu.

Skupaj naj bi tako do večera na sodišča v Kranju, Ljubljani in Kopru pripeljali okrog 30 osumljencev, ostali so že od petka zvečer na prostosti. Policijsko pridržanje se za osumljene, ki so bili prijeti v petek zjutraj, izteče v nedeljo zjutraj. Dotlej morajo biti vsi privedeni pred preiskovalnega sodnika, ta se lahko odloči tudi za največ 48-urno sodno pridržanje in tako podaljša čas za zaslišanja in odločitev o priporu.

V zakonu o kazenskem postopku so sicer predvidene situacije, da lahko sodnik ali pristojni senat odredi zoper obdolženca pripor tudi brez zaslišanja, vendar je taka situacija možna največkrat v primerih, ko se pripor odreja za zagotovitev navzočnosti osebe na glavni obravnavi in se pripor odreja kot disciplinski ukrep, pojasnjuje podpredsednica kranjskega okrožnega sodišča Marjeta Dvornik.

Če je zoper osebo odrejeno 48-urno pridržanje, ker so podani priporni razlogi begosumnosti, vplivanja na priče in druge udeležence ter ponovitvena nevarnost, pa mora policija osebo brez odlašanja privesti pristojnemu preiskovalnemu sodniku. Le-ta mora tistega, ki mu je bila odvzeta prostost, brez odlašanja, najkasneje pa v 48 urah, odkar je bila oseba pripeljana, zaslišati.

V izjemnih primerih lahko preiskovalni sodnik zoper osebo odredi pridržanje za potreben čas, vendar najdlje za 48 ur. Za tokratni primer velja, da odreditev pripora brez zaslišanja pridržane osebe ni dopusta, je v odgovoru na novinarsko vprašanje še pojasnila Dvornikova in dodala, da bo delo na kranjskem sodišču organizirano tako, da bodo vsi postavljeni roki spoštovani.

Aretiranih je bilo več kot 60 oseb.
Aretiranih je bilo več kot 60 oseb. FOTO: Aljoša Kravanja

Možje v modrem opravili več kot 70 hišnih preiskav

Kriminalisti in policisti so v petkovi akciji v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Primorskem opravili več kot 70 hišnih preiskav, v katerih so zasegli večjo količino prepovedanih drog in različnega orožja. Potem ko so prostost odvzeli več kot 60 osebam, je v pridržanju ostalo okoli 30 osumljencev.

