Črna kronika

Dojenčica že tretji dan v kritičnem stanju

Split, 20. 04. 2009 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravniki v splitskem Kliničnem centru se že tretji dan borijo za življenje dvomesečne dojenčice, ki jo je duševni bolnik vzel iz vozička in vrgel na tla.

Incident, ki je pretresel Split: 32-letni duševni bolnik A. H. je v soboto na sprehajališču ob plaži Bene pristopil do matere z vozičkom, jo odrinil, da je padla po tleh, vzel dojenčka iz vozička in ga vrgel na tla. Nato je zbežal, policisti pa so ga ujeli po nekaj sto metrih in pridržali.

Zdravniki se še vedno borijo za življenje dojenčice.
Zdravniki se še vedno borijo za življenje dojenčice. FOTO: dnevnik.hr

Danes se zdravniki na intenzivnem oddelku splitskega Kliničnega centra že tretji dan borijo za življenje dvomesečne dojenčice. Deklica je še vedno v kritičnem stanju. Ima pretres možganov in hude notranje krvavitve. Zdravniki je še niso operirali, ker čakajo, da bi krvne podplutbe na njeni glavici izginile. Za zdaj ne želijo podajati nobenih diagnoz.

'Misli, da ga želim ubiti'

32-letnik bo moral zaradi poskusa umora za 30 dni v pripor in na nadaljnje zdravljenje, je v nedeljo odredil dežurni preiskovalni sodnik v Splitu.

Medtem je za hrvaški spletni portal Slobodna Dalmacija spregovoril znani splitski psihiater Ivan Urlić in poskusil razložiti bolezen oziroma stanje, v katerem je duševni bolnik. "Gre za težko obliko psihoze, ko en del posameznikovega življenja začne funkcionirati avtonomno. Taka oseba, na primer, ve, da sem jaz njegov zdravnik in ona moj pacient, ko sva v bolnišnici. Ko pa ji hočem dati zdravilo, je prepričana, da sem član neke tajne službe in jo želim ubiti. Potem ko zdravilo dobi in preživi, bo v svoji glavi skovala načrt, kako se maščevati meni ali moji družini. Ko se tako akutno stanje umiri, se je s pacientom mogoče racionalno pogovoriti," pojasnjuje Urlić in pove, da se je v svoji karieri s podobnimi primeri že srečal, a v konkretnem primeru gre za eno najtežjih oblik shizofrene psihoze. "Take osebe živijo v strahu pred celim svetom, prepričane so, da se jim prisluškuje, da jih snemajo s kamero, jim sledijo. Prepričane so, da so one same izumitelji, da je njihovo poslanstvo na Zemlji zelo pomembno in natančno določeno," je še dodal.

Bi incident lahko preprečili?

Že v nedeljo pa je mati duševnega bolnika hrvaškim medijem pojasnila, da je njen sin tudi odvisnik od drog. "Bil je čisto normalen otrok, dokler ni pred desetimi leti začel jesti tablet,  speed in ecstasy, to mu je popolnoma uničilo možgane,“ je povedala in izrazila sožalje staršem dojenčice.

Hrvaška policija
Hrvaška policija FOTO:

Ob tem je pojasnila, da je njen sin v četrtek sam poiskal pomoč na psihiatrični kliniki in jih prosil, naj ga sprejmejo in mu pomagajo, oni pa so ga poslali domov, češ da zanj nimajo prostora, prav tako s seboj ni imel zdravstvene izkaznice. Z dokumenti v roki, ki potrjujejo, da ima njen sin urejeno zdravstveno zavarovanje in začasno potrdilo, da je izkaznico izgubil, je medijem pojasnila, da sin že deset let trpi zaradi psihoze in paranoje, ima napade shizofrenije in zaradi tega fizično napada tako bližnje kot tuje ljudi. Policija je v družini posredovala že desetkrat, ker se je fizično spravil na svoje brate in sestre. "Na psihiatriji zelo dobro vejo, kdo je, saj ga zdravijo. Vedo, da zadnjih nekaj dni ni bil pri sebi in vedo, da k njim ni prišel brez razloga,“ je jezen njegov brat.

