Črna kronika

Bi žensko lahko rešili, če bi gasit prišli najbližji gasilci?

Vranji vrh, 14. 05. 2014 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po požaru hiše v Vranjem vrhu, v katerem je umrla starješa ženska, domnevno nekdanja direktorica Palome Matilda Strasser, policisti še iščejo vzroke in pregledujejo pogorišče. Medtem pa se postavlja vprašanje, ali bi jo lahko rešili, če bi gasilci posredovali že prej.

Mariborski kriminalisti nadaljujejo z ogledom in drugimi preiskovalnimi opravili na prizorišču torkovega požara stanovanjske hiše v Vranjem vrhu, v katerem je po neuradnih informacijah umrla nekdanja direktorica Palome Matilda Strasser. Kot so pojasnili na Policijski upravi Maribor, bodo nove informacije na voljo predvidoma v četrtek.

V požaru sta zagorela hiša in gospodarsko poslopje. V plamenih je umrla starejša ženska in številne živali, med drugim krava, kokoši in nekaj psov, gasilcem jih je uspelo rešiti le nekaj.

Kot je znano, je stanovanjska hiša zagorela okoli pol sedme ure zjutraj, pri tem pa so posredovali gasilci prostovoljnih društev iz Šentilja, Ceršaka, Velke, Jarenine in Jakobskega Dola. V akciji pa niso sodelovali najbližji gasilci prostovoljnega društva Paloma Sladki Vrh, s katerim je občina Šentilj pred časom prekinila pogodbo o opravljanju lokalne gasilske službe, ker naj bi bilo društvo izključeno iz Gasilske zveze Slovenije.

To je sprožilo številna vprašanja, ali bi žensko lahko še rešili, če bi gasilci na kraj požara prišli prej. Šentiljski župan Edvard Čagran je sicer za Večer dejal, da bi njihovi gasilci na kraj morda res lahko prišli nekaj minut prej, a po njegovem z gotovostjo ne more nihče trditi, da bi to rešilo življenje ženske, ki je umrla v požaru.

