Črna kronika

Pri devetih letih so jo zaprli v klet, naslednjih deset let so jo pretepali, posiljevali in vpregli namesto konja

Gojčin, 26. 05. 2012 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Deset let je bila deklica, po rodu iz Nemčije, sužnja zakoncev v kraju Gojčin blizu Kalesije v Bosni in Hercegovini. Družina jo je pretepala, posiljevala, po vasi jih je morala voziti s konjsko vprego.

V Bosni se šokirano sprašujejo, ali sosedje dogajanja niso prijavili, ker se jim ni zdelo nič posebnega. (Simbolna fotografija)
V Bosni se šokirano sprašujejo, ali sosedje dogajanja niso prijavili, ker se jim ni zdelo nič posebnega. (Simbolna fotografija) FOTO: Thinkstock

Zakonski par iz naselja Gojčin je kar desetletje v svoji hiši zadrževal danes 19-letno dekle, ki je v Bosno in Hercegovino z mamo prišlo iz Nemčije, piše portal nezavisne.com.

Gre za slučaj, kot ga država ne pomni. Deklica je bilo vsak dan pretepena, ko ni živela v popolni osami, je morala opravljati najtežja fizične dela, več moških jo je tudi spolno zlorabljalo. Policija jo je na koncu rešila po zaslugi soseda, ki je sicer policistom že dalj časa sporočal, da ima njegova soseda v kleti zaprto sužnjo.

Skrivali so jo v kleti

"Obravnavali so jo kot sužnjo," pravi sosed, ki ji je pomagal do svobode. "Pripeljali so več moških, ki so jo spolno zlorabljali, po licu so jo rezali z vročim nožem, posledice tega pa je mogoče jasno videti na njenem licu. Nikoli ni smela spati v hiši, ampak pri svinjah in psih. Pred javnostjo in policijo pa so jo skrivali tudi v kleti," še razkriva.

Omenjeni sosed je na deklico večkrat opozoril policiste, a ker jo ti niso nikoli videli, zakonca pa sta zanikala njen obstoj, mu policisti niso verjeli, dokler mu jo ni uspelo fotografirati.

Mama je vedela za njeno trpljenje

Šokantno je tudi razkritje, da je mama vedela, v kakšnih razmerah živi hčerka, ki jo je policija po aretaciji para našla izčrpano v bližnjem gozdu, tehtala pa je le še 40 kilogramov.
Zakonca sta deklico in njeno mamo sicer spoznala v Avstriji, kjer občasno delata. Dekličina mama se je z njenim poznejšim mučiteljem celo poročila in je ena od njegovih žena. Z mučeno deklico so v Bosno sicer prišle še njene tri starejše sestre, ki so se, ko so odrasle, poročile s člani očimove družine.

»Vse to so počeli z namenom, saj so preko teh deklet dobivali državljanstva in delovna dovoljenja v Avstriji in Nemčiji. V resnici so se v obeh državah ukvarjali predvsem z nečednimi posli. Z ropi in krajami kreditnih kartic. Dekleta iz družine pa so skušali zaradi denarja poročiti z bogatimi Nemci,« še razlaga sosed.

Večino časa je bila lačna

Sosed še razkriva, da je družina dekle stradala, če je že lahko jedla, pa je bila to večinoma hrana za svinje in pse. Čeprav je večina ljudi v vasi vedela, kaj se dogaja, so, menda iz strahu, molčali, čeprav so slišali njene krike in vpitje ter prošnje za pomoč.

Poleg težkega dela je družina dekle silila, da je hranila podivjanega psa, ki jo je pogosto ugriznil, nekoč pa ji je celo z roke odgriznil kos mesa, a k zdravniku seveda ni smela. Poleg tega je morala podkovati konja ter ga kdaj celo nadomeščati. Vpregli so jo namreč kot žival in jo prisilili, da jih je z vozom vozila po kraju, oni pa so se smejali in vpili "iha, konjiček!".

