Črna kronika

Bolnik poiskal pomoč, a so ga poslali domov

Split, 19. 04. 2009 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

32-letnik, ki je v Splitu hudo poškodoval dvomesečnega dojenčka, bo moral zaradi poskusa umora za 30 dni v pripor. Sporno je, da je moški iskal pomoč na psihiatriji, a so ga zavrnili.

Zdravniki se še vedno borijo za življenje dvomesečnega dojenčka, ki ga je 32-letni A.H. včeraj na sprehajalni poti ob splitski plaži Bene vzel iz vozička in ga vrgel na tla. Dojenček je utrpel hude poškodbe glave, zdravniki pa se za njegovo življenje še borijo, poročajo hrvaški mediji.

Ali je policija prišla na kraj dogodka šele po 40 minutah?
Ali je policija prišla na kraj dogodka šele po 40 minutah? FOTO:

Policija je na današnji novinarski konferenci sporočila, da so napadalca včeraj prepeljali na policijsko postajo, danes pa je stopil pred dežurnega preiskovalnega sodnika, ki mu je odredil 30-dnevni pripor in nadaljnje zdravljenje. Obtožen je poskusa umora, poroča Slobodna Dalmacija.

Duševni bolnik in odvisnik?

Hrvaški mediji poročajo, da je napadalec duševni bolnik in odvisnik od drog. Njegova mati je danes stopila prednje in razložila, da je bil čisto normalen otrok, dokler ni pred desetimi leti začel jesti tablete, kot sta speed in ecstasy, kar mu je popolnoma uničilo možgane.

Eden od očividcev včerajšnjega dogodka je za Slobodno Dalmacijo dejal, da je moški ravno pred napadom na dojenčka njegovi štiriletni hčerki razbil kolo, se drl na ves glas, s sebe trgal oblačila ter brcal v vse, kar mu je bilo napoti.

"Žal mi je otroka in njegovih staršev. Ne morem vam povedati, kako se mi smilijo, želim se jim opravičiti. A verjemite, da nisem kriva niti jaz niti sin. Krivi so na oddelku za psihiatrijo, kjer so ga zavrnili," je povedala in pojasnila, da je njen sin v četrtek sam poiskal pomoč na psihiatrični kliniki in jih prosil, naj ga sprejmejo in mu pomagajo, oni pa so ga poslali domov. Zatem so poklicali njegovo mamo in ji pojasnili, da zanj nimajo prostora, prav tako s seboj ni imel zdravstvene izkaznice. Z dokumenti v roki, ki potrjujejo, da ima njen sin urejeno zdravstveno zavarovanje in začasno potrdilo, da je izkaznico izgubil, je medijem pojasnila, da sin že deset let trpi zaradi psihoze in paranoje, ima napade shizofrenije in zaradi tega fizično napada tako bližnje kot tuje ljudi. Policija je v družini že desetkrat posredovala, ker se je fizično spravil na brate in sestre. "Na psihiatriji zelo dobro vejo, kdo je, saj ga zdravijo. Vedo, da zadnjih nekaj dni ni bil pri sebi in vedo, da k njim ni prišel brez razloga,“ je jezen njegov brat.

"Mi se zdaj osredotočamo na posledice, ne pa na vzroke,“ je odločno povedal doktor Goran Dodig, vodilni na Psihiatrični kliniki v Splitu, kjer obtožb ne želijo komentirati.

Mati pa dodaja, da ga je v petek zasačila, kako v rokah drži tablete Normabel (proti depresiji in napadom panike, op.a.) in s steklenico vode nekam odhaja. Ko ga je vprašala, kam gre, ji je odgovoril, da je tako ali tako bolje, da ga sploh ne bi bilo. Vzela mu je tablete, se z njim pogovorila in ga pomirila. Vseeno je dan kasneje storil dejanje, ki je pretreslo Split.

Policija prispela prepozno?

Policija pravi, da so prijavo o divjanju neznanega moškega prejeli včeraj ob 12.30 in čez deset minut so že bili na kraju dogajanja. A očividec je za Slobodno Dalmacijo dejal, da je policija na kraj dogodka prispela šele 40 minut kasneje. "Ljudje so iz svojih mobilnikov klicali policijo, a zaman," dodaja.

Spomnimo, neznani moški je včeraj okoli 12.30 na sprehajalni poti ob plaži Bene pristopil do ženske, ki se je skupaj z bratom ter nečakom sprehajala, v vozičku pa je peljala dvomesečnega dojenčka. Moški jih je odrinil in vzel dojenčka ter ga vrgel na tla. Priče so povedale, da je moški otroka, potem ko ga je vrgel na tla, še udaril in celo poskusil nanj skočiti. Bilo je grozljivo, pravijo. Očividci so takoj poklicali policijo in rešilca.

