Črna kronika

FOTO: Prve žrtve ruske tragedije pokopali

Perm, 07. 12. 2009 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija je danes zavita v žalost. Po tragediji v nočnem klubu, ki je zahtevala 112 mladih življenj, so razglasili dan žalovanja. Število žrtev bi se sicer lahko še povzpelo, saj so številni hudo poškodovani.

V nedeljo je bila v Permu mašo za pokojne.
V nedeljo je bila v Permu mašo za pokojne. FOTO: Reuters
Zaenkrat so aretirali štiri osumljence, med njimi tudi lastnika kluba, umetniškega vodjo in menedžerko. Oblasti pa ne izključujejo možnosti, da bi aretirali še več ljudi.

Ponedeljek so v Rusiji razglasili za dan žalovanja. Spominjajo se tragično preminulih v požaru v nočnem klubu v Permu. Požar, ki ga je sprožil nastop s pirotehniko, je zahteval 112 življenj – žrtve so bile stare med 20 in 45 let –, še več kot 100 je bilo poškodovanih. Številni med njimi so utrpeli hude opekline, zato se zdravstveni delavci bolnišnic v Permu, Moskvi, Sankt Petersburgu in Čeljabinsku, kjer poškodovane zdravijo, bojijo, da bi bilo žrtev lahko še več, poroča tiskovna agencija ITAR-TASS. Danes je sicer za posledicami poškodb v bolnišnici v Permu umrla še ena oseba, 26-letna ženska. V kritičnem stanju je še 31 ljudi.

V Rusiji danes zastave visijo na pol droga, vse kulturne in zabavne prireditve so odpovedane, televizijske in radijske postaje pa ne bodo vrtele zabavnega programa. Na nacionalni televiziji in radiju so vse zabavne oddaje ukinili že za vikend. Lastniki lokalov, nočnih klubov, restavracij in kavarn se lahko sami odločijo, ali bodo sodelovali in odpovedali vse predvidene dogodke.

Žrtve petkove tragedije so predvsem mladi ljudje.
Žrtve petkove tragedije so predvsem mladi ljudje. FOTO: Reuters

V Permu so medtem pokopali prve žrtve tragedije. Identifikacija žrtev se je namreč zaključila v nedeljo. Ugotovili so, da je bilo med žrtvami 66 žensk in 46 moških. Sredstva za pogreb bodo prispevale tudi lokalne oblasti, in sicer 100.000 rubljev, kar je nekaj več kot 2000 evrov, za vsako žrtev.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v odzivu na tragedijo dejal, da se je zgodila 'zaradi odsotnosti možganov in vesti'. Tako je nepooblaščena uporaba pirotehničnih sredstev in neupoštevanje požarnega reda zahtevalo življenja tako mladih ljudi, je še dodal predsednik. Razglasil je dan žalovanja, odredil pomoč za vse svojce žrtev in zahteval, da se odgovorni za svoja nepremišljena dejanja zagovarjajo na sodišču. “Kar se je zgodilo, ne moremo pojmovati drugače kot zločin. Ne načrtovani zločin, a njegove posledice zato niso nič manjše,” je poudaril Medvedjev.

Ruski premier Vladimir Putin pa je v televizijskem nagovoru dejal, da je zdaj ključno ohraniti pri življenju tiste, ki so v kritičnem stanju. Napovedal je tudi, da bodo pred novoletnimi prireditvami opravili požarnovarnostne preglede na javnih mestih. Ruski tisk pa danes za tragedijo krivi tudi oblasti, ki ne zagotavljajo spoštovanja varnostnih standardov. Klub, kjer je izbruhnil požar, naj bi tako v preteklosti prejel že več opozoril zaradi pomanjkljive varnosti, vendar pristojni niso ukrepali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
07. 12. 2009 23.20
naivna 07.12.2009, 09:30 -17 Res zalostno...Sozalje duzinam , ki imajo zrtve! Kaj takega ni bilo slisat, ko so kumonisti vladali. Prevec demokracije ne velja. --------------- Z eno besedo podrem tvoje postavke. ČERNOBIL!
d_dejan
07. 12. 2009 16.22
Res žalostno :(
duval
07. 12. 2009 15.18
Zavašnik je kriv...kje pa je?
Ramzess
07. 12. 2009 14.49
Tragično, morda, spet ista pesem, vsa krivda, odgovornost, naložena na lastnike kluba in izvajalca zabave, množica in posmezniki v njej, pa spet nedolžni angelčki, čeprav so vresnici ravno toliko soodgovorni. "Kamere lokala so, dokler ni vsega zakril dim, posnele širjenje ognja po stropu in počasno hojo ljudi proti ozkemu izhodu, pri čemer so nekateri še pili in kadili." Piše nek medij, torejn kamere so vse poasnele, o tems e nekam malo govori, ključni dokazi, ki kažejo na soodgovornost množice, pasivnos brez primere, ali pač, se lahko prikrivajo, itd. Kako si ljudje po vsem tem še upajo prelagati vso odgovornost na druge, čeprav je videti enostavno, to ni. Kaj bi rekli, če bi jim pokazali ta posnetek, obtožena stran ne bi smela mimo njega, ta del odgovornosti, krivde ni njen.
Misija1
07. 12. 2009 14.22
@ naivna: Najprej poglej kako neizobrazena si. Napise se komunizem, ne pa kumonizem. Ce ze nekaj tako zelo zagovarjas, potem to vsaj pravilno pisi.
ElCapo
07. 12. 2009 11.21
@ naivna: imaš pa res originalno ime... tut o miljonih, ki so jih Stalin in podobni režimi pobili ni pisalo po naslovnicah v času tvojega omiljenega komunizma.. Sicer pa ne vem, kako lahko ob taki tragediji začneš politiko mešat zraven. Uboge žrtve in svojci....
fresher
07. 12. 2009 09.40
naivna ... lahko bi zadržala zase svoj zgodovinsko pristranski komentar. Zgleda da je tko hudo, da tut pri takih temah ne moreš več zavezat si jezika.
naivna
07. 12. 2009 09.30
Res zalostno...Sozalje duzinam , ki imajo zrtve! Kaj takega ni bilo slisat, ko so kumonisti vladali. Prevec demokracije ne velja.
Tito_Partija
07. 12. 2009 09.04
Moje sožalje.