Črna kronika

Brodolom pri Antarktiki

London, 23. 11. 2007 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pri Šetlandskih otokih se je križarka zaletela v ledeno goro in se začela potapljati. Brodolomci so se zatekli v čolne.

MV Explorer
MV Explorer FOTO: Reuters
Ladjo so zgradili leta 1969 na Finskem in je v lasti družbe G.A.P Adventures s sedežem v Torontu, ki ponuja pustolovske počitnice. Potniki so bili tokrat na 19-dnevnem izletu do Drakovega prehoda med Antarktiko in Argentino. Izpluli so 11. novembra. Dvotedensko križarjenje stane več kot 5500 evrov.

Blizu Antarktike ob južnih Šetlandskih otokih je v ledeno goro trčila potniška ladja. Po trčenju se je dobrih dva tisoč ton težka ladja začela potapljati, vendar se je vseh 100 potnikov in članov posadke uspelo rešiti.  Ob nesreči je v ladijskem trupu nastala za pest debela razpoka, zato se bojijo, da bo šla križarka v kratkem na dno. To poskušajo preprečiti z izčrpavanjem vode.

Ladja se je zaletela v ledeno goro (slika je simbolična)
Ladja se je zaletela v ledeno goro (slika je simbolična) FOTO: Reuters
Cattrell je še povedal, da je vreme za ta letni čas "kar dobro", čeprav mrzlo. Ob otokih, ki ležijo južno od argentinske obale, je po navedbah britanske obalne straže veliko ledu.

Vsi potniki in člani posadke so se rešili v rešilne čolne, je za BBC povedal Andy Cattrell, predstavnik britanske obalne straže. Na pomoč jim je nato po poročanju CNN priskočila križarka Endeavour, ki je vse sprejela na krov. "Vsi potniki in člani posadke so bili evakuirani, nihče ni pogrešan, vsi so živi in zdravi in so jih že prepeljali na drugo ladjo," je zagotovila podpredsednica trženja pri družbi G.A.P Adventures Susan Hayes. Med potniki so večinoma Britanci, nekaj pa je tudi Američanov, Avstralcev, Kanadčanov in Nizozemcev. Kapitan in prvi častnik sta, kot je v takih primerih v navadi, ladjo zapustila zadnja.

Brodolomci so imeli srečo, da v čolnih niso ostali dolgo. Grozila bi jim namreč podhladitev, poleg tega pa so za območje značilni siloviti viharji.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dark_one@email.si
24. 11. 2007 02.31
No, pohvalno da je geografija v clanku popravljena. :)
sasa35
23. 11. 2007 16.17
Vsaj pravilno napišite... Vmes je veliko vode. Ste tako natančni kot tisti, ki jim je Slovenija isto kot Slovaška.
sasa35
23. 11. 2007 16.15
dark_one, tudi jaz mislim, da je vmes še kaj več kot ekvator.... To je približno isto kot Slovenija in Slovaška...
Ramzess
23. 11. 2007 13.12
Biofrutek res je skoraj tako, celo članek je zapisan v tem stilu, da nikakor ne moreš ne da bi pomislil na Titanik. Še dobro da so danes zakoni bolj znosnejši kot včasih in tolikšnih težav pri reševanju potnikov, v kolikor pač le ti (tudi) ne prispevajo k temu. "Vseh 100 potnikov in 54 članov posadke se je rešilo v rešilne čolne," Glede na to relativno majhno število ljudi z "reševanjem" v rešilne čolne, to menda ni smel biti problem. Vsaj kar se posadke tiče. Vsaj po ševilu potnikov se morejo primerjati s Titanikom.
Biofrutekk
23. 11. 2007 12.43
dark_one@email.si
23. 11. 2007 12.42
Em, nocem bit tecen, ampak po mojih zadnjih podatkih so Shetland islands severno od Skotske... Explorer pa je pojahal tole goro blizu South Shetland Islands... Mislim da je majckeno razlike...