V očeh opazovalcev so zato vaščani, ki so vedeli za dogajanje, krivi skoraj toliko kot dekličini mučitelji. A pogumni sosed priznava, da tudi njemu ni lahko. Zločinska družina mu namreč grozi z ugrabitvijo sina.

Sosed je družino sicer spoznal tako, da je sodeloval z bratom mučitelja, ki je tudi sam sodeloval pri zlorabljanju deklice. Ko ga je vprašal, kaj počnejo z njo, mu je odgovoril, da uživajo, ko jo pretepajo in mučijo, ona pa kriči od bolečin.

Ko je sosed videl, v kakšnih razmerah živi dekle, je poklical policijo. A so deklico, ko so policisti prišli, skrili. Policija je primer vzela resno šele, ko jim je predal fotografije deklice.

Zakonca so aretirali, preiskovalni sodnik pa jima je odredil enomesečni pripor.

Dekle so odpeljali v bolnišnico. Zaradi pretepanja ima več nezdravljenih zlomov in deformirane roke. Trenutno je v varni hiši, njena mama pa je pod nadzorom policije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stajerc3
28. 05. 2012 12.49
+7
kdaj bodo pa uno podlasico rinpočeja al ka je že izgnal iz slovenije ????
nikiz123
28. 05. 2012 10.23
+13
Upam, da bo pisalo kako se bo zadeva razpletla in kako bojo storilci kaznovani..
Tonček Balonček
27. 05. 2012 19.55
-26
A koemntarji so dovoljeni, ker se to ni dogajalo v Sloveniji?Dokler niso pravnomočno obsojeni, so vsi nedolžni! NAjpomembneje je, da ima otrok očeta, le tako lahko izoblikuje pravilen odnos do nasprotnega spola!
pupa_od_anbot
27. 05. 2012 20.22
+6
BigLebowski
27. 05. 2012 19.11
-16
Ker JO ti niso nikoli videli? Spet osnovnošolska napaka v rodilniku, pa saj to ni res! Taka kriza je, ogromno talentiranih mladih novinarjev je brez službe, vi pa imate zaposlenega takega nesposobneža! Pri tej napaki namreč ne gre za slučajnost, ampak za čisto neznanje!
Sandi Cilenšek
28. 05. 2012 08.44
+26
punca je bila 10 let zlorabljena in tepena živela v smradu in umazaniji. lačna in žejna. in tebi se gre za PRAVOPIS??? bolje da ne veš kaj vse bi ti zdej povedu naravnost v obraz :@
BigLebowski
28. 05. 2012 09.27
-18
Kaj se naj zaradi vsakega clanka sekiram? Ti ocitno se ne stojis ma realnih tleh.
emil1411
28. 05. 2012 10.40
+8
MimiHere
28. 05. 2012 11.37
+6
Ni se treba za vsak člank sekirat, ti se dj raj za pravopis v vsakem članku ;)
sre?a3
27. 05. 2012 17.36
+51
Bolj ko berem take zgodbe, bolj se sprašujem ali bodo ljudje sploh kdaj presegli to nasilje, ki ga nosijo v sebi....v takih primerih se človek sprašuje ali smo kaj napredovali od srednjega veka....skratka groza koliko trpljenja obstaja na tem svetu in bojim se, da je to samo vrh ledene gore in da je tega še ogromno, samo vse se pač ne izve...žalostno....ubogi otroci.....
BMWmunja
27. 05. 2012 16.21
+4
Naj mi, prosim, nehče raztolmači sledeče: Ali je sedaj po novem potrebna vsakokrat nova prijava, če hočeš komentirati kak drug članek? Kolikor se spomnim, je pred tem designom, ki se mi sploh ne zdi dober, bilo dovolj, če si se enkrat prijavil. Pa še kurzor med pisanjem venomer skače na začetek komentarja in potem pride vun cela kolobocija, ki jo je potrebno pred oddajo komentarja vedno popravljati. Na sumu imam, da je to tako narejeno namenoma. Mogoče zato, ker smo ovce....