Ko je zagledal policiste, je začel bežati. Skočil je v morje. Z divjanjem pa je nadaljeval tudi, ko je zopet prišel na kopno in sicer se je zaletaval v stene in se po telesu tolkel s kamenjem. Napadalca so po prijetju prepeljali na psihiatrični oddelek, ki se nahaja le štiri nadstropja nižje od oddelka, kjer se zdravniki že drugi dan borijo za dojenčkovo življenje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tmt
20. 04. 2009 15.39
Gojčič Saj sem ti rekel, da imamo zato tebe, da nas prosvetliš :) Kaj si pa moremo, če imamo prav vsi prekratko pamet, da bi kaj razumeli. Je pač pohvalno, da si edini ti pravilno razlagaš stvari. Ali pa je mogoče krivo to, da tvoji možgani malce čudno delujejo ;) Sam si te predstavljam nekako tako...foteljski trot, ki ni sposoben za nobeno stvar...
Pticja_Grapa
20. 04. 2009 15.01
gojčič: pojem "v bližini" je lahko zelo relativen in še zdaleč ni rečeno, da so starši karkoli videli in slišali...
Ramzess
20. 04. 2009 12.14
Tmt, modridirkač. Eni ste res kratke pameti, ne veste kaj pomeni predvideti, saj ni prvo napadel dojenčka, ampak drugega otroka v bližini, kar so morali starši dojenčka videti in slišati, zato se pričakuje, da zadevo spremljajo in skušajo predvideti tok dogodkov, zlasti če gre taka oseba 'k njim', saj ni prihajal na pogovor, glede na to kaj je že bil naredi, ali kaj. Navadno je žal tako, da preden ljudje dojamejo kaj se dogaja, je običajno že prepozno (za ukrepanje). Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic. Ravno tako eni ne razumete terminologije evtanazija, in preveč posplošujete, kajti če osebo, ne glede na starost, pustiš odtiti, to pomeni oditi onstran meje telesne smrti, torej laično umreti, ker oceniš, da so poškodbe preobsežne, in od življenja taka oseba več ne bi imela nič, razen trpljenja, hkrati pa tudi svojci. To ni nič slabega, nima pa nobene zveze z evtanazijo, to je stvar dejanskih in resničnih okoliščin in sprejetih odločitev, majhno 'zlo' v primerjavi stim, ki lahko sledi, če vstrajamo pri nesmiselnih egoističnih željah. V tem primeru so zdravniki, posredno dvignili roke od otroka, čakaj kaj bo, vse je, kot rečemo v božjih rokah, morda bo, morda ne bo. Vse je nekje v zraku. Prihodnost otroka je odvisna od tega kaj se v tem trenutku nahaja ob njem 'v zraku', in ali se bodo zdravniki znali odločiti prav, kajti zdi se, da straši nimajo veliko besede pri tem. Kot je nekdo rekel, življenje je kot bomboniera, nikoli ne veš kaj boš dobil, pa vendar ni vse tako črnobelo, kot bomboni v bombonieri, v življenju obstajajo tudi vmesne poti, odločitve.
m0dridirkac
20. 04. 2009 09.02
>>Gojčič:če ima, kot pravijo, hude poškodbe glave, ki onemogočajo normalno življenje, >>je seveda pametneje otroka pustiti oditi, Hmmm, torej ti podpiraš evtanazijo? Lepo, ampak ta ni legalna v večini držav. Sploh pa je na hrvaškem RKC zelo močna in ni šans, da to uzakonijo. In zaradi tega nihče ne bo prevzel te odločitve nase. Ker potem bo pol države zlivalo gnojnico po njem.
tmt
20. 04. 2009 08.30
Naravnost grozno. Gojčič, včasih s svojim pametovanjem verjetno presežeš sam sebe. Zakaj starši niso zavarovali otrok? Običajno pač starši vozijo dojenčke na sprehod v otroških vozičkih in ne oklepnikih. In, če si starš najbrž ni pogojeno, da bi moral za sabo imeti 20 let treninga borilnih veščin, da bi bil pripravljen na hitro posredovanje. Lahko nas pa vse tukaj ti prosvetliš, ker ti očitno kar sije iz glave.
5lamca
20. 04. 2009 07.47
