Črna kronika

VIDEO: Bodo domnevnemu trojnemu morilcu sodili v Sloveniji?

Ljubljana/Beograd, 15. 09. 2011 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./P.J./B.K.
Komentarji
33

V Sloveniji so prijeli moškega, ki ga v Srbiji iščejo po trojnem umoru. A trenutno je svoboden, saj sodnik ni odredil pripora, ker ni bilo dokazov in "je osumljenec zanikal storitev kakršnega koli kaznivega dejanja".

Slovenski policisti so konec prejšnjega tedna prijeli 39-letnega moškega, ki ga srbski varnostni organi iščejo zaradi suma vpletenosti v trojni umor v Beogradu leta 1993. Privedli so ga k pristojnemu sodniku mariborskega okrožnega sodišča, ki je odločil, da se privedenega izpusti in da zoper njega ne bo začel postopka izročitve, ker je državljan Slovenije. Februarja lani in še enkrat junija lani so sicer obvestili mariborsko tožilstvo, da ga iščejo zaradi suma storitve kaznivega dejanja v tujini in glede možnosti kazenskega pregona v Sloveniji, "a konkretnih odločitev oziroma usmeritev od njih nismo prejeli". Moški naj bi sicer živel v Bistrici ob Dravi.

Domnevni morilec, ki so ga prijeli v Sloveniji, je na prostosti (simbolična fotografija).
Domnevni morilec, ki so ga prijeli v Sloveniji, je na prostosti (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Slovenskega državljana so pred preiskovalnega sodnika privedli na podlagi tiralice srbskega Interpola, izdane 6. avgusta 2002, in depeše notranjega ministrstva z dne 10. februarja 2010, so sporočili z Okrožnega sodišča v Mariboru. Dodali so, da tiralici ni bil priložen nikakršen dokument, ki bi potrjeval izdajo tiralice, da je privedeni zanikal storitev kakršnega koli kaznivega dejanja in da slovenskega državljana v skladu z ustavo in zakonom o kazenskem postopku ni mogoče izročiti tuji državi. Sodnik ga je tako po zaslišanju izpustil na prostost, saj zaenkrat niso podani priporni razlogi.

Na mariborskem tožilstvu so pojasnili, da niso prejeli zaprosila za prevzem kazenskega pregona s strani Srbije. Pristojna državna tožilka je v obravnavani zadevi podala prošnjo za mednarodno pravno pomoč z obrazložitvijo, da se srbski organi pregona izjasnijo o možnosti, da Slovenija prevzame kazenski pregon. Med postopkom bo pristojna tožilka zbirala in pridobivala dokaze za nadaljnje postopanje, so zatrdili. Poudarili so še, da naj bi bila razpisana tiralica v letu 2002, o njej pa so bili obveščeni šele lani.

Srbski Blic sicer poroča, da se je v Srbiji zdaj začel postopek, da bi Sloveniji izročili spis in dokaze, da bi osumljencu lahko sodili na slovenskem sodišču. Sicer gre za zadnjega od štirih osumljencev surovega zločina v Beogradu. Ob aretaciji njegovih treh sopajdašev naj bi še pobegnil iz Srbije. Ko se je v Beogradu začelo sojenje, so ga izločili iz postopka in za njim razpisali tiralico.

Slovenija ne izroča svojih državljanov v tuje države

Na slovenskem pravosodnem ministrstvu so poudarili, da ustava določa, da državljana Slovenije ni dovoljeno izročiti ali predati, razen če obveznost izročitve ali predaje izhaja iz mednarodne pogodbe, s katero Slovenija prenaša izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodno organizacijo. Okoliščina državljanstva je torej po notranji slovenski zakonodaji eden od zavrnitvenih razlogov, o katerem v okviru izročitvenega postopka odloča pristojno sodišče, ne izključuje pa uvedbe izročitvenega postopka, so pojasnili.

Dodali so, da je v postopkih izročitev v povezavi z zavrnitvenim razlogom državljanstva znano načelo "izročiti ali soditi", ki ga uvaja tudi Evropska konvencija o izročitvi. Načelo nalaga državi, ki je zaprošena za izročitev lastnega državljana, da v primeru zavrnitve njegove izročitve na zahtevo pogodbenice prosilke preda zadevo svojim pristojnim organom, da lahko sprožijo postopek. Takrat se spisi, podatki in dokazi v zvezi s kaznivim dejanjem pošljejo brezplačno.

