Črna kronika

Bo višja plača ustavila val samomorov?

Peking/Taipei, 28. 05. 2010 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V tovarni podjetja Foxconn na Kitajskem je letos storil samomor že deseti delavec. Lastniki zdaj upajo, da bodo z višjo plačo rešili težave.

Sindikat delavcev v Foxconnu
Sindikat delavcev v Foxconnu FOTO: Reuters

Vodstvo tajvanskega podjetja Foxconn se je odločilo, da bo delavcem povišalo plače za 20 odstotkov, poroča britanska spletna stran BBC. Za ta korak so se odločili, saj je v njihovih tovarnah na jugu Kitajske deset zaposlenih storilo samomor. Včeraj se je v prostorih tovarne namreč ubil še deseti delavec v letošnjem letu. Vodstvo zdaj upa, da se bo zadovoljstvo med zaposlenimi izboljšalo, upajo pa tudi, da ne bodo več tarča obtožb, da s svojo delovno politiko pošiljajo zaposlene v depresijo in smrt. Menijo, da bi se tudi višji osebni dohodek poznal pri delovni vnemi in morali, poroča BBC.

Sicer pa tovarna v kitajski pokrajini Šenzen proizvaja tudi dele za Apple in Dell. Nokia in Sony, ki sodelujeta s podjetjem in se njuni deli prav tako proizvajajo v omenjeni tovarni, sta izrazila globoko zaskrbljenost nad dogodki. Lokalni mediji so že začeli raziskovati, v kakšnih pogojih delajo zaposleni. V tovarni v omenjeni pokrajini je zaposlenih več kot 400.000 delavcev, njihova začetna mesečna plača pa je okoli 107 evrov, poroča BBC.

Žalujoči svojci
Žalujoči svojci FOTO: Reuters
Delavci morajo delati po 15 ur na dan brez premora, v službi so večinoma vseh sedem dni v tednu. Imajo sicer pravico do enega prostega dneva na teden, vendar si tega vzamejo le redki.

Tudi na severu Kitajske so Foxconnove tovarne. Poročila kažejo, da so se tudi tam odvijale prave osebne stiske in drame. Trije zaposleni so v službenih prostorih poskušali storiti samomor, enemu delavcu pa je to tudi uspelo.

Kitajski in tudi tajvanski lastniki ne želijo škandala, tako da so naročili novinarjem, naj omilijo način poročanja o samomorih. Direktor Foxconna Terry Gou pa je predstavnike medijev popeljal po tovarni, novinarjem pa je tudi obljubil, da bo storil, kar je potrebno, da bo preprečil nadaljne smrti iz obupa.

Kitajski delavci v Foxconnu
Kitajski delavci v Foxconnu FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaja Kova? 1
30. 05. 2010 11.11
Malo take discipline bi tudi pri nas bila dobra v javni upravi, zdravstvu in še kje, in se ne bi sprehajali kakor komu paše.Da mi je to doživet.
sherum
29. 05. 2010 10.08
Banda iskoriščevalcev.
Amel505
29. 05. 2010 09.11
1 taksna firma za slo
Tomaz1980
28. 05. 2010 23.07
Pravjo... Ko bo vsak Kitajc imel svoj hladilnik nam bo trda predla in ne bodo več delali za pest riža!
levaki-tajkuni
28. 05. 2010 22.46
Ker imajo 100€ plače so konkurenčni celemu svetu.
Jožajoža
28. 05. 2010 22.05
mene skrbijo samomori v prekmurju, ko so politiki pokradli in zaprli MURO,POMURKO in si za kamoflažo odprli PAN VITO.številka je baje grozljiva.
profesionalec
28. 05. 2010 20.35
škoda je za to, da je končno prišlo do tega spoznanja, moglo umreti 10 ljudi.
Uporabnik113189
28. 05. 2010 18.58
Višje plače bodo samo prikrile težave, rešile pa ničesar. Očtino mora cel svet na svoji koži doživeti najhujšo verzijo kapitalizma in izkoriščanja, da jih končno sreča pamet..
BagrMacola
28. 05. 2010 18.25
Kam ta svet pelje. Evropa je absolutno nestrateška, državam, ki izkoriščajo delavce in imajo neprimerne delovne pogoje bi morala občutno zvišati uvozne dajatve. Ker tukaj se pojavlata 2 težave: prvič je izkoriščanje in trpinčenje ljudi. Druga stvar je ta, da bomo mi v kratkem ali že postajamo lačni. Čar je v tem, da Kitajci sedaj delajo sicer zastonj v Evropi pa propadajo podjetja in industrija. Tako bomo brez dela, posledično brez denarja in si ne bomo nič mogli privoščiti. Kupovanje izdelkov, ki so tako narejeni in uvoz tuje delovne sile je uničevalno!