Dr. Goran Dodig, vodilni na Psihiatrični kliniki v Splitu, kjer obtožb ne želijo komentirati, pa odgovarja: "Zdaj se osredotočamo na posledice, ne pa na vzroke.“ 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

savic.stane@gmail.com
21. 04. 2009 09.09
Upamo lahko,da bo preživela,vendar brez posledic žal ne bo šlo !!! To vam lahko povem iz lastnih izkušenj,pred davnim leti me je negdo porini iz velike višine na tla !!! Posledice vsega tega pa so sledeče :blažja oblika epilepsije,vrtoglavica, ne zmožnost dela na višini in občasni hudi glavoboli !!! Zaradi vsega dega sem ob številne užitke normalnega življenja,kot je recimo ples saj se po dveh obratih okoli svoje osi zrušim na tla kot,da sem močno pijan !!! Če bi šel slučajno na vrh Ljubljaskega nebotičnika in pogledal dol proti ulici bi prav hitro pristal na tej ulici zaradi hude vrtoglavice. Vsako jutro in večer moram nujno jemati tablete,da lako živim vsaj približno normalno življenje.LAHKO BI ŠE NAŠTEVAL,A SEM ŽE SEDAJ ZELO DOLG !!!
_vanilla_
21. 04. 2009 08.21
bogi otrok..mogoče bodo jo rešli,ampak kake bodo posledice tega meta je pa drugo vprašanje..
Alexxsaso@yahoo.ca
21. 04. 2009 06.42
Ja, ko bi se vec ukvarjali z vzroki ne bi bilo potrebno odpravljati posledic....Potem pa zdravstvo sodi folku pamet o preventivi...Kaksen paradoks.
Bolivar
21. 04. 2009 00.25
Držimo pesti,da preživi to malo dete!!!
Stojan Mihoric
20. 04. 2009 21.50
vprič policaja ga bi sesu ko cuceka pa vrjeno nebi nehal dokler ga nebi ubil pa če je prizadet ali ne če bi to storil mojem otroku
Pticja_Grapa
20. 04. 2009 15.06
LynxMe: Droge niso vzrok psihoze? Utemelji, znanstveno.
pikanet
20. 04. 2009 13.59
LynxMe...ne vem koga v tem primeru zagovarjaš,morda sebe.....ni važno.Mislim,da vsi razumejo v čem je poanta.
alesst
20. 04. 2009 13.31
ad jezek teka teka Če je temu res tako, potem se opravičujem. Tvoj post je na prvi pogled deloval tako kot, da je življenje (ali zdravje) tujega dojenčka vredno več od hrvaškega dojenčka.
LynxMe
20. 04. 2009 13.21
@pikanet - DROGE NISO VZROK NJEGOVE PSIHOZE AMPAK SO JO LE POSPEŠILE!! TUDOI, ČE NE BI JEMAL DROG, BI SE TO SLEJ, KOT PREJ ZGODILO. OČITNO NIMAŠ POMJA O PSIHOLOGIJI/PSIHIJATRIJI. PREDLAGAM TI, DA SI PREJ POZANIMAŠ O STVAREH, KATERE KOMENTIRAŠ.
jezek_teka_teka
20. 04. 2009 13.02
alesst Očitno ne razumeš mojga posta tko kot admin ne, ki ga je izbrisal. Če bi bil turističen dojenček, bi bil pa spet cel halooooo, kolk je hrvaška nevarna država za dopustovanje.
Zakon1
20. 04. 2009 12.58
Najprej res dojenčici vse najboljše. Naj se pozdravi brez posledic. To je najpomembnejše. Potem pa ostro nad vse odgovorne!
Ramzess
20. 04. 2009 12.57
