Črna kronika

Ko se prijetna toplota spremeni v razgreto nevarnost

Kranj, 08. 01. 2015 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./D.L.
Komentarji
10

Kurilna sezona je v polnem zagonu, žal pa to ne pomeni le gretja ob prijetno toplih pečeh, ampak na nas preži tudi nevarnost. Samo na Gorenjskem so v zadnjem mesecu obravnavali okoli 20 dimniških požarov, v enem primeru se je ogenj razširil na hišo. Nevarno je lahko tudi kurjenje kamina.

Ključno je redno čiščenje in vzdrževanje dimnikov.
Ključno je redno čiščenje in vzdrževanje dimnikov. FOTO: Reuters
V primeru dimniškega požara ne smete uporabljati kurilne naprave do celovite sanacije in opravljenih pregledov. V primeru požara takoj pokličite 112.

Gorenjske policiste so od decembra obvestili o približno 20 dimniških požarih, pri večini na srečo ni bilo škode. Če se požar iz dimnika razširi še na druge dele hiše, pa so posledice lahko tudi tragične, opozarjajo. Zadnji večji dimniški požar je bil sredi prejšnjega meseca, ko je zaradi pregretja dimnika zagorela hiša. Nastalo je za okrog 15.000 evrov škode.

Dimniški požari so največkrat posledica nepravilnega odzračevanja in vžiga saj zaradi nerednega čiščenja, daljše neuporabe kurilne naprave in nato uporabe brez ustreznih predhodnih pregledov oziroma zaradi dotrajanosti ali nestrokovne vgradnje dimnih naprav, opozarjajo policisti.

Da bi se izognili nevarnosti, predlagajo strokovno vgradnjo kurilnih naprav in njenih delov ter redno čiščenje in vzdrževanje. Kurilne naprave in dimniki so namreč zaradi nizkih temperatur zelo obremenjeni, velika pa je tudi nevarnost širjenja ognja, če pride do požara. V bližini dimnika in kurilnih naprav tudi ni priporočljivo odlagati stvari, ki lahko zagorijo. Tla in stene okoli kurilne naprave pa naj bodo iz negorljivih materialov.

Tudi kurjenje kamina je lahko nevarno

V noči na sredo je dimniški požar zajel hišo v Češeniku. Pogorelo je zgornje nadstropje, nastalo pa je za nekaj deset tisoč evrov škode.

Obsežna škoda je nastala tudi dan prej, ko je zagorelo v Zgornji Polskavi. Ogenj se je razširil na mansardno stanovanje in ostrešje objekta, škode je po nestrokovni oceni za 15 tisoč evrov. V tem primeru je zagorelo, ker so domači preveč naložili na kamin.

Prav tako v torek je dimniški požar zajel stanovanjski objekt v naselju Račeva v občini Žiri, zaradi istega razloga pa so gasilci posredovali tudi v naselju Livold v Kočevju. V dimniku je zagorelo tudi v Praproščah v Litiji ter v Mariboru.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brank1
09. 01. 2015 11.57
+2
In koliko od teh dimnikov ni bilo pregledanih s strani dimnikarske službe? Če so bili pregledani naj sedaj plača škodo dimnikar.
zasvobodo
09. 01. 2015 01.18
+8
Dimniška zakonodaja je bila sprejeta samo zato.da se pobere denar od ljudi,da določeni ljudje(ki so imeli veze v politiki) pridejo do mastnega zasluška(koncesije)dejansko pa se stanje zaradi tega ni čisto nič izboljšalo.Zakonodaja je bila sprejeta takrat,ko je bilo najmanj dimniških požarov,saj je bilo kurilno olje zelo poceni in je kot taka bila popolnoma nepotrebna in nesmiselna,saj je kurjava na olje rezmeroma čista in pol manj nevarna kot npr.premog(če že,bi jo potrebovali kakih 50 let nazaj,ko so večina kurili z premogom)......Sedaj,ko pa je olje tako drago,pa ljudje prehajajo spet na drva,pelete,brikete itd....in seveda je tudi požarov več,kar zgovorno kaže na neučinkovitost tega zakona in njegovega izvajanja.In to je dokaz več,da so takrat na vrat na nos nekaj sprejeli,kar v praksi sploh ne funkcionira,ampak jim to sploh ni pomembno,samo da se pokasira,pa je vsem standardom zadovoljeno
ni_mi_vse_eno
08. 01. 2015 19.50
+1
rosfrej ne gori, okoli njega pa debela plast kamene volne, tako da ni problem, naj gori.
Biofanatik
08. 01. 2015 15.33
+18
Ko bojo dimnikarji opravljali svoje delo tako kot včasih ne bo tega sranja s požari, sedaj pa hodijo samo kasirat in se pametne delat
ni_mi_vse_eno
08. 01. 2015 19.51
+5
janezpodre
08. 01. 2015 14.35
+10
V naši lepi domovini je to zakonsko urejeno. Če si se slučajno izmuznil budnemu očesu raufankkoncesionarjev in pokličeš tega črnega mojstra, da ti očisti dimnik, si poleg tega potrebnega čiščenja deležen še stalnih meritev, ki imajo namen, da ta lepi poklic ne izumre. Za vrednost 50 litrov vina, ga raj spijem 2 litra in se spustim po raufank ko Božiček.
ni_mi_vse_eno
08. 01. 2015 19.52
+3
vseeno boš moral plačati, nisi svoboden. Plačaj tudi če sam čistiš.
BŠK
08. 01. 2015 14.11
+8
Problem je ker je večina malomarnih in noče bit umazanih Raufnk spucam vedno pred kurilno sezono in sicer tako da sem si sam naredil krtačo in ostali pribor Kurita se le les in premog Peč pa je po vsaki uporabi očiščena Tako nimam problemov, s prijatelji se lepo grejemo in se imamo fajn Prostor vsake toliko tudi prezračimo... Pa srečno!
Ramzess
08. 01. 2015 11.32
+4
Te reči pač nimajo navodil za uporabo. Denimo koliko česa in kako v katero vrsto kamina. Kako preveriti dimnike in cevi v lastni režiji.
me987
08. 01. 2015 12.16
+9
najlažje tako, da odpreš vratica, tista kot dimnikar, vzameš ogledalo in lučko.. ter si malo ogledaš. če komaj vidiš skozi.. al je dimnikar pozabil nate oz. ti nanj.. ali pa kuriš vse kar gori, od vrečk, voskanih reklam, takšnih in drugačnih umetnih materialov do iverke.. :)