Črna kronika

FOTO: Belgijci obtičali v gorah

Bovec, 01. 04. 2008 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.K./Š.Z./STA
Komentarji
74

Zaradi lahkomiselnosti vodičev se je na območju Mangarta izgubila skupina mladih Belgijcev, ki so v gore odšli neprimerno napravljeni.

Včeraj zvečer je na novogoriški regijski center za obveščanje poklical tujec in v angleškem jeziku prosil za pomoč, ker naj bi se s skupino izgubili na območju Mangarta. Na pomoč so odšli gorski reševalci, ki sta se jim pridružila tudi pripadnika gorske policijske enote iz Bovca. Reševalci so z zbiranjem obvestil ugotovili, da se je skupina 38 belgijskih državljanov, starih od 15 do 22 let, z avtobusom odpravila iz Kal Koritnice do Rabelskega jezera v Italiji. Od tam so se napotili proti Jezerskemu sedlu, z namenom, da prečkajo greben in se vrnejo v dolino Možnice pri Logu pod Mangartom. Ker so se na grebenu izgubili, so poklicali pomoč.

Ko so se reševalci prebili do Belgijcev so jim najprej ponudili topla oblačila.
Ko so se reševalci prebili do Belgijcev so jim najprej ponudili topla oblačila. FOTO: Civilna zaščita Bovec

V reševalno akcijo se je vključilo 14 gorskih reševalcev iz Bovca, ki so se jim pridružili tudi gorski reševalci iz Rateč in Kranjske Gore. Okrog polnoči so prispeli do Jezerskega sedla, vendar skupine belgijskih državljanov tam ni bilo. Reševalci so ugotovili, da je vodja skupine pogrešanih reševalcem sporočil napačno lokacijo, saj očitno ni poznal območja.

V reševanje so se vključili tudi italijanski gorski reševalci, ki so šli po isti poti kot pred njimi skupina pogrešanih. Okoli 1. ure zjutraj so italijanski reševalci, na območju hriba 'Čez Brežič' na slovenski strani, našli pogrešano skupino. Oskrbeli so jih s toplimi oblačili, hrano in pijačo. Slovenski in italijanski gorski reševalci so skupino, ki ni bila sposobna sama sestopiti, v dolino pripeljali danes, in sicer s helikopterjema slovenske vojske in italijanske civilne zaščite. Skupina Belgijcev je trenutno nastanjena v župnišču v Logu pod Mangartom, nihče pa ni poškodovan.

Lahkomiselno ravnanje bi mlade Belgijce lahko drago stalo.
Lahkomiselno ravnanje bi mlade Belgijce lahko drago stalo. FOTO: Civilna zaščita Bovec

Skupina mladeničev, na čelu z vodjo, se je obnašala zelo lahkomiselno in neodgovorno, saj so se nekateri fantje v gore napotili v kratkih hlačah in majicah, punce pa v mini krilih. Obuti so bili v športne copate. Skratka, bili so neprimerno opremljeni za pohod v gore, še posebno v zimskih razmerah. Na italijanski strani je snega namreč od enega do dveh metrov, na slovenski pa malce manj.

Bovški policisti že zbirajo obvestila "v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne dejavnosti po določbah 317. člena kazenskega zakonika na podlagi usmeritev okrožnega državnega tožilstva", je povedal tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik. Policisti bodo nato pisno obvestili novogoriško okrožno državno tožilstvo, je še dodal.