Prizorišče torkovega požara.
Prizorišče torkovega požara. FOTO: Kanal A

Na Gasilski zvezi Slovenije so medtem zanikali, da bi omenjeno društvo izključili iz članstva zveze, so pa na osnovi sklepa Gasilske zveze Slovenske gorice ugotovili, da društvo ne izpolnjuje pogoja za članstvo. Na osnovi te ugotovitve jih je upravni odbor GZS črtal iz seznama članic, to pa je pozneje potrdil tudi plenum zveze. "S prenehanjem članstva v gasilski zvezi PGD Paloma ne more več opravljati javne gasilske službe. Kaj bi bilo ob torkovem požaru, če bi bilo, ne morem komentirati. Sedem let so poskusili urediti spore, tudi GZS je pri tem pomagala, pa ni bilo uspeha. Žalostno je, da tudi zaradi osebnih stvari društvo ne more opravljati osnovnega poslanstva," je dejal poveljnik zveze Franci Petek. Kot je še dodal, spor trenutno rešuje sodišče, v kolikor bo PGD Paloma ponovno vključena v Gasilsko zvezo Slovenske gorice, pa jo bodo ponovno včlanili tudi v GZS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G.I.JANE
26. 05. 2014 12.17
+1
Če zaradi laži, medsebojnih sporov, intrig in podobnih bedarij škodijo krajanom in gasilstvu nasploh, si ne zaslužijo biti GASILCI. Če vodilni ljudje škodujejo svojemu društvu, lokalni zvezi ali kot v temu primeru varnosti ljudi na svojem območju, naj bodo častni, kot je v naravi gasilcev in naj odstopijo. 100% imajo v svojih vrstah ljudi, kateri so sposobni, brez starih zamer, voditi društvo naprej. Na pomoč!
BŠK
18. 05. 2014 19.42
+3
Počasi tudi javni in reševalni zavodi prehajajo v privat roke. Tako kot je med reševalci Pacient požrl Reševalca, hkrati pa se je namnožilo še kup (nenujnih) reševalnih prevozov bodo sedaj še gasilske usluge privatizirane. A veste da smo po številu PGD med največjimi v Evropi? Povprečno je en PGD na 100 prebivalcev.
sibica14
15. 05. 2014 20.32
+3
Glejte vsi ste pametni jaz vam lahko samo povem da ti ki bluzite tu ko sploh niste gasilsci ne komentirat ker delate ovce iz sebe!!! Jaz sem z mojim tovarisem nasel zensko jo iznosil ven zrtvovala sva zivljenje ceprav sva vedela da ni pomoci klic na pozar smo prejeli 6.36 na kraju smo bili takoj pgd cersak in mi pgd sentilj ob 6.46 takoj sva sla v notranji napad ampak je ta hisa gorela ze kar dobro uro. Ce ne uro in pol kaj tudi vsi ki so strokovnjaki vidijo da je bilo tako nemore se pozar v 10minutah tako razvit kot se je tukaj, cez cel stanovanjski objekt pa se gospodarski objek. Tak da hvala tistim ki nas ponizujete nic zato jaz bom se vedno pomago ljudjem v stiski!!!! NA POMOC. Marko Serbinek
civitasstain@gmail.com
15. 05. 2014 12.36
+2
"Bi žensko rešili", ne vem. Imela bi pa sigurno večjo možnost, da jo rešijo!
roten
15. 05. 2014 11.16
+6
gasilci so na prostovolni bazi in mi ni jasno kako se neki gelipterji odločijo da jih zablokirajo tu bi mogla tudi vlada posredovati in ukrepati ter nekdo bi moral kazensko odgovarjati 5 minut je v takih kritičnih situacijah neprecenljivih samo pri nas je to nebodigatreba
windmaster
15. 05. 2014 07.09
+9
Sej na relaciji gasilsko društvo in gasilska zveza ni društvo nič krivo. V Sloveniji imamo itak vse pomešano kot v Butalah, In gasilska zveza je udarniška organizacija namen sama sebi in zaposlenim v njej. Medtem ko so se nekatere javne službe v 24 letih malce reorganizirale in postale modernejše, gasilska zveza ostaja po načinu dela in odnosa še vedno v bivši državi, kjer so bili bog i batina. Zaposleni v njej imajo bore malo veze z realnostjo in jim je bolj pomembna svoja osebna korist!
macro
15. 05. 2014 03.18
+2
Ce niso pristojni niso pristojni.Tako kot jaz v sluzbi nisem pristojen zamenjat neonke, ko crkne, ne zato, ker nebi znal, ampak, ker nisem elektrikar. Zdaj vsi obsojate gasilce, obsojajte sistem, ki omogoca, da je do tega sploh prislo. Oz. koliko jih je po drzavni normativih bilo usposobljenih in pristojnih(razen Pahorja), da je pucal les iz sume???Zakon je zakon!!! Ko bo ta zakon pravilno spisan in upostevan se bo v Sloveniji stanje spremenilo. p.s. ,,,,,,,,,,,,,,,
Tibor Vu?ajnk
14. 05. 2014 22.02
+11
približno 8-krat vdihneš monoksid in je že 90% smrt. Tako da prosim vas kateri niste gasilci da ne pišete neumnosti. Nažalost nobeden nebi moger v tem primeru pomagat.
civitasstain@gmail.com
15. 05. 2014 12.43
+3
