Črna kronika

Kdo je odobril vožnjo po smučišču?

Stari vrh/Golte, 12. 01. 2009 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na smučišču Stari vrh je 6-letna deklica umrla pod težo teptalnega stroja. Voznik, ki naj bi bil vinjen, je namreč prečkal območje okoli vlečnice, medtem ko so bili tam smučarji. Policija je že spisala ovadbo.

V nedeljo je bil Operativno komunikacijski center Policijske uprave Kranj obveščen, da se je na smučišču Stari vrh zgodila nesreča. Pod teptalni stroj je namreč padla 6-letna deklica. Policisti bodo zoper 31-letnega delavca podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, za kar je zagrožena kazen od šestih mesecev do petih let zapora.

Nesreča Stari vrh
Nesreča Stari vrh FOTO: POP TV

Predstavnik PU Kranj Anton Horvat je za 24ur.com potrdil, da so na "kraju nesreče opravili tudi preliminarni test alkoholiziranosti". Horvat je poudaril, da je bilo v delavčevem “izdihanem zraku 0,30 mg/l alkohola”, kar je primerljivo z 0,6 promila alkohola v krvi. Testi bodo znani čez en teden, saj bodo natančnejše preiskave opravili na Inštitutu za sodno medicino. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja nesreče je bilo ugotovljeno, da je 31-letni delavec – voznik teptalnega stroja snega in vzdrževalec s teptalnim strojem – opravljal dela na smučišču. S strojem se je pripeljal do linije vlečnice, kjer se je tudi ustavil. Tudi vlečnica je v tem času stala, saj se je pred tem samodejno zaustavila.

31-letnik je s strojem zapeljal preko linije vlečnice, čeprav ta ni bila izpraznjena. V tem času je delavec na vlečnici le-to ponovno zagnal. Ko je delavec na teptalnem stroju opazil, da je vlečnica ponovno začela delovati, je s strojem izvedel manever. Hkrati pa se je približal vlečnici, da je 6-letno deklico, ki je bila v tem času na vlečnici skupaj s svojo mamo, povleklo pod zadnji del teptalnega stroja. Ko je delavec to opazil, je stroj zaustavil in poskušal pomagati poškodovanemu otroku.

Kljub takojšnji pomoči na kraju nesreče je bila deklica tako poškodovana, da je na kraju umrla. Mati otroka, ki je bila v času nesreče prav tako na vlečnici, ni bila poškodovana.

Smučišča so varna

Inšpektor za žičniške naprave in smučišča pri prometnem inšpektoratu RS Zlatko Bakovec je za 24ur.com dejal, da je "stopnja varnosti na slovenskih smučiščih dobra", tudi če jo primerjamo z evropskimi smučišči. V zadnjih letih je tako na slovenskih smučiščih umrlo 7 ljudi, na leto pa imajo od 1.100 do 1.600 različnih poškodb.

Poudaril je še, da ko je na terenu teptalec snega, bi območje okoli vlečnice moralo biti prazno (brez smučarjev ali ljudi) oziroma ko delavec poskuša urediti področje okoli vlečne poti žičnice, le-ta ne sme obratovati. Omenil je še, da teptalec snega ne bi smel prekoračiti linije vlečnice oziroma v nobenem primeru ne bi smel voziti po vlečnih poteh. V skladu z zakonom bi moral delujoči snežni teptalnik oddajati tudi zvočne signale.

Stari vrh
Stari vrh FOTO: 24ur.com

Direktor Smučarsko-turističnega centra SCT Stari vrh Matevž Demšar je za 24ur.com dejal, da ob samem sklepanju delovnega razmerja s pogodbenim delavcem vedno jasno poudarijo, da opravljajo delo v javnem prevozu, kar pomeni, da voznik teptalnika in drugih naprav ne bi smel imeti alkohola v krvi. Na vprašanje, ali ne bi morala biti proga v času urejanja s teptalnim strojem zaprta, je odgovoril, da je bilo urejanje deskarskega parka, ki ga je teptalec urejal v času nesreče, dogovorjeno ob 9. uri, torej pred začetkom obratovanja tega dela smučišča, vendar pa je delavec zamudil kar tri ure. Poleg tega bi bila to prva dela na omenjenem parku, saj so ga do zdaj samo zasneževali. “Fant, ki je upravljal s teptalnim strojem, je izredno natančen strokovnjak,” je še povedal in dodal, da je ta še vedno v hudem šoku in pretresen ter zato na bolniškem dopustu. Delavec sicer ni zaposlen na Starem vrhu, ampak tam dela samo občasno, zato ga ne glede na rezultate preiskave hujše sankcije s strani vodstva ne čakajo, je pojasnil Demšar. Ob tem je še zagotovil, da delavci sicer delajo pod strogimi varnostnimi pogoji, in obžalujoče dejal, da je nesreči botroval predvsem “zelo nesrečen splet okoliščin”.

Kdo je odobril vožnjo s teptalnim strojem po smučišču, medtem ko je bilo to že polno smučarjev, policija še preiskuje.

Pomanjkljivosti na smučiščih

Oceno varnosti na smučiščih pa so v začetku decembra pripravili tudi na ministrstvu za promet. Na področju inšpekcijskega nadzora smučišč so ugotovili pomankljivosti predvsem pri ureditvi smučarskih prog (praviloma gre za obratovanje posamezne proge ob neustreznih snežnih razmerah – pomanjkanje snega, kopnine) in pa neustrezno opremljenostjo smučarskih prog in objektov v vplivnih območjih smučarskih prog z zaščitnimi sredstvi, še zlasti v pogojih spreminjajočih se snežnih razmer.

Inšpektorji praviloma zahtevajo takojšnjo odpravo pomanjkljivosti. Če upravljavci ugotovljenih pomanjkljivosti ne odpravijo takoj, morajo posamezno smučarsko progo ali njen del zapreti, so poudarili takrat na prometnem ministrstvu.

Črn konec tedna

Za nami je sicer zelo črn konec tedna, saj je več smučarjev umrlo ali bilo poškodovanih. Na PU Celje so v nedeljo okoli 19. ure dobili sporočilo, da se je ob vznožju smucišca Morava na Golteh v občini Mozirje z motornimi sanmi smrtno ponesrečil moški. Pri spustu s smučišča Morava se je zaletel v drevo, pri čemer so ga motorne sani pokopale pod seboj, je za 24ur. com potrdila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin. Na kraj dogodka so prihiteli reševalci NMP Zdravstvenega doma Mozirje, gasilci PGD Mozirje in zaposleni TRC Golte, d. o. o. Ponesrečenec je na kraju dogodka umrl.

V soboto je na eni izmed smučarskih prog v Bad Kleinkirchheimu na avstrijskem Koroškem umrl 13-letni deček iz Slovenije. Deček je trčil s svojim najboljšim prijateljem, trčenje pa je bilo tako silovito, da ju je odneslo s proge, pri tem pa si je eden od njiju zlomil tilnik in bil takoj mrtev. Njegovega prijatelja so s hudimi poškodbami rame in noge odpeljali v celovško bolnišnico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja