Črna kronika

Policisti opravili že več razgovorov

Radovljica, 11. 11. 2009 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./I.A./V.L./M.R./STA
Komentarji
64

Prvi mož policije Goršek pravi, da vse kaže na to, da je bil napad z eksplozivom na sodnico v Radovljici povezan z njenim delom. Pred hišo sodnice naj bi razneslo plastično gospodarstvo razstrelivo.

4.) Kdor se uradni osebi, ki opravlja ali je opravljala dejanja v postopku o prekršku ali kazenskem pregonu, naloge policije, dejanja upravnega inšpekcijskega nadzora, vodi ali je vodila preiskavo, ali sodi ali je sodila v kazenskem postopku, maščuje zaradi dejanj, ki jih je opravila sama ali druga uradna oseba v okviru svojih pravic, tako da je ogroženo življenje, telo, osebna varnost ali premoženje uradne osebe ali njenih bližnjih sorodnikov, se kaznuje z zaporom od enega do petih let. 299. člen Kazenskega zakonika

Tiskovni predstavnik kranjske policije Andrej Zakrajšek je za 24ur.com povedal, da preiskava v najširšem smislu – vse od zbiranja obvestil naprej – še poteka: “Še vedno čakamo rezultate dodatnih analiz glede samega eksplozivnega sredstva, zaenkrat še ni ugotovljeno, za kakšno sredstvo je šlo.“ O grožnjah, tako Zakrajšek, policisti nimajo podatka. "Podrobnosti bodo sicer šle iz te preiskave naprej, a zaenkrat teh informacij oz. potrditev ni,“ je še dodal.

Čeprav policija preiskave še ni končala, pa naj bi pred hišo sodnice eksplodiralo plastično gospodarsko razstrelivo, ki ga na črnem trgu ni težko dobiti. Takšno razstrelijivo uporabljajo pri miniranju v kamnolomih, rudnikih, tudi za gradnjo cest in rušenje stavb se uporablja. "Vse vrste orožja so dostopna na sivem trgu, lahko gre za naročene primere, naročiš nekomu, ki se na zadeve spozna," pravi Bojan Dobovšek, prodekan Fakultete za varnostne vede.

Preiskava napada teče v smeri suma storitve kaznivih dejanj poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in prepovedane proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom, so pojasnili na PU Kranj. Kot so zapisali, so policisti opravili že več razgovorov in preiskovalnih dejanj.

Pred hišo sodnice Katarine Turk Lukan v Radovljici so sicer danes ves dan pospravljali razdejanje, ki ga je povzročila silovita eksplozija. Mož sodnice pripoveduje, da družini niso nikoli grozili. Je pa grožnje v službi prejemala njegova žena – kar je menda stalnica sodniškega dela. Policija konkretnih osumljencev še nima, Lukanovi pa si od šoka najverjetneje še nekaj časa ne bodo opomogli.

Posledice eksplozije ...
Posledice eksplozije ... FOTO: POP TV

Napad povezan z delom sodnice

Generalni direktor policije Janko Goršek je v Novi Gorici pojasnil, da dosedanje ugotovitve kažejo na zelo veliko stopnjo verjetnosti, da bi bil lahko motiv za napad povezan z delom sodnice. Za sodnico in njeno družino so že včeraj odredili varovanje.

"Upam, da bomo čim prej odkrili, kdo je odgovoren za to dejanje. Ker ni ga boljšega načina za preprečitev takih zadev kot preventiva, ki izvira iz hitrega odkritja," je dodala notranja ministrica Katarina Kresal. "Večino zadev je policija izjemno hitro odkrila. Če ji še to uspe hitro razrešiti, je to dovolj velika negativna ovira, da se to ne bi ponavljalo," je poudarila. Po njenih besedah je bombni napad na sodnika lahko uperjen tudi v "same temelje demokratičnosti naše ureditve".

V zvezi z varovanjem sodnikov je Goršek pojasnil, da policija pri tem sodeluje z ministrstvom za pravosodje. "Zavedati se je potrebno, da ima policija tudi v takih primerih omejene kadrovske vire, če bi šla zadeva v prevelike širine ... Ampak jaz ne pričakujem, da bi šla zadeva tako daleč," je dejal.