Tibor. Nisem gasilec, vem pa , da gasilci imajo kisikove maske, torej se lahko brez problemov nahajajo, kjer je prostor napolnjen z ogljikovim monoksidom in se brez problema lahko približajo žrtvi. Drugič. Požar ne izbruhne z vso silo naenkrat, ampak postopoma. Torej prej začneš gasit, večjo možnost imaš, da pogasiš. To pa pravi moja logika! Torej bliže so gasilci, prej lahko pomagajo!
Matjaž Štaner
15. 05. 2014 22.31
+1
tvoja logika pa pozabla da gasilci nimajo kisikovih mask..pa hiša je bila na samem, tako da je požar bil pozno opažen
Lojze30
14. 05. 2014 21.30
+12
Ogenj in dim je ubil to gospo, morda celo njena nepazljivost in ne gasilci, lepo vas prosim! Za vse vpletene v ozadje teh spletk, vključno z gospo Ošlovnikovo pa predlagam, da istopite iz društev ter svoja rivalstva še naprej, po želji tudi do smrti, vlačite gor in dol po sodiščih ter imejte toliko dostojanstva, da pustite mladim, ki so voljni dela in pomoči, opravljati gasilsko poslanstvo.
civitasstain@gmail.com
15. 05. 2014 12.47
-1
Seveda ogenj in monoksid sta direktno vzrok njene smrti. Indirektno pa morebit spor med gasilskimi društvi in občino.
felix59 drugič
14. 05. 2014 21.05
+17
Zakaj pljuvate po gasilcih , ste morda pozabili , koliko so pomagali , ko nas je prizadela ujma z žledom?
civitasstain@gmail.com
15. 05. 2014 12.50
-2
Pozabili ne. Ta slučaj pa kaže, da ni nekaj bilo v redu v tem kraju kar se tiče postopka gašenja in morebiti je šlo na račun ene smrtne žrtve.
Matjaž Štaner
15. 05. 2014 22.31
JesusC
14. 05. 2014 20.31
+10
dva slovenca, tri stranke.
krecnik64
14. 05. 2014 20.21
+35
Žal moram tudi jaz komentirat, ko sem opazil vaše opazke. Sem gasilski častnik z dolgim stažem in sem preživel mnogo požarov in ostalih nesreč. Moram reči, da imate vsi nekaj prav in prav tako narobe. Prav imate, ko pravite, da bi gospa lahko preživela, pri tem šteje vsaka minuta in pravi gasilec nikoli ne izgubi upanja v rešitev. Ko se enkrat sprijazniš in rečeš, da nekomu itak ni mogoče pomagati, potem nisi več sposoben za gasilca. Gasilci imamo v sebi to da moramo nekomu pomagati, to je v naših srcih, ne oziramo se na nevarnosti ki nam grozijo. Ko izgubiš to nisi več gasilec, postaneš nevoščljivec in ogrožaš ter škoduješ gasilcem tako ali drugače. Tehnika pri nas je vedno boljša, žal so tudi kemikalije in ostale nevarne snovi napredovale, eno gre z drugim. Zato se pa vsako leto izobražujemo na Igu, da smo na tekočem z informacijo in znanjem. Kar se pa društev tiče. Tudi v gasilskih vrstah imamo družinske vezi, nekatere so dobre, druge niso, vendar na samo delo gasilcev ne sme vplivati, zato imamo pravila gasilske službe. Naj pa povem, da iz poslanskih vrst prihaja želja, da bi se gasilstvo privatiziralo, češ, da majhnih gasilskih društev ne potrebujemo,čemur pa se gasilci trudimo zoperstaviti na vse mogoče načine. Povsod v naši državi je v ospredju gonja za denarjem. Ko nas potrebujejo smo dobri, ko mi potrebujemo državo, moramo pa potrpeti. Prostovoljni gasilci dobro vemo, da je župan tisti, ki je odgovoren za požarno varnost v okolišu in on podpisuje z nami letno pogodbo o opravljanju gasilske službe. Če ni podpisal pogodbo nosi polno odgovornost. Žal je pa pri nas ravno to narobe, da nihče ne prevzame odgovornosti, gre se jim samo za plačo. Naj raje končam z gasilskim pozdravom NA POMOČ!
felix59 drugič
14. 05. 2014 21.02
+2
To si pa lepo povedal . da se vsako leto izobražujete na Igu in da ste na tekočem....
Frankly
14. 05. 2014 19.50
-18
Se pravi, nek BIZAREN spor (ce so se sprli na tekmovanju, je to zame absurdno in bizarno!), ki TRAJA ZE SEDEM LET, je pripeljal do tega, da je gospa umrla. IN, kot razumem, je kompletna oprema IN gasilski dom v mirovanju?!? Druga gasilaska drustva pa crkujejo ob aktivnem delu, ker nimajo dovolj opreme?? TAKOJ, ne jutri, ampak TAKOJ odvzeti vso opremo in jo dati gasilcem, ki to rabijo. Gasilski dom pa pokloniti drustvu, ki bo nekaj doprinesel tistemu okolju! TO JE NAS, DAVKOPLACEVALSKI DENAR, ki NE SME PROPADAT zaradi LOKALNIH RAZPRTIJ!! Gospej zelim mirni pocitek.
SkokecPokec
14. 05. 2014 19.01
+1
PGD očitno še vedno obstaja. A očitno je v tem PGD nekaj hudo narobe, da so ga ''blokirali''. No, mogoče so pa celo sami sebe. Zakaj, vedo samo oni in tisti ki so blokirali
piko112
14. 05. 2014 18.43