Res mi je hudo za dojenčka, kr zmrazilo me je k sm prebral... Vendar so žalostne predvsem dve stvari. Prva je ta, da je človek iskal pomoč in je ni dobil. Druga pa ta, da obstajajo še večje pošasti, ki podobne stvari delajo iz zlobe, za zabavo ali samo zato ker si otroka niso želeli (razni dojenčki v skrinjah)..... Ti pa so za na deathrow....Ta človk je pa za zdravit.
zulejka
20. 04. 2009 07.38
cela Hrvaška je ena sama psihiatrija
nejc_o
20. 04. 2009 07.07
da to nekdo stori mojemu otroku, ga na licu mesta zadavim, itak bi se lahko potem zgovarjal na neprištevnost, kot je dandanes to v modi
Alexxsaso@yahoo.ca
20. 04. 2009 06.29
Najprej nimajo prostora zanj, potem pa so ga kar naenkrat nasli, ko je bilo prepozno.
Amel505
20. 04. 2009 00.14
grozno da se taksni ljudje sprehajajo mimo nas
djdj
19. 04. 2009 23.23
Kruto dobesedni psihič.
Ramzess
19. 04. 2009 22.29
"Mi se zdaj osredotočamo na posledice, ne pa na vzroke," To ni izgovor, sicer pa je to tipičen problem medicine, oz. zdravnikov, ukvarjajo se s posledicami (simptomi), namesto z vzroki. Nobenega zdaj ni več, zdaj je že prepozno. Modridirkac="Čudna reč, zakaj ljudje niso ukrepali prej..." ...po napadu na deklico. Poanta je v tem, da bi ljudje morali ustaviti človeka takoj po prvem napadu, namesto, da 'so' mu 'dovoli' nadaljevati početje. Vprašanje je tudi kam je gledala mati dojenčka, da ni predvidela njegove namere, saj je moral s prejšnjim dejanjem pritegniti dovolj pozornosti. "Zdravniki se borijo za življenje dojenčka, upajmo da..." Ne razumeš, če ima, kot pravijo, hude poškodbe glave, ki onemogočajo normalno življenje, je seveda pametneje otroka pustiti oditi, kot pa 'prisiliti', da životari kdo ve kako dolgo, in je breme vsem okoli sebe, tako njemu kot tistim, ki bi bili primorani skrbeti zanj je tako prihranjeno marsikaj, smrt ni nekaj slabega, pač v takih okoliščina smoterna odločitev, kadar o kvaliteti življenja ni več mogoče govoriti.
stillsistem
19. 04. 2009 21.22
ziher je to naredo zato ker so ga zavrnili in je vedo da če bo pa naredo kakšno pizdarijo ga bojo pa hočeš/nočeš morali sprejeti!!! da bi pa men to naredo bi biv pa dans ze pokopan.
Zenma01
19. 04. 2009 20.21
poznam take primere...
chichina
19. 04. 2009 19.33
Vsekakor je v vsaki psihiatrični bolnišnici na svetu veliko takih, ki niso nevarni ne sebi, ne drugim, samo njihovo obnašanje odstopa od v družbi predpisanega, veliko je takih, ki so pridržani zato, ker se jih svojci želijo znebiti, zadržujejo jih mesece, celo leta. A če človek sam pride po pomoč, celo prosi zanjo, ga ne sprejmejo. Očitno na psihiatriji ne smrdi samo pri nas.
urska_1804
19. 04. 2009 18.24
upam samo da bo otrok prežel, brez hujših posledic. storilec bo pa slej ko prej dobil svojo kazen - če ne v zaporu pa ko bo prišel ven. je pa grozno poslušat, da se to dogaja tako relativno blizu nas. upam da nas ne doleti kaj takšnega.
marko.peser@gmail.com
19. 04. 2009 18.22
ebula, sej bi ga vsak polomil ampak človek je umsko bolan, on se ne zaveda kaj je storil, krivci so ti ki so ga zavrnili na psihijatriji
jafalical
19. 04. 2009 18.20
Ko se kaj takega zgodi, je ze vse prepozno, tako za starše dojenčka in po prebranem sodeč tudi za njegove bliznje.Zalostno, skoda da ga niso sprejeli v bolnico, skoda, da vcasih spregledamo veliko teh, potem pa...Pa teh takih "zblaznelih" je vedno vec, ustanove pa nimajo prostorov, le kaj še bo!
insaner
19. 04. 2009 17.05
Zlobcek 19.04.2009, 12:58, narcisoidna izrojenost psihiatrije je tema, ki jo je potrebno resno načet
Alja Janžekovi?
19. 04. 2009 16.59
držim pesti da bo dojenček preživel...če bo kdaj ozdravel ta duševni bolnik upam da bo imel veliko let kazni