Spomnimo ...

Kot je znano, je v ponedeljek ob 22.50 pred stanovanjsko hišo omenjene okrožne sodnice v Radovljici odjeknila eksplozija. Sodničina 13-letna hči je bila lažje poškodovana in so jo po 12 urah opazovanja v jeseniški bolnišnici spustili domov. Nastala je tudi materialna škoda, ki pa še ni ocenjena. Sodnica pred medije ni stopila, a je pretresena.

Zalar: Naredili bomo vse, da bomo našli storilca

Na dogodek se je takoj odzval pravosodni minister Aleš Zalar, ki je obljubil, da bodo pristojni organi storili vse, da odkrijejo storilca/storilce in da ti plačajo svoj dolg družbi in oškodovancem.

V Slovenskem sodniškem društvu pa so napad ostro obsodili in dodali, da sodnikov tudi takšna dejanja ne bodo odvrnila, da bi svoje delo tudi v bodoče opravljali pokončno, v skladu z ustavo in zakoni.

Za sodnico in njeno družino so že včeraj odredili varovanje.
Za sodnico in njeno družino so že včeraj odredili varovanje. FOTO: Brut

Ni osamljen primer

Sicer pa to ni bil prvi primer napada na sodnika. Pred 13 leti je Konrad Rebernik, nekdanji mariborski sodnik, danes pa tožilec na Ptuju, obsodil šefa mariborskega kriminalnega podzemlja Maksimilijana Vollmeierja. Mafijec je iz maščevanja naročil atentat na sodnikovo družino – na vrata stanovanja je dal namestiti bombo, ki je hudo poškodovala Rebernikovo ženo. "Za varovanje sodnikov na sodišču je dobro poskrbljeno, a vsi dobro vemo, da se napadi ne dogajajo na sodišču, ampak doma," je ob tem povedal Rebernik.