DARBY
27. 05. 2012 16.23
+2
Ne,ko se prijaviš lahko komentiraš povsod, ne rabiš se vsakič prijavljat z uporabniškim imenom in geslom.
Ivan Bricklayer
27. 05. 2012 16.02
+21
Homo sapiens sapiens - človeško bitje (Homo sapiens-umni človek), je edino bitje, ki ne pozna sramu, ki lahko mori za zabavo, šalo, šport, ki lahko uničuje vsa življenja, ki se hrani iz vseh preostalih življenj in je edino bitje, obdarjeno z maso možganov, ki mu tudi omogočajo, da premišljeno »uničuje«...! Zahvaljujoč medijem (kakeršnikoli že bili???) vemo danes veliko več, kot pred časi, ko so se dogajale/dogajali, isti/hujši, ekstremi izkazovanja »človeškega uma« in to ne glede na »narodnost, versko/politično prepričanje, barvo kože, jezik itd...«. Ravno tukaj na forumu lahko spremljaš/opaziš »primitivni« potencial, ko posamezniki že barvajo in omalovažujejo in so pravzaprav, globoko v sebi, isti kot storilci - pri vsem skupaj je žalostno samo to, da življenju naklonjeni, ne odreagirajo pravočasno/takoj ter dopuščajo eskalacijo izbruha bede »človeškega bitja« in to tam, kjer bi lahko in morali odreagirati !!!???
DARBY
27. 05. 2012 16.01
+29
Za komentiranje o veri se menite drugje, to sploh ni pomembno katere vere je kdo, dejansko se povsod dogajajo hude stvari od Slovenije naprej, zato tisti ki komentirate malo razmišljajte kaj govorite in pišete. Deklica je res uboga, kaj takega si ne morem predstavljat. Človek je res največja zver, ni mi jasno kaj žene človeka da drugemu stori kaj takega še posebej nemočnemu otroku ki ni na tem svetu popolnoma nič kriv. Te zveri bi morali dat v čuzo in dovolit da drugi zaporniki (ki so seveda tam zaradi prometnih nesreč, umorov z razlogom, kraj...) naredijo iz njih masaker, dnevno mučenje, posiljevanje ipd..Vemo pa da ravno zaporniki sovražijo mučitelje in morilce otrok, pedofile itd...Glede njene mame pa predvidevam da ni bila zmožna pomagat oz. da je bila tudi ona prisiljena v marsikaj, ne moram si namreč predstavljat da lastna mati dovoli mučenje svojega otroka. Jaz vem da bi storila vse za svojega otroka, četudi tvegam življenje in potem umrem, ni je stvari na svetu ki je ne bi naredila za svojo družino.. Uboga deklica :(
schokolade
27. 05. 2012 15.49
+29
mislim res pobijte se... zdej je pomembno al so srbi al muslimani... povsod se to dogaja, nima veze kaj so ljudje po narodnosti, tudi v sloveniji se marsikaj hudega zgodi... meni je zal punce, njeno mamo bi morali tudi v zapor zapreti, saj je vse vedela... halo? kaksna mama je to? hujse se mi zdi to da ona ni nic naredila!!!!!!!!! drugace pa mucitelja sta Slavica in Milenko Marinkovic, mama je Kristina, punca pa Klara.... lahko si preberete na bosanskih portalih ;) da ne boste ugibali
mrs.annika
27. 05. 2012 15.41
+17
peeka
27. 05. 2012 15.08
+29
Ne vem sploh kaj bi lahko komentirala na prebrano. Šokirana sem kot še dolgo ne. Upam lahko le na to, da bo takšen primer in pisanje v medijih spodbudilo ljudi, ki vidijo da se kaj podobnega dogaja v njihovi okolici pomagali pri reševanju takšnih primerov. Ne razumem ljudi, ki počnejo takšne stvari :( Mislim da je vsaka kazen, ki bi jih doletela premila glede na to kaj so storili ubogim nedolžnim ljudem, otrokom.... :( In kar je najbolj žalostno ti otroci ne bodo nikoli več normalno živeli :(
