Črna kronika

Dečkovo stanje ni več kritično?

Sevnica, 15. 07. 2010 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dečku, ki se je v sevniškem bazenu skoraj utopil, naj bi se po neuradnih podatkih stanje začelo izboljševati. Materi, ki ni videla, da se otrok utaplja, še vedno grozi kazen do treh let zapora.

Dečku naj bi se stanje izboljšalo.
Dečku naj bi se stanje izboljšalo. FOTO: Damjan Žibert

Po zadnjih neuradnih podatkih se je šestletnemu dečku, ki se je v ponedeljek popoldne skoraj utopil v sevniškem bazenu, stanje končno izboljšalo. Deček sicer do nadaljnjega še vedno ostaja na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru.

Kot je znano, je v ponedeljek popoldne dečka iz bazena rešil tamkajšnji reševalec Matjaž Koritnik. Prav on je za 24ur.com povedal, da je bil deček sicer v materinem spremstvu, ki sina ni imela pod nadzorom, saj je bila oddaljena približno 40 metrov. Policisti so pozneje ugotovili, da se je deček najprej igral v malem bazenu za otroke, nato pa odšel v večji bazen, česar pa njegova mama ni opazila.

'Dečka sem opazil na dnu bazena, zato sem se takoj odzval. Skočil sem v vodo in dečka potegnil ven, a ni več kazal znakov življenja,'' je povedal Koritnik in dodal, da sta s sodelavcem nemudoma začela z umetnim dihanjem in masažo srca.

Na PU Krško pa so včeraj napovedali, da bodo kriminalisti zoper dečkovo mamo napisali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zanemarjenja otroka in surovo ravnanje. Za takšno kaznivo dejanje, torej ko starš hudo krši svoje dolžnosti do otroka, je po kazenskem zakoniku predvidena zaporna kazen do treh let.