Akcija je del obsežne kriminalistične preiskave, ki poteka od leta 2010, osumljene osebe pa naj bi sodelovale pri nedovoljenem trgovanju z orožjem in drogami. Pridržani naj bi bili člani in voditelji več mednarodnih kriminalnih združb, ki so bile med seboj dobro povezane in so večinoma delovale na območju Balkana in več držav EU. Trgovale naj bi s prepovedanimi drogami in orožjem. Transporte naj bi organizirali v Sloveniji, v tujini pa so že prijeli in priprli več oseb, ki naj bi pri tem sodelovale.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123456789
15. 05. 2012 12.12
+1
ta novinarka bi iz že tako velike zgodbe kr pretiravala do onemoglosti, lej jo čist je vesela k napihuje use skp, ta dva jo pa skos popravlata da ni tok hudo k ona prav in to je čist pr vsaki odaji tko, tok me moti da sam še na rtvju vsake tok pogledam kšne novice. Zdej pa to prosm objavte v večernih gnojilih ups poročilih
Contrabander
13. 05. 2012 23.38
Kar briste komentarje 24kur! bemtis ja
Manu Cocker
13. 05. 2012 08.49
-2
Caklam na janso in njegoive kriminalce .........
1907955
13. 05. 2012 08.08
+2
Naše so spustili, vaše pa pridržali...
ce.ce.
13. 05. 2012 07.27
+2
A SO TO REKLAME ZA KOMBIJE?
Maja Mozgan
13. 05. 2012 07.22
+1
Davno bi že morali začeti loviti take barabe, upam ,da ni prepozno, da jih ni že več kot poštenih ljudi!
BlaBlaGluposti
13. 05. 2012 04.08
-2
LovecNaKomuniste
13. 05. 2012 01.38
-10
Dobr jih je Gorenak spucu.
caspera
13. 05. 2012 07.26
+4
Kaj ima pa s tem Gorenak? Preiskava teče od leta 2010, Gorenak do sedaj ni dosegel nič. Tudi zato, ker je šele nekaj mesecev na položaju.
LKOHOL
13. 05. 2012 00.47
+7
1 kila kokaina stane 26 tisoc evrov gram pa 40 evrov kar pomeni da je ena kila 40000 evrov! 8 krat 40000 evrov je 420000 evrov! v enem stanovanju ce je kokain bil nenamesan je kila cista vredna 70000 evrov in z njo ko jo namesas dobis 2.5 kile kar pomeni da je osem kil 20 kil namesanih kil in to je 840000 evrov skoraj milijon evrov v enem stanovanju in takih ponavadi imajo vec stanovanj v novih gradnjah in je vedno nekdo v stanovanju ki pazi in skrbo opazuje ce je kje policija to so stanovanja v novih gradnjah in graze ki imajo video nadzore in dovoze grazne pod stanovanji oz kar se da dobiti varnost maximalno ob nakupu stanovanja....tako da avto ko se zapelje v spodnjo grazo ni nikomur sumljivo ker tam si lahko odpre vrata samo stanovalec in nato opravi posel za razvoz dolocenim prodajalcem....
HAJDUK-1911
13. 05. 2012 00.56
+2
ponavadi so to novejše gradnje, kot je naprimer stanovanjska soseska Nova grbina, garaže so brez video nadzora....
leshnik
13. 05. 2012 06.25
bravo lkohol teb je padavina pisana na kožo
Jimi1
12. 05. 2012 23.33
+13
Fotografije, kot bi en kolumbiski narkokartel razbili... No ko to iz fotografij na 60 banditov razdeliš, pa je videti, da so prave ovčice napram F21 tajkunskemu nedosegljivemu kartelu...
VolkBrenin
12. 05. 2012 23.24
+11
kajkoda...pejt spat....rodetovo sliko, pa jj, pa ljudmilco za nočno samopomoč ne pozabi....
VolkBrenin
12. 05. 2012 23.11
+14
Čeprav danes v imenu krize ustvarjate izredne razmere, ste si do konca svojega mandata pred njo zatiskali oči. Še septembra 2008 ste nam o opozorilih ekonomistov dejali, da je »bil in bo neposredni vpliv svetovne finančne krize na nas bistveno manjši, kot so nekateri napovedovali,« in da ni »nobenih resnih znakov, ki bi dajali osnovo za govorjenje o recesiji«. To ste ponavljali kljub opozorilom vladnega urada za makroekonomske analize. Kljub vsem opozorilom je Vaša družinska prijateljica in strankarska kolegica, tedaj zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič, osebno odhitela na še zadnja pogajanja s sindikati javnega sektorja in skupaj z Gregorjem Virantom z darežljivo predvolilno reformo javnih plač obremenila javne finance za leta vnaprej. Prve ukrepe vlade Boruta Pahorja ste novembra 2008 pospremili celo z besedami, da »če še nimate angine, ne jemljite antibiotikov«.
kaktus11
12. 05. 2012 23.11
+9
A je Tomaž že plačal varrščino ....pa to .....
VolkBrenin
12. 05. 2012 23.13
+6
V času Vašega mandata je bilo izpeljanih več kot 200 menedžerskih prevzemov, za katere ste odgovorni tudi Vi. Na ministrstvu za gospodarstvo so prenovljeni zakon o prevzemih, ki je sporne menedžerske prevzeme »za en evro« prepovedoval, pripravili že leta 2004, a zakona Vaša vlada ni sprejela. Čeprav so deževala opozorila o spornih prevzemih, čeprav so Vam pisma pisali ekonomisti, čeprav je javnost vedela, kdo je dejanski lastnik Pivovarne Laško ali Istrabenza, čeprav je Vaš generalni sekretar vlade iz SDS Božo Predalič tudi sam sedel v nadzornem svetu Istrabenza v času menedžerskega prevzema, ste molčali. Zakonodaje nato niste popravili zaradi izčrpavanja podjetij, ampak šele 28. novembra 2007 ali tri leta prepozno in deset dni po znani izredni seji v parlamentu, ko ste se javno razšli z Boškom Šrotom zaradi kritičnih člankov, objavljenih v »njegovem« Delu.
