Črna kronika

FOTO: Italijana skrivala starine, Ukrajinec pa cigarete

Koper/Murska Sobota, 23. 03. 2011 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrček iz srebrne kovine, lesena škatlica s kovinskim okraskom na pokrovčku, marmorna vaza, staro stojalo za fotoaparat ... To je le nekaj starih in vrednih kosov, ki sta jih poskušala dva Italijana pretihotapiti čez mejo.

Starine - 3
Starine - 3 FOTO: Carinska uprava
Starine - 2
Starine - 2 FOTO: Carinska uprava

Na mejnem prehodu Jelšane sta carinika pri dveh italijanskih državljanih v soboto šestnajst starinskih predmetov, od žepnih ur in škatlic do stojala za fotoaparat.

Potnika, ki sta na mejo prispela z osebnim avtomobilom, carini nista ničesar prijavila, a se je carinik kljub temu odločil za pregled vozila. V prtljažnem prostoru je najprej našel fotografije starin, nato v potovalni torbi vrček iz srebrne kovine, okroglo leseno škatlico s kovinskim okraskom na pokrovčku in staro stojalo za fotoaparat, v predalu armaturne plošče pa staro marmorno vazo.

Pri podrobnejšem pregledu vozila in potnikov se mu je pridružil sodelavec. Ko sta potnika izpraznila žepe, so se na mizi znašli še štirioglat obesek z ornamentom viteza, devet starih moških žepnih ur in ena ženska ter štirioglata poslikana kovinska škatlica z letnico 1867 na sprednji strani. Zoper sopotnika, ki se je javil kot lastnik starin, je bil uveden postopek o carinskem prekršku, poleg tega pa se bo preverilo tudi kršenje predpisov o kulturni dediščini, so sporočili s carinske uprave.

Starine - 1
Starine - 1 FOTO: Carinska uprava

Ukrajinec tihotapil cigarete

Uspešni so bili tudi murskosoboški policisti. Nekaj po polnoči so na avtocestnem počivališču Murska Sobota – sever pregledali osebni avtomobil, ki ga je vozil 33-letni Ukrajinec. V prtljažnem prostoru so odkrili 59 zavojev (590 škatlic) cigaret znamke Chesterfield. Cigarete so zasegli in na kraj dogodka poklicali carinske delavce, ki so zoper tujca uvedli postopek, so sporočili s PU Murska Sobota.

Zasežene cigarete
Zasežene cigarete FOTO: PU Murska Sobota
Zasežene cigarete
Zasežene cigarete FOTO: PU Murska Sobota
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buderus
23. 03. 2011 15.35
Ja in kaj, je to ukradeno?, saj to lahko kopiš na vsekem boljšem sejmu ali starinarni.
janez20000
23. 03. 2011 13.07
če bo lastnik najel dobrega odvetnika, bo Carinska uprava morala plačat kakšno odškodnino in tudi dodatno šolanje za svoje uslužbence!
saintjozef
23. 03. 2011 11.13
Kulturna dediščina? Tud en predmet ni bil pri nas narejen.
bLzzz`
23. 03. 2011 11.12
Pa dobr no 24ur a je to res potreba ...
Tjaša Munih
23. 03. 2011 11.10
več denarja rata tole..