Črna kronika

Mačka zaradi izmučenosti niso zaslišali

Celje, 08. 07. 2011 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi povzročitve prometne nesreče, v kateri so leta 2009 umrli trije mladi, se je začelo sojenje Branku Mačku. Njegovi zagovorniki so zahtevali izločitev dokazov o vožnji pod vplivom alkohola. Mačka niso zaslišali, ker je dejal, da je izmučen.

Na okrožnem sodišču v Celju se je začelo sojenje Branku Mačku, ki je oktobra leta 2009 povzročil tragično prometno nesrečo na avtocesti pri Arji vasi, v njej pa so umrli trije mladi ljudje. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 12 let zapora in odvzem vozniškega dovoljenja. Njegova zagovornika sta danes udarila na polno. Prizadete svojce je najbolj šokiralo to, da bosta poskušala dokazati, da Maček sploh ni vozil vinjen. Odredba za odvzem urina in krvi je namreč nezakonita, trdita.

Branko Maček, povzročitelj nesreče
Branko Maček, povzročitelj nesreče FOTO: Kanal A

Mačkova zagovornica Nuša Maček je že na začetku obravnave zahtevala, da svojci žrtev zaradi morebitnega zaslišanja zapustijo sodno dvorano. Kot je dejala, so sorodniki žrtev večkrat v javnosti trdili, da je bilo ravnanje Mačka naklepno in Maček je že dve leti od nesreče deležen šikaniranja. Za Mačkovo so sporna tudi pooblastila Francija Matoza, ki je zagovornik oškodovancev. Ta pooblastila se namreč glasijo na ime Bojan Maček, in ne Branko.

Predsednica senata Marjana Topolovec Dolinšek je zato za kratek čas obravnavo prekinila, saj se je senat moral opredeliti do zahtev Mačkove. Po posvetu je sodnica zavrnila predloge obrambe, saj obramba ni točno navedla, koga bi zaslišala. Zato so oškodovani lahko spremljali glavno obravnavo.

Zahtevam zagovornice je nasprotoval tudi Matoz, ki meni, da očitek Mačkove glede oškodovancev ni utemeljen, saj oškodovanci še niso podali premoženjsko-pravnih zahtevkov. Tudi tožilec Ivan Žaberl meni, da so govorice, ki jih je omenjala Mačkova, neutemeljene, zato podpira navzočnost oškodovancev v sodni dvorani.

Nuša Maček
Nuša Maček FOTO: Kanal A

Mačkov zagovornik Damir Ivančič pa je sodišče opozoril, da je Matoz v bistvu predložil prazna pooblastila, zato na obravnavi ne more biti navzoč.

Odvetnik Drago Tržan, ki je zagovornik edine preživele v nesreči Jerneje Rošer, je njeno odsotnost z današnje obravnave opravičil zaradi študijskih obveznosti, podal pa je tudi premoženjsko-pravni zahtevek, saj Rošerjeva še ni dobila odškodnine.

Zahteva po izločitvi nekaterih dokazov

Mačkova je tudi zahtevala izločitev nekaterih dokazov, saj je zanjo sporen strokovni odvzem krvi in urina, ker originalnega dokumenta nima niti tožilstvo. Na odredbi za odvzem Mačkove krvi in urina naj bi bil podpisan policist, čeprav je ogled nesreče vodil preiskovalni sodnik.

Sicer pa bosta Mačkova odvetnika poskušala ovreči tudi izvedensko mnenje, da je prometni odsek, kjer se je zgodila nesreča dobro označen in vztrajata da je prometna signalizacija na tem odseku takšna, da bi se to lahko zgodlo komurkoli.

Maček je na sodišče prišel v spremstvu odvetnice Nuše Maček.
Maček je na sodišče prišel v spremstvu odvetnice Nuše Maček. FOTO: Kanal A

Danes bi morali zaslišati tudi Mačka, a je po dveh urah dejal, da je izmučen, in ker ima potrdilo izvedenca, da je psihično nestabilen, je moralo sodišče želji ugoditi.

Nesrečo zakrivil pijan

Maček je prometno nesrečo povzročil pijan in z vožnjo po napačni strani avtoceste, sojenje pa je bilo napovedano že konec aprila letos, vendar je bilo potem prestavljeno zaradi njegovega zdravljenja v psihiatrični bolnišnici v Vojniku.