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
16. 07. 2010 18.15
Selma Osmanović="mati je bila v šoku zaradi svojega otroka, zato je verjetno tudi pozabila se zahvaliti reševalcu ki je njenega otoka rešil." Hm, ste eni prav smešni, šok gor ali dol, mnogi se očitno ne zavedate, da je za zahvale na kraju nesreče vsekakor še prezgodaj. Zahvale vedno pridejo na koncu, ne pa na sredini vsega. In če bi se otroku poslabšalo bolj in bi umrl, kakšno vrednost bi potem imele zahvale. Logično je da najprej počakamo na 'konec stanja' ponesrečenega in potem presodimo kje in koliko so zahvale na mestu. Zahvaljevati se preden poznamo končni rezultat je nesmiselno. Pajtlerblanka="če pa so po zvočnikih klicali,in 40 metrov stra,;;lepo vas prosim,ne nakladajte o nedolžnosti in nekrivdi" In nihče ni vedel s kom je bil otrok, mar ljudje slepi (širok pojem) hodijo okrog, da bi stopil do nje in ... veste kaj ... Pajtlerblanka="res je,policija ne piše ovadb kar tako" Kaj res, pri njih pa res nikoli ne veš kaj bodo skuhali.
Buena Vita
16. 07. 2010 14.40
res je,policija ne piše ovadb kar tako,j
Buena Vita
16. 07. 2010 14.37
se strinjam s Ferdoxom
Buena Vita
16. 07. 2010 14.37
selma osmanovič nesem preveč prepričana če bi bila mati oddaljena 10 metrov,,potem se zlahka pogovarjamo in razpravljamo, če pa so po zvočnikih klicali,in 40 metrov stra,;;lepo vas prosim,ne nakladajte o nedolžnosti in nekrivdi
nickey
16. 07. 2010 09.06
Je treba biti vedno pozoren malce na druge, dragi Slovenci. Kolikor se da, spremljam in sem pozoren na otroke, kaj delajo na bazenih ali morju. Greš mimo bazena in pogledaš ali je vse OK. Enako velja na morju, stane te nekaj sekund. V današnjih časih se več pozornosti in nasmehov nameni hišnim ljubljenčkom kot otrokom. Prav bedno.
Ferdo Crni
16. 07. 2010 08.13
sunrise123: ne vem kje sem tako "napadalen" in "poln obsodb"? Vse kar sem dejal je, da očitno obstaja SUM na določeno malomarnost. Se še tega ne sme? Je ta mati samo zato, ker je mati nedotakljiva za vsako kritiko? Čemu? ČE bi bil oče namesto matere tule bi bil jaz ravno tako kritičen. Selma: Vprašanje je, kaj je bilo z materjo in njeno skrbjo za otroka. Dvomim, da policisti kar tako pišejo ovadbe še posebno, če se popreje pogovorijo s pričami dogodka. In DA, jaz imam otroka in meni se otroci definitivno veliko bolj smilijo kot odrasli, pa naj bo to tudi mati ali oče. Še posebno se mi smilojo otroci staršev (pustimo ta primer za trenutek), ki z otroci tako ali drugače neprimerno ravnajo. Vem da je materi težko če se otrok ponesreči in prav zato me čudi, da lahko nekdo pusti 6 letnega otroka v gneči kopališča brez nadzora. NE za "trenutek" ampak kar za "nekaj" trenutkov.
Kaja Kova? 1
16. 07. 2010 07.52
Upamo in želim, da bi kmalu okreval in da ne bi imel posledic.
melanhonija
16. 07. 2010 07.14
Premalo podatkov oziroma preveč ČE-jev, da bi lahko objektivno komentirali. ČE je mamica samo pogledala vstran, potem pa obupano iskala otroka in bila zato od njega oddaljena 40 metrov....... Če je mamica flirtala za šankom in pozabila na otroka ........ Dve zelo različni situaciji in isti rezultat, se vam ne zdi?
yerbas
16. 07. 2010 06.49
Kako je ta primitiven blogarski folk ŽLEHT
meeeeee
15. 07. 2010 22.04
Ferdox mati je bila v šoku zaradi svojega otroka, zato je verjetno tudi pozabila se zahvaliti reševalcu ki je njenega otoka rešil. Predvidevam pa tudi da ti nimaš otrok zato tudi ne veš kaj pomeni imeti otroka. mami se mi smili, najprej je doživela šok glede otroka in zdej ji pa grozi še zapor.
russhie
15. 07. 2010 21.28
jz ne branim matere- nikakor.. je pa tudi obtožujem ne.. govorim samo, da si dragi Ferdox in še mnogi drugi tukaj preveč napadalen in poln obsodb.. nihče, ki ni bil v tistem trenutku tam ne more vedeti kaj se je zgodilo.. roko na srce tud 24 ur in novice nimajo podatkov iz prve roke.. žal sem dobila mnenje da sta reševalca izkoristila trenutek "slave" in v časopisu in v drugih medijih sebe spravila v zeleno in mater v rdečo luč.. okej morda se jima mati ni zahvalila.. dvomim, da bi se jima jaz v trenutku ko bi izvedela da mojega otroka peljejo z rešilcem v bolnco ker se je skoraj utopil.. ja in kdo je Novicam rekel, da je otrok neplavalec? Mati? dvomim.. mislim pa da na podlagi da so ga oživljali ne morejo reči da je neplavalec.. pač moje mnenje
Ferdo Crni
15. 07. 2010 19.13
Sunrise123: če seštejem poročanje medijev (ne samo tega 24ur) in zdravo logiko potem je tu le bilo nekaj narobe z materjo oziroma z njeno skrbjo za otroka: 1. vse okoli reševanja in oživljanja je potekalo po poročanju medijev brez matere. 2. Reševalec je poklical tako policijo kot rešilca 3. Mati je pršla šele takrat (po poročanju Novic) šele takrat, ko so otroka že pakirali v reševalno vozilo. 4. Policisti so tam bili in so se pogovorili s pričami in nato podali OVADBO. Vsi vemo, da policisti ne podajo ovadbe, če otrok za trenutek izgine izpred oči staršev in si potolče koleno. Očitno je, da so kriminalisti ocenili, da je ravnanje Matere zrelo za ovadbo. Če upoštevamo da vsa novica le ni čista laž se pač tu lahko izlušči določen sklep. Da se ne bomo spet spuščali v absurdne primerjave s padanjem klaviraj na glavo otroka ali podobne nebuloze - zadeva se preišče in "očitno" je, da mati NI PAZILA na svojega otroka tako kot bi morala po nekih splošno uveljavljenih pravilih in očitno tudi ne po zakonu. Da je otrok neplavalec je pisalo v Novicah. Pisalo je tudi, da se mati tudi z besedico ni zahvalila reševalcem ali osebam, ki so ji rešile otroka (hvala bogu za njegovo boljše zdravje).