+7
Temu pravijo nekako tako da po vojni je lahko biti general in po toči zvoniti je prepozno
Kajetan
14. 05. 2014 18.00
+8
Če ste že načeli temo prostovoljnega gasilskega društva ki so ga izključili iz zveze in ste posredovali namig da naj bi šlo za osebne spore prosim novinarji s podatki. Polovična novica ki ste jo sedaj spravili na ta portal ni vam v ponos niti prminuli ne pomaga še manj pa pomaga drugim ki bodo v prihodnje potrebni pomoči. Na temo da nihče ne mora povedati ali bi jo lahko režli lahko samo rečem da so zato institucije in če bodo hoteli izvedeti bodo tudi to naredili. Svoj del dohodnine namenim Gasilce in sedaj mi pridejo z takčno novico da se postavijo osbne zamere pred poslanstvo društva, pa dragi moji sedaj se bodo že začela kopja lomiti na društvih ali kaj? Sožalje svojcem, hkrati me pa tudi boli da so morale zraven umreti tudi živali.. Počasi dobivam občutek da ne funkcionira več nič in da so ljudje samo še k sebi obrnjeni. Žalostno da se mora najprej nekaj zgoditi da se lahko v praznih glavah nekaj obrne. No zakaj pa sodišče mučka z odločbo pa je druga zgodba.
Lojze30
14. 05. 2014 21.45
-4
Gospa, pridite kdaj še pomagat v kako gasilsko društvo, ne samo svojega dela dohodnine na nas pisat. Tudi to krvavo potrebujemo. Za vas je zadeva končana s to donacijo, pri nas pa tiste 0,5% dohodnine pihne čez auspuh, ko prižgemo tovornjak!
Jebiga009
14. 05. 2014 17.25
-22
žalostno res ,da dandanes človek še vedno lahko umre v požaru glede vse bolj napredne gasilske opreme je pa res žalostno. in to v lastni hiši :( ja lahko bi jo rešili ,če bi takoj prispeli gasilci lahko . No zdaj je pa mrtva , telesno ,zavestno pa nekje v drugi dimenziji ali pa v vzporednem vesolju .
nomis2
14. 05. 2014 18.12
+30
tvoj komentar je izjemno žaljiv do nas gasilcev...To da je požar javljen na 112 iz strani vaščanov lahko traja kar nekaj minut (ponoči in zgodaj zjutraj primerno dlje)...nato rabi center 112 približno pol minute da aktivira potrebna društva. In tu se komaj začne delo gasilcev. Naše društvo (tudi večina ostalih) izvozi z prvim vozilom v dveh minutah..DVEH MINUTAH...to pomeni, da v dveh minutah prideš od doma v avto...z avtom v gasilski dom..se tam opremiš...verjemi, da to ni veliko časa....no in potem se gre na intervencijo kakor hitro se skozi promet in glede na razdaljo pač da. Zdaj pa če je društvo oddaljeno veliko od kraja nesreče, je pač oddaljeno veliko in logično je, da ne moremo gasilci prevozit 10 km v dveh minutah, kljub svetlobin in zvočnim signalom na vozilih. To, pa da imajo v Sladkem Vrhu gasilci razprtije je sicer res vplivalo na intervencijo, sam osebno pa mislim, da se nebo nikoli 100 % vedlo, ali bi ženske preživela, če bi lahko izvažalo tudi najbližje društvo (kolikor imam informacij so ostala društva precej oddaljena). Ampak to ni krivda nas gasilcev ampak pač tistih nekaj posameznikov tam, ki se ne znajo zmenit. IZKLJUČNO NJIHOVA KRIVDA!!! Kar se pa tiče opreme in tehnike. Težko sprejmem besede, da ne moreš verjet, da lahko človek umre v požaru, kljub napredni gasilski tehniki. Znanje in oprema sta vedno boljši, to pa je dejstvo. To je tako, kot bi nekdo rekel, da ne more verjet kokiko ljudje umre na naših cestah, gasilci pa imajo vedno boljšo opremo. Res je, hidralična orodja za pomoč pri tehničnih intervencijah so odlična, ampak to ni zagotovilo, da bodo vsi, ki imajo hujše prometne nesreče preživeli. Podobno je pri požarih.
Jebiga009
14. 05. 2014 18.28
-1
ja sej vas ne žalim direktno , omenu sm sam da bi LAHKP PREŽIVELA ,ČE BI PRIŠLI BLIŽNJI GASILCI takoj v 5min do požara razumš ?? nevem če bi blo res tko lahko pa da bi jim jo uspelo rešit.
Jebiga009
14. 05. 2014 18.28
+0
nomis2
14. 05. 2014 19.14
+4
ja, saj tu se popolnoma strinjam s tabo. Nisem iz tiste okolice, tako da nevem koliko več časa so potrebovali prvi gasilci, da so prišli do kraja požara. Je pa vsekakor škoda, za vse tiste (operativne) gasilce iz tega društva ter za krajane, da se neka ljudi na relaciji PGD - GZ ne more dogovorit. Mirno lahko rečem, da je to eden od (lahko bolj - lahko manj) verjetnih vzrokov za to smrt, tu se pa vsekakor strinjam s tabo. Pri tvojem komentarju me je zmotlo predvsem to, da omenjaš opremo, ki v tej situaciji ni odločala o uspešnosti intervencijel.LP