V prometni nesreči 2. oktobra 2009 so umrli trije mladi Celjani, in sicer 24-letni voznik Peter Kračun, 21-letna Tjaša Koštomaj, 22-letna Nataša Godec, Petrovo dekle Jerneja Rošer pa je bilo hudo poškodovano. Maček je bil v nesreči le lažje poškodovan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Schallabweiser
10. 07. 2011 16.21
ja. v evropski uniji je pač tako! žrtve so pod rušo, storilci se zdravijo na psihijatriji, na naš račun! * je vzelo tri mlada življenja, fentalo je tri družine in glej ga zlomka: as je pretresen in ne more normalno spremljati sojenja!? v tej zmešnjavi, ki ji nekateri rečejo republika slovenija, bo potrebno stvari vzeti v svoje roke! svojci se bodo itak obrisali pod nosom za odškodnine. svetujem jim najem enega junaka ki bo poskrbel za "schumacherja".
Schallabweiser
10. 07. 2011 16.10
no, ja. kaj še čakajo? da se gospodična kresal še enkrat zjoka?
Zebra33
10. 07. 2011 12.12
kaj se bo zdej delal da ni bil pijan....potem se pa obtožnica spremeni v naklepni uboj, ker je še hujše.....pika....amen.....sramota pa da imamo take odvetnike!!!
Huey
10. 07. 2011 12.06
Bravo, naša javna uprava! Bravo, sodna veja oblasti! Sami NESPOSOBNEŽI,SKORUMPIRANCI in PIJAVKE!!
najram
10. 07. 2011 11.38
Kak je te lahko zmatran,od čega?????? Po tv je pa blo lepo vidno kak korajžno gre vun iz dvorane,kaj te pa ni zmatran........! Če bi men povozo froca do smrti,bi mu že zdavnaj sodo,nebi čako na toto sodnijo,ovi hajvani še ga znajo oprostit......!
periot22
10. 07. 2011 10.05
On je izmučen od česa?????? Kaj pa starši teh otrok, ki jih nimajo več!!!!!!! Nevem zakaj se prinas vedno odpadnike zagovarja, sklepam potem ker so v sodstvu sami odpadni paraziti ki jim je samo do denarja ne pa da bi svoje delo opravljali po pravici,sprašujem se zakaj imamo sploh soodišča??????? Boljše da ga sploh ne bi imeli ker je itak vse skrumpirano,boljše da bi temu Mačeku sodili kar starši sami!!!!!!!Sodišča pa ukinimo itak nam samo denar požira, deluje pa neučinkovito!!!!!!!!
civitasstain@gmail.com
10. 07. 2011 09.48
ja_to_sem_js- seveda bi morali obtoženci sedet v preiskovalnem zaporu. Pol bi pa bilo konec izmikanja, po devizi :"Čimprej imeti sodbo za sabo, čimprej ven iz te nesigurnosti!"pa bi bili naenkrat vsi obtoženci takoj zdravi. Kako je tu v tem primeru, al sedi, ali je na prostosti, ne vem.
ja_to_sem_js
10. 07. 2011 08.29
civitasstain...se strinjam. Ampak je razlika med branjenjem in izmikanjem,ki ga ta naš super sistem omogoča.
Schallabweiser
10. 07. 2011 07.26
kaj pričakovati od tako skorumpiranega pravosodnega sistema? vedno enaki priimki ( zalar, fišer, penko, brezigar) v tožilstvu, "pospravljanje" zadev v predal; čez štiri leta, ko se oblast zamenja, pa med odvetnike in voila! tisti ki bi moral barabo preganjati ( vsaj zelooo dobro je bil plačan za to), je danes njegov odvetnik! o epilogu tožbe ni potrebno preveč dohtariti! zaradi pomanjkanja dokazov in napakah v izvedbi postopka se tožba ovrže kot neutemeljena! a ni taista mačkova, bila še kamenikova odvetnica? na celjskem sodišču je zagovarjala klienta, da zaradi bolezni ne bo prisoten na sojenju. imela je vsa mogoča uradna potrdila od zdravnika, a so kamenika, nekako poldrugo uro po začetku te obravnave aretirali srbski policisti med prodajo "moke" v okolici beograda? zdravnik se je vlekel ven, češ da je potrdilo izdal tri dni pred dogodkom, odvetnica se je lepo potuhnila, le pravosodni organi so bili veseli, da so jih balkanci prehiteli in rešili vseh muk! in kaj je nauk te zgodbe? v naši državi imamo skoraj 200 000 ljudi ki so prisesani na proračun, ki dobijo visoke plače, solidne regrese in še in še, a velika večina jih ne dela nič. gospodarstvo se nam sesuva, posojil ne bo in kako se bo našel denar za njihove plače bo še zanimivo izvedeti! pravosodni sistem je potreben junaške prevetritve, če ni že prepozno!