Na Gorenjskem letos že tri eksplozije

Letos so sicer na Gorenjskem odjeknile že tri eksplozije. 15. maja je pred Policijsko upravo Kranj eksplodirala ročna bomba. Policisti so že dan po napadu prijeli 21-letnika, starega znanca policije, ki naj bi bombo odvrgel zaradi maščevanja. Dobrih pet mesecev pozneje, 25. oktobra, je odjeknila druga eksplozija, tokrat pred klubom Million, prav tako v Kranju. Policija je prijela tri napadalce, pri enem od njih pa našla orožje, ki so ga maja letos ukradli iz začasnega skladišča neeksplodiranih ubojnih sredstev v Pivki. Šlo je za eno največjih tatvin, zaradi katere so nekateri uradniki ostali brez službe, sprožena pa je bila tudi notranja preiskava. Eksplozija pred stanovanjsko hišo v Radovljici je tako že tretja letos na Gorenjskem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zrtev-usode
15. 11. 2009 10.35
jakac8, js se ti podpišm brezlimitno! ja vi, kateri se imate za nad "fizične osebe", haha, zelo mi je žal, ampak mislim da nikol ne bo opravičeno postavljat na miljone naroda v nizek položaj, energija se uravnoveše vedno, bog ve kaj ns zart vs čaka v prihdonih dneh, upam
ssecnik
12. 11. 2009 09.38
Jaka8 v celoti podpišem 2x
jakac8
12. 11. 2009 03.01
Kašen mesec al dva nazaj sem napisal, da narod bo enkrat popenil in mu bo dosti tega sranja in bo začel z maščevanjem... Ja, in točno to se je začelo...Upam, da bodo sedaj videli razni pravniki, tajkuni, direktorji itd,..pa tudi politiki da niso neki bogovi in da so tudi oni ranljivi, pa čeprav so na položajih... Ne privoščim, ampak naj se malo zamislijo kam to peljejo... Če enega nedolžnega siromaka spravijo na kolena in ob vse, ta itak nima kaj zgubiti, če vzame kako bombo pa jo zabriše in pobije tiste, ki so ga uničili....Največja napaka našega naroda je, da si gre jemat življenje zaradi zgoraj omenjenih.... Bolje, da človek najprej pospravi tistega, ki ga je spravil na ''kolena'' in šele nato sam sebe, če že ne vidi drugega izhoda...
spidi33
11. 11. 2009 21.35
A bo tožla državo, ker ni poskrbela pravilno za eksploziv, tako kot uni iz Kranja?
Tony Yeyo
11. 11. 2009 19.38
vsaka kronika prav pride,sploh pa zdaj ko je pahor zakockal naše morje in zemljo!
HoS
11. 11. 2009 18.29
Prvi mož policije Janko Goršek pravi, da vse kaže na to, da je bil ponedeljkov napad z eksplozivom na sodnico v Radovljici povezan z njenim delom. HAHAHAHAHAAHHAHAHAHAHAAH ne ga srat Sherlock !!!
odbogaposlan
11. 11. 2009 17.29
Evropske dosojene odškodnine za zavlačevevanje, pa povedo vse!
odbogaposlan
11. 11. 2009 17.28
NE išči pravice na slovenskih sodiščih.
odbogaposlan
11. 11. 2009 17.27
A je to slovenski REICHSTAG?
NoExit
11. 11. 2009 15.48
Ni edina sodnica ali sodnik,ki misli da je pravico deliti božje delo!
specialec28
11. 11. 2009 14.22
za sodnico bi bilo najbolje , da preneha z opravljanjem dela kot sodnica . saj nebo imela mira nikoli , vsaj tako mislim , kot pa da se zgodi kaj najhujšega . nič ji ne pomaga velika plača .
TISISTROJ
11. 11. 2009 13.02
..majhne kazni,procesi ki se vlečejo do zastaranj.....zgornji in tisti na višjih položajih-pravim kradljivcem oz. zločincem-ki pišejo našo zakonodajo in se strinjajo s takim sodnim sistemom,ki ga imamo s tem krijejo svoj hrbet,kajti nikdar se ne ve kdaj bodo njim stopili na prste in se bodo sami znašli pred roko pravice...
19slovenija91
11. 11. 2009 12.47
bol ku je dug članek dalši so tud komentarji...!
eljaske
11. 11. 2009 12.23
SPET BO KŠN NEDOVŽN REVČEK KRIV,TAPRAVE STORILCE BANDITE(MAFIJO)BOJO PA SPET ZAŠČITILI KAKOR PONAVADI,LEPO SMO VIDELI NA POSNETKU,KAKO SE KRIMINALIST DRUŽI Z VARNOSTNIKI,TO NAM POVE VSE!!UPAJMO DA BOMO DOŽIVELI DAN KO BOJO TUDI NJIM LAHKO STOPILI NA PRSTE,ZAENKRAT PA JE PAČ TAKO KAKOR JE!!
Titus01
11. 11. 2009 12.22
