Črna kronika

Dominikanske barske plesalke se niso prepoznale kot žrtve

Ljubljana, 27. 06. 2012 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi Sandi Čurin je poudaril, da je trgovina z ljudmi pri nas prepletena tudi s prostitucijo. Za uspešen zaključek kazenskega postopka je treba pridobiti precej dokazov, nujno pa je tudi sodelovanje žrtev.

Trgovina z ljudmi
Trgovina z ljudmi FOTO: Thinkstock

Komisija državnega zbora za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti se je seznanila s poročilom o delu medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi v letu 2011 in akcijskim načrtom za letos ter prihodnje leto. Vodja skupine Sandi Čurin je povedal, da je delo v preteklem letu potekalo na področju preventive, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj, pomoči žrtvam in mednarodnega sodelovanja.

Čurin je izpostavil, da je trgovina z ljudmi pri nas prepletena tudi s prostitucijo. Po njegovih besedah storilci kazniva dejanja pogosto zakrijejo, razpolaganje z žrtvijo zakrijejo s skrbjo za njihovo namestitev, omejevanje svobode pa s skrbjo za njihovo varnost.

Zakaj niso ugotovili kršitev v primeru državljank Dominikanske republike

Predsednica komisije DZ Tamara Vonta (Pozitivna Slovenija) je ob tem vprašala, kje se je zataknilo, da so se kršitve v primeru državljank Dominikanske republike dogajale toliko časa. Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve je namreč nedavno opozoril, da prek naše države poteka organizirano novačenje deklet iz Dominikanske republike, ki jih pri nas in v drugih državah EU izkoriščajo kot prostitutke.

Čurin je odgovoril, da državljanke Dominikanske republike spremljajo zadnja tri leta. Ob tem poudarja, da je za uspešen zaključek kazenskega postopka treba precej dokazov za obsodilno sodbo, prav tako pa je potrebna tudi ozaveščenost vseh, ki se soočajo s to problematiko. Omenjene dominikanske barske plesalke se namreč niso prepoznale kot žrtve, je dejal. Prav tako pa po njegovih besedah razmišljajo o uredbi glede omejitve zaposlovanja v tovrstnem poklicu.

Glede trgovanja pri delavcih na gradbiščih pa Čurin pravi, da je v svetovnem merilu delež delovnega izkoriščanja znatnejši od trgovine z ljudmi. Po njegovih besedah morajo biti usmerjeni predvsem v preventivno delovanje. Mnogi delavci so sicer izkoriščani s področja delovnopravne zakonodaje, vendar ni moč dokazati elementov trgovine z ljudmi, je pojasnil Čurin.

Prostitutka
Prostitutka FOTO: Thinkstock

Ministrstvo ignorira seje

Predsednica komisije DZ Tamara Vonta (Pozitivna Slovenija) pa je sejo prekinila zaradi ignoriranja predstavnikov ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Na sejo ni bilo ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka ali generalnega sekretarja z ministrstva, temveč je prišla le uslužbenka ministrstva.

Vonta je še izpostavila, da je že Šter opozoril, da naša država nima pogleda v celoto problema, ampak le v posamezne dele domnevnega trgovanja z ljudmi. Po mnenju Štera je nujno sprejeti takšne ukrepe, ki bodo to prakso prekinili, uredba o omejitvi zaposlovanja pa je po njegovem mnenju le začasen ukrep.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LEGIONER
28. 06. 2012 21.25
+1
obstajajo žrtve ja ...sigurno pa to niso dominikanke to vam povem iz prve roke ..znanec je celo poročen z eno bivšo plesalko iz dominikanske ..zdaj ona lepo dela v lokalu streže hrano ...za ples v nočnem lokalu pa privablja svoje sorodnice in prijateljice iz dominikanske....dobijo normalno plačo tistih 700 ali več evrov in zastonj stanovanje ...v lepi hiši sredi črnuč lepo živojo u lepih sobicah in jim ni porv nič hudega razen tega da jih šef občasno nadzira kar se tiče izhodov ker se boji da se bojo same odločile za kakšen postrani zaslužek...in vsakmu ki je kdaj bil u takmmu lokalu je jasno da se jim pa prostitucija tam res ne izplača ker če dobijo dovolj norih decov ki plačujejo deci "koktejla" za punce po 20 evrov in to pride barmen vsakih 8 minut in če želiš da punca še vedno tam sedi zravn tebe moraš spet plačat 20 evrov....kar hitro nanese več kot da bi plačal za sex.....sem pa tud jaz spoznal eno punco pred leti ki se je trudila da bi naredila utis kakor da trpi in govorila o tem kako si želi od tam ja pa ja haha..ko sm ji zrihtal drugo službo kjer ji nebi bilo treba znati slovensko in bi imela celo večjo plačo se seveda ni odločla zanjo raje tam pleše pa daje utis da je boga pa ji kakšen stric še kakšnih 100 evrov tringelta pusti...... tko da tiste lokale kjer punce na štangi mal zamigajo omenjat u tem kontekstu je brezveze......izkoriščanje se dogaja čisto drugje....
roten
28. 06. 2012 14.49
+1
ja te tete ne gredo delat za 700 eur ! tako imenovani gostinci oz. lastniki nočnih barov pa jokajo da ni prometa !kje je tle logika! je ni ! ker prost izhod plačajo po 200-300 eur!(punce) in to one kaserajo od stranke +svoj delež mislim da bi bilo bolj normalno da legalizerajo to obrt in bi dobili velik del v davčno blagajno poleg tega bi bilo pa tudi pod zdravniškim nadzorom ne pd da odperajo neke kvazi svinger klube
finec
28. 06. 2012 07.31
+7
Ponudite jim delo v tovarni za 700€, pa me res zanima če bi katera to sprejela. Sigurno so pa tudi tako pametne, da tudi če bi bile žrtve, tega nebi razkrile policiji, saj dobro vedo kdo je na plačilnem spisku njihovih šefov.
Darko32
28. 06. 2012 07.23
+1
Normalno, da se ne prepoznajo, ker tudi zaupati ne morejo našim na sodiščih in policiji, ko pa že v začetku vedo, da so prepleteni z kriminalom. Samo poglejmo kdo je izdajajal delovna dovolenja. ITD....
PolnKontejner
27. 06. 2012 22.00
+9
Se imajo Slovenke, ki se hodijo prostituirat v sosednji Beljak(Villach, andiamo.at) za žrtve?
I G N O R A N T
27. 06. 2012 19.41
+6
Se bodo padale tozbe,izbrisani,izkorisceni delavci ,prostitutke .......
Buena Vita
27. 06. 2012 19.11
+4
ufa,tamara vonta,tak sod si nihče ne poželi, imajo raje dominikanke,i