Stroške reševanje ob nesrečah v gorah krije država, izjema so le primeri, ko je dokazana malomarnost, a sta bila doslej taka le dva primera, je pojasnil višji svetovalec za odnose z javnostmi na Upravi RS za zaščito in reševanje Bojan Kuntarič. Na vprašanje, kdo bo kril stroške reševanja, pa je Kuntarič za 24ur.com odgovoril, da je pri reševanju šlo za otroke, zato bo breme reševanja padlo na državo. Za koliko denarja je pri reševanju šlo, pa ni želel odgovoriti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
04. 04. 2008 22.55
prosim da jim zaracunate!!!!!!!!in to fejst!!!!!!!me zanima ce bi vas belgijci resevali u dzabe?????to je sele oderuska drzava ne jebejo nobenega pvem iz lastnih izkusenj!!!da vidijo da si tujc udri po slovaku!!slovenije itak ne poznajo!!
Ramzess
03. 04. 2008 09.47
No ja, vsak se lahko kdaj zmoti, ampak to še samo poslabša zadevo, potemtakem.
Miha1112
02. 04. 2008 19.27
hahaha keri židje hahaa
Harkon
02. 04. 2008 18.13
Igor Gojcic, nebuloze kvasiš. Taborniki so višja stopnja skavtov in nikakor ne obratno. Skavti so katoliško združenje in v težavah znajo edino molit.
Ramzess
02. 04. 2008 12.58
Prvič, nevem zakaj se govori o 'otrocih', če so skupina 38 belgijskih mladostnikov in mladih odraslih, starih od 15 do 22 let. Ko sem bral prve vesti o tem dogodku, sem zaradi napačene inetrpretacije mislil, da gre za otroke, mlajše od 12 let. Graciozno kako nekaketi ne poznajo ločnic med enimi in drugimi. Drugič, "saj so se nekateri fantje v gore napotili v kratkih hlačah in majicah, punce pa v mini krilih. Obuti so bili v športne copate. Skratka, bili so neprimerno opremljeni za pohod v gore, še posebno v zimskih razmerah." "Načelnik bovških reševalcev, ki pravi, da je vse skupaj zvenelo bolj kot prvoaprilska šala, pretreseno pripoveduje: "Česa takega si ne morem predstavljati, mladina je namreč iz helikopterja izstopala, kot da bi prišla s kakšne plaže, ne pa iz visokogorja, 1700 metrov visoko, kjer je poldrugi meter snega in velika nevarnost snežnih plazov." (Večer, 2.4.) tile nikakor niso nobeni skavti, potem sem jaz taborniški veteran, pač pa razvajena mestna mladež, ki zaradi pomankanja pravih zim in snega v mestih, zadnja leta, ne ločijo več zime od poletja, in marca od julija. In ta razvajena mladež, odnosno njihovi starši bi morali nositi stroške reševanje, kar sploh ni vprašanje, pač pa dejstvo, šola mora biti, ta mladež pa na konkreten fizičen učni tabor, na (pre)vzgojo, vodnike pa v ... Tile ne morejo biti skavti, saj niso pokazali niti najmanjše trohice skavtskega znanja (pravi čudež je, da si sabo imeli v teh razmerah delujoč telefon), ki ga od skavtov, ki so nekakšna višja stopnja tabornikov, pričakujemo. Dvomim, da bi pravi skavti naredili takšno neumnost, ki ni le začetniška, pač pa sploh amaterska. Takšne lahkomiselnosti pa še ne, skavti, pa kaj še. S šibo po riti. To ni prva neumnost belgijcev. In če bi se zgodila nesreča (katastrofa kot so omenili), in bi jih zasul plaz, kdo bi jih, lahkomiselne, malomarne in ..., kot so, sploh reševal, najbrž nihče, to je pač cena takega lahkomiselnega in malomarnega početja. Sprijaznjenje z dejstvi, ki presegajo razumevanje uma človeškega bitja. Pravijo, da na mladih svet stoji, ob taki mladeži, človek vse bolj dvomi v to.
ajenah
02. 04. 2008 11.23
keri prfukneni kot da je zuni 40 stopinj.. poleg tega wtf da greš u kikli u goree.. ma dei vodiči takih sploh neb smeli zroun uzet ...
Tonček Balonček
02. 04. 2008 11.08
