Črna kronika

Črni dnevi na naših cestah: na Celjskem umrl še motorist

Ljubljana, 29. 12. 2016 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./B.G.
Komentarji
0

Za posledicami prometne nesreče na ljubljanski obvoznici je v bolnišnici umrla 48-letna voznica. Poškodbam je po nekaj dneh boja za življenje podlegel tudi 19-letni udeleženec nesreče pri Bertokih. Isti dan sta dve življenji ugasnili tudi na štajerskih cestah. Na Črneški gori je umrl 49-letni voznik, v Lembergu je umrl motorist.

V dveh dneh kar šest smrtnih žrtev na cestah
V dveh dneh kar šest smrtnih žrtev na cestah FOTO: Thinkstock

48-letnica umrla v bolnišnici

V bolnišnici je v noči na sredo umrla 48-letna voznica, ki se je v torek poškodovala v prometni nesreči na ljubljanski južni obvoznici, je sporočila predstavnica PU Ljubljana.

Nesreča se je zgodila okoli 19.50. Voznica, ki je peljala iz smeri Viča, je domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubila nadzor nad vozilom. Vozilo je zaneslo v desno preko desnega prometnega pasu na odstavni pas, nato na travnati nasip, kjer se je obrnilo, prebilo žičnato ograjo, trčilo v drevo in obstalo na boku.

Voznico so s tehničnim posegom iz zverižene pločevine rešili gasilci. Po prvih podatkih policije je utrpela lahke telesne poškodbe, a se je, žal izkazalo drugače. V noči na sredo je namreč v bolnišnici umrla.

Poškodbe usodne tudi za 19-letnika

Boj za življenje je izgubil tudi 19-letni udeleženec prometne nesreče, ki se je za božič zgodila pri Bertokih, je sporočila predstavnica PU Koper.

Policija je bila o hujši nesreči na hitri cesti od Kopra proti Bertokom obveščena ob 23.12. 24-letnik voznik osebnega vozila je pred odcepom za Bertoke trčil v avto, v katerem sta bila 19-letnika (voznik iz Boninov in sopotnik iz Bertokov). Odbilo ga je v nabrežino, kjer se je prevrnil in pristal spet na hitri cesti. Oba najstnika so huje poškodovana odpeljali v bolnico. Žal enemu niso mogli pomagati.

Na Črneški gori umrl 49-letni voznik, v Lembergu umrl motorist

Iz PU Celje poročajo o smrti 49-letnika. Ta je na Črneški gori najverjetneje že sinoči zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča zapeljal po nabrežini navzdol. Voznik je na kraju nesreče umrl. 

Celjski policisti poročajo o še eni smrtni žrtvi. Danes popoldne se je v Lembergu pri Novi Cerkvi zgodila prometna nesreča, v kateri je na kraju umrl motorist. 

"V prometnih nesrečah na Celjskem in Koroškem je letos umrlo 21 ljudi," še sporoča tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin

Čelno trčenje v Mariboru, smrtna nesreča tudi na štajerski avtocesti

V dveh dneh je tako za posledicami nesreč na naših cestah umrlo kar šest ljudji. Čelno trčenje pri Mariboru je bilo usodno za 58-letnega povzročitelja, na štajerski avtocesti med priključkoma Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice pa se je 61-letna voznica zaletela v tovornjak in umrla.

Želimo si čim manj takšnih prizorov.
Želimo si čim manj takšnih prizorov. FOTO: Thinkstock
Leto, ko so ceste spet terjale več žrtev

Ne le včerajšnja sreda, celotno leto 2016 je zaznamovala tragična statistika. Slovenske ceste so do 11. decembra zahtevale 120 življenj oziroma šest več kot v istem obdobju lani. Na agenciji za varnost prometa (AVP) ugotavljajo, da so podatki slabi na račun prve polovice leta, ko je umrlo kar 24 ljudi več kot v istem obdobju lani, medtem ko so se razmere v jesenskih mesecih popravile.

Septembra, oktobra in novembra je bilo število umrlih v prometu najmanjše v zadnjih dvajsetih letih. "Zmanjšalo se je število prometnih nesreč, manj je bilo hudo in lažje poškodovanih," so poudarili.

A letošnji januar je bil na slovenskih cestah najbolj krvav od leta 2008. Umrlo je 13 udeležencev v prometu, med njimi kar šest pešcev. Januarja 2015 je bilo žrtev prometnih nesreč "le" osem.

Poskočilo število žrtev med pešci

Do konca novembra je na slovenskih cestah umrlo največ voznikov osebnih avtomobilov – 40 (v istem obdobju lani 35) oz. kar 14 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Najbolj je poskočilo število umrlih pešcev, po podatkih agencije letos že 20, medtem ko v istem obdobju lani 15. To pomeni za 33 odstotkov več kot v lanskem primerjalnem obdobju.

Za 15 odstotkov se je zmanjšalo število umrlih med vozniki motornih koles (letos 22, v istem obdobju lani 26). Prav tako je bilo manj mrtvih med kolesarji (letos 12, v istem obdobju lani 14), še kažejo podatki agencije za varnost prometa.

Najpogostejši vzrok nesreč s smrtnimi žrtvami neprilagojena hitrost

Število hudo telesno poškodovanih je za 11 odstotkov manjše kot v enakem obdobju lani. Tako se je v tem obdobju hudo poškodovalo 781 udeležencev prometnih nesreč, v enakem lanskem obdobju pa 876.
Alkohol je bil tudi letos pogosto vzrok za prometne nesreče. Do konca letošnjega novembra se je zaradi vožnje pod vplivom alkohola pripetilo 1671 prometnih nesreč oz. 25 odstotkov več kot v lanskem primerjalnem obdobju.

Število umrlih udeležencev v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec – 35, pa je letos minimalno manjše kot v istem obdobju lani. Se je pa za kar 29 odstotkov povečalo število hudo poškodovanih (163), za 25 odstotkov se je povečalo število lažje poškodovanih (735) v prvih 11 mesecih letošnjega leta.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč s smrtnim izidom so po analizah agencije za varnost prometa neprilagojena hitrost (35 prometnih nesreč s 36 umrlimi udeleženci), nepravilna stran oz. smer vožnje (23 prometnih nesreč s smrtnim izidom, 23 umrlih) ter neupoštevanje pravil o prednosti (21 prometnih nesreč s smrtnim izidom, 23 umrlih).

Györkös Žnidarjeva: Okrepiti je treba prometno policijo

Ministrica Vesna Györkös Žnidar meni, da vzpostavitev avtocestne policije ni realna.
Ministrica Vesna Györkös Žnidar meni, da vzpostavitev avtocestne policije ni realna. FOTO: Damjan Žibert

Po besedah ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar na stanje prometne varnosti vpliva vedno več dejavnikov, odgovornost za njeno zagotavljanje pa je razpršena na več organov. "Kar se tiče policije, je njena skrb, da se okrepi prometna policija, kar je po našem mnenju edina prava pot. Torej da se kadrovsko opolnomočijo postaje prometnih policij in da se okrepijo specializirane enote za nadzor prometa, ki bodo nato še bolj intenzivno izvajale tudi nadzor na avtocestah. Da bi vzpostavili posebno avtocestno policijo, pa menim, da ni realno," je nanizala ministrica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja