Slovenija

Bo šel Prijatelj na ustavno sodišče?

Ljubljana/Koper, 25. 05. 2010 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanec Srečko Prijatelj, ki mu je sodišče podaljšalo pripor, se bo v tem tednu odločil, ali bo pred ustavnim sodiščem sprožil postopek zaradi kršenja njegovih ustavnih pravic v dosedanjem predkazenskem postopku.

Poslancu SNS Srečku Prijatelju bi se minulo soboto ob polnoči moral izteči pripor, vendar so mu pozno zvečer vročili sklep sodišča o podaljšanju pripora. Prijateljeva odvetnika sta sklep o podaljšanju pripora in obtožbo danes prejela tudi uradno, zoper sklep o podaljšanju pripora pa se bodo pritožili v tridnevnem zakonskem roku. Višje sodišče v Kopru pa mora o tej pritožbi odločati v 48 urah.

Prijatelj znova v pripor-6
Prijatelj znova v pripor-6 FOTO: POP TV

"Po preteku dveh mesecev od zadnjega sklepa o priporu mora senat tudi brez predloga strank preizkusiti, ali so še dani razlogi za pripor, in izdati sklep, s katerim se pripor podaljša ali odpravi, pripor pa po vložitvi obtožnice lahko traja največ dve leti," je pojasnil Prijateljev zagovornik Dejan Marković, ki se namerava pritožiti tudi zoper obtožbo, in sicer v zakonitem osemdnevnem roku in po posvetu s Prijateljem. Obtožba, ki jo je tožilstvo minuli teden izročilo koprskemu okrožnemu sodišču, Prijatelju očita kaznivi dejanji izsiljevanja in samovoljnosti.

Je pa Prijateljev zagovornik tudi potrdil, da poslanec razmišlja o možnosti, da bi pred ustavnim sodiščem sprožil postopek zaradi kršenja njegovih ustavnih pravic v dosedanjem predkazenskem postopku. O tej možnosti naj bi se odločil še ta teden.

Prijatelj, ki je od 13. marca v priporu zaradi suma storitve kaznivega dejanja izsiljevanja in nedovoljene proizvodnje ter prometa z orožjem ali eksplozivom, je sicer v nedavnem pismu medijem poudaril, da v kolikor mu ustavno sodišče ne bo ugodilo, ne izključuje možnosti gladovne stavke.

Kriminalisti so Prijatelja prijeli 9. marca, ko je od novogoriškega podjetnika Marjana Mikuža prejel več kot 300.000 evrov. Šlo naj bi za sporne posle, povezane s prodajo zemljišča na Orleški gmajni pri Sežani za logistični center Luke Koper. Preiskavo je tožilstvo nato razširilo še na nekatere druge posle.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 05. 2010 23.47
DOKLER PRIJATELJI NE ZABRIŠEJO VSEH SLEDI BO V PRIPORU,,,POTEM BO NJEGOVO ŽIVLJENJE ,,,U obvestilo;;,obesil se je
tinetone
25. 05. 2010 23.23
malo gladovne stavke mu res nebi škodilo...
Tonček Balonček
25. 05. 2010 18.08
On še niti pred navadno sodišče nis topil! Podoživlja usodo tovariša Tia, Jelinčič je danes gotovo tisto poprsje zglancal do visokega sijaja, ali pa je za to delo najel študente, morda "podmladek" SNS?
korosec_SLO
25. 05. 2010 17.27
če bi bil od Zaresa ali koalicijskih strank,bi mu domov nosili poslansko plačo,,,toliko o sodni praksi pri nas !!!
Connor
25. 05. 2010 17.07
Na ustavno smetišče?