Črna kronika

Cariniki zasegli rekordno število ponaredkov

Ljubljana, 14. 03. 2014 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski cariniki so v letu 2013 zadržali ponarejeno blago v 1334 primerih, kar je največ v zadnjih letih. Ocenjena vrednost ponaredkov je 19 milijonov evrov. Med ponaredki je bilo največ vžigalnikov, ročnih ur, obutve, torbic in igrač.

Med ponaredki je tudi veliko igrač.
Med ponaredki je tudi veliko igrač. FOTO: Carinska uprava RS

Slovenski cariniki so v letu 2013 zadržali ponarejeno blago v 1334 primerih, kar je največ v zadnjih letih. Tudi ocenjena vrednost ponaredkov je najvišja, in sicer skoraj 19 milijonov evrov. Ponarejeno je različno komercialno blago, med odkritimi ponaredki pa je bilo največ vžigalnikov, ročnih ur, obutve in igrač, so sporočili s Carinske uprave.

Cariniki pregledajo pošiljke na podlagi analize tveganja, pregleda dokumentacije in fizičnega pregleda blaga. V primeru suma, da so v pošiljki ponarejeni izdelki, lahko carina začasno zadrži blago. Nato obvesti prejemnika blaga in imetnika pravice intelektualne lastnine. Slednji skoraj vedno zahteva uničenje ponarejenega blaga, ki poteka na njegove stroške pod carinskim nadzorom.

V letu 2013 je bilo v 1334 primerih odkritih in začasno zadržanih 198.340 kosov blaga v ocenjeni vrednosti 18.924.304 evrov, kar je največ v zadnjih letih. Izvedenih je bilo tudi največ ukrepov začasnega zadržanja blaga do sedaj, vendar je bilo v pošiljkah manj izdelkov. Razlog je v velikem številu ukrepov v Izpostavi Pošta Ljubljana, kjer pa se v pošiljki običajno nahajata le en ali dva izdelka. Največ ponaredkov odkrijejo cariniki v Luki Koper.

Ponarejeno je različno komercialno blago, med odkritimi ponaredki pa je bilo največ vžigalnikov, ročnih ur, raznih dodatkov, obutve, ročnih torbic in igrač. Večina ponaredkov pride v zabojnikih z ladjami in prek pošte, največkrat s Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Indije. Blago, ki prispe v koprsko pristanišče, je večinoma namenjeno prejemnikom v drugih državah EU (Slovaška, Češka, Madžarska, Hrvaška, Avstrija) ter v Črni gori, blago, ki je zadržano na ljubljanski pošti, pa je praviloma namenjeno prejemnikom v Sloveniji in je rezultat spletnih nakupov.

Zasežena ponarejena zdravila.
Zasežena ponarejena zdravila. FOTO: Carinska uprava RS

V Izpostavi Pošta Ljubljana je bilo zadržanih tudi 56 pošiljk (3618 kosov) zdravil za zdravljenje erektilnih motenj. Pošiljke so večinoma prispele iz Indije. Carinska uprava RS pri nakupu prek spleta kupcem svetuje, naj bodo previdni. Naslovniki pošiljk s ponarejenimi zdravili so običajno fizične osebe, ki jih naročajo prek spleta, misleč, da gre za originale. Vendar pa imajo taka zdravila lahko dvomljive učinke ali učinkovin sploh ne vsebujejo, lahko pa so celo zdravju škodljiva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Niyina
06. 06. 2014 12.37
+2
Na Mojbutik se tono tega prodaja, prav tako na Bolhi. Mene pa zanima kako je s trgovinami Renini. Opazila sem, da prodajajo ponaredke, me pa zanima kako lahko prodajajo ponaredke v trgovini? In ali je vse kar prodajajo ponaredek? Prodajalka mi je sicer zatrjevala, da to ni ponaredek, ampak če je uporabljen logo dizajnerja, pa stvar očitno ni original, je zame ponaredek. Sicer pa ni mi jasno zakaj bi to sploh nekdo kupoval... Tisti ki pozna, itak ve, da se nekdo "prči" s ponaredkom in se mu lahko samo za hrbtom na široko smeji, tist ki je pa samo kmet, mu pa tud original ne bo pomenil nič. Človek ki si originale lahko privošči, sigurno ne bo hodil po mestu s kratko majčko CK, Prada in ne vem kaj na prsih. :) Ali pa nosil boxarce CK in jih vlačil čim bol gor, da štrlijo čez kavbojke in so opazne :) Originalno blago visokih vrednosti sigurno ni na očem vseh in s tako torbico ravno ne mahaš drugemu pod nos. :)
Niyina
01. 09. 2014 14.08
party5
20. 08. 2015 12.10
zato ker imajo dobre modele, vredni pa sigurno niso tok kolikor imajo ceno, zato kupujemo ponaredke
tali?ni tom
14. 03. 2014 20.40
+9
dejansko , VSE kar ma napis made in shina je fejk! samo priviligirani lohk prodajajo eni ki nimajo dnarja za oderuške marže pa ne! samo to je poanta!
aghr
14. 03. 2014 18.48
+7
Logično, če so se tako podražile vinjete, da bo vse več ponaredkov. Ljudje nimajo denarja, da bi plačevali vse več in več. Pa si izberejo bližnjico, ki je tudi bolj poceni, ponarejajo stvari, kot so vinjete. Dokler bodo politiki vse dražili, bo tudi vse več ponaredkov, kjer se jih seveda da narediti.
lesnikovsok
14. 03. 2014 15.17
+8
zdaj bo spet manj sexa... kdo si pa še lahko privošči viagro.. če je pa na črnem trgu 10x ceneje
pavša
14. 03. 2014 14.44
+10
Pol pa pod roko prodajajo.