@pre_mar Kazni pri nas dejansko niso tako nizke, obenem pa se počasi, vendar ves čas višajo. Problema sta dva: V medije pridejo samo obsodbe, ki so glede na domnevno težo kaznivega dejanja nizke, razlogov iz sodbe pa se nikoli ne navaja (to bi (a) zahtevalo delo, in (b) ni tako senzacionalistično kot kriviti sodnike).
W.A.S.P
11. 11. 2009 12.22
Draga kadulja zelo se motiš,bil sem dober varnostnik in gosti so me imeli radi samo,če je v nevarnosti več drugih državljanov ali pa vsaj eden državljan,ki je miren in reden gost ali kakorkoli dober se bo vsak varnostnik za njega zavzel,ker pa je vinjena oseba nepredvidljiva in nikol neveš kaj bo nardila moraš bit previden,pa čeprav večinoma osebe,kadar so trezne nebi mušice pohodile. Pa da preidem k bistvu tvojega neznanja: policija ima res premale plače- se strinjam,ampak velikokrat ko pokličeš policijo rabi,da pride na kraj dogodka od 20-60 minut, v tem času sem jaz ali gost že dvakrat zakopana,zaradi tega je tudi Zavašnik z svojo LIPO zaglibil,ki je vprašanje kdo je bil vse tam kriv,pred GLOBALOM če bi bila pri nas zakonodaja takšna kot mora bit in varovani in zaščiteni varnostniki in druge uradne osebe polovico teh dogodkov nebi bilo.Vem,da ima policija zavezane roke ampak oni so v rokah vlade in vlada in politiki postavljajo vse te blesave zakone po katerih se bojite ali bo prišel vaš otrok,sestra,brat,oče dedek itd. živ domov. Vračava se zmeraj in z vsem k naši zakonodaji,dajte no veste kdo je popravljal kazenski zakonik-LOVRO ŠTURM me zanima če je on bil kdaj v LIPI,GLOBALU ali v TRUSTU v Mariboru kjer so bili vsepovsod dogodki z smrtnim izidom.Lahko je postavljat zakone za lepo mizo in v usnjenem naslonjaču dugače pa na terenu!!! Draga KADULJA privoščim ti pa,da bi enkrat okusila kako je delo varnostnika v diskoteki in verjemi mi nikoli neboš več izustila takšne oslarije!!!
pre_mar@hotmail.com
11. 11. 2009 12.19
Ko bo takšen storilec dobil DOSMRTNO za take primere ... se bo kaj premaknilo ... dokler pa imamo takšne naravnost zločinsko nizke kazni .... pa sigurno ne.
Titus01
11. 11. 2009 12.17
@mentos12 Tu je problem v prekrških: Kazniva dejanja naj bi bila poseg v najbolj pomembne pravne dobrine in zato naj bi bile kazni najvišje (in glede na kupno moč Slovencev denarne kazni, ki se jih lahko dososi, niso nizke). Prekrški pa so samo "kršitve državljanske discipline" in kazni zanje naj bi bile nižje. Politiki pa so kazni za najbolj banalne prekrške zaostrili do te mere, da je bolje biti obsojen za lažje kaznivo dejanje (še posebej, ker se zanje kazenske evidence hitro brišejo). Skrajen absurd pa je prekrškovni uklonilni zapor, do katerega (za razliko od denarnih kazni pri kaznivih dejanjih in prisilnih izvršbah) pride brez poskusa izvršbe. Tako pridemo do situacije ko človek lahko dalj časa sedet za prekršek kot za kaznivo dejanje, da se lahko politiki tolčejo po prsih, kako zatirajo prometne nesreče/katerokoli dnevnopolitično vprašanje, dejanskega ukrepa, pa jim zato ni treba uvesti.
mentos12
11. 11. 2009 12.11
Dokler bomo imel pri nas tako nizke kazni kot jih imamo sedaj bo tako kot je bilo v tem primeru,in še več bo tega. V mnogih primerih je na sodišču (nerazumljivo) obdolženec bolj zaščiten kot pa žrtev. Zgovoren je že primer v oddaji PREVERJENO včeraj zvečer. 1.obdolženec priveže psa na avto in le tega vleče za sabo,tako da le ta po več sto metrih pogine. Kazen za ta primer mučenja 200 evrov. 2.obdolženka ima spuščenega psa da hodi po cesti in okoli sosedov (nobenega ne ugrizne) sosed prijavi policji. Kazen zaradi kršenja zakona ker nima psa privezanega je 800 evrov. Zdaj naj mi nekdo razloži ,kje je zdaj razumno in logično dosojena kazen v obeh primerih. Takih in podobnih primerov je pri nas veliko. Sodniki marsikdaj imajo dvojna merila in nazadnje krivično sodijo,da ne govorim o korupcji ki jo je glih na sodiščih največ.
Titus01
11. 11. 2009 12.09
@debian Če je bil krivec. Ker ne poznam sodbe, ne morem reči, ali je bila sodba pravilna ali ne, vendar: Če vozniku ni bilo mogoče očitati malomarnosti, ga ni smela obsoditi.