civitasstain@gmail.com
10. 07. 2011 06.55
_pips_- Vsak obtoženec ima pravico do zagovora njegovega kaznivega dejanja. Ravno to ločuje našo demokratično državo od "Wilden Westen"
civitasstain@gmail.com
10. 07. 2011 06.48
periot22- Po enakih priimkih obtoženca in njegove odvetnice sklepam, da sta si ta dva v najožjem sorodstvu.
civitasstain@gmail.com
10. 07. 2011 06.28
Diabolick- Če se dobro spominjam, je natakarica dejala, da so se šli stavit, da se upa amerno peljat v napačno stran. Sicer pa, ti si pozabil, da so radi obtoženca umgasnila tri mlada življenja,
crnkamn
09. 07. 2011 23.34
Zaradi povzročitve prometne nesreče, v kateri so leta 2009 umrli trije mladi, se je začelo sojenje Branku Mačku. Njegovi zagovorniki so zahtevali izločitev dokazov o vožnji pod vplivom alkohola. Mačka niso zaslišali, ker je dejal, da je izmučen. Evo zaradi takih ljudi, policija izvaja inkasantsko logiko nad celo populacijo, tisti ki so pa zakrivili ta dejanja (morilci) pa skupaj z odvetniki izigravajo nas sistem!
Diabolick
09. 07. 2011 23.21
Mater ste eni močni in pametni pri debatiranju kjer se še sploh sojenje ni žačelo in še sploh ni vse jasno kaj in kako se je zgodilo,da je prišlo do nesreče.Že res,da jo je zakrivil vendar je lahko bil vzrok za to kakšen drugi faktor in ne to da je bil vinjen,če sploh je bil še ni popolnoma vse dokazano in se bo videlo po zaslišanju in sojenju.
Klemen ?ampa
09. 07. 2011 22.41
Ob takem grozodejstvu, bi lahko vsaj vstal pred sodno dvorano, priznal krivdo na ves glas in obžaloval dejanje že zaradi staršev. Ne pa da se zgovarja na nek DARS in izključujejo dokaze in podobne zadeve, kar se mi sploh ne zdi moralno. S tem bi pokazal vsaj tisto kar do zdaj ni blo moč videt. Da ima nek globok občutek krivde. Je pa tudi res da je ogromno pijanih voznikov, ki na srečo prispejo domov in na srečo tudi drugi z njimi. Upam da podobne taka zgodba izuči, kazni jih ne bodo!
ja_to_sem_js
09. 07. 2011 20.39
˝Revež˝ je izmučen?? Naj se gre za 10 let v rest spočit!!!!!
MiroF
09. 07. 2011 19.32
Ne vem kaj je tu sploh kaj za ugotavljat, res ne vem v čem je zdaj fora pjan al ne pjan, treh življen ni več, če bi to storil mojemu otroku bi mu verjetno sodil sam, glede na situacijo, ki se je dogajala tistega večera v S baru !!!
masej
09. 07. 2011 19.14
+2
Samo nekaj vam povem,pa me lahko brišete ali linčate,če bi g.Maček povozil mojega otroka vam zagarantiram,da mu noben odvetnbik ne bi nič pomagal pa naj bo gMatoz ali pa družba Čeferin.Pri meni bi veljal zakon divjega zahoda,kajti ne moreš se zgovarjati da nisi bil pijan če si vozil po napačni strani avtoceste.Kajti popolnoma trezen človek ne more zaviti v nasprotno stran ceste,to se naj njegov zagovornik vpraša.Če mu je pa samo za denar pa je škoda da sploh še hodi na sodišče in dela krivico nič krivim staršem,bolje da gre po domače kidati gnoj in meni verjemite,da ga nebi nikoli skidal.
motofrik
09. 07. 2011 16.22
periot22: advokati so posebna vrsta ljudi -nimajo morale. Vsaj večina ne. Važen je zaslužek.
evasle
09. 07. 2011 14.13
Če ga ne obsodijo, ne bo doživel le medijskega linča...