Črna kronika

Bulmastifi z nasilno preteklostjo

Ljubljana, 03. 02. 2010 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
56

Bulmastifi, ki so v središču Ljubljane do smrti raztrgali svojega lastnika, imajo nasilno zgodovino. To je bil že njihov peti napad, končal pa se je usodno.

Marec 2006. Tedaj 53-letna lastnica bulmastifov Zora Roter pred svojo hišo na Oražnovi ulici v Ljubljani v prtljažni del avtomobila poskuša spraviti štiri pse. Ko hoče dati v vozilo zadnjega, četrtega, ostali trije skočijo iz vozila, napadejo mimoidočega moškega in ga hudo ranijo po vsem telesu. Policisti uporabijo strelno orožje – enega od psov ubijejo, druga dva ranijo. Lastnica kasneje pojasni, da so psi najverjetneje ocenili, da je ogrožena, saj jo je žrtev, Tržičan Stanislav Meglič, pred napadom vprašal za dovoljenje, da bi slikal pse. Psi naj bi se ustrašili za njeno varnost, ker je moški nad njo dvignil roke.

Napad leta 2006
Napad leta 2006 FOTO: Slovenske novice

Ubijejo psa, napadejo žensko

Ta napad omenjenih psov pa ni prvi, saj je policija zoper lastnico do tedaj že dvakrat predlagala obravnavo pred sodnikom za prekrške. Oba predloga sta bila podana zaradi kršitve zakona o zaščiti živali, ker lastnica ni ustrezno zagotovila varstva nevarne živali. V prvem primeru je pes do smrti ugriznil drugega psa, v drugem primeru pa je napadel žensko in ji poškodoval nos. V prvem primeru je pregon zastaral, ker se ena od prič kljub večkratnemu vabljenju na sodišče ni odzvala. V primeru drugega napada pa je sodišče Roterjevo spoznalo za krivo in ji naložilo kazen v višini 100 tisoč tolarjev. Ker pa je pravosodni minister zaradi velikanskih sodnih zaostankov na slovenskih sodiščih razglasil splošno abolicijo, izrečena denarna kazen zaradi nepravnomočnosti ni bila nikoli izvršena, zato je 15. septembra 2005 Roterjeva prejela odločbo o ustavitvi postopka.

Napad v Gmajnicah

Julij 2006. Ljubljanski kriminalisti zaradi napada na Megliča zoper Rotarjevo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podajo kazensko ovadbo, pse pa odpeljejo v zavetišče Gmajnice, kjer spet napadejo.

"Zavetišče psov ni sprejelo na prevzgojo oz. socializacijo,  samo varno jih je namestilo. Tu prihaja do napak v poročanju medijev," je za 24ur.com pojasnil vodja zavetišča Gmajnice Marko Oman. Prevzgoja in socializacija sta bili po njegovih besedah opravljeni po odločbi Veterinarske uprave RS (Vurs) in sta bili v pristojnosti lastnika. Tudi izvajalec prevzgoje je bil potrjen s strani Vursa, zavetišče pri tem ni sodelovalo. "Psa sta napadla izvajalko prevzgoje, ki je bila izbrana s strani lastnika in potrjena s strani Vursa in ne osebo, zaposleno pri nas. Se je pa zgodilo v zunanjih prostorih zavetišča," je še dodal Oman.

Vurs nato 13. februarja 2008 izda prvo odločbo, s katero odredi takojšnjo usmrtitev dveh psov (Joy in Atlasa), a se lastnika na to pritožita in predlagata odlog usmrtitve. Ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo pritožbo zavrne. Nato lastnika proti Vursu in ministrstvu sprožita upravni spor in istočasno zahtevata odlog usmrtitve. Upravno sodišče jima ugodi, odločitev potrdi tudi vrhovno sodišče. 10. marca 2008 upravno sodišče v celoti odpravi odločbo Vursa, s katero je bila odrejena usmrtitev in zadevo vrne Vursu v ponovni postopek. Ugotovi, da je odločba nezakonita, ker odločitev temelji na določbah zakona, ki so pričele veljati marca 2007, medtem ko je do napada na človeka prišlo približno eno leto prej. Namesto usmrtitve psa tako ostaneta v Gmajnicah.

Sojenje Zori Roter
Sojenje Zori Roter FOTO:

Kljub napadu v zavetišču, ministrstvo za kmetijstvo izda odločbo, s katero se psa pod določenimi pogoji vrneta lastniku. Roterjeva v tem času umre, njen partner Sašo Baričevič pa postane novi lastnik psov. To ga kasneje stane življenja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdicaaa
10. 04. 2010 23.28
vsi, ki imamo pse, smo si poplnoma sami krivi da so takško, kot so.sicer na našo PITBULLKO morm biti zelo ponosna.tako da, če dobro vzgojiš psa, in če si dober do njega.je tudi od dober do tebe!!!!
primitive love
09. 02. 2010 14.52
Da smo si na jasnem, Dr. Baričevič je delal znanstvene raziskave glede psihološkega vedenja samca - pasjega, če mu samičko spolno naganja drugi samec, ki ni iz pasje vraste. Tako reakcijo ni pričakoval, ker sta samca bila navezana na svojo samičko in si jo tudi med seboj delila, a na tak špil nista bila pripravljena z drugim samcem čoveške vrste in je v njih vzbudilo sentimente in ljubosumje.
maw3rick
08. 02. 2010 19.09
falusicius05.02.2010, 15:541 Jest ne bom velik pesnu o tem kaj bi mogl in kaj ne! Bolj kot vse to mi je zanimivo sledeče vprašanje: KOLIKO JE VREDNO ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE????......... Odgovor: Odvisno kdo in kaj si? V primeru Nekrep je očitno to MALO VREDNO, saj se starša borita za pravico celo večnost in se nič ne zgodi, Če si pa G. Baričevič, ki lahko podkupi in zaradi poznanstev pridobi nazaj svoje pse, bi mogl pa ne samo en minister odstopt ampak kr cel parlament. Čist pravilno! Kapo dol!!! Pes je slika lastnika!!
segustan
05. 02. 2010 21.52
KAR JE PROSIL, TO JE DOBIL,ŽAL...
falusicius
05. 02. 2010 15.54
Jest ne bom velik pesnu o tem kaj bi mogl in kaj ne! Bolj kot vse to mi je zanimivo sledeče vprašanje: KOLIKO JE VREDNO ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE????......... Odgovor: Odvisno kdo in kaj si? V primeru Nekrep je očitno to MALO VREDNO, saj se starša borita za pravico celo večnost in se nič ne zgodi, Če si pa G. Baričevič, ki lahko podkupi in zaradi poznanstev pridobi nazaj svoje pse, bi mogl pa ne samo en minister odstopt ampak kr cel parlament.
skovir155
04. 02. 2010 19.43
dejstvo je da ljudje ne bi smeli imeti tolikšnega števila takšnih pasem skupaj... enega psa lahko obvladaš, dva zelo težko, 4 pa ja ž skoraj nemogoče sploh če si šibkejše fizične konstitucije... in neglede na to kako je pes vzgojen se je treba zavedati da nagona nikakršno vzgojo ne moreš izbiti iz njega!!
blade90
04. 02. 2010 17.54
kakršn lastnik tak pes...
EN_SLOVENC
04. 02. 2010 10.00
Žalostno, če ni ljubezni do soljudi ampak so važni le osebni interesi. Bog se usmili oseb, ki si morajo dvigovati svoj ugled s tropom zverin. Usmili se sodstva, ki v tolikih letih ne more razsoditi o odškodnini pogrizenega. Usmili se kmetijskega ministra in vlade, ki nima bolj pametnega za početi kot razpravljati o takih neumnostih. Usmili se ljubiteljev živali - psov, ki nimajo usmiljenja do drugih živali. A niso psi mesojedci
X-XY
04. 02. 2010 09.15
Ti psi so bili od leta 2002 na "sceni". Halo? Ko medved 1x poje nekaj mesenega, je konec z malinami, ... . A ne drži to tudi za takšne "sorte" (pasme?) psov? Kdo hrani psa s svežim meso? Prvo so mu vrnili enega. Tako bi moralo ostati. Sedaj pa naj razmišljajo, kdo je odgovoren. Mi, sigurno ne!
dady60
04. 02. 2010 08.40
sosedov pes me je oblajal - zahtevam odstop enega ministra
untableass
04. 02. 2010 06.56
vsak pes ki je v javnosti na povodcu bi mogel imet na sebi nagobcnik
nekdo123456
03. 02. 2010 22.37
ja imaš prav in upam da bodo tile psi z resnico vsaj delno oprani krivde
nekdo123456
03. 02. 2010 22.35
maš prav, in upam da bodo tile psi uprani krivde, čeprav je bila kazen za lastnika prehuda
nekdo123456
03. 02. 2010 22.29
bil, bila ali bilo
geny42
03. 02. 2010 21.42
Če se do psa obnašaš grdo, lahko pričakuješ, da mu enkrat poči film in se brani, drugače kot z ugrizom pa se pes ne more in ne zna! Glede na to, da jih je kar rad udaril ali pretepal ni čudno, če pa je čudno, pa je edino to, da so tako dolgo čakali in ga poklali do smrti. večkrat je lepo bilo napisano - ni slabih pasem, so samo slabi lastniki psov! In Sašo je bil ravno to
klarasara
03. 02. 2010 21.13
Res ni porotnega sojenja, samo pri vsaki reviziji se lahko poda mnenje po zamenjavi revizorja, v vsaki presojevalski skupini lahko presojana stranka brez obrazložitve zahteva zamenjavo presojevalca itd.
Titus01
03. 02. 2010 20.36
@klarasara Imate prav, razen v tem, da nimamo porotnega sojenja. Prisedniki pa sodelujejo samo še v kazenskih senatih, v civilnih postopkih jih ni več - kar je tudi prav.
klarasara
03. 02. 2010 20.19
Ti Slak pa si finter, mislim kaj ti ni jasno? Misliš da vse TEME POZNAŠ PA TEMU LE NI TAKO! Opletaš z nekim papirjem pa še sam ne razumeš zakaj gre. V vseh postopkih preverjanja ima stranka v postopku pravico, da se strinja s skupino ali ne pa to ne pomeni, da le ta ni neodvisna.Saj ni on predlagal novega člana!!! Skupina je bila predlagana Senica se ni strinjal z enim članom in ministrstvo je predlagalo drugega neodvisnega člana. To pravico ima stranka v postopku. Tudi na sodišču lahko podaš zahtevo po spremembi porote in se le te zamenja.Kaj pa če bi bil kdo izmed njih njegov oddaljeni sorodnik?To pa tudui ne bi bilo ok, kaj?Potem ga začneš govoričit in nikogar ne pustiš do besede. drugič sam sebe povabi v oddajo,ker si itak najbolj pameten.SRAMOTA KANAL A
kajci89
03. 02. 2010 20.16
ODŽENITE NAPADALNEGA PSA NA VARNO RAZDALJO! Dazer, osebni, ultrazvočni odganjalec agresivni psov. LOOOOOL
stern
03. 02. 2010 20.09
če bi mene kter koli pes ugrizno ga skrajšam za glavo pa naj je pes sosedu al pa moj