"Zdaj se osredotočamo na posledice, ne pa na vzroke." To ni izgovor, sicer pa je to tipičen problem medicine, oz. zdravnikov, ukvarjajo se s posledicami (simptomi), namesto z vzroki. Nobenega zdaj ni več, zdaj je že prepozno. Tudi zatiskanje oči pred resnico in odgovornostjo. Hkrati zahajajo v paradoks, ne morejo se, ni se moč, ukvarjati samo s posledicami, če se hkrati ne ukvarjaš z vzroki zanje, če jih negiraš. Prav zaradi take miselnosti imamo stanje v svetu takšno kot je, in posledice (od osebnih do naravnih katastrof), ki nas bodo kolektivno doletele, nas že doletevajo, imajo tudi nekje vzrok, vemo tudi kje, a večina še vedno to ignorira. Ni posledice brez vzroka, in vsak vzrok ima posledice, zakon, na keterem temelji tudi zakon karme, je jasen, neizpodbiten in vzočno posledična povezava je neločljiva. Zadeve ni mogoče na noben poenostavljati, ni se ob njej sprenevedati, kot počnejo ti zdraviki, ki so nakazali, kje je srčika vseh človeških težav in problemov v tem svetu. Samo ego-človek lahko misli, da lahko povezavo ločuje, pri tem pa neizpodbitno, žanje kar seje. Potem pa se še čudi, in za povrh psuje (v skupinah na plaži ocean) naravo, kot indijci po cunamiju 2004, preprosto ni moč verjeti takemu vedenju, pri čemer postaja termin primitiven prešibek opis. Kaj lahko taki ljudje sploh še pričakujejo pozitivnega v življeju? Nikogar se ne obsoja, ampak vse preveč človeških dejanj presega meje zdravega razuma, pri čemer, logično, posledice ne morejo biti nič drugačne. Nekdo se je nekoč, ob pogledu na ljudi, civilizacijo, vprašal: Kdaj bodo končno dojeli?. Kot vse kaže tudi danes ne bi dobil odgovora, saj večina še vedno ni dojela.
etano
20. 04. 2009 12.51
Joj, boga dojencia... Drzim pesti, da prezivi!
pikanet
20. 04. 2009 12.48
prva stvar ,ki jo je treba naredit je,da tem narkomanskim izrodkom onemogočijo dostop do mamil.Se pravi zapret ga,da se sam očisti,brez metadona in ostalih stvari ,ki dajejo potuho.Ko to preživi,pa na fizično delo,daleč stran od civilizacije,da si pošlihta pamet in malo razmisli o svojih dejanjih.Take duševne motnje imajo lahko vsi narkomani,lahko se pa tudi malo delajo in nalagajo....Kot je povedala mati...dokler ni začlel uživati mamil je bil normalen človek.Ko jim zmanjka za dozo,so pa tudi zdravniki dobri,da jih rešijo največje krize z raznimi pomirjevali in metadonom.Brez milosti,za vse enako,pa bi bilo tega že zdavnaj dosti manj.
Ramzess
20. 04. 2009 12.37
Fishy23="uboga dojenčica - upam na najboljše" To upamo vsi, a upanje ni vse, sicer ne kaže ravno najbolje, v tem primeru so zdravniki, posredno dvignili roke (Ima pretres možganov in hude notranje krvavitve. Zdravniki je še niso operirali, ker čakajo, da bi krvne podplutbe na njeni glavici izginile.) od otroka, čakaj kaj bo, vse je, kot rečemo v božjih rokah, morda bo, morda ne bo. Vse je nekje v zraku. Prihodnost otroka je odvisna od tega kaj se v tem trenutku nahaja ob njem 'v zraku', in ali se bodo zdravniki znali odločiti prav, kajti zdi se, da straši nimajo veliko besede pri tem. "Za zdaj ne želijo podajati nobenih diagnoz." Raje nič kot napak, le kako se počutijo starši ob vsem te, ko sploh ne vedo kaj jih čaka. Otroku ne kaže najbolje, morda bi bilo res bolje otroka pustiti