VolkBrenin
12. 05. 2012 23.14
+3
sory kaktus11...podis....ostalo pa je namenjeno kajkodi in podobnim
kajkoda
12. 05. 2012 22.53
-12
Uboga Pozitivna Slovenija,da jim takole volilce preganjajo.
sejjekul
12. 05. 2012 22.55
+10
VolkBrenin
12. 05. 2012 23.09
+10
Z neustavnim zakonom o verski svobodi (t. i. Šturmov zakon) in drugimi zakonskimi spremembami ste občutno povečali pravice in dohodke, ki jih RKC dobiva od države. Omogočili ste javno zaposlovanje duhovnikov v bolnišnicah, policiji in vojski, Vaši ministri so prek javnih razpisov denar načrtno usmerjali k cerkvenim institucijam; celo denar za promocijo znanosti ste namenjali RKC. Vaša vlada je privolila v ogromne, milijonske odškodnine, ki jih je država izplačala cerkvi, denimo 8,3 milijona evrov za objekt na Vrbanski cesti v Mariboru, čisto na koncu pa ste cerkvi še podarili nepremičnine na Blejskem otoku in ji otok prepustili v 45-letno brezplačno uporabo. V zameno Vas je cerkev podpirala pri volitvah, na referendumih in tudi pri najbolj nesocialnih ukrepih, kot je uvedba enotne davčne stopnje. Tedaj je cerkvena komisija za pravičnost in mir sporočila, da morajo ljudje prevzeti več »odgovornosti za svoj gmotni položaj in za svojo srečo«.
VolkBrenin
12. 05. 2012 23.10
+8
Izdatke za obrambo ste povečali z 1,3 odstotka BDP na 1,5 odstotka BDP, spremenili ste slovensko politiko do Iraka in tja poslali vojake, ker ste bili pripravljeni »karkoli storiti« za ZDA, kot so razkrile depeše, ki jih je objavil WikiLeaks. Z nakupom patrij ste sklenili najspornejši in najdražji – 278-milijonski – orožarski posel v zgodovini države in za povrhu ste v središču Ljubljane želeli pripraviti vojaško parado. V tem duhu ste spet uvedli dosmrtno zaporno kazen in poostrili kazensko politiko.
VolkBrenin
12. 05. 2012 23.11
+8
S svojimi izjavami spodkopavate in rušite avtoriteto sodni veji oblasti, kličete ljudi na ulice in politično moč uporabljate za boj proti sodišču v svojem lastnem primeru, kjer ste pravnomočno obtoženi korupcije. Med svojim mandatom ste na vrh tožilstva postavili svojo strankarsko kolegico Barbaro Brezigar, ki je v preteklosti na sporen način že ustavila nekaj kazenskih postopkov, kjer bi bili lahko eden od obtoženih, od preprodaje orožja ob osamosvojitvi do zlorabe pooblastil v primeru Depala vas. Brezigarjeva Vas tudi sedaj ni pustila na cedilu: delovala je Vam v prid, ko je z oviranjem preiskave v zadevi Patria toliko časa zavlačevala in Vas branila, da so Slovenijo ošvrknili celo v OECD. Nazadnje pa tudi ni podpisala sporazuma o sodelovanju s Finsko in z Avstrijo v preiskavi.
kajkoda
12. 05. 2012 23.13
-9
Ja pa kaj potem?Duhovniki in pripadniki RKC so vsaj Slovenci.Davke plačujemo Slovenci,torej imamo pravico dajati denar Slovencem. Pa kaj ti misliš,da bomo špodpirali tele srbske in albanske kriminalce ki jih sedaj policija preganja?Da bomom denar dajali tistemu Srbu ki sliši na ime Zoki ali srbski pravoslavni cerkvi? Ti pa najprej kakšno službo najdi in nehaj živet na račun nas davkoplačevalcev,pol se pa usajaj za kam gre denar iz davkov.
VolkBrenin
12. 05. 2012 23.29
+14
kajkoda...ko bi ti vedel , kako si ti izbrisan....
caspera
13. 05. 2012 07.31
-1
Upam, da vam je vsem (izjema comprende) zdaj veliko bolje. Ste si pa dali duška!
Varstvo Medo Pu
12. 05. 2012 22.21
+2
Imena pa so....
sejjekul
12. 05. 2012 22.53
+4
KlubPravilnoPretepenihŽena
12. 05. 2012 22.18
+10
zdej bodo slovenčki ene tri tedne krizirali vmes prodali od mame LCD in si privoščili neostik lepilo in prostitutko in ko nostalgija ne bo potešena bodo naredili samomor
PejtGaPogledatBrane
12. 05. 2012 21.41
+10
fotogalerija je pa vrhunska!!! 8 fotk...in prav na vsaki se "baha" citroenov modri kombi...bravo 24ur!
sejjekul
12. 05. 2012 22.07
+4
VolkBrenin
12. 05. 2012 21.40
+3
Kwa jw to za en audi pred pragom....pa tam je ja prepovedano parkiranje....ali pač ne ???? za elito ????
petelin25
12. 05. 2012 21.16
+11
tut,če jih zaprejo,a niste vidl fantov z doba,madona,sej to je luksus,tk da jst se nebi preveč sekeru,zaston hotel ****
luciluk
12. 05. 2012 20.58
+8
Predvsem se strinjam s komentarjem: Naša policija še teh nekaj ribic ne bi prijela, če tega nebi zahtevali iz tujine. Ta akcija je pritisk NATO na SLO, da ukine oboroževanje islamistov v F in I !!! In verjetno bodo zato tudi sedeli, da se SLO pokaže kot pravna država! Kvazi pravna država. Drugače pa Balkanski mafijaši tukaj delujejo oz. so tukaj locirani ker samo v SLO jim nihče ne bo zarubil umazanega denarja.
zmago56
12. 05. 2012 21.35
+15
Prav maš, Slovenija je raj za mafijo, saj jim lokalni veljaki pomagajo tudi pralnice denarja, pardon lokale odpirati, advokati pa jih krivde operejo in še odškodnino priborijo.
KAWZX
12. 05. 2012 22.53
+2
pa ce so ene tri dilrčke zaprl pa je cel rom pom pom.ce bi vrh bi blo pol lj zaprte k je vse od mafijozotov.ve se kdo ma kje kej