Ramzess
15. 07. 2010 18.49
Sunrise123="Ferdox in kako veš, da matere ni bilo blizu??" Če so baje morali klicati po razglasu, potem že ni bila ravno blizu. Do nje bi lahko stopil tudi kak drug kopalec, ki je vedel, oz. videl, da je otrok njen, oz. s kom je otrok.
Ramzess
15. 07. 2010 18.45
"naj bi se po neuradnih podatkih stanje začelo izboljševati." Kakšno stanje pa, najprej je bil dobro, potem slabo, zdaj je menda boljše, ... Ferdox="Če se v tem času dejanje ne ponovi oziroma ne bi bila aretirana se ji kartoteka briše." Mar res v tem sistemu verjameš v kaj takega kot je brisanje karoteke, katere pa, oz. katerega dela pa. Kakšno jamstvo dobi oseba, da je bilo res to izvedeno in kje? Tukaj imamo dva tabora, a neizpodbitna dejstva so taka, mati je kot starš zanemarila skrb in odgovornost do otroka, na splošno in zlati glede na okoliščine, kje sta bila, in posledice so tukaj. Ko je enkrat prepozno, nobeni izgovori in opravičila ne pomagajo več. Mediji so slabo jasni glede stanja fanta, ki so nekateri imeli celo za deklico, ko je prišel k zaveti, se je izkašljal, vodo iz pljuč pač, nič običajnega, potem so odpeljali v celjsko bolnišnico na opazovanje. Tukaj pa je nekaj šlo narobe, kdo ve kaj je opazovanje zajemalo (kaj so mu dali), da se je fantu tam ('v bolnišnici') poslabšalo in so ga morali premestiti na pediatrično kliniko. Čudno je, kako je najprej dobro, potem pa slabo. Upam, da ne bomo imeli še ene 'žrtve' izklopljenih aparatov, ker so nekomu 'zadišali' organi. Mati naj bi šla v pripor, in kdo skrbel za pravice otroka, kdo neki bo nad tem bedel, upajmo da dobri in pametni sorodniki. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic. Potem pa se čudi, zakaj tako. Je res tako težko slediti zdravi pameti in okoliščinam, ki so zgovorne že same po sebi. Tudi tujih izkušenj je bilo že preveč, se mar nihče ne uči iz njih, da morajo skozi lastne. Morda je taka njihova karma, kdo ve. Za 'nesreče', ki bi jih lahko z malo volje in zdrave pameti preprečili, pač ni opravičil, ki ste jih nekateri kar prepolni, in ponavljate se. To je le malo prelahko, kaj pa odgovornost.
russhie
15. 07. 2010 17.48
Ferdox in kako veš, da matere ni bilo blizu?? vse kar zgoraj piše je le članek in izjava reševalca, ki naj bi[ in ja znova gre za govorico očividcev- vendar je teh več] dokaj stran od bazena osvajal mlada dekleta in je dečka le potegnil iz vode.. oživljala ga je namreč druga ženska... kako je poba, ki je osvajal drugo dekle lahko tako prepričan, da je bila otrokova mati 40m stran od kraja nesreče? IN KJE PIŠE DA JE OTROK NEPLAVALEC ker to kar naprej poudarjaš?
strupar
15. 07. 2010 17.40
@leibniz to je zgolj ime člena ki vsebuje zanemarjanje in surovo ravnanje.
Leibniz
15. 07. 2010 16.19
Nesreče se dogajajo, včasih je lahko usoden že treutek. Če je samo to, da je mama za trenutek pogledala drugam, otrok pa je to izkoristil ter se ponesrečil je eno. To zame ni zanemarjanje ampak nesreča. Me pa zanima zakaj bo mater obtožena surovega ravnanja z otrokom. Ali so v bolnišnici odkrili modrice in ovadili mater? Drugače si ne morem razlagati tega surovega ravnanja. Surovo ravnanje je pač zame oznaka za fizično nasilje. Upam, da se motim.
rumburak
15. 07. 2010 16.05
kokoro, vidim, da se imaš za zelo resno, zrelo, odgovorno osebo, ki si lasti pravico kritizirati druge, zlasti tiste, ki za razliko od tebe premorejo smisel za ironijo in tudi resne probleme obravnavojo z dopustno mero iskrivosti, šegavosti, morda tudi pikrosti, ki je ti ne razumeš. No, pa naj bo tako, saj pravijo, da ima svoj prav vsak, ki je zdrav. Pa lep pozdrav!
Ferdo Crni
15. 07. 2010 15.55
Sunrise123 - Ti si bila v bazenu z otrokom in si njegovo tavanje zaznala. Tista mati NI BILA ob otroku niti ob malem bazenu niti ob velikem. Niti ni opazila da je ponesrečen saj je na prizorišče prišla ko je bil tam že reševalec. To ni ravno "trenutek" pogleda stran se ti ne zdi? Torej še zadnjič poskušam - STARŠ je odgovoren za otroka in ta pozornost je pač prilagojena letom in zmožnostim otroka. ČE si zraven se seveda tudi lahko zgodi NESREČA a si zraven in boš pač storil vse kar je v tvoji moči da ga rešiš ali celo preprečiš nesrečo. V takem primeru si tudi v primeru nesreče svojo odgovornost OPRAVIL. Storil si vse kar je v tvoji moči. ČE pa 6 letnega otroka pustiš v gneči na kopališču da tava okoli in to še neplavalec pač NE OPRAVLJAŠ dovolj ODGOVORNO svojega dela. Otrok v VELIKEM bazenu gre tja na STARŠEVSKO odgovornost če je mladoleten in na SVOJO če je polnoleten. In še enkrat - v teh člankih moti največja zagrožena kazen po zakoniku. Seveda da si mati ne zasluži kar zapora ali kaj podobnega, recimo najvišje kazni. Ampak pogojno bi ji pa jaz DAL razen če nima utemeljenega razloga, da je ni bilo pri otroku. Kar bo pač pokazala preiskava.
Glodalec
15. 07. 2010 15.54
vsak dan isto