oditi, (če od življenja ne more imeti nič), to pomeni oditi onstran meje telesne smrti, torej laično umreti, ker oceniš, da so poškodbe preobsežne, in od življenja taka oseba več ne bi imela nič, razen trpljenja, hkrati pa tudi svojci. To ni nič slabega, nima pa nobene zveze z evtanazijo, to je stvar dejanskih in resničnih okoliščin in sprejetih odločitev, majhno 'zlo' v primerjavi stim, ki lahko sledi, če vstrajamo pri nesmiselnih egoističnih željah. Spomnim se primera, oddaje na TV o deklici, ki je bila opečena pom vsem telesu, koža ne bo več normalna, kako izgleda si ni težko predstavljati, zdravniki so ji sicer rešili življenje, a za kakšno ceno, tega se otrok še ne zaveda, mu ne povedo, za zdaj mu marsikaj tajijo, hkrati s tem tudi sebi, aprekoslje se bodo morali z resnico in resničnim svetom soočiti vsi, vsako zatajevanje se enkrat konča. Ni si moč predstavljati kako živi ta otrok, in kaj ga še čaka. Je doživljenjska huda prizadetost (in breme tako za prizadetega kot svojce) dovolj veliko opravičilo za življenje, živeti, rečeno na splošno, kot se v takih primerih tudi dojema in definira. Za moje pojme zagotovo ne, čemu, če ni treba. Će se lahko, no lahko, pač moramo, sprijazniti smrtjo bližnjega, zakaj je v teh primerih tako težko, kontroverzno, mar ni taka odločitev v dobro vseh, tako žrtve kot svojcev. Enkrat moramo vsi umreti, mar ne. "Bi incident lahko preprečili?" Kakšen incident, ne minimalizirajte resničnih dejstev, tj. zločina, kar tudi je. Kako sploh upajo postaviti to vprašanje, ki postaja že kar kontroverzno, ko je pa odgovor nanja, več kot ne, jasen, bi lahko ja. Toda birokracija (in njena žlahta) ima(jo) vedno prednost pred življenji. "Zdaj se osredotočamo na posledice, ne pa na vzroke." To ni izgovor, sicer pa je to tipičen problem medicine, oz. zdravnikov, ukvarjajo se s posledicami (simptomi), namesto z vzroki. Nobenega zdaj ni več, zdaj je že prepozno. Tudi zatiskanje oči pred resnico in odgovornostjo.
tadmar
20. 04. 2009 11.23
Žalosten odnos dr. Dodiga, ko pravi, da se zdaj osredotočajo na posledice in ne na vzroke! Če bi se pravočasno posvetili temu človeku, bi bilo lahko drugače!!! Pa saj je človek sam prišel na psihiatrijo, da naj mu pomagajo, oni pa ga odslovijo... Žalostno vse skup...
pepar
20. 04. 2009 11.22
Ozdravela bo !
alesst
20. 04. 2009 11.09
ad jezek_teka_teka Žalostno, da obstajajo na svetu ljudje kot si ti - s takim razmišljanjem seveda. Gre za dva meseca starega otroka, ki nikomur ni nič hotel. Sicer ne vem koliko si star, ampak če nimaš otrok ne moreš razumeti, kaj preživljajo otrokovi straši. Jaz imam otroke in si niti v sanjah ne predstavljam, kaj bi naredil, če bi se to meni zgodilo. Upaj, da se tebi v življenju ne bi zgodi kaj takega.
fishy23
20. 04. 2009 11.05
uboga dojenčica - upam na najboljše
jamajaka
20. 04. 2009 10.47
e so veliki problemi s takimi bolniki mam sam doma primer ni lahko s takimi biti še posebej ko so v slabšem stanju