lextra
27. 05. 2012 14.54
+17
mislim, da to nima nobene zveze z njihovo vero. povsod se najdejo taki, pa čeprav njihova vera ne priznava alaha. samo da je nam vse to skrito.... upam, da si bo deklica opomogla, njenim staršem al kar koli so pa želim dosmrtno ječo, da se sploh lahko spraujo na nemoččno deklico..., pošasti,,,
devlon
27. 05. 2012 14.25
-19
iz kterga filma je to?
Jani.
27. 05. 2012 13.39
+33
Praktično skoraj ne morem verjet, da so sposobni česa takega. Pa zločinci se že nekako, samo potem še cela vas, da je tiho, to je skor neverjetno oz. si človek noče predstavljat takega trpljenja. Kitajske kazni so za njih premile!
fobija
27. 05. 2012 13.03
+47
tisti ki so ji to delali si zaslužijio dosmrtno suženjstvo in zlorabljanje na najbolj ogaben način ..mislim katastrofa, nevem kako lahko človek naredi kaj takega,,,,,otrok pa bo imel nepopravljive posledice celo življenje.katrastrofa
Ivan Bricklayer
27. 05. 2012 12.46
+22
alpe00 26.05.2012 23:33:24 mene je sram da sem homo-sapiens.....kar se pa dandanes dogaja po svetu to ni vec normalno!!! Za koliko grozot pa se sploh ne vemo. alpe00 Homo sapiens sapiens - človeško bitje (Homo sapiens-umni človek), je edino bitje, ki ne pozna sramu, ki lahko mori za zabavo, šalo, šport, ki lahko uničuje vsa življenja, ki se hrani iz vseh preostalih življenj in je edino bitje, obdarjeno z maso možganov, ki mu tudi omogočajo, da premišljeno »uničuje«... Zato se nikar ne sramuj! Zahvaljujoč medijem (kakeršnikoli že bili???) vemo danes veliko več, kot pred časi, ko so se dogajale/dogajali, isti/hujši, ekstremi izkazovanja »človeškega uma« in to ne glede na »narodnost, versko/politično prepričanje, barvo kože, jezik itd...«. Ravno tukaj na forumu lahko spremljaš/opaziš »primitivni« potencial, ko posamezniki že barvajo in omalovažujejo in so pravzaprav, globoko v sebi, isti kot storilci - pri vsem skupaj je žalostno samo to, da življenju naklonjeni, ne odreagirajo pravočasno/takoj ter dopuščajo eskalacijo izbruha bede »človeškega bitja« in to tam, kjer bi lahko in morali odreagirati....
Ramzess
27. 05. 2012 12.41
+49
'Enomesečni pripor', tale sodnik se očitno posmehuje vsemu.
1n53kt
27. 05. 2012 12.47
+24
ja res ni normalno! Eno orng mučenje in 20let zapora :S
Jožajoža
27. 05. 2012 12.38
-42
dajte no, nehajte, saj narod ni tako neumen, da bi to vse verjel
iga_biba
27. 05. 2012 20.53
+6
fb_2017
27. 05. 2012 12.24
+57
zarosijo se ti oči ko tole bereš, resnično upam, da ji bojo lahko pomagali, da si bo vsaj delno lahko opomogla in zaživela vsaj približno normalno, nimam veliko, a če bi bila možnost, bi nakazal nekaj denarja za njeno normalno življenje glede storilcev pa, če bi srečal katerega od njih, nalomo bi ga, da ne bi več hodu
andro2009
27. 05. 2012 12.36
+11
kraljmatjaz54
27. 05. 2012 11.42
+33
Vse akterje zavedno zapreti!Vse vaščane,ki so se pa ob njihovem početju sprenevedali tudi kazensko obravnavati,saj je njihovo odobravanje početja omogočilo,da je dekle 10 let moralo živeti kot sužnja v današnjem času po letu 2000!!!!!!!