Črna kronika

Otroke prodajo že za 50 evrov; dajo jih tudi v zameno za televizijo

Beograd, 08. 04. 2014 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Srbiji je trgovina z otroki močno razvita. Otroke novačijo posredniki, ki jih nato prodajajo svojim strankam za spolne usluge. Otroke prodajajo tudi njihovi lastni starši, in sicer že za 50 evrov. Če otroka prodajo v tujino, iztržijo do 1000 evrov.

V rokah srbskih policistov sta se znašla 44-letni Slobodan A. in 23-letni Darko A. Gre za očeta in sina iz kraja Smederevo, ki sta po poročanju Blica razvila največjo mrežo trgovine z otroki v Srbiji. Njune tarče so bili revni otroci in najstniki, ki sta jih novačila in jih prepričala v sodelovanje. Imela sta katalog, v katerem so bile fotografije otrok, priloženi pa so bili tudi videoposnetki. Tako so si njune stranke lahko izbrale otroka, moška, ki sta bila po poklicu taksista, pa sta ga pripeljala na dogovorjeno lokacijo – v stanovanje, hotel ali pa zabavo. Za svoje delo sta strankam zaračunala od 2000 do 5000 dinarjev (od približno 17 do 43 evrov). Otroke so nato stranke spolno zlorabile.

Mitar Đurašković, predstojnik oddelka za boj proti mednarodnemu kriminalu, je dejal, da gre za specifičen primer, saj kazenska ovadba zajema tudi stranke. "V kazenski ovadbi je zajetih 21 kaznivih dejanj, osumljenih pa je 18 oseb," je povedal. Policija ocenjuje, da je bilo v mrežo vključenih okoli 50 dečkov in deklic, moška pa sta imela po njihovi oceni najmanj 30 strank.

V Srbiji otroke najbolj pogosto prodajajo v okviru dogovorjenih porok.
V Srbiji otroke najbolj pogosto prodajajo v okviru dogovorjenih porok. FOTO: Thinkstock

Đurašković je za Blic dejal, da v Srbiji daleč največ otrok prodajajo v okviru dogovorjenih porok. Starši, ki otroke prodajo v tujino, za otroka dobijo od 500 do 1000 evrov. "Imamo pa tudi primere, ko so starši otroka prodali v zameno za televizijo ali rabljen avtomobil Lada," je dodal Đurašković. Če otroka prodajo znotraj srbskih meja, dobijo od 50 do 100 evrov.

Še en način izkoriščanja otrok je prosjačenje. Običajno starši otroka "dajo v najem", kar pomeni, da v zameno za to, da otrok prosjači na ulicah, dobijo dnevno plačilo. "Dobijo denimo 1200 dinarjev (približno 10 evrov) na dan," je dejal Đurašković. Po ocenah policije je samo v Beogradu v prosjačenje vključenih okoli 300 otrok.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3