Po umoru en obsojen in dva oproščena

Zločin se je zgodil 9. oktobra 1993, ko so bili umorjeni beograjski poslovnež Nebojša Salatić, njegova partnerica Slavica Kovačević in njun 17-letni sorodnik Milan Graoranov. V Srbiji so po zločinu obtožili Slovenca, ki naj bi predlagal rop Salatića, in Radovana Joksića, ki naj bi na njegov ukaz ustrelil žrtve. Kot pomagače so obtožili Nebojšo Titelaca in Aleksandra Stankovića, ki sta bila v bližini, če bi bilo treba sopajdaša posvariti. Slednja je sodišče oprostilo, Joksiću pa je sprva izreklo smrtno kazen s streljanjem, ki so jo pozneje spremenili v 40-letni zapor. Postopek je bil tudi zoper očeta Slovenca, Jeronima, pri katerem so našli ukradene stvari po ropu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koby1
16. 09. 2011 21.43
Petra Zec Petra se strinjam s teboj, neumnost je nekoga obtoževati, če mu niti ni dokazana krivda, pa ne pišem to zaradi tega, ker sva bila z Acom skoraj pet let sodelavca, in moram reči, da je človek na mestu, zato je nesmiselno pljuvati po njem, zaradi zgodbic, ki jih objavljajo mediji...
Koby1
16. 09. 2011 21.43
Petra Zec Petra se strinjam s teboj, neumnost je nekoga obtoževati, če mu niti ni dokazana krivda, pa ne pišem to zaradi tega, ker sva bila z Acom skoraj pet let sodelavca, in moram reči, da je človek na mestu, zato je nesmiselno pljuvati po njem, zaradi zgodbic, ki jih objavljajo mediji...
Pupa40
16. 09. 2011 19.07
mislim , saj nemoram verjet kakšni komentarji !!!!! kako lahko SPLOH KDO kaj napiše če poznamo samo eno plat zgodbe , in to kaj so nam mediji predstavili , DAJTE zamislite se malo ,,,,,,,
oplotnica1
16. 09. 2011 19.03
se strinjam z tvnukn in pikicobikico.......človek ki ga poznam ni zmozn ubijat.......na bruhanje mi gre s kom ga primerjate da vas ni sram!!!!! upam da dokaze svojo nedolznost!!!!
pikicabikica
16. 09. 2011 18.32
sami pametnjakoviči.....nemorete obsojat človeka ki ga sploh niste videli kaj šele !!!!! vem da ni KRIV on se muhe nebi ubil kaj šele človeka!!
Jaka..
16. 09. 2011 08.41
haha sodili v sloveniji,oproščen bo to edino zna naše sodstvvo,no za majhne prekrškarje tam pa solijo fajn,...kazni
2fast4m3
16. 09. 2011 07.23
tvnukn15.09.2011, 20:430 jaz pa človeka zelo dobro poznam vsaj 12 let in vem da tega ni sposoben naredit in vrjamem da ni kriv! KAJ TI VES ? Zato ker pac zivi blizu tebe in se ti zdi mogoce da ni sposoben tega storiti se zelo motis. Ne sej to ni nic res. Vse skupi so si srbi izmislili kr tko mal. Hahha res si smesen
Aljoša Gajšt
15. 09. 2011 21.00
fak ne, kolko vidim živi 300m stran od mene in je sosed od kolega
tvnukn
15. 09. 2011 20.43
jaz pa človeka zelo dobro poznam vsaj 12 let in vem da tega ni sposoben naredit in vrjamem da ni kriv!
matej962
15. 09. 2011 20.28
Ali se tudi vam zdi, da je plačevanje naših sodnikov iz davkoplačevalskega denarja 'klasično soljenje morja'?
matej962
15. 09. 2011 20.26
Baannaanniijjja od kod lepote tvoje?
slamica12
15. 09. 2011 19.58
Mene to sploh ne čudi. Ker sem krajanka Bistrice, točno vem kakšno je stanje tukaj. Ruško policijo vidiš vsak dan na vseh skritih in ne skritih mestih, kjer naj bi se "kao" mladina drogirala in ne vem kaj še vse. Problem pa je, da tako ali tako nikoli nobenega takšnega ne dobijo (če že je), pred očmi pa jim hodi morilec, ki ga na koncu sodišče oprosti... Naša država gre direktno v prepad, o tem ni več dvoma!
mjrc
15. 09. 2011 18.35
Ne nebojo ga.Rajš bojo nekoga s par 100gramov marihuane zaprli!!!! Al pa men grozil z zaporom, če nebom plačal par položnic za mobitel!
STELA_
15. 09. 2011 18.34
...."trenutno je svoboden, saj sodnik ni odredil pripora, ker ni bilo dokazov in "je osumljenec zanikal storitev kakršnega koli kaznivega dejanja". ..........zanikal kot Plut?????? bentiš, kmal me bo strah hodit naokrog
FolkloraS
15. 09. 2011 17.47
e moje sodstvo.
FolkloraS
15. 09. 2011 17.47
Nič se nismo naučili iz primera PLut. Ko bo kašno skuhal, spet ne bo nihče za nič kriv in bodo valili krivo eden čez drugega. Čim bo šel iz Slovenije in če ga keterak oli država prime bo izroče Srbiji. Ne verjanmem da bo šel iz Slo - že ve zakaj ne.
Draža
15. 09. 2011 15.43
V Sloveniji je skoraj vsak težek kriminalec oproščen.
kwa.dugaja
15. 09. 2011 12.57
sej da naše zločince spuščamo na prostost mi ni nič novega. ampak sodniki in ostali prosim NEHAJTE DELATI SLOVENIJI MEDNARODNO SRAMOTO s temi bizarnimi odločitvami na podlagi ?? nevem česa ampak logike in zakona ziher ne. peljite ga v srbijo in basta. je potrebno da vsi zvedo kako nesposobni ste v tej državi opravljati preprosto funkcijo?
EricFlat
15. 09. 2011 12.52
Naj ga čim prej zabrišejo Srbom v naročje. Oni bodo vedeli kaj z njim, ker očitno se našemu sodstvu niti sanja ne.
Robert Ma
15. 09. 2011 12.45
v sloveniji moi ziher ne bodo sodili ker policija ziher neve kje se nahaja od kar ga je nesposobni sodnik izpistil!!