Meni se zdi pa anjbol čudno, da so si izbrali pot, ki vodi na Jerebico (oziroma se malo višje en odcep na desno usmeri na tisti Čez Brežič), mislili so pa, da so pod Mangartom. Pa saj so ga lahko stalno videli za seboj!!! Tos o ti novodobni planinci, ki nimajo pojma o hribih, v nahrbtnikih pa nosijo vse mogoče zemljevide, kompase, GPS-e, radijske oddajnike in ne vem še kaj, skavti pač!
Niko_
02. 04. 2008 09.17
To je Schengen. Mejo prečkaš, kjer se ti zdi. Italijanski reševalci rešijo Belgijce v Sloveniji.
gospakatja
02. 04. 2008 08.36
res, da v belgiji ni gor, a kdo je lahko tako ubrisan, da pelje cel avtobus na pol nagih najstnikov po snegu nekam v neznano?!?! no ja, samo, da se je srečno končalo! absolutno je potrebno izstaviti račun + kazen za kriminalno neodgovornost tistemu, ki je "zakuhal" to pustolovščino!!
zima1
02. 04. 2008 08.06
Jaz mislim, da se jih večina ne zaveda, koliko tvegajo reševalci, da v dolino spravijo takšne lahkomiselne "planince". Da gredo na vrat na nost takoj po službi v gore iskat in reševat poškodovane - in to brez plačila. Seveda je pa totalno neumno, da bomo iz naših žepov vzeli evre za njihov prevoz s helikopterjem, ker smo pač Slovenci ustrežljivi do vseh tujcev!
orangensaft
02. 04. 2008 07.01
ker idiot pa gre po snegu gazit v kratkih hlačah in majčkah na špagice?
?ri?ek
01. 04. 2008 22.43
Banda farška, bi jih bilo treba kar gor pustit, pa bi bil nadaljevanje filma ALIVE......
thx1138
01. 04. 2008 22.35
strelka: zanimivo je, da je npr. reševanje padalca z drevesa s strani GRS Tržič objavljeno na obeh straneh, medtem, ko so Belgijci samo na strani GRZS in ne na strani Uprave za zaščito in reševanje...A ni to čudno?...
nasud
01. 04. 2008 22.31
Očitno jih smrt njihovega skavtskega kolega izpred dveh let ni izučila. K sreči imamo pri nas tabornike in katoliške skavte, ki vejo kako se hodi v gore in si takih avantur ne privoščijo. Že starosta obojih, alpinist, predvojni skavt in povojni tabornik profesor Pavel Kunaver je učil mlade kako hoditi v gore. Gore je treba spoštovati!
strelka23
01. 04. 2008 22.20
thx1138 poglej spletno stran GRS na www.grzs.si in boš našel podroben opis in slike reševanja.
495271
01. 04. 2008 20.55
NI PRVOAPRILSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... JE BLO TUT V DNEVNIKU IN POVSOD-... NE BIT PAMETNI!!!!!!!!!!!!!
495271
01. 04. 2008 20.50
TO NI PRVO APRILSKA.. IN VSI KO TO MISLTE STE BEDAKI... TO JE BLO ŽE V DNEVNIKU IN POVSOD OBJAVLEN..
Tonček Balonček
01. 04. 2008 20.25
A so to skavti, taborniki ali celo pripadniki kakšne fatalistične cerkve tretjega oznanenja ali kaj podobnega, saj imajo na zahodu zelo pestro duhovno življenje in organizacije? Danes bodo dobili "pojačano" večerjo, jutri gredo pa na Vrh Rup ali Briceljk, vodja bo pa zvelčer telefoniral, da so enkje med Mangrato in Vevnico! V ta namen so an Upravi za civilno zaščito in reševanje v Avianu rezervirali ta velik transportni helikopter tipa chinock!
Golcar
01. 04. 2008 20.20
dj ne nasedite! to je 1 aprilska fora 24 ur kokr lansk let is krancam ki naj bi skocu 245m al kok ze.... ker retard bo sou v gore tkole napravlen! za to pa res ne rabs vodica! sj ti pamet pove kako se mors napravt... to je 1! 2 od kje tolk dobre slike pohodnikov k stojijo v vrsti drug za drugmo... pa to dan po "resevanju"... da ne omenjam helikoptrja.... res problem dobit fotko helikoptrja v gorah.... slika je simbolicna! ... ne nasedat ;)! cu
Svoboda narodu
01. 04. 2008 19.48